Phnom Penh: Ghid și obiective turistice (pe zile)

phnom penh palat

Ziua 1:

Am ajuns în capitala Cambodgiei după un zbor scurt din Bangkok cu Air Asia. Prima zi aici am dedicat-o mai mult descoperirii orașului, și nu neapărat obiectivelor turistice. Prima oprire cu tuk-tuk-ul a fost la Monumentul Independenței, un fel de punct 0 al orașului. De aici am mers în zona Bulevardului Sissowath Quay, o unde te poți plimba în voie (de altfel printre puținele în Phnom Penh). În zona centrală se află și templul Wat Ounalom și Piața de noapte, unde am făcut scurte opriri, iar seara ne-am încheiat-o la Eclipse Sky Bar.

  • Monumentul Independenței: monumentul ce a fost inspirat din construțiile de la Angkor Wat a fost ridicat de către Cambodgieni pentru a celebra obținerea independenței în fața Franței. Se află la intersecția Bulevardului Norodom cu Bulevardul Sihanouk, fiind considerat punctul 0 al orașului. Foarte aproape se află și statuia regelui Norodom Sihanouk, regele în timpul căruia țara și-a obținut independența. Nu ni s-a părut un loc ce merită vizitat neapărat, dar puteți opri pentru câteva poze și o mică pauză de relazare în parcul din fața lui, plin de localnici.
  • Sissowath Quay: faleza de 3 kilometri situată în punctul de întâlnire al râurilor Mekong și Tonle Sap este unul dintre cele mai plăcute locuri pentru a vă plimba la pas prin Phnom Penh. Am fost surprinși de contrastele întâlnite aici. Pe de-o parte hoteluri de lux și restaurante cu preteții gata să servească cei mai exigenți turiști, iar la câțiva metri distanță localnici ce lua picnicul de seara direct de pe iarbă, în aer liber sau tarabe mobile ce vindeau inspecte. Nu trebuie să vă faceți niciun fel de probleme în ceea ce privește siguranța dacă alegeți să vă plimbați seara pe aici.
  • Wat Ounalom: centrul buddhismului în Cambodgia, templul vechi de peste 500 de ani înseamnă un întreg complex de peste 40 de clădiri religioase, dintre care cea mai importantă, alături de templul propriu zis, este stupa ce se spune că adăpostește un fir din sprânceana lui Buddha. Templul este situat central, în zona Sissowath Quay și a Palatului Regal. Programul de vizitare este de la ora 06:00 dimineța până la ora 18:00.
  • Piața de noapte: merită să vă plimbați puțin pe aici, mai ales pentru a descoperi cultura locului: muzică live asigurată de artiștii locali, oameni ce stau la picnic cu mic cu mare printre tarabe și produse locale la prețuri foarte mici. Deschisă doar în weekend, program vineri-duminică: 17:00 – 24:00. Se află pe Sissowath Quay, foarte aproape de Wat Ounalom.
  • Eclipse Sky Bar: un rooftop bar comparabil cu cele din Bangkok. Deschis din anul 2015 și aflat la etajul 26 al unei clădiri de birouri, este cel mai înalt rooftop bar din Phnom Penh. Probabil nu va deține acest record foarte mult timp având în vedere ritmul în care se dezvoltă orașul. Merită experiența unui cocktail aici, restaurantul oferind o vedere panoramică superbă a orașului, dar și un meniu bogat, la prețuri destul de ok. Deschis zilnic între 17:00 – 02:00 noaptea. Noi am rezervat un loc în prealabil printr-un simplu mesaj pe Facebook, transmis cu 2 saptămâni înainte. A funcționat și bine am făcut pentru că locul este aglomerat și nu am fi găsit direct masă. Adresa: Phnom Penh Tower, Monivong Boulevard.
Monumentul Independenței

Monumentul Independenței

phnom penh cambodgia

Sissowath Quay

 

Atmosferă locală – Night Market

Atmosferă locală – Night Market

Phnom Penh văzut de la Eclipse Sky Bar 

Phnom Penh văzut de la Eclipse Sky Bar

Ziua 2:

A doua zi în Phnom Penh am ales să o împărțim egal. Prima parte am petrecut-o vizitând cele mai cunoscute obiective ale orașului – Muzeul Genocidului Tuol Sleng și Palatul Regal. După prânz, ghida noastră localnică, Sopheap ne-a organizat un tur off the beaten track (că tot este la modă cuvântul ) în Silk Island, un sătuc tradițional, aflat de cealaltă parte a Mekongului și la 30 de minute de Phnom Penh.

