24 iulie 1911. Timpul curgea normal pentru cei cativa zeci de tarani ce traiau in valea raului Urubamba a Muntilor Anzi, fosta casa a unui imperiu glorios. Era o zi ploioasa cand deodata s-au pomenit in fata casele lor cu un american ce semana parca cu “Indiana Jones”. Hiram Bingham, profesor universitar la Yale, plecase la drum cu un obiectiv maret: sa descopere Vilcabamba, locul in care s-a refugiat Manco Capac si ultimii sai soldati ce incercau sa apere Imperiul Incas de mania spaniolilor. Ziua s-a incheiat cu Bingham condus de un copil de-al locului de 11 ani pe o poteca abrupta de cateva ore printre crestele muntilor catre un loc dat uitarii de mai bine de 400 de ani. Profesorul a ramas uluit: desi acoperit de jungla si “cucerit” de catre natura, in fata sa se intindea una dintre cele mai marete descoperiri ale omenirii, iar peisajul era de-a dreptul unul dramatic, in sensul bun al cuvantului. Bingham a crezut ca a descoperit Vilcabamba, asa cum Columb a crezut ca a descoperit India.
Exista o mare controversa in jurul acestei descoperiri, pornind de la numele recent de “Machu Picchu” (“Piscul Batran”), multi istorici considerand ca adevaratul nume este cel de Llaqta Pata, ce in limba locala quachua insamna “Orasul de Sus”, si pana la faptul ca Bingham are destui contestatari ce afirma ca nu a fost primul ce a ajuns aici ori ca a carat cu el toate artefactele gasite si le-a dus in tara natala, SUA. De altfel, de abia in ultimii ani, cu ajutorul presedintelui Obama, SUA a fost de acord sa inapoieze peruanilor mostenirea lasata la Machu Picchu de catre stramosilor lor.
Conquistadoriii spaniolii nu au pus piciorul niciodata aici, Machu Picchu fiind unul dintre acele cetati rupte parca din cartile cu povesti SF. Locul este strategic, chiar intre crestele muntilor ce il domina precum un zid natural, iar misterul ce invaluie Machu Picchu este sporit de faptul ca e imposibil sa fie zarit de la altitudini mai joase si de faptul ca a ramas abandonat atata vreme.
Nu se stie cu exactitate nici in ziua de astazi care a fost adevaratul scop al construirii acestei cetati, insa fie ca a fost vorba de un loc de retragere al nobilimii, sanctuar religios sau cetate defensiva, un lucru este cert: Machu Picchu este monumental. Blocurile de piatra imense ce ajung pana la 50 de tone au fost taiate perfect si carate in varful muntilor fara a exista unelete moderne sau fara macar ca roata sa fie cunoscuta incasilor. Se spunea ca nici macar o lama de cutit nu putea patrunde printre pietrele intrepatrunse fara a folosi mortarul, constructii ce au rezistat intemperiilor produse de cutremure, furtuni sau trecerea necrutatoare a timpului.
Probabil ca nu am fi auzit vreodata de Imperiul Incas, iar Machu Picchu nu s-ar fi construit, daca nu se nastea acum vreo 600 de ani, Inca Pachacutec, genialul conducator incas ce a reusit intr-o viata de om sa extinda granitele unui mic stat concentrat intr-o vale a Muntilor Anzi din Peru si sa cucereasca, prin sabie sau diplomatie, un teritoriu atat de vast incat doar natura i s-a putut impotrivi. Imperiul Incas, ajunsese pe la anul 1450, anul in care se crede ca a fost construit Machu Picchu de catre acelasi maret conducator, sa se intinda de la jungla Amazoniana si muntii Anzi in vest, pana la Oceanul Pacific in est ori desertul Atacama in sud. Din Ecuador si pana in Chile sau Argentina, lumea incasa era la apogeu.
