Bali: Povestea călătoriei noastre

Zen bali verde orezarii

Bali – viaţa în verde şi Zen

Top 3 cuvinte despre Bali: Zen, paradis verde, distracţie

Pentru mulţi dintre noi, Bali este o mică insulă într-un ocean îndepărtat, unde fie te poţi relaxa la plajă, fie te poţi bucura de peisajul verde al orezăriilor sau încerca un masaj tradiţional balinez. Şase zile petrecute aici ne-au dat ocazia să putem descrie Bali din mai multe unghiuri pentru că:  ne-am strecurat printre curţile oamenilor într-un sat tradiţional; am stat în primele rânduri ale unui spectacol de dans balinez, alături de localnici; am surprins un călugăr hindus în timpul ritualului de rugăciune; ni s-a mulţumit în fiecare dimineaţă cu ofrande de flori frangipane în faţa propriei căsuţe. Nu le-am făcut totuşi chiar pe toate pentru că oricum sperăm să revenim aici şi să îl cunoaştem şi pe marele Ketut din filmul Eat, Pray, Love.

Odată ce te obişnuieşti cu viaţa agitată a marilor metropole (includem aici şi Bucureştiul ) şi te consolezi cu faptul că Zen-ul e mai mult un concept aspiraţional, nu poate să nu te impresioneze faptul că oamenii de aici chiar sunt Zen mereu, prin felul lor de a fi și stilul de viață.  Și mai impresionant este dacă te gândești că lumi total opuse, ce par din epoci diferite, există în paralel în acelaşi timp.

Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi să te trezeşti la răsărit în propria căsuţă de lemn, să deschizi cele trei ferestre ce ţin loc de pereţi ai camerei şi să mergi printr-o grădină de flori către piscina care se continuă cu un paradis verde? Nu este o imagine dintr-un vis, acesta este Bali.

Paradoxal, pe lângă atâta spiritualitate este loc şi de distracţie: surfing, cluburi de noapte, roof top parties, pool parties sau chiar room parties. Mari fani ai distracţiei balineze sunt vecinii australieni, de neîntrecut la shot-uri, cocktail-uri şi petreceri până la răsărit.

 

Călători în Bali

Ziua 1: Cum poţi mitui paznicii Ubud-ului?

După zborul de două ore din Kuala Lumpur, am schimbat nu numai numele destinaţiei – Ubud – Bali, ci şi cadrul în totalitate. Încă din aeroport, am simţit ospitalitatea oamenilor, majoritatea familiilor de aici trăind din turism, începând de la şoferul prietenos ce ne-a dus la cazare şi până la angajaţii resortului.

Într-o lume modernă a globalizării şi a milionelor de turişti ce ajung aici anual, Bali a reuşit să îşi păstreze foarte bine moştenirea culturală, dar şi natura sălbatică. Principala lor caracteristică este faptul că sunt o enclavă hindusă de aproximativ 3.2 milioane de oameni într-o mare de peste 200 de milioane de indonezieni islamici.

Dacă vă întrebaţi cum de a ajuns această mică populaţie hindusă în mijlocul islamicilor, răspunsul la întrebare este exact în sens invers: cum a ajuns populaţia islamică să domine un teritoriu iniţial hindus? Negustorii arabi ajunşi în actuala Indonezia în secolul al XIV-lea au reuşit să convertească uşor uşor toată populaţia la islamism, rezistând doar cei mai credincioşi dintre hinduşi ce şi-au ales ca loc de refugiu insula Bali.

Am ales să împărţim vacanţa aici în două episoade: prima parte a fost cea a Ubud-ului, capitala culturală a insulei, iar cea de-a doua a distracţiei din Kuta.

Povestea Ubud-ului începe de la plantele medicinale ale insulei, de unde vine si numele Ubud: ubad = medicină în limba balineză, se continuă cu regi de-ai locului ce şi-au stabilit aici palatele şi cu imaginea actuală a unui loc de retragere şi inspiraţie a artiştilor din diverse locuri ale lumii.

Povestea noastră în Ubud începe cu un transfer asigurat de oamenii ospitalieri din resortul nostru. Ca să fim siguri că avem parte de paradisul descris mai sus cu propria căsuţă în mijlocul  naturii, am ales o locaţie aflată la aproximativ 20 de km de agitatul Ubud. Însă asta nu a fost o problemă pentru că aici este la modă şi accesibil să ai propriul şofer-ghid alături de tine toată ziua.

