Bali: Ghid și obiective turistice (pe zile)

agitatie la tanah lot bali

Ziua 1:

Prima zi în Bali am petrecut-o în Ubud, considerată capitala culturală a insulei. Aveam în plan să descoperim la pas orașul, fără să avem în minte vreun obiectiv anume în afară de Monkey Forest – parcul păzit de maimuțe. Ubud-ul este un orășel mic, compact, pe care îl poți vizita ușor la pas.

 • Monkey Forest: un loc sacru pentru hinduși renumit pentru misiunea sa – Tri Hata Karana ( cele 3 căi de a atinge perfecțiunea spirituală și fizică). Trei temple și câteva maimuțe balineze cu coada lungă comun fac din acest parc-junglă o experiență inedită pentru turiști. Maimuțele sunt destul de insistente și stăpâne pe locul pe care îl păzesc: de multe ori vă puteți trezi cu ele încercând să vă umble în bagaj după lucrui. Încercați să respectați sfatul organizatorilor și încercați să nu le hrăniți. Costul unui bilet de acces în parc este de aproximativ 2,5 $ dolari americani sau 30,000 rupiah. Mai multe detalii aici.

 

Ziua 2:

Am dorit să ne petrecem această zi mai mult în natură. Ne-am început dimineața cu un răsărit superb privit de la marginea piscinei unde aveam resortul. Gazdele noastre ne-au organiat apoi o plimbare printre orezăriile verzi din zonă. Ziua noastră în natură nu era completă parcă fără un tur prin satul tradițional Petulu, acolo unde am ajuns cu un șofer pus la dispoziție de resortul nostru.

 • Răsăritul din piscină: Să privești soarele cum își face loc printre dealurile verzi din Bali, înconjurat de liniștea dimineții, este cu adevărat una dintre acele experiențe gratuite, pe care niciun card de credit nu le poate cumpăra J.
 • Orezăriile verzi: cu siguranță sunteți familiarizați cu acea imagine din Bali cu orezăriile verzi terasate. Cei din resortul unde eram cazați ne-am pregătit o surpriză și au mers cu noi la pas pentru a explora orezăriile din jur. Cum ospitalitatea este o caracteristică de bază a balinezilor, plimbări de genul se pot organiza cu siguranță de către orice resort sau hotel din Bali.
 • Satul Petulu: Petulu nu este chiar un simplu sat, ci unul renumit prin insulă mai ales pentru legendele cu berze, deopotrivă printre localnici și mai nou printre turiști. Pentru o mică taxă (da, se plătește să vizitezi satul), te poți plimba prin curțile localnicilor. Oamenii sunt foarte zâmbitori și de abia așteaptă turiștii, cu atât mai mult cu cât s-a format tradiția ca orice turist ce le calcă poarta să îi omenească cu câteva zeci de mii de rupii .

 

Ziua 3:

Am străbătut insula în lung și în lat (Bali are o suprafață cam cât un județ mediu din România) în cea de-a treia zi alături de șoferul nostru Made, în același timp și un excelent ghid, vorbitor de limba engleză.

Am început cu Mengwi, fosta capitală a insulei și templul Pura Taman Ayun. A urmat apoi un drum cam de o oră până la lacul Bedlugul unde se află și templul Ulun Danu Bratan. Spre după-amiază, ne-am întreptat către templul Tanah Lot, pentru a prinde apusul (cam o oră și jumăte cu mașina de la lacul Bedugul la Tanah Lot).  Seara am petrecut-o în capitala culturală a insulei, Ubud, la un spectacol tradițional de dans balinez.

