Bangkok: Ghid și obiective turistice (pe zile)

floating market Damnoen Saduak bangkok

Ziua 1:

În prima noastră zi în Bangkok am încercat să luăm pulsul orașului . Am rătăcit câteva ore bune prin Chatuchak Weekend Market (stația de metrou Mo Chit), ne-am plimbat apoi cu barca din portul Tha Thien spre vechile canale ale orașului în Thonburi, iar spre seara am mers în zona Khao San Road – Soi Rambuttri (situată central, cam la 20 de minute de mers de zona portului Tha Thien), pentru a descoperi puțin din ceea ce înseamnă viața de noapte în Bangkok.

 • Chatuchak Weekend Market: prin anii 40’ în Thailanda s-a dat o lege ca fiecare mare provincie a țării s-a aibă câte o piață imensă ce o va reprezenta. Chatuchak Market a fost aleasă pentru a fi “Regina Piețelor” în Bangkok abia începând cu anii 80’, după ce în prealabil alte piețe din oraș au deținut acest privilegiu. Cu peste 200,000 de oameni ce ajung pe aici în fiecare weekend, este considerată cea mai mare piață de weekend din lume.
 • Ce veți găsi pe aici? De toate! Suveniruri de toate feluri, haine, mâncare, obiecte decorative, cam tot ceea ce vă trece prin minte. Prețurile afișate se pot aproape întotdeauna negocia.
 • Piața este deschisă vineri seara 18:00- 24:00, sâmbăta și duminica: 09:00 – 18:00. Puteți ajunge aici ușor cu metroul până la stația Mo Chit. Cu taxiul sau tuk tuk-ul din zona centrală – Palatul Regal, veți face cam 40 de minute iar o cursă costă în jur de 150 de baht.
 • Plimbarea pe râul Chao Praya spre satul artiștilor – “Khlong Bang Luang”: În Bangkok-ul vremurilor trecute, autostrazile suspendate de astăzi erau înlocuite cu canale navigabile și case de lemn plutitoare, iar zilele oamenilor se învârteau în jurul pescuitului și al comerțului. Astăzi mare parte din canale au fost astupate pentru a face loc proiectelor moderne de infrastructură. Puteți face o mică călătorie în Bangkok-ul tradițional pe canalele din orașul vechi Thonburi, spre satul artiștilor Khlong Bang Luang.
 • Puteți închiria o barcă din portul Tha Thien. Pentru o experiență cât mai autentică, inchiriați barca de maxim 8 persoane. Negociați întotdeauna prețul cerut inițial (fiind zonă turistică este foarte indicat să faceți asta) și nu uitați să stabiliți și o mică oprire pentru a explora satul artiștilor. Noi am plătit 300 de baht de persoană pentru o plimbare cu barca ce a durat în total 1 oră jumătate plus o oprire în sat cam de 30 de minute.
 • La finalul plimbării, dacă vi se face foame puteți încerca street food-ul local din fața portului cu fructe de mare de mare la grătar. Puteți improviza chiar și un mic picnic pe iarba verde din parcul vecin. Noi nu am rezistat tentației J.
 • Khao San Road – Soi Rambuttri: Khao San Road este locul preferat de către backpakerii din toată lumea. Localuri ieftine și magazine ieftine, street food cât cuprinde, însă și agitație pe măsură. Spre seara locul devine și mai animat, muzica și distracția de la terasele și cluburile din jur fiind la cote înalte.  Soi Rambuttri, strada paralelă cu Khao San Road, este mai degrabă tradițională, cu clădiri vechi, păstrate bine conservate. Nici de aici nu lipsesc terasele ori magazinele de suveniruri.
 • În zona Khao San Road – Soi Rambuttri ajungeți ușor pe jos cam în 15-20 de minute, dacă veniți din Rattanakosin (orașul vechi cu Royal Palace sau Wat Pho). Metrou nu există în această parte a orașului, așa că celelalte variante ar fi taxiul sau tuk-tuk-ul
Cu barca printre vechile canale, spre Satul Artiștilor

Cu barca printre vechile canale, spre Satul Artiștilor

Nebunia de pa Khao San Road

Nebunia de pa Khao San Road

 

 

Ziua 2:

Înainte de Bangkok, a existat Ayutthaya – un oraș înfloritor cu un milion de locuitori la anul 1700, capitala regatului cu același nume, ce a dominat Asia de Sud Est pentru câteva sute de ani. După ce a fost distrus în 1767 de invazia birmaneză, orașul a fost abandonat, iar capitala mutată în Bangkok. Astăzi Ayutthaya este un mic orășel de provincie cu 50,000 de locuitori ce păstrează prin ruinele sale urmele trecutului glorios. Pentru a 2-a zi, am ales să vizităm Ayutthaya printr-o excursie de o zi din Bangkok. Seara, ajunși din noi în Bangkok, am mers la Cielo Sky Rooftop Bar pentru a admira orașul de la etajul 46.

