Angkor Wat: Ghid și obiective turistice

intrare angkor wat

Fostul Imperiu Khmer însemna mult mai mult decât templul de la Angkor Wat, emblema cunoscută lumii întregi. Puteți petrece fără probleme câteva zile aici fără să vă plictisiți. Cu siguranță veți avea de fiecare dată de descoperit câte ceva nou.

Distanțele între temple sunt de câțiva kilometri buni, așa că harta de mai jos vă poate ajuta să vă orientați mai ușor:

harta temple angkor wat

Pentru a vizita Angkor Wat, aveți mai multe variante de transport: închiriatul unei biciclete, între 2-3 $ /zi, închiriatul unui tuk tuk cu șofer pentru toată ziua 10-15 $, sau un taxi clasic cu aer condiționat și mai mult confort pentru 20 – 25 $ dolari/zi. Noi am ales varianta cu tuk-tuk-ul și am fost foarte mulțumiți. De altfel, am fi ales probabil bicicleta dacă aveam la dispoziție cel puțin 2 zile la temple. Distanțele între ele sunt însă de ordinul kilometrilor, așa că am vrut să profităm la maximum de ziua noastră la Angkor.

Pentru a vizita templele de la Angkor Wat aveți nevoie de bilet, pe care il puteți cumpăra de la intrare (nu este nevoie de rezervare online): 1 zi la Angkor Wat costă 20 de dolari, 3 zile – 40 de dolari, sau 7 zile – 60 de dolari.

Noi am petrecut o zi la tempele de la Angkor și alături de ghidul nostru și de șoferul de tuk-tuk ce ne-au fost alături toată ziua, am urmat un plan pentru a vizita cele mai importante temple, într-o ordine în care ne-a permis cât de cât să evităm mulțimile de turiști:

  • Răsăritul la Angkor Wat: O imagine de neuitat, pentru care a meritat din plin să ne trezim de la 4 dimineața pentru a prinde un loc în fața lacului ce apară tempul de la Angkor Wat. Templele se deschid la ora 05:00 dimineața. Nu vă imaginați că sunteți singuri pe acolo la ora aceea. Planul acesta îl au și alte câteva sute de turiști, așa că pentru a prinde un loc foarte bun, trebuie să fiți la Angkor Wat chiar la ora deschiderii.
  • Angkor Wat: cel mai mare monument religios din lume a fost construit în secolul XII de către regele  Suryavarman II fiind și astăzi mândria Cambodgiei. Se întinde pe 160 de hectare însă cu toate acestea, este atât de popular încât este foarte greu să găsiți aici un colț liber pentru o poză. Am ales să îl vizităm imediat după răsărit, și apoi am revenit prin intrarea din spate în jurul prânzului pentru a-l vizita mai în detaliu. Variantele propuse de ghidul nostru au fost foarte insirate pentru că am reușit într-o oarecare măsură să evităm aglomerația.
  • Angkor Thom: “Marele Oraș”, în traducere liberă din khmeră, a fost ales pentru a deveni capitala Imperiului după ce Angkor Wat-ul a fost distrus într-o invazie. Orașul construit de către regele Jayavarman VII la sfărșitul secolului al XII-lea se întindea pe o rază de 9 kilometri pătrați, fiind la acea vreme cel mai mare oraș al lumii cu aproape un milion de locuitori. Casele de lemn ale oamenilor au dispărut de mult în jungla deasă, însă se mai păstrează poarta principală de intrare în oraș iar între vechile ziduri mai stau martore o serie de temple, dintre care cele mai importante sunt Bayon și Baphuon.
  • Bayon: templul aflat chiar în centrul vechii capitale Angkor Thom ne-a impresionat prin turnurile cu cele 4 fețe ce transmit diverse stări sufletești, dar și prin basoreliefurile ce povestesc viața khmerilor din perioada de glorie.
  • Baphoun: aflat tot în fosta capitală, este unul dintre cele mai vechi temple, construit acum aproape 1000 de ani. Nu a rezistat atât de bine trecerii timpului, fiind însă reconstruit de către arheologi, în decursul a peste 50 de ani.
  • Ta Prohm: a fost construit tot de către regele Jayavarman VII, cu rolul de a servi drept mânăstrire regală. Ni s-a părut un loc inedit, în care natura întâlnește mâna omului. Templul a fost păstrat intenționat așa cum a fost el descoperit în secolul al XIX-lea, tocmai pentru a păstra vie acestă imagine. O super reclamă pentru Ta Prohm a fost apariția în filmul Tomb Raider cu Angelina Jolie în rolul principal.
  • Siem Reap: seara înapoi în Siem Reap, nu putem spune că am avut timp să ne plictisim: dansuri Apsara și mâncare tradițională la restaurantul Koulen (despre care am povestit mai multe în secțiunea cu utile), apoi o tură pe Pub Street, strada plină de terase și baruri, și Night Market, piața centrală unde nu prea ai cum să pleci fără vreun suvenir…negociat sau nu .

 

Alte locuri de vizitat Angkor Wat – Siem Reap 

Complexul de la Angkor merită cu siguranță mai multe zile dacă reușiți să ajungeți pe aici, iar mai jos câteva idei despre ce puteți face mai mult pe aici:

  • apusul la templul Phnom Bakheng: aflat cam la un kilometru jumătate de Angkor Wat, templul a fost construit cu două secole înainte de Angkor Wat, iar astăzi locul este renumit în special pentru apusul spectaculos ce se poate vedea de pe dealul pe care este construit.
  • Templul Banteay Srey: ne-am fi dorit mult să ajungem la Banteay Srey, templul roșu ce se spune că amintește foarte bine de trecutul glorios prin basoreliefurile și statuile sale, însă timpul și distanța față de Angor Wat (cam 35 de kilometri), ne-au împiedicat J.
  • Satul plutitor Kampong Phluk: aveam în plan să vizităm și Kampong Phluk, satul plutitor de pescari aflat la 30 de kilometri de Siem Reap. Citisem faptul că doar o mână de turiști ajung să viziteze locul, astfel încât satul și-a păstrat perfect autenticitatea și obiceiurile locale. Timpul nu ne-a mai permis, dar dacă vreți să vedeți cum arată astăzi viața urmașilor de kmeri, o idee ar fi să luați un taxi pentru aproximativ 20 de dolari din Siem Reap.

 

strazi noapte siem reap

Înapoi în Siem Reap

Răsăritul de la Angkor Wat

Răsăritul de la Angkor Wat

Liniște! Angkor Wat se trezește la viață

Liniște! Angkor Wat se trezește la viață

Intrarea în Angkor Thom

Intrarea în Angkor Thom

Cele 4 fețe de la templul Bayon

Cele 4 fețe de la templul Bayon

Templul Baphoun

Templul Baphoun

Ta Prohm, locul unde natura a îmbrățișat arta

Ta Prohm, locul unde natura a îmbrățișat arta

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!