  • Tuol Sleng Genocide Museum: deși un loc foarte trist, aici ni s-a părut că am înteles cel mai bine oamenii și prin ce a trecut acestă țară nu cu mulți ani în urmă. Fosta scoală transformată în locul morții și numit S-21 a fost locul în care în 4 ani de zile au fost torturați până la moarte peste 14,000 de oameni (doar 7 au reușit să scape cu viață). Locul este poate comparabildoar cu Auschwitz-ul: fostele celule și instrumentele de tortură, o mulțime de fotografii sau obiectele victimelor sunt un decor de groază. Vă recomandăm să plătiți și un ghid, merită cu siguranță. Pretul unui bilet este de 2$, iar programul 07:00 – 17:30. Aflat la intersecția străzilor 113 cu 350 (orice șofer de tuk tuk știe să vă aducă aici).

 

  • Royal Palace: complexul de clădiri regale a fost construit începând cu 1866, anul în care capitala Cambodgiei a fost mutată în Phnom Penh. Având încă rol de reședință regală, o mare parte din clădiri sunt inchise publicului, se pot vizita Sala Tronurilor, construită în stil Khmer cu elemente arhitecturale împrumutate de la Angkor sau Pagoda de Argint decorată cu peste 5.000 de plăci de argint. Dacă veți intra pe poarta de sud, vă recomandăm să vă luați și un ghid. Program: 07:30-11:00 ; 14:00 – 17:00 (închis în timpul prânzului). Ținuta decentă este obligatorie. (puteți achiziționa și de la intrare piesele vestimentare necesare).

 

  • Tur de jumătate de zi în Silk Island: alături de Sopheap, o localnică întreprinzătoare, am vizitat Silk Island, un mic sătuc aflat de cealaltă parte a fluviului Mekong. A meritat pe deplin experiența de câteva ore: am văzut cum trăiesc oamenii în zona rurală în Cambodgia, am văzut copiii jucându-se în voie în curtea școlii locale, am vizitat un resort misterios abandonat încă din anii ’80. Spre seara am făcut turul unei ferme de viermi de mătase locale iar apoi Sopheap ne-a gătit la propriul restaurant mâncare locală delicioasă. Turul l-am rezervat de pe site-ul withthelocals.com.
Locul groazei, Toul Sleng

Locul groazei, Toul Sleng

Ce mai distracție...în jurul selfie-ului! :))

Ce mai distracție…în jurul selfie-ului! :))

Resortul abandonat de pe Silk Island(Monarch Mekong Island Resort)

Resortul abandonat de pe Silk Island(Monarch Mekong Island Resort)

Viața liniștită de la țară

Viața liniștită de la țară

 

Alte locuri de vizitat în Phnom Penh

Dacă am fi avut ceva mai mult timp la dispoziție prin capitala Cambodgiei, probabil ca am fi ales să vizităm Killing Fields și Muzeul Național. Voi? J

  • Killing Fields: După închisioare și tortura de la închisoarea S-21 Tuol Sleng, pentru victime urma ultimul până la periferia Phnom Penh-ului. Aici era omorâți fără milă, locul fiind transformat într-o imensă groapă comună. Astăzi locul a fost transformat în muzeu, pentru a aminti tuturor de ororile comise în trecut. Locul se afl[ cam la 15 kilometri de Phnom Penh, iar un tuk tuk vă poate aduce aici pentru aproximativ 15 dolari. Un bilet de intrare costă 6 dolari, iar programul este de la 07:30 – 17:30. Adresa: Choeung Ek.
  • National Museum: clădirea aflată chiar lângă Palatul Regal ni s-a părut foarte intesantă și prin stilul arhitectural deosebit. Mai mult de atât, dacă aveți mai mult timp, puteți face o vizită prin istoria Cambodgiei și a Phnom Penh-ului. Program 08:00 – 17:00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!