Era vremea in care prosperitatea abunda prin Imperiului Incas si in care se pun la punct unele dintre cele mai mari constructii ingineresti: mii de kilometri de drumuri leaga cele mai indepartate orase, agricultura este dusa la rand de arta, iar cetatile sunt construite cu tehnici arhitecturale ce ii uimesc si in ziua de astazi pe arheologii ce nu detin niciun raspuns la felul in care au fost ridicate.
Datorita faptului ca incasii nu au avut un alfabet iar spaniolii “au avut grija” sa distruga toate celelalte dovezi fizice, nu se stie cu exactitate cand si de ce a fost construita Machu Picchu. Prin datarea insa cu carbon, s-a ajuns de curand la concluzia ca anul constructiei ar fi totusi in jurul lui 1450, adica vremea infloritoare a lui Pachacuti.
Insa tocmai acest mister ne fascineaza si face sa sporeasca parca maretia locului cel mai vizitat astazi din America de Sud. Machu Picchu era de mult in topul dorintelor noastre, inca de cand eram mici si ne imaginam ca vom “cuceri” lumea 😁. Am spus-o si o repetam de cate ori avem ocazia: este locul ce pare mai real si mai profund decat orice fel de fotografie si filmulet pe care le poti vedea inainte. Pur si simplu senzatia pe care o simti atunci cand pasesti pentru prima data la Machu Picchu nu se compara cu nimic.
Norii si ceata ce plutesc deasupra orasului antic aparat de catre piscurile inalte, constructiile pastrate perfect (este gresit, spunem noi, sa le numesti ruine) si legendele ce insotesc misteriosul loc, au reusit sa ne cucereasca nu doar pe noi, ci si pe Che Guevarra, Leonardo di Caprio, presedinti de stat sau milioane de oameni ce au pus piciorul aici. Tocmai faima sa si superlativele obtinute (a fost inclusa in lista cu “Top 7 Minuni ale Lumii Moderne”) pot contribui insa la degradarea locului, fapt pentru care UNESCO si guvernul peruan au limitat de curand numarul turistilor ce viziteaza locul la 2.500 de oameni pe zi.
Toata zona protejata ce inconjoara Machu Picchu se intinde pe o suprafata imensa de peste 32.000 de hectare, insa zona vechii asezari in care se estimeaza ca au locuit cam 800 de oameni, are cam un kilometru patrat, este impartita in 3 zone (cea sacra, zona rezervata nobilimii si cea a oamenilor de rand) si poate fi vizitata lejer in 4-5 ore.
Puteti ajunge la Machu Picchu fie pe vechiul drum al incasilor denumit in zilele noastre, Inca Trail, poate una dintre cele mai cunoscute drumetii din lume, fie direct cu trenul din Cuzco pana in Aguas Calientes, cel mai apropiat oras aflat la 30 de minute si apoi cu autobuzul pana la intrarea in cetate. Despre lucrurile practice si sfaturi despre cum va puteti organiza traseul am vorbit insa in sectiunea speciala de mai jos.
Trei lucruri va recomandam insa cu tarie 😉: primul ar fi sa sa va luati un ghid local ce cunoaste bine toate secretele si va poate spune lucruri interesante ce nu le regasiti in toate ghidurile (Tripadvisor e o optiune buna pentru a alege cele variante cu cele mai bune review-uri), sa mergeti inca de la rasarit (nu veti fi singurii cu ideea asta, insa locul este si mai special atunci cand rasar primele raze de soare) si sa parcurgeti Inca Trail (macar 2 zile) pentru niste vederi superbe si un pic de “sudoare” inainte de vedea aceasta minune a lumii 😊.
Milioane de oameni viziteaza cel mai celebru obiectiv din toata America de Sud in fiecare an. Daca alegeti sa mergeti aici pe cont propriu, asa cum am facut si noi, informatiile ce le veti gasi pe internet din diverse surse sunt de multe ori confuze. Mai jos am grupat tot ceea ce stim despre Machu Picchu si ne-a fost de ajutor pentru a avea parte de o experienta de neuitat 😍.