Cum nu a trebuit să ne stresăm foarte mult cu traficul sau harta, am ajuns direct la Monkey Forest, un loc sacru pentru hinduşi, păzit foarte bine …de o ceată de maimuţe, pe care le poţi mitui însă destul de uşor cu nişte banane.

Totuşi să o lăsăm mai moale cu mişto-urile despre maimuţe pentru că aici ele sunt considerate animale sacre şi nu degeaba păzesc intrările în temple, făcând parte din imaginea zeităţii hinduse Hanuman.

Maimuţele din Monkey Forest ni s-au părut ceva mai prietenoase decât rudele lor de la Batu Caves din Malaezia, cu mai multe training-uri de dezvoltare personală la activ .

Ne-am plimbat apoi liniştiţi prin centrul Ubud-ului care ni s-a părut că seamănă mai mult a bazar turcesc decât a paradis balinez. Aici totul se negociază, traficul este neobişnuit de mare pentru un orăşel de 30.000 de locuitori şi pe unde întorci capul, fel de fel de suveniruri de-ale locului.

Monkey Forest

Monkey Forest

Paznicul maimuhghj

Îmblânzitorul de maimuțe

I s-a cam urcat maimuţa la cap

I s-a cam urcat maimuţa la cap

bali orezarii piscina

Am ajuns la micul nostru paradis verde din Bali

 

Ziua 2: O zi printre balinezi

Că tot am vorbit de locaţia de vis din paradisul verde, pentru noi aceasta s-a numit Bumi Ubud Resort, un mini-sat format din căsuţe de lemn cu grădini proprii şi piscină cu terasă, înconjurate din toate părţile de orezării în trepte de un verde specific.

Unul dintre cele mai speciale momente petrecute aici a fost această dimineaţă, începută, cum se putea mai bine, cu un răsărit ce se revărsa asupra dealurilor verzi şi a piscinei şi cu zgomotul naturii trezite la viaţă pe fundal.

Pentru a te bucura de acest decor rupt din rai, nu trebuie neapărat să fii vreo celebritate sau să câștigi la loto. Prețul unei nopți petrecute aici nu depășește prețul unei nopți all inclusive la vecinii noștri bulgari. Am continuat ziua la fel de bine, fiind tratați de către cei de aici ca niște mici regi, cu un masaj balinez ce poate fi întrecut doar de cel thailandez.

Că tot suntem la capitolul ospitalitate în paradis, spre prânz aveam în plan să facem printre exploratorii printre orezăriile din apropiere, iar cei de la hotel au continuat să ne surprindă plăcut și ne-au adus un ghid local care nu prea cunoștea el engleza, dar era talentat la dat din mâini. Alături de turism și pescuit, agricultura este principala sursă de venit a balinezilor, așa că nu prea avea cum să ne mire faptul că orezăriile erau foarte îngrijite și populate cu oameni ce își cărau cuminți coșul pe cap, excat cum vedem prin filme.

Am fost nevoiți să scurtăm plimbarea prin orezării din cauza soarelui puternic, așa că după-amiază ne-am relaxat în piscina hotelului și probabil am fi rămas acolo până la următorul răsărit dacă nu ne-ar fi fost propusă o excursie în satul tradițional Petulu însoțită de marele premiu, admiratul berzelor ) .

Satul Petulu este renumit pentru populația sa neobișnuit de mare de kokokani…nu, nu este denumirea locuitorilor de aici, ci a berzelor, păsări ce au devenit ocrotitorii satului în urma unei legende. Mai de foame, mai de voie, oamenii de aici au încercat să le vâneze, dar legenda spune că toți vânătorii au fost vizitați de creaturi înspăimântătoare, așa că celor de aici le-a trecut brusc pofta de friptură de barză, ba chiar au început să le venereze.

Kokokanii au devenit astfel și o altfel de binecuvântare pentru sat, atrăgând mulți turiști curioși, printre care și noi, și un cuplu de canadieni veniți parcă pe scuter de pe un alt continent. Locul de admirat păsările este clar stabilit: o terasă dotată cu binoclu și cu beri la cerere cumpărate de la chioșcul de vis-a-vis.