 • Ayutthaya este situat la 70 de kilometri de Bangkok (cam o oră și jumătate ca timp), iar cea mai simplă și ieftină variantă de a ajunge aici este cu microbuzele ce pleacă din 20 în 20 de minute de la Victory Monument (ajungeți aici cu metroul, stația cu același nume). Cumpărați biletul direct de la șofer sau de la standul de lângă (60 de baht doar pentru dus). La întoarcere puteți lua microbuzele spre Bangkok din Ayutthaya din zona gării, strada Naresuan.
 • În Ayutthaya punctul central de interes este situl arheologic al vechiului oraș (Monument Unesco), întins pe o rază de câțiva kilometri. Pentru a vă deplasa, aveți varianta cu tuk-tuk-ul închiriat pentru toată ziua (între 300 și 500 de baht/3 ore), sau varianta de a închiria o bicicletă pentru cei ce sunt fani eco. Noi am ales varianta cu bicicleta și am fost foarte mulțumiți de alegere. Multe centre de închiriere se găsesc pe strada Soi 2, iar o bicicletă costă cam 50 baht/zi.
 • Orașul vechi este înconjurat de râurile Chao Phylara, Lop Buri și Pasak și are forma unei insule. Monumentele nu au rezistat foarte bine invaziei birmaneze, orașul fiind ars din temelii, însă printre cele mai reprezentative sunt:
 • Wat Phra Si Sanphet: Centrul vechiului oraș, astăzi poate fi vizitat templul Regal, cu cele trei pagode ce adăpostesc cenușa a trei regi din perioada Regatului de la Ayutthaya.
 • Wat Mahathat: poate cel mai faimos loc din Ayutthaya, acolo unde natura a creat o operă de artă prin rădăcinile copacilor ce acoperă conturul capului lui Buddha.
 • Wat Ratchaburana: unul dintre cele mai bine păstrate temple, construit în secolul XV de către regele Borommarachathirat II în memoria celor doi frați ai săi, ce s-au duelat până la moarte într-o luptă pentru obținerea tronului.
 • Wat Monthop: templul buddhist aflat în partea de nord a vechiului oraș. Se ajunge aici traversând râul într-o mică barcă de lemn. Mult mai puțin turistică și foarte liniștită, merită de explorați această mică parte de oraș.
 • Cielo Sky Bar: se spune că nu puteți vizita Bangkok-ul fără a merge la un Rooftop Bar. Cielo Sky Bar poate fi o alegere foarte potrivită: loc nu foarte aglomerat și atmosferă relaxantă, priveliștea orașului de la etajul 46, mâncare bună și prețuri medii (200 baht un cocktail).
 • Puteți ajunge ușor la Cielo Sky Bar cu metroul, până la stația Pra Kannong. De aici mai aveți de mers maxim 5 minute, până la Lux Condominium, clădirea ce găzduiește restaurantul. Deschis zilnic între 06:00 dimineața și 1:30 noapte. Pe site-ul lor găsiți mai multe informații.
Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Si Sanphet

Vechea capitală Ayutthaya

Vechea capitală Ayutthaya

Așteptând bărcurța să ne ducă spre Wat Monthop

Așteptând bărcuța să ne ducă spre Wat Monthop

 

 

Ziua 3:

O zi dedicată celor mai importante obiective din Bangkok, toate aflate în Rattanakosin, orașul vechi: Marele Palat și imensul complex unde se află și statuia lui Buddha de Smarald, apoi templul Wat Pho și după ce am trecut râul Chao Praya cu barca, templul Wat Arun. În afară de Marele Palat și de temple, Bangkok-ul mai este cunoscut și pentru viața de noapte și go-go bars-urile așa că seara ne-am plimbat puțin și prin zona roșie – Patpong.