 • Mengwi, fosta capitală regală: astăzi, ce s-a mai păstrat în principal din fosta capitală regală este Pura Taman Ayun, un templu înconjurat de apă, construit acum câteva sute de ani dar în cadrul căruia se mai țin și astăzi ceremonii religioase. Programul de vizitare este între 08:00 și 18:00 iar un bilet de intrare costă 15,000 de rupii, aproximativ 1 dolar $.
 • Lacul Bratan și templul Ulum Danu Bratan: una dintre imaginile de referință de pe aproape orice vedere cu Bali. În apropierea lacului sunt nelipsite ca aproape în orice loc touristic din Bali, tarabele de suveniruri și vânzătorii ambulanți. Drumul de la Mengwi la lacul Bratan a fost unul superb, drumul traversând orezăriile verzi și micile localități balineze.
 • Apusul la templul Tanah Lot: loc de rugăciune al călugărilor, templul nu se poate vizita de către turiști. Merită însă pe deplin să vizitați templul scăldat de mare și să prindeți un loc cât mai bun pentru a admira apusul. Nu vă imaginați un loc neapărat romantic, locul fiind extreme de popular și vizitat de către turiști. Drumul de la Ulum Danu Bratan la Tanah Lot a durat cam o oră și jumătate și trecea din nou foarte aproape de fosta capitală Mengwi. Așa că ideal ar fi fost să grupăm cele 3 obiective într-o ordine mai firească. Nu ne-a părut rău deloc și recomandă obiectivele tot în această ordine, pentru a explora și restul insulei din masină J.
 • Dans balinez: Spectacolul tradițional la care am asistat a fost organizat într-un loc încărcat de istorie, fostul Palat Regal din Ubud. Aceste spectacole au mare succes în rândul turiștilor, locurile epuizându-se rapid. Așa că am fost prevăzători și ne-am cumpărat biletele cu 2 zile înainte de la vânzătorii ambulanți, la prețul de 75,000 de rupii/biletul – aproximativ 5 dolari $. Mai multe informații referitoare la spectacolele organizate, program și prețul biletului, regăsiți aici.

 

Ziua 4:

A fost o zi plină în care, la fel ca în ziua precedentă, am bătut insula în lung și in lat, alături de Made șoferul nostru ghid. Dimineața am mers la Vulcanul Batur, însă doar pentru a-l admira de la depărtare. După aceea a urmat Peștera Elefanților – templu și loc sfânt (cam o oră de mers cu mașina de la Vulcanul Batur). Înainte de a ajunge în Kuta, stațiunea unde aveam cazare pentru următoarele zile, ne-am oprit la o plantație de cafea Kopi Luwak.

 • Vulcanul Batur: este considerat muntele sacru al balinezilor. Se organizează excursii de trekking, iar escaladarea vulcanului alături de un ghid durează minim 4 ore. Cum timpul nu ne-a permis, noi ne-am mulțumit doar cu ceva fotografii din depărtare. În cazul în care vă tentează, tururile se organizează în general cu plecare la 5 dimineața, pentru a prinde răsăritul și a evita de asemenea căldura din timpul zilei. Aici regăsiți mai multe detalii despre tururile de trekking organizate.
 • Goa Gajah: Peștera Elefanților, în traducere liberă, este un loc sacru de meditație și alungare a spiritelor rele, cu o vechime de aproape 1000 de ani. Experiența locului a fost una foarte interesantă pentru noi în datorită ghidului, preot de meserie, ce a știut să explice secretele locului într-o engleză perfectă. Vizitarea complexului, inclusiv ghidul a costat sub 5 dolari/persoană. Templul este situat în apropiere Ubud.
 • Plantația de cafea Kopi Luwak: cafeaua Kopi Luwak este considerată cea mai scumpă cafea din lume. Am fost întâmpinați foarte bine de către localnicii ce lucrau plantația: ne-au oferit diverse sortimente pentru degustare în timp ce ne povesteau despre Luwak, micul animal ce are un mod mai special de preparare al cafelei, reteță proprie . Din păcate nu am reținut numele plantației (pe vremea aceea nu aveam neapărat în minte faptul că vom avea un blog), dar puteți repeta ușor experința la orice plantație de cafea din Bali, doar balinezii sunt oameni ospitalieri și drăguți .

 

Zilele 5 si 6:

Ultimile 2 zile petrecute de noi în Bali au însemnat un cu totul alt decor: de la temple pentru meditație, orașe istorice și natură, în Kuta – capitala distracției din Bali, am schimbat complet decorul. Fiind destul de micuță, prin Kuta vă puteți deplasa ușor fără să aveți nevoie de vreun mijloc de transport.

 • Plajele: sunt pline de surferi și de tarabe ce vând de la inghețată pâna la pălării de soare, așa că nu vă așteptați ca în Kuta să gasiți acel paradis tropical pe care probabil va imaginați că există în Bali.
 • Kuta în general: Pe stradă totul este de vânzare și se negociază într-un stil apropiat de vecinii noștrii turci, iar Pizza Hut și restaurantele americane și-au făcut și ele loc aici. Însă dacă căutați distracție, viață de noapte și plaje întinse și valuri numai bune pentru surf, Kuta este locul potrivit.
 • Sky Garden Bar: un 3 în 1 al locului: all you can eat, all you can drink, all you can dance J – Sky Garden Bar este un loc foarte popular printre turiști. Aici regăsiți mai multe informații.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!