Barcelona – povestea călătoriei noastre

gaudi turle barcelona

Barcelona – din lista de lecturi obligatorii

Top 3 cuvinte despre Barcelona: Gaudi, energie, mediteranean

Întotdeauna îmi imaginasem Barcelona ca un oraș plin de energie, de culoare, de provocări. Mai citisem câte ceva despre destinaţie, dar cred că o imagine clară despre oraş mi-am făcut şi din filmul Vicky Cristina Barcelona . Deşi nu este neapărat strălucit în sine, pentru un iz de Barcelona, filmul nu e rău de văzut – cadrele cu orașul merită clar o oră și jumătate din viață. Prima dată am vizitat Barcelona cu fetele și a fost o excursie pe cinste. A doua oară nu a trebuit să mă gândesc de două ori ca să îmi prelungesc training-ul de la job cu câteva zile de vacanţă în Barcelona.

După două vizite, am rămas cu 3 cuvinte în minte: Gaudi – pentru că, fără Gaudi, Barcelona nu ar fi Barcelona. Operele lui Gaudi sunt puncte de interes în tot oraşul şi cu siguranţă fac locul unic şi uşor de recunoscut din orice unghi. Deși nu sunt o expertă în artele fine, m-am îndrăgostit din prima de operele lui Gaudi…şi, cu toată lipsa de stare de care dau dovadă de cele mai multe ori, nici nu mi-am dat seama că pe bancă la Sagrada am stat aprope jumătate de oră, căscând ochii cu poftă.

Al doilea cuvânt care îmi vine în minte este energie. Nimeni nu mă poate contrazice când spun că „Barcelona este un oraș care colcăie a energie şi emoţie”. Fie că te plimbi prin centrul vechi, cu străduţe înguste, al Barcelonei sau pe plaja largă şi primitoare -Barceloneta, vei simți energia oamenilor din jur.

M-am tot gândit care să fie al treilea cuvânt (întotdeauna este mai greu să faci ultima alegere  și mă opresc la mediteranean. Barcelona este un exponent fidel a ceea ce înseamnă mediteranean, fie că vorbim de mâncare, vegetație, animale sau chiar oameni.

 

Călători în Barcelona

Dacă ai ajuns până aici, presupun că ai vreun plan legat de Barcelona, cel mai probabil te gândeşti să ajungi acolo în următoarea perioadă. Deşi sunt voci care spun că este un oraş-clişeu, mult prea vizitat şi aglomerat ca să te bucuri de el, realitatea este că este unul dintre oraşele pe care trebuie să le vezi, pe care nu l-ai putea înlocui cu nimic (e ca lecturile obligatorii). Aşa că, mai jos povestea călătoriei noastre în Barcelona.

Ziua 1: De la Barceloneta la Montjuic

Barcelona e frumoasă prin natura și peisajele pitorești, așa că un mod inspirat de a-ți începe excursia este printr-o plimbare de pe plajă pe munte, de la Barceloneta la Montjuic. Dacă ai parte de o zi însorită, te sfătuiesc să faci traseul pe jos (eu așa am făcut). Priveliștea portului și a plajei surprinse de pe muntele Montjuic, printre frunze de leandru și palmieri pitici este incomparabil mai spectaculoasă când poți vedea în urmă traseul parcurs de tine, la picior.

În Port Vell din Barceloneta vei găsi iahturile și bărcuțele albe parcate la mal, dar și trubadurii locului, parte din stilul catalan. Acordurile spaniole de chitară sunt exquisite.

Din Barceloneta vei ajunge în parcul Montjuic (cu autobuzul sau funicularul). În parc, te sfătuiesc să treci pe la: fântâna în cascade, El Poble Espanol, pentru ca apoi să te răsplătești cu un popas la Palacio Nacional, un fel de MNAC al Bucureștiului, loc boem și plin de muzică, unde are loc spectacolul fântânilor muzicale din Montjuic. Aici poți găsi programul fântânilor, în funcție de anotimp.

Străduțe înguste, prelungite cu terase, ateliere cu produse handmade și sampling de băuturi tradiționale este ceea ce găsești în El Pueblo Espanol.

Port Vell şi ale sale bărcuţe albe :)

Port Vell şi ale sale bărcuţe albe 🙂

Castelul Montjuic

Castelul Montjuic

Fântâna în cascade Barcelona

Fântâna în cascade

Palacio Nacional - un fel de MNAC al Bucureştiului

Palacio Nacional – un fel de MNAC al Bucureştiului

Place D’Espania

Fântânile Muzicale din Montjuic

Fântânile Muzicale din Montjuic

El Pueblo Espaniol

El Pueblo Espaniol

 

Ziua 2: cu iz mediteranean 

Pentru că tot vorbeam de specificul mediteranean, ce poate fi mai mediteranean decât viața din apele Mării Mediterane? În Aquarium-ul din Barceloneta vei înțelege cel mai bine ce înseamnă viața apelor mediteraneene, din care s-a inspirit și Gaudi. Aici am scris mai multe detalii utile legate de obiective.

