Abu Dhabi: Povestea călătoriei noastre - Travelship.ro

Abu Dhabi: Povestea călătoriei noastre

moschee abu dhabi

Abu Dhabi – O zi în lumea aurului negru

Top 3 cuvinte despre Abu Dhabi: petrol, tradiții, șeic

Anii 1760. În Europa, Franța și Marea Britanie își împărțeau bogățiile și teritoriile lumii, iar SUA, în secret, își pregătea lupta pentru independență. În deșertul Rub’ Al Khali, tribul de nomazi Bani Yas descoperă apa în timp ce vânau gazele.

Anul 1958. În SUA se inventa microchip-ul, cel ce avea să facă posibilă inventarea computerelor și să schimbe lumea pentru totdeauna. Într-un alt colț de lume ascuns după dunele de nisip, o altă descoperire avea să schimbe cursul istoriei. Peste Abu Dhabi a lovit norocul, un noroc numit “aurul negru”. A urmat era petrolului.

Anul 2016. În lume petrolul devine o resursă indispensabilă, iar Abu Dhabi devine actorul principal. Pe străzile din Abu Dhabi, Ferrari-urile, Range Rover-urile și Lamborghini au înlocuit cămilele. Vânătoarea de perle, principala lor ocupație de la începuturile locului, a fost înlocuită cu vânătoarea de bijuterii în mall. Astăzi, Cenușăreasa din 1760 a ajuns cel mai bogat oraș din lume, cu un PIB de 17 milioane de dolari pe cap de turban :)).

Deși banii au inundat locul, Abu Dhabi nu este Dubai și încearcă să își păstreze încă cultura și tradițiile vii. Dacă Dubai este centrul economic și extravagant al Emiratelor, Abu Dhabi, capitala, este fratele mai credincios și iubitor de cultură. Deși la prima vedere Dubai, un fel de Hollywood al Emiratelor, pare a fi cel ce deține puterea și banii, realitatea este că Abu Dhabi deține cam 80% din bogățiile țării, dar pe aici sunt alte planuri. Capitala Abu Dhabi se poate mândri cu moscheea Sheikh Zayed care chiar dacă e pe locul trei ca mărime în lume, poate fi considerată cea mai frumoasă prin câteva detalii record la nivel mondial: cel mai mare covor lucrat manual, cel mai prețios candelabru ce conține câteva milioane de pietre Swarovski – o adevărată operă de artă, cel mai mare mozaic din marmură.  Și aceasta este doar o parte din planurile culturale ale șeicilor. Urmează un avanpost al Muzeului Luvru, primul de altfel ce părăsește Franța și cel mai mare muzeu Guggenheim din lume.

În lume, apogeul extravaganței și a luxului a devenit de curând cuvântul „șeic”. Șeicii sunt cei ce cumpără insule, echipe de fotbal, companii aeriene sau orașe. Atunci când nu le pot cumpăra, nicio problemă. Se apucă și le construiesc de la 0.  Nu ne credeți? Pentru Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, șeicul din Abu Dhabi, palmaresul e compus din: Masdar City, proiectul de 22 de miliarde de dolari prin care va fi construit orașul viitorului, cu 0 emisii de carbon; Manchester City cu fotbaliști de milioane de dolari; Etihad, compania sa aeriană cu 123 de jucării zburătoare. Încheiem cu o glumă care tocmai ne-a venit în minte, Scrisoare unui fiu de șeic arab, aflat în Berlin, către tatăl său:

“Dragă tată,
Berlinul este un oraș foarte frumos. Oamenii sunt plăcuți și îmi place foarte mult aici. Dar să știi tată, că mă simt un pic cam aiurea când vin la universitatea cu Ferrari-ul meu 599GTB poleit cu aur 24K, în timp ce profesorii și majoritatea colegilor mei merg cu trenul. Fiul tău , Nassir. “

 

“Iubitul meu fiu,
Tocmai
ți-am mai transferat 20 milioane euro în contul tău bancar. Nu trebuie să te simți aiurea că ne faci și pe noi să ne simțim așa. Cumpără-ți și tu un tren.
Cu drag, tatăl tău.”

 

Călători în Abu Dhabi

Am fost călători în Abu Dhabi o singură zi, în escală noastră spre casă după două săptămâni de vacanță în Thailanda și Cambodgia. Chiar dacă aveam de așteptat vreo 13 ore până să schimbăm avionul spre casă, pentru noi a fost ultima bucurie din vacanță și am putut să ne facem o idee despre ce înseamnă Abu Dhabi.

De cum am ieșit din aeroport, ne-au atras atenția zecile de macarale omniprezente în peisaj, semn al evoluției accelerate despre care vă spusesem mai sus. Dacă 2016 găsește orașul plin de zgârie-nori, mall-uri ultra moderne, hoteluri de miliarde de dolari dotate cu tonomate cu aur, bulevarde largi împăzite de bolizi de lux, ne întrebăm cum va fi oare Abu Dhabi-ul anilor 2050. Greu de ghicit, poate șeicul Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, cu voia lui Allah, știe mai multe.