 • Grand Palace: Marele Palat a fost construit la ordinul regelui Rama I, fondatorul actualei dinastiei Chakri, în 1782 atunci când a decis să mute capitala țării de la Thonburi, în noul Bangkok, aflat de partea cealaltă a râului Chao Praya. A fost folosit ca și reședință regală vreme de peste 150 de ani și fiecare rege ce a condus țara a mai adăugat câte o clădire sau templu imensului complex ce astăzi este folosit doar pentru ceremonii oficiale.
 • Pentru a înțelege cel mai bine locul, vă puteți închiria un ghid de la intrarea în complex (costă cam 700-800 baht/2 ore, în funcție de cum negociați). Dacă alegeți totuși să vizitați pe cont propriu locul, nu ratați Palatul Chakri, construit de către regele Rama V într-un stil arhitectural ce îmbină elementele europene cu cele asiatice, dar mai ales Templul lui Buddha de Smarald (Wat Phra Kaew).
 • Palatul este deschis zilnic între 08:30 – 15:30. Prețul unui bilet de acces este de 500 de baht și include vizitarea curții interioare a palatului, Templul lui Buddha de Smarald, Pavilion Regal al decorațiilor și al monezilor și Muzeul Vimanmek (aflat într-o altă locație).
 • Trebuie să respectați niște reguli stricte în ceea ce privește vestimentația: pantaloni lungi și tricou pentru bărbați, fustă cel puțin până la genunchi sau pantaloni, și bluză ce acoperă umerii pentru femei. Puteți împrumuta gratuit obiecte vestimentare adecvate chiar de la intrarea în Palat.
 • Templul Wat Pho: aflat foarte aproape de Grand Palace, Wat Pho există pe acest loc încă de pe vremea când Bangkok-ul era doar un mic sătuc. Adăpostește cea mai mare colecție de statui cu Buddha din Thailanda printre care și celebra statuie de 46 de metri Reclining Buddha. Pe lângă rolul religios, aici a fost înființată prima universitate din Bangkok, dar și prima școală de masaj (contra cost puteți încerca aici și un masaj tradițional). Programul de vizitare al templului este zilnic, între 08:30 – 18:00, iar un bilet de acces costă 100 de baht.
 • Templul Wat Arun: templul are o însemnătate istorică deosebită, fiind locul central al fostei capitale din Thonburi, înainte ca acesta să fie mutată pe actualul loc. Pentru o priveliște superbă a orașului din vârful templului, cel mai bine îl vizitați la apus. Ajungeți aici foarte ușor cu barca din Tha Thien (portul aflat foarte aproape de Marele Palat și Wat Pho. Templul este deschis zilnic între 08:30 și 17:30, iar un bilet costă 50 de baht.
 • Patpong: red district, go-go bars, ping-pong show – sunt deja cuvinte marcă înregistrată în lume când vine vorba de Thailanda. Din zona Patpong se pare că a început totul, prin anii 60’, atunci când soldații americani ce luptau în Vietnam, aveau nevoie de “a lot of fun, man”). Puteți da o tură pe strada plină de baruri și spectacole de costume, pentru a vă face o idee.
 • Nu este deloc periculos, atât timp cât nu intri în vreun local dubios. Tot în zona Patpong găsiți și o mulțime de street food sau chiar o piață de noapte. Ajungeți aici ușor cu metroul până la stația Sala Daeng sau Silom. În plus, orice taximetrist va fi bucuros să vă aducă aici, de obicei aceștia primind comisioane importante de la patronii barurilor.
Chakri Maha Prasat, poate cea mai elegantă clădire de la Grand Palace

Chakri Maha Prasat, poate cea mai elegantă clădire de la Grand Palace

Reclining Buddha aflat în templul Wat Pho

Reclining Buddha aflat în templul Wat Pho

Templul Wat Arun, aflat în restaurare

Templul Wat Arun, aflat în restaurare

 

 

Ziua 4:

Jumătate din zi am alocat-o pentru a vizita piața plutitore Damnoen Saduak, aflată la 100 de km de Bangkok. Din nou înapoi în Bangkok după prânz am vizitat casa construită în stil tradițional thailandez a misteriosului Jim Thompson (stația de metrou National Stadium) și Vinmek Mansion, fosta reședință regală.

