Umbria: Ghid și obiective turistice

Am plecat dimineața din Roma și am avut la dispoziție o zi pentru a vizita cele 3 orășele – Civita di Bagnoregio (deși se află în Provincia Viterbo, fiind foarte aproape de granița cu Umbria l-am inclus în articolul nostru cu acest nume), Orvieto și Todi.

Din Roma până în Civita di Bagnoregio sunt 127 de kilometri, cam 1 h și 45 de minute de mers cu mașina. Orvieto este foarte aproape de Civita di Bagnoregio, 24 de kilometri, pe care îi parcurgeți în 40 de minute. Fiind orașe vecine, din Orvieto în Todi ajungeți rapid – cam 50 de minute (40 de kilometri).

Din Todi, noi am ales să dormim în Perugia, care se află la doar 30 de minute distanță cu mașina. Despre Perugia am povestit mai multe în articolul de aici. O altă variantă ar fi să vă întoarceți tot în Roma, care se află însă la 1 h și 30 de minute distanță.

  • Civita di Bagnoregio: mica așezare pare din depărtare o cetate decupată din povești. Supranumit orașul care moare, Civita di Bagnoregio este situat pe vârful unui deal sculptat de vânt într-un canion și înghețat parcă în epocă medievală. Astăzi, orășelul are între 12 și 100 de locuitori permaneți, iar singura cale de acces către localitate este pe un pod de câteva sute de metri ce traversează canionul și face legătura cu Bagnoregio, orașul nou. Nu vă imaginați însă că este o așezare lăsată în paragină: casele de aici valorează milioane de euro iar printre cei ce le dețin, se numără milionari americani sau vedete italiene. Cam într-o oră aveți timp suficient să îl explorați la pas, iar dacă doriți o pizza sau un espresso, aveți ceva variante din care să alegeți.
  • Orvieto: rocile vulcanice se unesc cu zidurile cetății Orvieto, formând imaginea unui oraș ce pare de necucerit. Orașul are locul său în istorie, fiind situat pe drumul ce leagă Roma de Florența. A fost pe rând, importantă cetate etruscă, oraș roman, oraș medieval cu peste 30,000 de locuitori la anul 1300, sau oraș ales de către Papi ca reședință. Aveți nevoie de câteva ore pentru a vizita partea veche a orașului în liniște.
  • Domul din Orvieto este considerat unul dintre cele mai importante din Italia din punct de vedere artistic, în primul rând datorită fațadei (au fost nevoie de aproape 300 de ani pentru finalizarea ei), dar și pentru capela San Brizio realizată de către Luca Signorelli într-un stil ce punea accentul pe gesturile umane, de la care se spune că s-a inspirat Michelangelo. Aici regăsiți detalii precum prețul biletului și programul de vizitare al bisericii.
  • Orașul subteran: o rețea de tuneluri subterane, adăposturi sau fântâni de pe vremea etruscilor. Un tur cu ghid durează aproximativ 45 de minute. Intrarea în orașul subteran se află chiar vis a vis de Dom. Mai multe detalii privind programul sau prețul biletelor, regăsiți aici.
  • Torre del Moro: puteți urca în turnul situat chiar în zona centrală, pentru o perspectivă de sus a orașului dominat de către celebru Dom sau a regiunii ce înconjoară Harta, program și detalii, aici.
  • Todi: comună liberă în perioadă medievală, oraș important în Umbria datorită poziției sale strategice, Todi este astăzi înainte de toate un oraș cu un farmec aparte, mic și cochet. La toate acestea se adaugă și faptul că natura a fost generoasă, orașul fiind situat pe un deal din care se poate admira toată regiunea din jur. Puteți petrece câteva ore bune prin Todi, însă spre deosebire de Orvieto, acesta nu are un obiectiv anume. Bucurați-va pur și simplu de peisaj rătăcind printre străduțele medievale, sau servici un espresso în Piazza del Popolo. Noi am prins din Todi o imagine de poveste cu apusul soarelui peste dealurile din jur, chiar din parcul ce se află la intrarea în oraș.

Ce ar mai fi de vizitat în Umbria?

Umbria înseamnă cu siguranță mult mai mult decât orașelele vizitate de noi într-o zi și descrise în acest articol, plus Perugia și Assisi, despre care am povestit într-un alt articol. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție prin Umbria, mai jos câteva idei:

  • Gubbio: orașul aflat în nordul Umbriei, la poalele Munților Apenini, este descris de către mulți ca fiind printre cele mai frumoase orașe medievale din Italia. Printre altele Gubbio este cunoscut pentru “Cel mai mare brad de Crăciun”, conform Cărții Recordurilor, sau pentru Corsa dei Ceri, un festival la care participă mii de oameni, desfășurat în Gubbio în luna mai.
  • Parcul Național Monti Sibillini: se întinde pe 70,000 de hectare și cuprinde atât o parte din regiunea Umbria cât și din regiunea, vecină Marche. Puteți vizita aici de orășele izolate, animale și plante rare, sau puteți încerca diverse activități în aer liber precum plibatul cu bicicleta sau hiking.
  • Lacul Trasimeno: al 4-lea la ca suprafață din Italia, lacul este înconjurat de dealuri și plantații de măslini, fiind un cadrul natural perfect în care vă puteți petrece ziua: vă puteți plimba cu barca pe apele liniștite, puteți închiria biciclete, sau vă puteți bucura pur și simplu de o zi liniștită în natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!