Sicilia: Utile

sicilia amfiteatru

1. Când să călătorești în Sicilia?

 • Cea mai bună perioadă pentru a vizita Sicilia este din mai și până în octombrie. Vara în sezonul de vârf, din iunie și până în august, temperaturile sunt destul de ridicate iar prețurile cresc și ele pe măsura fluxului de turiști. Toamna târzie sau iarna, deși nu foarte friguroase, sunt însoțite destul de des de ploi torențiale

 

2. Transport:

 • Cea mai ușoară cale de acces pe insulă din România este zborul spre Catania, cu Wizz Air la un tarif low-cost. (aproximativ 100 de euro dus întors, dacă rezervi biletul din timp, cam cu 2-3 luni înainte).
 • Din Catania și până în Taormina, principala destinație pentru majoritatea turiștilor ce ajung în Sicilia sunt 66 de kilometri, pe care îi poți parcurge cam într-o oră. Cea mai simplă și ieftină variantă de transport de la aeroport este mergi cu unul dintre autobuzele ce asigură transferul din oră în oră. Nu este nevoie de rezervare, dar mai multe detalii despre trasnfer regăsiți aici.
 • Din Catania în Palermo, capitala insulei sunt 220 de kilometri. Există și aici varianta de transfer cu autobuzul, distanța fiind parcursă cam în 2 ore și jumătate. Mai multe detalii despre variantele de transfer între cele două orașe aici.
 • Dacă iți dorești să vizitezi și Siracusa, sau orașelele tradiționale, ori sa faci un tur, pe drumul mafiei, cea mai bună variantă este să închiriezi o mașină. Noi am închiriat un mic Fiat cu 30 de euro/zi, perfect pentru străduțele înguste.

 

3. Cazare:

În funcție de ceea ce vă doriți de la vacața în Sicilia, aveți mai jos câteva sugestii privind opțiunile de cazare:

 • Buget mare, plajă și relaxare: Cea mai potrivită alegere ar fi stațiunea Taormina. Trebuie să luați în calcul faptul că oferta nu este chiar atât de variată, facilitățile de cazare nefiind foarte multe raportate la numărul mare de turiști ce ajung aici. Cel mai bine este să rezervați din timp, cu minim 2 luni înainte.
 • Buget mic, locație bună pentru a vizita insula: Cea mai bună variantă ar fi Catania, orașul unde aterizează avioanele low-cost din România. Vă puteți stabili aici baza de cazare la un preț mediu (aveți foarte multe variante de unde alege, Catania fiind un oraș mare de 300,000 de locuitori) și apoi să închiriați o mașină pentru a explora insula.
 • Buget mediu, tradiții și relaxare: Calatafimi – Segesta este o variantă foarte bună dacă vă doriți liniște și atmosferă tradițională. Pentru a vizita restul insulei este nevoie de mașină închiriată.

 

4. Costuri:

Sicilia, față de restul Italiei are un nivel de ridicat mai scăzut, prețurile fiind și ele mai mici decât în restul țării. Asta dacă vorbim de orășelele de provincie sau zonele ce nu sunt atât de populare printre turiști. Taormina, spre exemplu, este o stațiune scumpă, o masă la un restaurant mediu pentru două persoane ajungând în medie cam la 35-40 de euro.

 

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Restaurantele, pizzeriile și terasele sunt la tot pasul prin Sicilia. Încercați ca desert cannoli – un desert crocant umplut cu diverse ingrediente, tipic sicilian, renumit în toată lumea. Sicilienii nu sunt mari fani ai băuturilor alcoolice (au cel mai scăzut consum din Italia), însă se pricep la vinuri, printre cele mai renumite fiind Etna Rosso sau Malvasia Bianca.

     

   

6. Ai grijă să:

 • Te asiguri în momentul în care traversezi. De altfel cam în toată Italia  regula de prioritate pe zebră este mai mult opțională.
 • Nu te aventura în cartierele mărginașe ale marilor orașe de pe insulă, Catania sau Palermo. Chiar dacă poveștile cu mafia nu au nimic de-a face cu ceea ce întâlnești în vacanța prin Sicilia, orașele mari pot deveni periculoase.
 • Plajele din Taormina sunt in general stâncoase, iar o plimbare prin apă poate semăna cu o cursă de obstacole printre pietre. Cel mai bine ar fi să ai în dotare o pereche de crocși, un fel de papucii bunicului , așa cum este moda pe aici.

 

7. Fii inspirat de Sicilia  :

Serialul Il capo dei capi (2007), ce portretizează viața unuia dintre cei mai de temuți mafioți – Salvatore Riina din Corleone, reușește foarte bine să te introducă în atmosfera unei Sicilii măcinate de războaiele cu mafia. O melodie specifică ce descrie foarte bine mândria sicilienilor este Sicilia bedda, Sicilia mia – Roberto Alagna.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!