Roma: Utile

vatican piata aglomeratie oameni

1. Când să călătorești?

  • Primăvara este perfectă pentru a vizita Roma. Temperaturile sunt undeva în jur de 18 grade celsius, pomii înfloriți, mai puțini turiști și prețuri ceva mai mici. Cele mai aglomerate luni ale anului din punct de vedere al turiștilor sunt lunile de vară atunci când va trebui să vă așteptați la prețuri mai mari, cozi pe măsură și terase pline. În rest, vremea este prietenoasă în Roma tot timpul anului. Chiar și în lunile de iarnă, mediile sunt undeva pe la 8-10 grade celsius, iar precipitațiile destul de rare.

 

2. Transport:

  • Roma este deservită de două aeroporturi principale: Fiumicino – unde aterizează majoritatea curselor de linie și Ciampino – locul de aterizare al low-cost-urilor.

Fiumicino se află la 26 de kilometri de Roma iar variantele de transport sunt multiple: fie un tren de mare viteză – Leonardo Express – pleacă din jumătate în jumătate de oră din aeroport spre gara centrală din Roma Termini, fie autobuzue ori taxi – o cursă până în centrul Romei costă aproximativ 50 de euro. Mai multe detalii despre transfer aici.

Ciampino este situat cam la 14 kilometri de Roma. O cursă de taxi până în centrul orașului costă cam 35 de euro însă aveți și variante mai ieftine precum autobuzul ori trenul. Aici regăsiți mai multe detalii despre transferul de la Ciampino către Roma.

  • Dacă le veți grupa pe zile și zone, veți putea vizita principalele obiective din Roma plimbându-vă la pas și apelând doar foarte rar la metrou. La orele de vârf din timpul săptămânii metroul este foarte foarte aglomerat. Autobuzele la fel și mai mult, se blocheaza des în trafic, așa că mai bine le evitați dacă aveți posibilitatea. Harta metroului din Roma o regăsiți aici.

 

3. Cazare:

Depinde foarte mult de ceea ce vă doriți de la o excursie în Roma, dar bineînteles și de buget:

  • Buget mare, locație excelentă: Zona centrului istoric: Piazza Navona, Pantheon, Fontana di Trevi. Puteți încerca și varianta cu apartamente private închiriate prin Airbnb, pentru a reduce costurile.
  • Buget mediu, locație bună: zona gării principale – Termini. Însă atenție, nu vă cazați chiar în imediata apropiere a gării, aceasta devenind un loc destul de puțin sigur, mai ales noaptea.
  • Buget mediu, atmosferă tradițională și viață de noapte – Cartierul Trastevere. Dezavantajul este faptul că va trebui să mergeți ceva mai mult pe jos, cartierul fiind destul de departe de stațiile de metrou sau centrul istoric (aproximativ 20 de minute de mers pe jos).
  • Buget mic, mai departe de punctele de interes: Pentru un buget mic puteți alege hoteluri mai departe de centrul orașului, însă pentru a nu pierde foarte mult timp inutil cu transferul zilnic, ideal ar fi să vă cazați în apropierea unei stații de metrou. Stația Manzoni și cartierul de lângă ar putea fi o variantă bună.

 

4. Costuri:

Roma este un oraș scump din toate punctele de vedere: cazare, restaurante, intrări la obiective. Dacă veți călători aici în perioada de vârf, iunie-septembrie, prețurile cresc și mai mult, Roma fiind pe lângă capitala Italiei și un oraș foarte turistic.

Ca orice oraș turistic mare ce se respectă Roma are și ea un card destinat turiștilor ce acoperă transportul în comun, intrarea gratuită la o serie de muzee precum și alte discounturi. O parte din prețul acestui card este subvenționat și de către primăria Romei, așa că este o afacere bună dacă stați pe aici minim 2 zile. În plus puteți evita cozile de la muzee cu acest card. Mai multe detalii referitoare la preț și ceea ce oferă regășiți aici.

 

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Pizza, pastele sau cafeaua espresso italiană sunt o experiență în sine iar locurile de unde puteți alege sunt extrem de variate de la terase pe stradă, la osterii – afaceri de familie și până la restaurante scumpe cu multe stele Michelin.

Dintre toate, noi vă recomandăm Baffetto, o pizzerie specializată în pizza thin & crispy aflată foarte aproape de Piazza Campo de’ Fiori.

La capitolul deserturi, puteți alege dintre peste 150 de arome o înghețată de la una dintre gelateriile cu tradiție din Italia – Della Palma, situată în apropierea Panthenonului.

 

6. Ai grijă să:

  • Parcarea și traficul în Roma sunt o mare problemă, dacă alegi să mergi cu mașina.
  • Evită pe cât posibil să mergi prin zona gării Termini noaptea sau să călătorești prin mijloacele de transport în comun la ora de vârf, pentru a nu te întâlni cu hoții de buzunare.
  • Rezervă din timp online acolo unde este posibil biletele de intrare pentru obiectivele turistice foarte cunoscute, pentru a evita cozile. Poți face asta de exemplu pentru Colosseum sau Muzeele Vaticanului.

 

7. Fii inspirat de Roma :

Un film ce amintește de Roma și nouă ne-a plăcut foarte mult este La Dolce Vita (1960). Iar o melodie perfectă pentru a te simți precum un roman este Roma, Roma, Roma – Antonello Venditti (imnul echipei de fotbal AS Roma).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!