Cum sa alegi asigurarea de calatorie?Asigurare medicala/storno|Travelship

Cum sa alegi asigurarea de calatorie? Asigurare medicala standard, completa sau asigurarea storno

asigurare-de-calatorie-plimbare-cu-trenul

Cand vine vorba de asigurarea de calatorie, exista mai multe tipuri de asigurari si la fel de multe intrebari in mintea tuturor: in primul rand daca e nevoie sa iti faci o asigurare de calatorie, ce fel de asigurare sa iti faci si ce acopera fiecare. Mai ales in contextul actual in care Coronavirus (COVID-19) a fost declarat pandemie globala, multi calatori care aveau vacante planificate au cautat cu disperare solutii pentru a-si recupera banii. Dar exista vreo asigurare care iti acopera astfel de situatii?

Dar sa incepem cu inceputul, si anume…

1. E nevoie sa iti faci asigurare de calatorie?

Aici raspunsul nostru e clar da, costurile unei spitalizari in afara tarii se pot ridica pana la mii de euro si cu siguranta nu vrei sa platesti din buzunarul tau astfel de sume astronomice. Aceste sume pot fi acoperite foarte usor printr-o asigurare medicala de calatorie care costa in jur de 50RON pentru 10 zile in Europa si sub 100RON pentru 2 saptamani in afara Europei.

Deci ce sa alegi asigurarea de calatorie? Pai calculul e destul de simplu: 50-100RON bine investiti acum, sau costuri de spitalizare in strainatate care pot fi de la 100 de euro pana la peste 10.000 de euro? Intr-adevar probabilitatea este foarte mica, insa mai bine sa nu te risti.

Noi intr-adevar am fost norocosi sa nu prea avem nevoie de ea, insa in cele cateva cazuri in care a trebuit sa mergem la un spital (de la o muscatura de animal si pana la alergii, gripe etc.), ne-am bucurat ca am avut asigurare si ca ne-am recuperat banii.

Si nu va lasati pacaliti de faptul ca Europa e aici langa noi si pentru un citybreak nu e nevoie de asigurare, spitalizarile din Europa sunt foarte scumpe si s-ar putea sa multumiti dupa!

De asemenea, asigurarile se fac acum online cu plata cu cardul, ceea ce inseamna ca la un click distanta in numai 5 minute, va puteti cumpara chiar si de pe telefon o asigurare de calatorie online.

asigurare-de-calatorie-cuplu-vacanta

Ai facut asigurarea de calatorie?

2. Asigurarea de calatorie standard si completa

Asigurarea medicala de calatorie este asigurarea standard de care vorbeste toata lumea, fiind cea mai frecvent utilizata. 

 • Ce tip de asigurare medicala exista si ce poate acoperi fiecare?

Asigurarea medicala de calatorie standard de care vorbim acopera serviciile de baza: asistenta medicala de urgenta, transport medical de urgenta, repatriere in caz de urgenta medicala sau deces. 

Majoritatea companiilor au creat insa niste produse mai complete, care mai acopera o serie de servicii, pe care le putem numi asigurari de calatorie complete.  

Cateva dintre serviciile extra care poti fi acoperite sunt:

 • asigurarea de raspundere civila fata de terti (pentru prejudicii materiale si corporale)
 • asigurarea bagajului (in caz de situatii majore: calamitati, accidente, furt; exista asigurari care includ si decontarea bunurile de minim uz cumparate in cazul intarzierii bagajului mai mult de 12 ore)
 • practicarea sporturilor de agrement (sporturi de iarna, sporturi acvatice, hiking pana la 3.000 de metri, ciclism). Aici despagubirea se aplica in caz de accident, doar daca persoana a purtat echipamentul corespunzator. Pentru sporturile considerate extreme (schi, snowboarding, bunjee etc.), exista si asigurari speciale care sunt ceva mai scumpe.
 • asigurare extra pentru urgente stomatologice (acestea nu sunt incluse in asigurarea standard)
 • Asigurare extra pentru furtul/pierderea documentelor de calatorie

Lista de riscuri acoperite poate continua si ce e important, este sa va ganditi de dinainte exact de ce aveti nevoie.

 • Cat costa o asigurare de calatorie?

Pretul unei asigurari medicale de calatorie, numit si prima de asigurare, difera in functie de:

 • compania de asigurari aleasa;
 • tipul de asigurare, respectiv riscurile acoperite de polita de asigurare;
 • suma maxima acoperita ( de la 10.000 la 50.000 de euro). In 99% din cazuri este suficient sa mergeti pe suma de 10.000 de euro;
 • caracteristicile vacantei: durata, destinati aleasa, etc;
 • varsta calatorului

In functie de acesti factori, puteti calcula online pe site-ul de unde vreti sa cumparati asigurarea pretul, care variaza de la 1 RON pana la 6 RON pe zi . Spre exemplu, pentru o calatorie in Mexic de 14 zile, pentru o asigurare de calatorie standard de baza, vei plati intre 50-60 RON . Iar daca vrei sa mai incluzi si asigurarea bagajului, a tertei parti si asigurarea pentru sporturi de agrement, costul ajunge la 6 RON pe zi, ceea ce inseamna ca vei plati in jur de 80 RON. 

