Barcelona: Ghid și obiective turistice (pe zile)

barcelona place d'espania

Ziua 1:

Plaja Barceloneta si muntele Montjuic sunt grupate în partea de sud a oraşului, pe coasta de Nord a Mării Mediterane şi este zona cea mai pitorească a Barcelonei.

 • Plaja Barceloneta se află la staţia de mertou cu acelaşi nume şi, pe lângă plajele şi apa îmbietoare, Barceloneta se remarcă prin terasele cu mâncăruri meditereneene specifice care te despart de staţia de metro Paral-lel de unde poşi lua funicularul către Montjuic.
 • Pe dealul Montjuic se află concentrate o serie de obiective, iar parcul în sine, aflat în vârful muntelui Montjuic, este printre cele mai frumoase din Barcelona. Aici poţi ajunge cu funicularul de la staţia de metro Paral-lel, cu opriri la Stadionul Olimpic, fântânile în cascade, El Poble Espaniol , iar destinaţia finală – Palau Nacional, un fel de MNAC al Barcelonei, de unde poţi admira spectacolul Fântânilor Magice din Barcelona. Staţia de metrou: Plaça Espanya.
 • Plaça Espanya este una dintre cele mai celebre pieţe din Barcelona, aflată la poalele Montjuic, la capătul scărilor Palatului Naţional, fiind flancată de turnuri mari şi impunătoare şi de unde pornesc bulevardele largi şi zgomotoase ale Barcelonei.
 • La capătul opus al pieţei se află Arenas de Barcelona, arena destinată luptelor cu tauri acum peste 100 de ani şi transformată astăzi în locaţie dedicată sportului global, shopping-ul.

 

Ziua 2:

În cea de a doua zi, ne-am întors la Barceloneta ca să vedem acvariul din Barcelona care replică condiţiile naturale a peste 11 000 de animale marine şi a celor mai reprezentative specii mediteraneene. Aici poţi vedea de la câţiva centimetri distanţă căluţi de mare, colonii de atoli, caractiţe, sute de specii de peşti, rechini şi chiar simpaticii pinguini. Staţia de metrou: Barceloneta

 • De la Aquarium Barcelona am pornit în partea opusă de Montjuic, către  port Vell, cu bărcuţe şi iahturi mici si cochete. În depărtare, se vedea celebra statuie a Peştelui auriu din Barcelona, din port Olimpic.
 • Parcul Guell, semnat Antoni Gaudi, a devenit o emblemă pentru Barcelona. Mozaicul colorat al sculpturilor şi al băncuţelor, clădirile şi terasele desenate în linii curbe se potrivesc perfect în peisajul mediteranean, bogat şi  ademenitor. La intrarea în parc se afla celebrul dragon din moziac colorat, în vârful parcului se află un platou de unde poţi admira întreg parcul, iar în Parc Guell se găseşte şi o casă-muzeu, unde Gaudi a trait la un moment dat şi care conţine piese de mobilier lucrate de Gaudi. Staţia de metrou: Lesseps (la 10 minute de mers pe jos de metrou). Timp de vizitare: jumătate de zi.
 • Restaurant Can Majo – aflat între staţiile de metrou Barceloneta şi Paral-lel, Can Majo este renumit pentru fructele de mare delicioase, proaspete, fie în combinaţie cu paella sau simple, la grătar.

 

Ziua 3:

Mai în centrul oraşului se află celebrele opere lui Gaudi: catedrala Sagrada Familia, casa Battlo şi casa Pedrera.