Cea mai buna perioada pentru a vizita Machu Picchu este din mai si pana in septembrie atunci cand este sezonul uscat, cu ploi rare si mult soare. Intr-adevar, este si sezonul cel mai aglomerat, mai ales din iunie si pana in august, insa nu merita sa stricati o asemenea destinatie pentru a economisi ceva bani, dar sa fiti nevoiti sa indurati ploaia si noroiul.
In primul rand trebuie sa tineti cont ca numarul vizitatorilor ce au dreptul sa viziteze zilnic locul este limitat la 2.500 de oameni asa ca este foarte important, imediat dupa ce v-ati rezervat biletul de avion spre Peru, sa va rezervati si tichetele pentru Machu Picchu, mai ales in sezonul de varf.
Biletele de acces le puteti rezerva fie direct, prin Directia de Cultura din Cuzco, de pe propriul lor site, fie printr-o agentie de turism locala. Daca doriti sa escaladati si Huayna Picchu, varful cel mai inalt de pe care puteti admira Machu Picchu, trebuie sa mai platiti in plus cam 70 de dolari si sa cumparati bilet separat.
Exista doua variante de a ajunge la Machu Picchu, aflat cam la 80 de kilometri de Cuzco, fosta capitala a Imperiului Incas si cel mai important oras din zona, de unde pleaca toata lumea.
Trenurile circula zilnic din statia Poroy aflata cam la 20 de minute de mers cu taxiul de centrul orasului Cusco, cu directia Aguas Calientes, numit si Machu Picchu Town. Durata unei calatorii este de aproximativ 3 ore si jumatate, iar biletele le puteti cumpara online de pe site-urile celor doi operatori, Peru Rail sau Inca Rail. Noi am ales prima varianta si am fost foarte multumiti de conditiile oferite (iti servesc chiar si o gustare, cafea, scaune confortabile, aer conditionat, etc).
Daca aveti ghinionul sa nu mai gasiti bilete de tren pe ruta dorita, puteti variante cu bilete din Ollantaytambo spre Aguas Calientes. Ollantaytambo este un fost oras incas aflat pe Valea Sacra, un oras superb in care puteti petrece chiar si o seara in care sa explorati stradutele vechi, arhitectura incasa sau cetatea de aici. Din Cuzco pana in Ollantaytambo puteti ajunge cam intr-o ora cu un taxi sau cu unul din numeroasele companii ce ofera curse cu mini vanurile sale.
Inca Trail clasica este de 4 zile si presupune un traseu de nivel mediu spre dificil prin Valea Sacra a ce trece printre piscurile Muntilor Anzi si numeroasele cetati incase. Veti dormi in tabere de campare special amenajate, in corturi, iar hrana va trebui sa o carati singuri. Asta daca nu optati pentru a va angaja porteri locali (destul de scumpi insa, din ce am auzit). Varianta a doua o reprezinta o varianta mai lejera, Inca Trail de 2 zile, cea pentru care am optat si noi. In varianta acesta incepeti catararea de la kilometrul 104 si aveti de mers cam 6 ore in total in prima zi. Veti dormi in Aguas Calientes, in hotel. Datorita faptului ca accesul pe Inca Trail este limitat de catre Guvernul peruan doar celor ce au alaturi o agentia locala acreditata, costurile sunt foarte ridicate. Noi am platit 450 de dolari pentru Inca Trail de 2 zile, tur in care am avut inclus biletele de tren si autocar, cazare o noapte la hotel in Aguas Calientes, biletul la Machu Picchu, 4 mese si ghizi locali. Lista completa a tuturor agentiilor acreditate de unde va puteti cumpara tururi pentru Inca Trail o regasiti aici. La fel ca si cu biletele pentru intrarea la Machu Picchu, luati in calcul sa va rezervati din timp turul pe Inca Trail.