12 luni si 12 festivaluri în jurul lumii unde vrem să ajungem | Travelship

12 luni, 12 festivaluri în jurul lumii unde am vrea să călătorim

festivaluri cu prietenii

Lasa-te prins in euforia celor mai reusite festivaluri din intreaga lume! Bucura-te de aer liber, natura, muzică bună si street food, la superlativ!

Nebunia festivalurilor crește exponențial. An de an, în jurul lumii au loc câteva mii de festivaluri. De muzică, film, teatru, culinare sau carnavaluri, numitorul comun e experiența de eliberare, de hedonism, de “aici și acum”.

Nouă festivalurile ne amintesc de “ieșitul în drum cu toți copiii”, de dimineața până se înnopta, fără grii și fără planuri. Și dacă este să ne gândim la Ce e important pentru a te bucura din plin de călătoriile tale, festivalurile sunt în primul rând o experiență nouă pe care o încerci și de care cu siguranță o să îți amintești. Mai mult, dacă îți place să interacționezi cu localnicii, aici ei sunt “acasă”, puși pe distracție și gata să împărtășească povești și sfaturi. Așa că, petrecere cu localnici să fie!

Așa că, dacă tot ne plac festivalurile, noi ne-am gândit că nu ar fi rău să știm când și unde sunt cele mai tari festivaluri din jurul lumii, iar următoarea excursie să o planificăm în jurul unui festival celebru. Ne-am apucat de treabă și am ales în fiecare lună din an câte un festival ce merită văzut dintr-un alt colț al lumii. Da, am ajuns aici cochetând cu ideea unui an al festivalurilor în jurul lumii, dar pentru asta trebuie să cam fim păsări călătoare. Ca urmare, avem câte un festival celebru unde să pleci în lume pentru a simți la maxim gustul locurilor pentru fiecare lună a anului și putem alege de aici pe rând:

 

1. Ianuarie

Up Helly Aa Fire Festival din Lerwick, Scoția este festivalul de “foc”, cel mai mare dintre alte festivaluri de acest gen din Europa, locul în care mii de oameni, de la soldați îmbrăcați tradițional la localnici, umblă cu făclii pe străzi. Turul se termină cu arderea unei corăbii de vikingi, într-un decor de Games of Thrones.

Ce ziceți, vă băgați la o baie de foc și la un festival în flăcări? Cel mai ușor ajungeți aici cu un bilet low cost București-Glasgow. Luat din timp, puteți găsi un bilet bun dus-întors și până în 100 de euro.

 • Când: ultima marți din ianuarie
 • Unde: Lerwick, Scoția
festivaluri internationale

Sursa: www.lacapital.com

Up Helly festivalul focului

Sursa: www.bbc.com

2. Februarie

probabil ați ghicit, este Carnavalul de la Rio, Brazilia, o adevărată explozie de culoare, muzică și distracție. Timp de cinci zile, două milioane de oameni ies costumați colorat pe străzi și creează ceea ce a devenit cel mai mare festival din lume. Pentru dansatorii de la școlile de samba locale e cel mai important moment al anului. Toți ies în stradă pentru a defila pe celebrul Sambadrom de pe bulevardul Marquês de Sapucaí, cu mișcări de dans nemaivăzute și costume care mai de care.

Nu vă imaginați că festivalul a fost ideea genială a unei persoane, ci mai degrabă a fost creat din pasiunea și spiritul vesel al oamenilor de rând, încă din 1723. Festivalul de la Rio este un simbol al modului de a gândi al brazilienilor – Juntos num só ritmo (“Împreună pe același ritm”). Mai mult, e cel mai bun moment de a trăi pe propria piele spiritul latin și a de a petrece câteva zile neîntrerupt.

Noi am fost în Brazilia, însă nu în perioada festivalului, așa că suntem hotărâți să ne întoarcem într-o zi.  În funcție de locul față de Sambadrom, biletele încep de la 50 de dolari pe zi și pot ajunge până la câteva mii, la VIP J…și bineînțeles trebuie cumpărate cu minim șase luni înainte.