De altfel, deși șeicul își cam face toate poftele, este foarte iubit de populație și nici nu prea are cum să fie altfel: 90% dintre cetățeni sunt angajați ai statului, au casă și servicii publice asigurate de către stat. Mai mult, plecând de la Zakat, unul dintre cel cinci piloni ai islamului care încurajează ajutorul reciproc, oamenii de aici sunt ajutați să își deschidă propria afacere, să își trimită copiii la școli prin străinătate sau să își construiască o casă cu doar patru etaje . Good to be an “emiratee”. Stați liniștiți, cei norocoși sunt puțini, doar 10% din locuitorii Abu Dhabi-ului sunt născuți aici. Restul sunt expați, majoritatea veniți pentru a lucra aici din țările mai slab dezvoltate precum cele din Africa, Asia sau chiar Europa. De altfel, John, taximetristul din Uganda, ne-a povestit că “Viața este bună doar pentru ai lor, pentru restul planul e să strângă ceva bani și să plece. De altfel, dacă ai greșit cumva și ai trecut pe roșu la semafor, a doua zi, nu doar că nu mai ai loc de muncă, dar ai și biletul spre casă pregătit….și vorbim de un bilet doar dus :))).

În ultimii ani, a devenit o locație destul de vizitată, iar orașul a început să atragă turiștii prin obiective cunoscute în toată lumea precum moscheea Sheikh Zayed, Emirates Palace – definiția luxului la capitolul hoteluri sau parcul de distracție Ferrari World. În afară de parc, unde cam ai nevoie de o zi dedicată, am reușit să vizităm moscheea și să dăm puțin cu nasul prin parterul de la Emirates Palace.

După un zbor de vreo șase ore din Bangkok, nu ne-am început ziua de Abu Dhabi foarte promițător…autobuzele din fața aeroportului servesc turiștii cu mare plăcere, așa că hop sus în primul autobuz cu prima oprire în minte moscheea Sheikh Zayed. Toate bune și frumoase până acum, doar că de la stația de autobuz de lângă moschee și până la intrarea în moscheea ne-au despărțit 2 ture în jurul zidului și aproximativ o oră de plimbat prin soare. Odată ce am găsit intrarea, am uitat de tot efortul depus. Și nici nu prea aveam cum altfel, moscheea e un monument de frumusețe, desprins dintr-un decor cu prinți ai deșertului: albul imaculat al celor peste 100.000 de tone de marmură pură din Grecia și  decorațiunile din pietre semi prețioase inspirate din natură intră într-un constrat fericit cu apa perfect albastră în care se reflectă coloanele infinite ale moscheei. Pe cât e de frumos acest decor alb în timpul zilei, pe atât de plăcut este noaptea, atunci când am admirat în liniște moscheea, luminată în nuanțe de albastru, sincronizate cu fazele lunii.

Pentru că vroiam să înțelegem și ceva din cultura și istoria locului, după moschee, am mers la Palatul Al Hosn. Cea mai veche clădire din Abu Dhabi, de vreo 250 de ani pe aici, a fost transformată din Palat Regal într-un muzeu interactiv ce ne-a purtat de la tribul Bani Yas ce alerga gazele acum 300 de ani și până la șeicul Zayed, ctitorul moscheei ce îi poartă numele.

Gata cu istoria și cultura, hai fuga pe faleza Corniche ca să vedem apusul! Apusul ca apusul, pentru că nu prea se vedea de zgârie-nori și norul de poluare, dar plimbarea pe faleză a fost relaxantă. Ne-am oprit și în Marina Mall un pic, că doar suntem prin Emirate, unde shoppingul e la rang de pasiune și chiar de job, mai ales pentru femei.

Să intrăm și pe luxosul hotel Emirates Palace, însă o armată de bodyguarzi ne-au întâmpinat la intrare. Nicio problemă,  “We have a reservation…at the restaurant!”, asta ca să nu spunem că aveam puțină treabă la tonomatul cu aur :))). Nu ne credeți pe cuvânt, o noapte la hotel costă și câteva zeci de mii de dolari și bineînțeles că singura rezervare pe care o puteam avea în acel moment era la biletul de avion de întoarcere spre casă. Wadaeaan Abu Dhabi! 

Macarale la tot pasul

Macarale la tot pasul

2016: Abu Dhabi-ul ultra-modern. Oare cum va arăta în 2050?

2016: Abu Dhabi-ul ultra-modern. Oare cum va arăta în 2050?

Moscheea Sheikh Zayed...pare ca am ajuns, dar sa o credem noi, nu e chiar asa..

Moscheea Sheikh Zayed…pare ca am ajuns, dar sa o credem noi, nu e chiar asa..

Acum am ajuns

Curtea interioara, locul ce poate adaposti 40000 de oameni

Curtea interioara, locul ce poate adaposti 40000 de oameni

Curtea interioară pe seară - luminată după fazele lunii

Curtea interioară pe seară – luminată după fazele lunii

Simetrie perfectă <3

Simetrie perfectă <3

Coloana Infinitului în variantă islamică

Coloana Infinitului în variantă islamică

Interiorul moscheei, cel mai mare covor lucrat manual din lume

Interiorul moscheei, cel mai mare covor lucrat manual din lume

Locul de unde a început totul

Locul de unde a început totul

Preastrălucitorul Marina Mall

Preastrălucitorul Marina Mall

Nu e un monument de referință, este hotelul Emirates Palace

Nu e un monument de referință, este hotelul Emirates Palace

Emirates Palace - Bine ați venit!

Emirates Palace – Bine ați venit!

Prin Emirates Palace, căutând tonomatul cu lingouri de aur :))

Prin Emirates Palace, căutând tonomatul cu lingouri de aur :))

Colectia de Lexus-uri & Our Father Zayed

Colectia de Lexus-uri & Our Father Zayed

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!