 • Începută în 1882, Sagrada Familia este simbolul Barcelonei, dar şi a lui Gaudi, fiind expresia cea mai concretă a stilului gaudian şi singura operă încă neterminată a artistului.  Stilul neo-gotic, inpirat din “the great book of nature” (Gaudi), se regăseşte în detaliile arhitecturale ale catedralei, gândită ca o imensă pădure, plină de culoare şi de viaţă. Catedrala este iluminată natural, lumina pătrunzând printre vitraliile colorate, are peste 30 de specii de plante şi 36 de specii de păsări redate în piatră pe pereții săi şi va avea la finalul construcţiei 18 turnuri.  Nu întâmplător, Sagrada Familia este cel mai vizitat obiectiv din Barcelona, peregrinându-se peste trei milioane de turişti în fiecare an. Staţia de metrou: Sagrada Familia.
 • Casa Battlo – situată la o mică distanţă faţă de staţia de metrou Passeig de Gracia, casa Battlo este o casa unei familii înstărite din Barcelona, renovată de Gaudi pe la 1905. Aparţinând stilului Art Nouveau, casa Battlo este colorată şi viscerală, fiind denumită şi Casa Oaselor. Staţia de metrou: Passeig de Gracia.
 • La Pedrera (Casa Mila) – este o altă casă construită de acelaşi Gaudi, de această dată pentru familia Mila, fiind una dintre cele mai creative şi neobişnuite clădiri. Faţada sa exterioară este ondulată şi imită valurile mării, dar are în acelaşi timp are aspect muntos, de unde şi denumirea La Pedrera – cariera de piatră.
 • Casa a fost construită între 1906 şi 1910 pentru familia Mila, iar povestea spune că autorităţile acelei perioade s-au opus multor aspecte ale construcţiei, refuzând spre exemplu să aprobe amplasarea statuii zeiţei Pământului, Gaia, în vârful clădirii. Totuşi, terasa clădirii s-a concretizat într-un labirint reuşit, minuţios gândit şi lucrat de Gaudi.
 • Passeig de Gracia, parte din cartierul modern al secolului XIX-lea, Eixample, se termină în Plaça de Catalunya, de unde începe cartierul vechi al Barcelonei, cu celebra promenadă La Rambla care se continua până la statuia lui Columb.
 • La Rambla este acea stradă din cartierul vechi al Barcelonei plină de forfotă, de magazine, de terase cu sangria şi de unde nu lipsesc nici mici animatori ai străzii, dintre care cei mai populari în regiunea catalană sunt aşa numiţii colle castelleres, oamenii-turn cu înălţimi de până la zece oameni.
 • Pe Rambla, o atracţie care va striga la propriu după tine o reprezintă piaţa de alimente La Boqueria, ridicată pe locul unei foste mănăstiri ce a ars şi încadrată de câteva coloane mari şi de o poartă din fier forjat, decorată cu bucăţi de sticlă colorată. Cele două sute de tarabe din hală îşi prezintă care mai de care alimentele mediteraneene, fructele exotice, delicatesele locului astfel încât e imposibil să nu te tenteze nimic.
 • Parte tot din cartierul vechi, Bari Gotic este centrul vechi al Barcelonei, cu băruleţe ascunse pe străzile înguste şi întortocheate. Pe seară, noi ne-am oprit în Bari Gotic în pub-ul Sor Rita, un local de un mix ciudat, dar plăcut, de ludic și kitsch, boem şi carnavalesc, inspirat după filmele lui Pedro Almodovar.
 • Tot în Bari Gotic se află şi muzeul Picasso din Barcelona, unul dintre cele mai complete colecţii de opere de artă ale lui Pablo Picasso, găzduit de cinci palate medievale unite între ele din Barri Gotic (cartierul gotic al Barcelonei).

 

Ce a  mai rămas de vizitat?

Ziua 4:

Ce se mai merită a fi vizitat este zona nordică a Barcelonei, cu Tibidabo şi parcul Labirintului din Horta.

 • Tibidabo este un munte care mărgineşte oraşul, având trei atracţii principale: Biserica Sfintei Inimi (replică după Sacre Coeur din Paris), parcul de distracţii Tibidabo, unul dintre cele mai vechi din lume, care funcţioneză de mai bine de 100 de ani şi priveliştea pe care o poţi admira în linişte de sus. Staţia de metrou: Tibidabo – Tramvia Blau (Tramvaiul Albastru) până la Plaça Doctor Andreu – funicular Tibidabo sau T2A Tibibus – de la Placa de Catalunya.
 • Parcul Labirintului din Horta este este cel mai vechi parc din Barcelona care se întinde pe o suprafaţă nu mai mica de 55 de hectare, o bijuterie a anilor 1700, cu grădini labirintice sculptate sub formă de coloane, pereţi vii şi paturi de flori. Parcul păstrează şi o casă de la ţară din secolul al 14-lea, numită Torre Soberana. Staţia de metrou: Mundet.

 

Ziua 5:

Stadionul FC Barcelona, Camp Nou, cu siguranţă merită vizitat şi dacă tot eşti prin zonă te sfătuiesc să te plimbi pe Carrer de Tubella, străduţa aristocrat a unui mic cartier englezesc din Barcelona.

 • Camp Nou este locul în care s-au ţinut meciuri istorice de Ligă de la construirea sa din 1957, fiind cel mai mare stadion din Europa, cu o capacitate de 98.772 de locuri şi vizitat de peste un million de oameni anual. Pentru acest stadion există planuri mari: se doreşte modernizarea lui în stilul lui Gaudi astfel încât să devină un simbol de neconfundat al Barcelonei. Staţia de metrou: Maria Cristina sau Les Corts.
 • Carrer de Tubella este o străduţă interioară a unui mic cartier englezesc pierdut printre blocurile Barcelonei. Cele 22 de case cu etaj, cochete, cu balcon şi cu câte o grădină în miniatură la intrare şi-au câştigat numele de Le Corts. Staţia de metrou: Les Corts.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!