Rio de Janeiro: Utile

plaja copacabna

1. Când să călătorești în Rio de Janeiro?

În Rio temeperatura este relativ constantă tot timpul anului. Dacă vă doriți lume multă pe străzi, oraș animat la maxim, vreme perfectă pentru plajă, probabil vi se potrivește cel mai bine vara braziliană, între decembrie și martie, atuni când este plin sezon turistic. Temperaturile ajung ziua și până la 40 de grade, prețurile cresc foarte mult o dată cu turișii, iar ploile scurte de vară sunt foarte des întâlnite. Dacă doriți mai mult să vizitați obiectivele turistice, cel mai bine mergeți în Rio în lunile de iarnă. În iunie, iulie, august, turiștii sunt mai puțini, preţurile mai mici, temperaturile undeva la 27-30° Celsius. Vremea este perfectă pentru plajă, iar ploile sunt rare. Totuşi, atâtea avantaje vin şi cu un minus: ziua se termină la ora 17:00, când deja e întuneric pe străzi. În rest, lunile septembrie-noimebrie sau aprilie-mai, sunt luni intermediare între cele 2 sezoane. Aprilie este considerată cea mai ploioasă lună din an.

 

2. Transport:

  • De la aeroportul Internațional Tom Jobim, cea mai ieftină și poate cea mai rapidă variantă de transfer către oraș este cu autobuzul expres BRT Transcarioca. Puteți lua autobuzul chiar de la terminalul sosiri, până la cea mai apropiată stație de metrou Vicente de Carhalho. O călătorie aeroport – stația Vicente de Carhalho durează aproximativ 45 de minute. Taxiurile se pot bloca frecvent în traficul mai ceva decât în București, iar metrou până la aeroport nu există. Biletul pentru o cursă dus întors costă în jur de 5 reali și poate fi cumpărat direct din aeroport, de la casa inscripționată BRT Transcarioca.
  • În Rio cel mai sigur mijloc de transport este metroul. Există două linii de metrou – cea portocalie și cea verde, iar stațiile de metrou sunt clar semnalizate, facând ușoară viața turiștilor. Aici regăsiți harta metroului.

Dacă folosiți autobuzul puteți fi siguri de faptul că nu veți aștepta foarte mult în stație, acestea fiind extrem de numeroase în Rio. Totuși, un minus față de calătoria cu metroul este faptul că traficul în oraș este problematic, iar siguranța nu este la același nivel.

 

3. Cazare:

După dorințe ori buget, mai jos câteva idei de cazare în Rio:

  • Buget mare, locație excelentă: cartierele Copacabana sau Ipanema. Zona plajelor Copacabana – Ipanema ori Leblon sunt cartiere foarte scumpe, pline de baruri, magazine și turiști, însa cu prețuri pe măsură.
  • Buget mediu, locație bună: cartierele Flamengo sau Botafogo. Două variante de cazare ok din punct de vedere al prețului, dar și al siguranței (da, în Rio contează si acest aspect ) sunt Flamengo și Botafogo. O alegere excelentă, mai ales dacă alegeți cazarea lângă o stație de metrou ce vă poate facilita accesul în zona centrală a orașului (Lapa) sau Copacabana, în aproximativ 15 minute. Noi am ales o variantă de cazare cu apartament privat prin AirBNB în Flamengo, la câteva minute de stația de metrou Largo de Machado.

Buget mediu, atmosferă tradițională și viață de noapte: cartierul artiștilor, Santa Teresa. Cartier boem, restaurante și terase, peisaje superbe și aproape de Lapa – cartierul distracției din Rio. Problema ar fi faptul că este destul de departe de metrou, iar deplasarea prin cartier este greoaie, acesta fiind așezat pe o colină.

 

4. Costuri:

Moneda națională a brazilienilor este realul. Casele de schimb sunt la tot pasul în zonele turistice, iar bancomatele de asemenea.

Brazilia a ajuns cam a șasea economie a lumii, a organizat de curând un Campionat Mondial de Fotbal, urmează Olimpiada de Vară, iar schimbările în bine și evoluția țării se reflectă la orice pas prin Rio. Chiar dacă imaginea favelelor sărăcăcioase este încă vie în Rio la orice pas, prețurile în general pentru turiști (chiar și în extrasezon, atunci când am mers noi), sunt cam la nivelul unui oraș turistic din Europa precum Praga ori Budapesta.

Ca sfat, puteți încerca restaurantele de tip all you can eat, foarte populare prin Rio. Poți alege mâncare la kilogram, dintr-o multitudine de localuri cu arome și gusturi pe măsură.

 

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Churrascaria este varianta braziliană a steak house-urilor. În afară de rivalitatea bine cunoscută în lume între Brazilia și Argentina la fotbal, cele două state vecine sunt mari rivale și în ceea ce privește cea mai bună carne de vită. Noi votăm pentru vita braziliană servită la Churrascaria Palace, de peste 60 de ani una dintre cele mai renumite locații, atât printre localnici cât și printre turiști. Este situat în zona Copacabana, adresa: Rua  Rodolfo Dantas, 16 – Copacabana.

Rio Scenarium Bar, situat în cartierul Lapa, este numit de către ziarul The Guardian în primele 10 baruri din lume. Localul este compus din 3 etaje unde aproape în fiecare seară spectacolul este asigurat de către o formatie live ce cântă stiluri diferite de muzică. Adăugați la asta atmosfera carioca specifică, o mare de turiști gata de distracție plus o caipirinha cu gheață, și veți înțelege de ce noi și cei de la The Guradian îl vedem a fi unul dintre cele mai tari baruri din lume. Adresa: Rua do Lavradio, 20 – Centro.

 

6. Ai grijă să:

  • Deși nu am avut niciun incident și avertismentele care circulă pe internet nu s-au confirmat, Rio rămâne un oraș în care aparatul foto și telefoanele sunt o grijă în plus, iar programul de după ora 22:00 este pe proprie răspundere. Evitați în special plimbările seara prin zona centrală a orașului, zona Cinelandia – Uruguaiana, sau pe faleza Copacabana și Ipanema.
  • În general prin Rio, nivelul de igienă este scăzut, nivel care probabil vine tot dintr-o acceptare a realității așa cum este :)).
  • Mare parte din bancomatele din Rio, mai ales cele ale băncilor locale, nu acceptă cardurile emise de către bancile din Europa: bancomatele HSBC și Santander sunt variantele pe care noi le-am folosit.
  • Ar fi bine să vă pregătiți vocabularul cu ceva expresii de bază în limba portugheză, pentru a contribui la limbajul semnelor atunci când veți apela la localnici . Foarte rar veți găsi un localnic pe stradă să cunoască limba engleză.

 

7. Fii inspirat de Rio :

Un oraș Rio al anilor ’70  în care domneau dezordinea, sărăcia și traficul de droguri, este portretizat în filmul de acțiune City of God (2002).

O melodie ce a făcut celebră plaja Ipanema în toată lumea este The Girl from Ipanema, apărută în 1964, iar o melodie modernă și plină de energie este Let me take to Rio, cântată de Ester Dean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!