Phnom Penh: Utile

fish amok utile cambodgia

Fish Amok – mâncarea regelui în Cambodgia

1. Când să călătorești în zona Phnom Penh?

Judecând după temperaturi și după cantitatea redusă de precipitații, cea mai bună perioadă de a vizita Phnom Penh este între lunile noiembrie și ianuarie, atunci când temperaturile sunt în jurul a 30-32 de grade iar precipitațiile foarte rare. În sezonul secetos, între februarie și mai, temperaturile ajung în medie la 38-40 de grade.

Evitați să călătoriți în Cambodgia și în Phnom Penh în timpul sezonului ploios, din iunie până în octombrie.

 

2. Transport:

 • Aeroportul Internațional din Phnom Penh este situat la 10 kilometri distanță de oraș.
  • O dată ajunși pe aeroport, în cazul în care aveți nevoie puteți obține viza pentru visa on arrival pentru Cambodgia foarte rapid (față de Thailanda unde a trebuit să așteptăm la cozi cam 1 oră și jumătate). Indicat este să aveți la voi și o fotografie de tip 4×6 cm.
  • Compania aeriană low-cost Air Asia operează zboruri aici și leagă Phnom Penh de majoritatea orașelor turistice din Asia de Sud-Est.
  • De la aeroport spre oraș puteți alege fie varianta low-cost – autobuzul 03 pe care îl puteți lua cam de la 100 de metri distanță de la ieșirea din aeroport (costă 50 de centi), fie varianta tuk tuk-ului ( 7 dolari preț fix), ori taxiurile clasice (12 dolari preț fix).

 

 • Orașul nu este foarte prietenos cu pietonii, trotuarele fiind foarte rare, iar atunci când există, sunt în general pline de gunoaie, tarabe sau scutere parcate. Singura zonă pe unde vă recomandăm să vă plimbați la pas este zona bulevardului Sissowath Quay.

 

 • Nu există metrou în oraș, de curând fiind introduse 3 linii de autobuz ce cirulă prin oraș. Singurul mod de transport folosit de noi, și foarte ieftin de altfel, a fost tuk-tuk-ul. Nu am stat niciodată mai mult de 5 minute fără să fim rugați de câte un șofer dacă dorim să ne ducă pe undeva. O cursă costă rareori mai mult de 3 $.
Pe autostrada Tuk-Tuk-urilor

Pe autostrada Tuk-Tuk-urilor

 

3. Cazare:

Într-un oraș precum Phnom Penh-ul, prețul pe care îl veți plăti pentru o noapte de cazare este foarte mic, cu hoteluri de 3-4 stele de încep de la 15 dolari/noapte. Puteți găsi condiții de super lux pentru prețul de 100 euro/noapte.

 • Buget mediu, locație foarte bună: zona preferată de expați și plină de restaurante stilate, Sissowath Quay. Veți fi chiar în centrul orașului și puteți vizita la pas aproape toate obiectivele turistice importante. O noapte de cazare în zonă la un hotel de 3 stele costă între 35-40 de euro/noapte.
 • Buget mic, locație medie: zona de lângă muzeul Tuol Sleng. Aici am fost cazați și noi, la Flora Boutique Hotel (foarte ok raport calitate/preț). Zona este una liniștită iar de aici puteți ajunge în centrul orașului cam în 15 minute cu tuk tuk-ul, pentru 2 dolari.

 

4. Costuri:

Cambodgienii folosesc ca monedă atât rielul (1000 KHR = 25 de centi), cât și dolarul. Pentru turiști prețurile sunt întotdeauna în dolari, și bineînteles și ceva mai mari.

Însa așa cum am povestit și în cele 5 motive de a vizita orașul, totul pe aici este foarte ieftin. În afară de bulevardul Sissowath Quay plin de localuri adresate turiștilor, o masă la restaurant nu costă în general mai mult de 3 dolari, o cursă cu tuk-tuk-ul te costă 1-2 dolari și îți poți permite un hotel de lux  cu o piscină imensă pentru câțiva zeci de dolari pe noapte.

 

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Bucătăria cambodgiană nu este atât de renumită în lume, însă mâncarea lor națională Fish Amokpește fiert în lapte de cocos și servit într-o frunză de banană, ni s-a părut foarte interesantă și vă invităm să o încercați. Bineînteles, doar alături de o bere cambodgiană Angkor J

La fel ca și prin Bangkok, nici în Phnom Penh nu lipsește street food-ul la orice colț de stradă, chiar și tradiționalii gândaci rumeniți .

street food insecte la gratar cambodgia

Street Food! Serviți, vă rog!

 

6. Ai grijă să:

 

 • Viza pentru Cambodgia se poate obține chiar pe aeroportul de intrare în țară – visa on arrival. Taxa de viză este de 30 de dolari $. Pentru a nu pierde timp inutil, trebuie să aveți la voi 2 fotografii de tip de 4×6 cm. Mai multe informații regăsiți și pe site-ul MAE.
 • Pentru a vizita Palatul Regal trebuie să respectați niște reguli stricte în ceea ce privește vestimentația: pantaloni lungi și tricou pentru bărbați, fustă cel puțin până la genunchi sau pantaloni, și bluză ce acoperă umerii pentru femei.
 • Phnom Penh-ul ni s-a părut un oraș sigur în care nu am întâmpinat niciun fel de probleme. De altfel, rata criminalității în Cambodgia este foarte scăzută, de 4 oameni la 100,000 de locuitori.

 

7. Fii inspirat de Phnom Penh :

Filmul german Same Same but Different (2009) portretizează  într-un fel de Romeo și Julieta cu accente asiatice, imaginea Phnom Penh-ului și povestea de dragoste dintre un student german și o fată din Phnom Penh.

Și ceva muzică clasică, în stil khmer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!