Cambodgia: Oameni ai locului

ghid angkor wat

În Cambodgia, oamenii sunt primitori, calzi și extrem de modești. Poate că din acest motiv este unul dintre locurile în care am avut cele mai multe interacțiuni și, dacă ar fi să ne întrebăm ce ne-a plăcut cel mai mult în Cambodgia, cred că răspunsul ar fi “oamenii”. De la copiii care se bucură la fiecare gest de atenție de pe stradă, la ghizii locali cu valori înrădăcinate puternic și la antreprenorii locului, cu toții sunt deschiși să își împărtășească povestea și să facă tot ce este necesar ca să te simți bine.

Cu siguranță nu la același nivel ca în Thailanda, însă și în Cambodgia, mulți oameni trăiesc din turism, dar nu am simțit nicio secundă că ar avea vreo intenție să profite de noi, să “put their hands in your pocket”, vorba galezului din Silk Island.

La numai 20 și ceva de ani, ghida de la Tuol Sleng ne-a povestit cu lacrimi în ochi despre terorile sistemului, despre mama sa care a trăit pe propria piele “Marșul Morții” organizat de Khmerii Roșii, precum  și despre generația ei, o generație de sacrificiu: “Îmi amintesc că am crescut într-o mare sărăcie, ne bucuram că aveam ceva să mâncăm în acea zi, nu știam conceptul de bun, rău, stricat sau expirat, mâncare să fie […]. Regimul a afectat nu doar generația părinților mei, ci și generațiile de după. Oamenii de astăzi sunt încă traumatizați de torturile regimului, sunt oameni care nu pot vorbi despre asta și oameni care suferă încă. Situația s-a îmbunătățit, dar încă există multă corupție, nu există școli de stat pentru generația de mâine, iar singurul nostru scop este să strângem bani pentru a trimite copiii noștri la școali private și a  avea șansa la un viitor mai bun. Eu am un copil și muncesc din greu ca să plătesc cei 3000 de dolari pe an la școală.”

O altă experiență autentică am avut-o cu ghidul noastru de pe Silk Island, sătucul aflat de cealaltă parte a fluviului Mekong. Cu Sopheap am petrecut jumătate de zi în satul în care locuia, descoperind viața de la țară din Cambodgia. Neprețuită experiență! Ne vom aminti mereu cu plăcere de aceste locuri, de cina de pe terasa casei ei și de soțul ei galez care ne-a amuzat teribil cu glumele și poveștile lui din timpurile în care Angkor Wat-ul era încă nevizitat. James se plimba cu scuterul printre monumente, savurând o țigară pe statuile din vârf. Ce mai vremuri!

Sopheap ne-a povestit planurile ei: “Îmi doresc să dezvolt satul de pe insula, Silk Island. Este satul în care m-am născut și vreau să fac lucruri pentru oamenii de aici. Deocamdată fac tururi cu turiști, dar am în plan să deschid un restaurant aici… sunt pasionată de gătit și am avut un restaurant în Phnom Penh care mergea foarte bine, dar a trebuit să îl inchidem pentru că ne-au dat afară din local și nu am mai găsit altceva. Dacă merg lucrurile bine, o să construiesc și o școală privată pe insulă pentru ca și copiii de aici să aibă parte de educație. ”

Ghida de la Tuol Sleng - reprezentant al generației de sacrificiu

Ghida de la Tuol Sleng – reprezentant al generației de sacrificiu

Grupul de școlari cambodgieni

Grupul de școlari cambodgieni

copii cambodgieni

Copii fericiți

Știați că 50% din populației Cambodgiei are sub 15 ani?

Știați că 50% din populației Cambodgiei are sub 15 ani?

 

 

Un talent înnăscut <3

Un talent înnăscut <3

Seara pe terasa familei de localnici: cambodgiana Sopheap și soțul său galez :)

Seara pe terasa familei de localnici: cambodgiana Sopheap și soțul său galez 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!