Noi nu ne-am mulțumit doar cu admiratul păsărilor și am mers la o plimbare prin sat, încercând la început curioși și timizi să tragem puțin cu ochiul prin curțile oamenilor până când ne-am dat seama că cei de aici îi așteaptă pe turiști mai ceva ca pe Moș Crăciun.

Am putea descrie ușor viața oamenilor de aici în două cuvinte: simplă și liniștită. Oamenii de aici duc o viață rudimentară/ simplă, investind o bună parte din timp și puținii bani în credință/ liniște, cea mai bună dovadă fiind nelipsitele temple din curtea fiecărei gospodării, temple ce de multe ori arătau mai bine ca propria lor casă.

Așa începe o zi în Bali :)

Așa începe o zi în Bali 🙂

casa verde Bali

Căsuța cu grădină proprie
Sursa: Bumi Ubud Resort

Cum am fost primiți! PS: nu puteau lipsi lebăduțele :)) Sursa: Bumi Ubud Resort

Cum am fost primiți!
PS: nu puteau lipsi lebăduțele :))
Sursa: Bumi Ubud Resort

Plimbarea către orezării

Plimbarea către orezării

Bali.

Bali. Cam asta înseamnă verde :).

Paznicul din Petulu

Paznicul din Petulu

Pe locuri, fiți gata, start: se văd Kokokanii!!!

Pe locuri, fiți gata, start: se văd Kokokanii!!!

Nicio problemă, șoferul așteaptă kokokanii alături de noi.

Nicio problemă, șoferul așteaptă kokokanii alături de noi.

Zâmbet la minut de cum intri în sătucul Petulul

Zâmbet la minut de cum intri în sătucul Petulul

Nu e vreun templu renumit, ci lăcașul de cult al unei simple familii din Petulu

Nu e vreun templu renumit, ci lăcașul de cult al unei simple familii din Petulu

 

Ziua 3: Câte temple pe metru pătrat credeți că au balinezii?

Pentru această zi, vorbisem cu un șofer- ghid-localnic-care-știe-tot care să stea cu noi toată ziua și să ne ducă pe la celebrele temple din Bali, vorba aia, aveam de unde alege. Dacă trăiați cu impresia că în România sunt multe biserici pe metru pătrat, ei bine, noi am făcut calculul și, în România sunt 8 biserici pe suta de metri pătrați în comparație cu Bali unde sunt 360 de temple pe aceeași suprafață.

Dacă numărul covârșitor de temple vine de la vechiul obicei hindus “nicio gospodărie fără propriul templu”,  câteva dintre ele apar în mai toate imaginile cu insula Bali, iar noi am ajuns la trei dintre acestea: Taman Ayun, templul de pe lacul Bedugul și Tanah Lot.

Dar până să ajungem la Mengwi, fosta capitală regală a insulei, am avut parte de puțină istorie a locului alături de ghidul-șofer Made, al doilea născut. Pentru balinezi, alegerea numelui unui nou-născut nu este tocmai o treabă grea: fată sau băiat, te numești Wayan, Made, Nyoman sau Ketut, adică în traducere liberă primul, al doilea, al treilea sau al patrulea născut.

Drumul a fost unul colorat la propriu, fiecare sat fiind împodobit cu steaguri ale țărilor participante la cupa mondială din 2014, în funcție de simpatia fiecărei gospodării.

Ce a rămas din fosta capitală regală în Mengwi este templul Pura Taman Ayun cu aproape 500 de ani vechime, care înseamnă “Frumoasa Grădină”. Așezat pe o insulă înconjurată de o apă și multe flori, templul a fost construit de către dinastia Mengwi ca parte a unei rețea de temple menite să protejeze insula Bali de spiritele rele.

Și mai pitoresc decât “Frumoasa Grădină” ni s-a părut templul Ulum Danu Bratan din Bedugul, aflat pe lacul acoperit de nuferi și mărginit de copaci de cuișoare. Regiunea Bedugul este cunoscută pentru terenurile fertile, iar templul de pe lac este dedicat zeiței Apei care i-a ajutat pe cei de aici să trăiască din agricultură. Fiind un loc de rugăciune, templul nu se poate vizita pe interior, însă frumusețea locului, fațada atent sculptată a templului și nelipsitele podoabe din flori, ne-au rămas mult timp în minte.