Căluți de mare colorați, rechini…și un cuplu de pinguini îndrăgostiți .

În parc Guell, vei descoperi vegetația mediteraneană atât în parc, cât și ascunsă în detaliile operelor lui Gaudi.

Ca să încheiem ziua în stil mediteranean, am poposit la restaurantul Can Majo din Barceloneta, unde formula magică a fost paella + fructe de mare + vin rose. La ieşire din restaurant, de-a lungul plajei, începea prin cluburi viaţa de noapte. Era o energie, forfotă şi libertate căreia cu greu i te puteai împotrivi şi…de ce i te-ai împotrivi până la urmă?

Un cuplu de pinguini îndrăgostiţi

Un cuplu de pinguini îndrăgostiţi

Parc Guell by Gaudi

Parc Guell by Gaudi

Cea mai buna caracatiţă pe care am mancat-o vreodată

Cea mai bună caracatiţă pe care am mâncat-o vreodată

 

 

Ziua 3: descifrând “the great book of nature” a lui Gaudi

Și am ajuns și la capitolul Gaudi . Nu întâmplător, artistul a găsit în regiunea catalană sursa de inspiraţie pentru o altfel de arhitectură: provocatoare, autentică, colorată, aşa cum este Barcelona.

Ca să îți faci o imagine despre filosofia lui Gaudi, care și-a găsit inspirația în the great book of nature”, te sfătuiesc să vezi catedrala Sagrada Familia, casa Battlo si Pedrera. Sincer nu trebuie să fii vreun student la arte ca să fii vrăjit de operele lui Gaudi. Din punctul meu de vedere, frumusețea stă în culori și în detalii: spre exemplu Sagrada Familia imită forma unei păduri și ascunde peste 30 de specii de plante şi 36 de specii de păsări redate în piatră pe pereții săi.

Cu siguranţă viziunea lui Gaudi despre catedrală a fost la acel moment contrazisă, catalogată de unii ca imposibil de realizat. Cine ar fi crezut că, o clădire cât se poate de serios construită, poate reproduce atât de bine cadrul natural încât să simţi că mergi printr-o pădure cu copaci uriaşi şi să ridici capul aşteptând să vezi cerul liber?

După Gaudi, ne-am plimbat pe celebra stradă Rambla. De ce celebră? Toată lumea care a fost vreodată în Barcelona a fost pe Rambla. Rambla e aparte prin forfota continuă, în care toată lumea vorbește cu toată lumea (ca în Vamă), pentru zgomotul paharelor de sangria ciocnindu-se ostentativ și pentru micile parade ce se desfășoară inopinat pe stradă. Cele mai populare în regiunea catalană sunt grupurile de oameni-turn, numiţi colle castelleres, cu o înălţime de până la zece oameni.

De pe Rambla, ne-a atras mirosul din La Boqueria, la fel de celebra piață de alimente din Barcelona. În piață, nu știai la ce să te uiți mai repede și ce să deguști…Ceva mediteranean, bineînţeles .

Pe seară, noi am petrecut în pub-ul Sor Rita din Bari Gotic, unde te vei simți ca într-un film semnat Pedro Almodovar, cu un mix ciudat, dar plăcut, între ludic și kitsch, boem şi carnavalesc. Ideea de design a fost chiar a tinerilor proprietari îndrăgostiți, Cecilia and José.

Sagrada şi atât :)

Sagrada şi atât 🙂

La Rambla

La Rambla

La Boqueria

La Boqueria

Sor Rita şi pantofii misterioşi

Sor Rita şi pantofii misterioşi

 

 

 Ce a mai rămas de vizitat?

Eu din păcate nu am avut şi a patra sau a cincea zi la dispoziţie, însă sunt pe puţin câteva locuri care au rămas pe listă şi pe care cu siguranţă le voi vizita cu următoarea ocazie: Tibidabo şi Parcul Labirintului din Horta, Camp Nou şi Carrer de Tubella.

Spuneam că Barcelona e frumoasă prin cadrele sale naturale, iar Tibidabo este acel loc de unde poţi admira oraşul în linişte. Mai mult, cel mai înalt punct din lanţul muntos catalan, Tibidabo adăposteşte biserica Sagrada Coazon (“traducere” după Sacre Coeur de Paris) şi parcul de distracţii Tibidabo, unul dintre cele mai vechi din lume, care funcţioneză de mai bine de 100 de ani.

Parcul – labirint este cel mai vechi parc din Barcelona, o bijuterie a anilor 1700, cu grădini labirintice sculptate sub formă de coloane, pereţi vii şi paturi de flori.

De asemenea, stadionul FC Barcelona, Camp Nou, cu siguranţă merită vizitat.  Şi dacă tot eşti prin zonă te sfătuiesc să te plimbi pe Carrer de Tubella, o străduţă interioară a unui mic cartier englezesc pierdut printre blocurile Barcelonei. Cele 22 de case cu etaj, cochete, cu balcon şi cu câte o grădină în miniatură la intrare şi-au câştigat numele de Le Corts.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!