 • Când: 9-14 februarie în 2018
 • Unde: Rio de Janeiro
Sambadrome carnavalul de la Rio de janeiro festivaluri internationale

Sursa: www.finisterra.ca

3. Martie

Ne mutăm în altă parte de pe glob, în India, la Festivalul Culorilor, Holi. Probabil că ați văzut imagini cu mulțimile de oameni pictați în toate culorile în stradă. Sărac sau bogat, femeie sau bărbat, cu toții intră în joc, se lasă pictați și purtați de bătăile tobelor pe ritmuri de dans.

Pentru localnici, festivalul are o puternică semnificație religioasă, începând cu o noapte înainte printr-o ceremonie hindusă în care oamenii cântă și dansează. Și acest festival îl recomandăm pentru aroma locală autentică în care poți trăi alături de localnici bucuria unei sărbatori mult așteptate. Mai mult, e o perioadă bună pentru a descoperi India!

Festivalul durează o noapte și o zi care variază în funcție de prima noapte cu lună plină care simbolizează venirii primăverii. Deși sărbatorea este pe întreg teritoriul Indiei, în partea de nord au loc cele mai frumoase sărbători Holi (New Delhi, Jaipur, Agra).

 • Când: 1-2 martie în 2018
 • Unde: India
holi india festival international

Sursa: www.trawell.in

4. Aprilie: Festivalul de Apă Songkran din Thailanda

E o zi extrem de călduroasă, suntem în țările exotice în Asia și ce poate fi mai răcoritoare decât o bătaie cu apă? Ei bine, în aprilie, thailandezii se înarmează cu găleți, furtunuri, pistoale de apă și ies în stradă la “marea răcoreală”. Ca ingredient special, mai folosesc o pastă cu mentă pentru a se picta pe față, obicei ce în cultura lor aduce mult noroc. Nu vă mirați totuși dacă printre oameni sunt și ceva elefanți, doar știți că și lor le place apa 😊. Sună a experiență de pe Bucket list, nu?

 • Când: 13–16 aprilie în 2018
 • Unde: Chiang Mai, Thailand
songkran thailanda apa elefant festivaluri

Sursa: NBC News

5. Mai

Începe Festivalul The White Nights din Petersburg, Rusia. De data asta, vorbim de un festival cultural, cu reprezentații alese în fiecare seară: balet, opera, orchestră, parade din vremea lui Petru cel Mare sau focuri de artificii. Ne place vara rusească! 😍

 • Când: mai-iulie
 • Unde: Petersburg, Rusia

6. Iunie

Și un ingredient care nu poate lipsi la orice distracție, băuturile alese. La asta se pricep francezii, așa că nu putea lipsi din peisaj Festivalul Vinurilor din Bordeaux. De-a lungul râului Garonne, se conturează pe o distanță de aproximativ 2km “drumul vinului”, cu peste 80 de tipuri renumite dintre cele mai fine vinuri din zonă.

Dacă te-a convins festivalul, biletul de intrare începe de la 20 de euro, preț ce include 14 degustări din diverse zone. Degustări, muzică, artificii vă așteaptă în Bordeaux!

 • Când: 14-18 iunie în 2018
 • Unde: Bordeaux, Franța

 

7. Iulie

Mai multă sau mai puțina adrenalină preferi? Indiferent de răspuns, fie că vrei să fii participant sau spectator, festivalul Running the bulls din Spania e plin de surpize și adrenalină. Aici, în fiecare an, are loc o cursă nebună în care ești efectiv fugărit de o turmă de 12 tauri. Pe o stradă din Pamplona, se dă startul curajoșilor la 8 dimineața și, la semnale diferite, sunt eliberați din ce în ce mai mulți tauri. Run, Forrest, run!

 • Când: 6–14 iulie
 • Unde: Pamplona, Spain

 festivalul vinurilor Bordeaux

8. August

Tot în Spania, distracția este la cote maxime pe străzile din Bunol, unde are loc La Tomatina. Este genul de șotie pe care o fac copiii mici, doar că la altă scară și toată lumea dă în mintea copiilor. Bătăi cu roșii în plină stradă, alunecări periculoase și apoi “dușul de după”, tot în stradă bineînțeles, e o veselie contagioasă acolo, doar de dragul distracției. E La Tomatina pe lista ta?