După templul de pe lacul Bratan, am făcut o oprire la restaurantul de pe malul lacului, cu specific balinez all you can eat și de fiecare dată apare aceeași întrebare într-un astfel de loc: cât de mult I can eat?

Am păstrat templul Tanah Lot pentru a doua parte a zilei ca să vedem apusul despre care citisem peste tot că este o experiență de neratat în Bali: ocean, nisip cât vezi cu ochii și, într-un colț, stânci așezate de natură precum o tribună, în vârful cărora stătea semeț “pământul din mijlocul mării”, templul Tanah Lot. Se spune că șerpi de mare păzesc intrarea în templu care oricum nu este permisă curioșilor, așa că ne-am așezat cuminți pe o stâncă, așteptând apusul.

Apoi, ne-am întors în centrul Ubudului, unde aveam bilete la un spectcol de dans balinez tradițional, cumpărate de la întreprinzătorul nostru ghid-șofer. Nu a fost numai un dans, ci mai degrabă o piesă de teatru în toată regula, cu muzica cântată la gamelan, cu actori întruchipând binele și răul în costume sugestive, cu artiști care dansau parcă și din ochi. Nu ar trebui să ne mire mișcările de dans perfect armonizate pentru că aici, înainte de a învăța să mergi, înveți să dansezi. Aici găsești traseul complet cu informații despre detaliate despre fiecare „obiectiv” .

 

Indonezia s-ar putea califica cu siguranță la o Cupa Mondială a Microbiștilor

Indonezia s-ar putea califica cu siguranță la o Cupa Mondială a Microbiștilor

DSC05005

Ofrande și sărbătoare la templul Taman Ayun

"Frumoasa Grădină"

Denumit și „Frumoasa Grădină”

Templul Ulum Danu Bratan din Bedugul

Templul Ulum Danu Bratan din Bedugul

Fiecare colțișor cu ofrandele și decorațiile lui

Fiecare colțișor cu ofrandele și decorațiile lui

Tanah Lot

Tanah Lot

Mult așteptatul apus de la Tanah Lot

Mult așteptatul apus de la Tanah Lot

 

Ziua 4: Starbucks sau micul Luwak?

Ca orice religie care se respectă, pe lângă cele 360 de temple pe suta de metri pătrați , cultura hindusă din Bali are și locuri venerate cum ar fi muntele sacru ce adăpostește vulcanul Batur. De ce e muntele considerat sacru? Legenda spune că vulcanul este vârful muntelui sacru Mahameru, considerat centrul universului spiritual, vârf care a fost adus de zeul Pasupati în Bali și a fost punctul de formare al credinței hinduse de aici. Balinezii sunt extrem de credincioși și, chiar în zilele noastre, aceștia dorm cu capul îndreptat spre vulcan.

Pentru escaladarea muntelui și explorarea vulcanului încă activ, se organizează tururi de o zi, cele mai multe cu plecare din zorii zilei pentru a evita căldura. Pentru că pentru noi era ultima zi în Ubud, ne-am mulțumit cu câteva poze cu vulcanul în decor, plus un suvenir de colecție lucrat manual de localnici chiar din lava vulcanului.

Următoarea oprire pentru noi alături de Made, șoferul-ghid, a fost la 6km de Ubud, într-un alt loc sacru, Goa Gajah sau Peștera Elefanților. Cert este că peștera este un loc vechi de aproape 1000 de ani de meditație și alungare a spiritelor rele, iar incert este orginiea numelui, pe aici nefiind vreodată elefanți.

Goa Gajah: în mijlocul imensității verzi, o oază de liniște, unde pare că mâna omului modern nu și-a pus amprenta, decorul rezumându-se la căsuțe-temple cu acoperiș din stuf ce invită la meditație, un râu natural ce împrejmuiește locul plus câteva izvoare cu apă sfântă și o mână de călugări ce se rugau pentru echilibrul în lume.