 • Piața plutitoare Damnoen Saduak: în vremurile trecute comerțul prin Thailanda se realiza nu doar prin piețele clasice ori pe stradă, ci și direct din barcă, prin piețele plutitoare. Astăzi, mare parte din piețele plutitoare au dispărut, Damnoen Saduak fiind una dintre excepțiile rămase, cei drept mai mult cu scop turistic decât practic dacă judecăm după numărul imens de turiști și după prețurile preacticate de comercianții “plutitori”. Merită să vizitați piața pentru experiența inedită.
 • Piața are loc zilnic începând de la primele ore ale dimineții și până spre prânz. Distanța de 100 de km dintre Bangkok și Damnoen Saduak se parcurge cu taxiul cam în 2 ore și costă în jur de 600 de baht dus întors. Varianta de a inchiria un taxi este mult mai ieftină decât să plătiți pentru un tur organizat direct din Bangkok.
 • O dată ajunși în Damnoen Saduak, majoritatea taximetriștilor încearcă să îi lase pe turiști cam la 1 kilometru distanță de piață, acolo unde vi se va spune că pentru a vizita piața singura varianta este să închiați o barcă ce costă minim 1000 de baht. Este schema clasică prin care încearcă să profite de turiști, însă este foarte simplu sa o evitați: mergeți pur și simplu 1 kilometru pe drumul de lângă parcare și veți vedea piața de unde puteți inchiria barca cu 100 de baht.
 • Casa lui Jim Thompson: “Vocea orașului”, așa cum a mai fost numită casa americanului ce a făcut avere în Thailanda, este o foarte bună reprezentare a stilului thai combinat cu gustul și rafinamentul de arhitect și mare colecționar al lui Jim Thompson. După dispariția misterioasă a omului de afaceri în anii ’60, casa a fost transformată în muzeu și este astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective din Bangkok.
 • Este situată în zona National Stadium, pe strada Soi Kasem San. Puteți ajunge aici ușor cu metroul până la stația National Stadium și apoi încă 10 minute de mers pe jos.
 • Programul este de la ora 09:00 la 18:00 iar prețul biletului de acces este de 150 baht. Casa se vizitează doar alături de un ghid (din 20 în 20 de minute). Mai multe detalii aici.
 • Vimanmek Mansion: Reședința Regală a fost construită după ce regele Rama al V-lea a vizitat Europa la începutul secolului și a fost inspirat de stilurile arhitecturale de aici. Interiorul este bogat decorat cu obiecte tradiționale, dar și obiecte adunate de rege de prin călătoriile sale în lume. Puteți vizita Palatul în baza biletului de intrare de la Grand Palace. De asemenea și aici se aplică aceleași reguli vestimentare stricte.
Poftiți la cumpăraturi - Damnoen Saduak Floating Market

Poftiți la cumpăraturi – Damnoen Saduak Floating Market

Vimanmek Mansion, fosta reședință regală

 

Ce ar mai fi de vizitat în Bangkok?

Mai jos câteva idei pentru a va petrece timpul prin Bangkok, lucuri în care noi ne-am fi dorit să ajungem, dacă aveam ceva mai mult timp la dispoziție:

 • Wat Traimit: templul aflat în Chinatown este renumit pentru faptul că aici se află cea mai mare statuie din aur masiv a lui Buddha: aproape 5 metri înălțime și peste 5 tone greutate. Statuia a fost multe sute de ani învelită în ipsos, fiind descoperită din întâmplare în 1955.  Templul se află aproape de stația de metrou Hua Lamphong. Prețul unui bilet este de 40 de baht, iar programul între 08:00 – 17:00.
 • Lumphini Park: dacă doriți puțin aer curat (ceva rar în Bangkok) puteți da o fugă în Lumphini, principalul parc al orașului. Se ajunge ușor cu metroul suprateran sau cu metroul clasic, de la stațiile Lumphini sau Sala Daeng.
 • Un meci de Muay Thai: boxul thailandez, sau Muay Thai, este sportul național al thailandezilor. Puteți merge la un meci adevărat între campioni ce se antrenează ani de zile, pe stadionul  Rajadamnern, cel mai renumit stadion din Thailanda pentru astfel de evenimente. Biletele pot fi cumpărate și online. Mai multe detalii aici, pe site-ul oficial al stadionului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!