 • Când: ultima miercuri din August
 • Unde: Buñol, Spain

La Tomatina festivalul rosilor

9. Septembrie

Încă o dovadă că băutura este un ingredient important al distracției de la festivaluri, începând cu luna septembrie, în Munchen se desfășoară cel mai mare festival al berii din lume, Oktoberfest. Este despre bere, multăăăă bere, râuri de bere. Halbe mici, halbe mari, halbe 3D, chelnerițe îmbrăcate în costume bavareze tradiționale și peste 6 milioane de iubitori din distracție din toată lumea.

În  Munchen ajungi rapid cu un low cost direct din București, așa că ce mai stai pe gânduri?

 • Când: din ultimele săptămâni din septembrie până în ultimul weekend din octombrie
 • Unde: Munchen, Germany

 oktober fest munchen bere festival

10. Octombrie

Dă-ți frâu liber imaginației la International Balloon Fiesta din Alburquerque! Probabil că știti celebrele imagini cu baloanele colorate din Capadoccia. Imaginați-vă cerul plin de sute de baloane colorate timp de 9 zile (în jur de 750 de baloane), muzică cântată de mariachi, spectacole de lumini și distracția specifică Americii Latine pe străzi. Unul dintre cele mai imprtante festivaluri din SUA.

 • Când: începutul lui octombrie  (7-15 octombrie 2017)
 • Unde: Alburquerque, New Mexico, USA
festival international mexic

Sursa: Cindy Petrehn

11. Noiembrie

Tot în cultura mexicană, de data asta în Mexic-ul din America Latină, are loc în luna noiembrie cea mai mare sărbătoare de aici, Ziua Morților – Día de los Muertos. Aceasta sarbatoare e in acelasi timp si unul dintre cele mai colorate festivaluri.

Da, am zis bine, “sărbătoare”. Nu vă imaginați că este o zi de jale, ci mai degrabă o ocazie de a sărbători viața, o zi plină de culoare (costumele, picturile pe față, ofrandele nu lipsesc din peisaj), petrecută de obicei în familie cu multă voie bună. Asta pentru că mexicanii consideră că viața este parte dintr-un ciclu și că pentru cei morți începe o nouă viață.

Peisajul colorat, încărcat de tradiții și mexicanii cu voia bună la cote maxime merită din plin să îți planifici vacanța aici. Plus că schimbi frigul de acasă pe câteva săptămâni de soare aici, noi așa am făcut în 2016 (din decembrie începe sezonul de vârf în Mexic).

 • Când: 31 octombrie – 2 noiembrie în 2018
 • Unde: Mexic

 Día de Muertos mexic festivaluri

12. Decembrie

În decembrie, este totul despre Crăciun, despre sărbători și cadouri. Așa că, ce recomandăm pentru decembrie sunt Piețele de Crăciun: lumini, decorații de Crăciun, bunătățuri tradiționale, vin fiert și colinde.

Piețele de Crăciun au apărat prima data în Germania, aici e mama lor. Berlin-ul sau Dresda au tradiții de peste 500 de ani, cu sute de evenimente, obiecte tradiționale lucrate manual și delicii culinare care mai de care.  Între timp, piețele de Crăciun s-au răspândit în toată Europa și nu numai, iar cele din Strasbourg, Salzburg, Praga sau Stocklom sunt o adevărată încântare. Crăciun fericit, dragii Moșului!

 • Când: decembrie
 • Unde: Germania

christmas market germania festivaluri din lume

Și dacă nu vreți să vă prindă acasă Revelionul, un loc special pentru a petrece trecerea dintre ani este Madeira, mai ales dacă vă plac spectacolele de artificii. Pentru “cel mai mare foc de artificii” se bat multe locații din lume, ce e sigur este că Madeira a câștigat de câteva ori Guiness World Record pentru spectacolul de artificii memorabil de aici. E o adevărată explozie de culoare și de tradiții ! 😀

Și acum la final, ce festivaluri ți-au rămas în minte să le planifici? Care dintre aceste festivaluri te atrage cel mai mult?

 

festivaluri madeira revelion artificii

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!