Și dacă până acum nu te-ai îndrăgostit de Bali, mai adaugă faptul că aici poți găsi o cafea mai bună ca la Starbucks și savurată, nu la o terasă amenajată în oraș, ci chiar în mijlocul plantației de cafea, cacao și produse organice. Oamenii de aici sunt atît de primitori încât, nici nu am ajuns bine, și ne-au invitat să degustăm toate bunătățile plantației. Experiența a fost dintre cele mai plăcute, cele câteva ore petrecute pe plantație venind la pachet cu un schimb de impresii cu oamenii plantației.

Așa am aflat și de Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, produsă de un animăluț asiatic simpatic ce seamănă cu o pisică, numit luwak. Dacă sunteți curioși ce tehnologie folosește, bineînțeles una bio: boabele încă verzi de cafea sunt înghițite de Luwak, fermentează de-a lungul tubului digestiv și, în momentul în care sunt eliminate, datorită aromei speciale, ajung să valoreze până la 25 de dolari cupa de cafea.

Cafeaua și ceaiul au picat numai bine pentru că ne aștepta un drum de aproximativ două ore prin traficul predominant pe două roți cu motor de prin Bali până în Kuta, numită capitala distracției de pe insulă.

Muntele Batur - muntele sacru al balinezilor

Muntele Batur – muntele sacru al balinezilor

Zeul Ganesh la intrarea în peștera sacră

Zeul Ganesh la intrarea în peștera sacră

Apa vie dela Goa Gajah

Apa vie de la Goa Gajah

Și cam asta înseamnă bunătățile plantației <3

Și cam asta înseamnă bunătățile plantației <3

Micul Luwak: "Ready for a fresh coffee?"

Micul Luwak: „Ready for a fresh coffee?”

Ananasul e printre bunătățile plantației

Ananasul e printre bunătățile plantației

 

Ziua 5 şi ziua 6: Roof, pool sau room party?

Au urmat două zile în Kuta care erau rezervate nu pentru temple și tradiții, ci pentru petreceri, plajă și agitația specifică stațiunilor litorale.

Deși ne așteptam la agitație, nu a putut să nu ne lovească încă de la început contrastul dintre liniștea din căsuța noastra din Ubud și hotelul plin de party people și animat de muzică live și câțiva MC locali care întrețineau atmosfera cu tot felul de jocuri și provocări pentru doritori.

După cum probabil vă imaginați, conceptul de party nu a fost inventat pe aceste meleaguri de credincioșii balinezi, ci de un cuplu de americani ce au deschis aici în anii ’30 un han ce a atras treptat treptat atenția turiștilor. Astăzi, hanul de altădată s-a transformat în petreceri prelungite până în zorii zilei în toate locațiile din Kuta. Fie ea o mică tarabă de pe stradă, hotel de cinci stele sau terasă pe plajă, totul vibrează a muzică și distracție. Fanii numărul unu ai petrecerilor sunt turiștii australieni, Kuta fiind un fel de Ibiza a lor.

Totuși, la pachet cu noul concept, au venit și marile lanțuri de branduri și fastfood-uri americane, făcând stațiunea comercială, un pic poate prea comercială din punctul nostru de vedere. Acest lucru este amplificat și de obiceiul localnicilor de a negocia totul, atât la tarabele cu suveniruri, cât și la restaurante.

Dacă noaptea pe aici este rezervată se știe petrecerilor, ziua poți să te refaci la plajă cu un cocktail Bali Moon. Asta în cazul în care te mulțumești doar să privești surferii sau kitesurferii, activități la modă pe aici. Dacă te afli în postura de spectator, cel mai bun moment să admiri plaja și actorii ei este apusul la reflux, când marea devine capătă culori cum nu am mai văzut.

Am avut norocul să aflăm din prima de Sky Garden Bar, un loc foarte popular printre cei de aici, la care “ne-am abonat” fără a sta prea mult pe gânduri: all you can eat la 5 dolari la etajul 1, all you can drink la etajul 2 si all you can dance la roof top party.

Before the pool party

Before the pool party

Surfing-ul e foarte popular aici

Surfing-ul e foarte popular aici

Și uite așa ne-a prins apusul :)

Și uite așa ne-a prins apusul 🙂

Sky Garden - all you can eat

Sky Garden – all you can eat

All you can eat, pregatirea pentru all you can dance

All you can eat, pregatirea pentru all you can dance

Pool party

Pool party

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!