 • Cand trebuie facuta asigurarea de calatorie?

Asigurarea medicala de calatorie va intra in vigoare cel mai devreme a doua zi de la data cumpararii ei, asa ca va trebui facuta inaintea plecarii intr-o calatorie, ideal ar fi cu minim 3 zile inainte ca sa puteti selecta ce firma de asigurari doriti (majoritatea impun 3 zile inainte de data plecarii).

In cazul in care iti faci asigurarea cand deja esti plecat din tara, aceasta va intra in vigoare la cateva zile de la achizitionare, ca urmare va acoperi doar o parte din vacanta, mai bine insa decat deloc, totusi.

O alta varianta ar fi daca calatoriti mult, sa va faceti o asigurare completa la nivel de an astfel incat sa nu va mai bateti capul la fiecare calatorie.

asigurare-de-calatorie-vacanta-in-siguranta

3. Asigurarea storno de calatorie

Un alt tip de asigurare de calatorie este asigurarea storno, care te poate despagubi in cazul esti nevoit sa iti anulezi calatoria din cauza unor factori neprevazuti care nu tin de tine: imbolnavire grava sau deces, calamitati, stagiu militar/prezentare in instanta obligatorie, concediere, sau devastarea locuintei. 

O asigurarea storno nu acopera situatiile in care te-ai razgandit si nu mai vrei sa pleci, ti-e teama sa calatoresti (teama nu e un risc), epidemiile si pandemiile (situatia actuala cu Corona Virus pentru zonele de risc). 

Si daca tot am deschis subiectul, pentru ca probabil va intrebati si ca sa eliminam orice dubiu, nu exista nicio asigurare sa va despagubeasca pentru anularea sau intreruperea calatoriei din cauza Covid-19 (Coronavirus). Insa agentiile fac totul posibilul si au putere mai mare de negociere pentru a-si recupera banii deja platiti, asa ca daca ati fost inspirati sa va luati vacanta printr-o agentie de incredere, sansele de a va recupera total sau partial pagubele cresc exponential.

 • Cu cat timp inainte trebuie facuta asiguarea storno?

Foarte important, spre deosebire de asigurara medicala, incheierea si plata asigurarii storno trebuie facuta in ziua rezervarii calatoriei. Ca urmare, daca vreti sa beneficiati de o astfel de asigurare, va trebui sa cereti o cotatie mai din timp astfel incat in ziua rezervarii de calatorie sa puteti face plata.

 • Cat costa o asigurare de calatorie storno?

O asigurare de calatorie storno are costuri mai mari pentru ca acopera riscuri mult mai mari si ajunge undeva la 4-5% din valoarea calatoriei. Astfel incat la o calatorie de 14 zile in Mexic, asigurarea storno va costa in jur de 100 de euro.

calator calatorie bagaj aeroport sfaturi pentru un zbor placut usor avion travelship

4. Ce nu acopera asigurarea de calatorie?

Atentie, exista foarte multe excluderi pe care companiile de aisgurari le mentioneaza si pe care nu si le asuma:

 • accidente provocate de acte de razboi de orice tip, evenimente militare, acte de terorism sau sabotaje, revolutii, revolte, greve, acte de vandalism, sinucideri, consum de alcool, droguri sau halucinogene;
 • de asemenea, pentru tarile cu grad mare de risc (in general tarile in care e razboi civil) nu se poate incheia asigurare de calatorie sau stono: Irak, Iran, Afganistan, Siria si Liban (acestea se updateaza constant);
 • evenimente din tari in care s-a declarat aparitia unei epidemii/pandemii (cazul Coronavirus);
 • tratamentul unor boli deja diagnosticate inainte de incheierea politei;
 • boli cauzate de vaccinuri nefacute la timp – asa ca cel mai bine sa va faceti inainte de plecare vaccinurile recomandate de epidemiolog! 😉

canguri salbaticie australia sau singura tara continent

5. Cum se procedeaza pentru a fi despagubit prin asigurarea de calatorie?

Pentru a fi despagubit, va trebui sa respecti urmatorii pasi:

 1. Sa ai la indemana polita de asigurare, cu numarul politei si numarul de telefon pentru asistenta;
 2. Sa suni si sa anunti problema maxim in 48 de ore la asigurator (se accepta de cele mai multe ori si email), altfel compania de asigurare poate decide sa nu nu te despagubeasca;
 3. Sa trimiti pe email/depui toate documentele pentru despagubire in timp util (in functie de politica asiguratorului si tipul de aisgurare, poate fi de la 5 zile si pana la maxim 30 de zile). In general, documentele necesare sunt: ploita de asigurare, copie CI/pasaport, documentele medicale, bonurile sumelor platite si orice alte dovezi ajutatoare si o cerere de despagubire.

Noi de obicei avem polita de asigurare salvata pe telefon, astfel incat sa putem trimite un email foarte rapid la 1-2 zile dupa intamplarea unui eveniment neprevazut.

asigurare-de-calatorie

6. Care este diferenta dintre Cardul European de Sanatate si asigurarea de calatorie?

Pe de o parte, Cardul European de Sanatate este tot o asigurare de sanatate, valabila doar in sistemul de sanatate de stat in statele UE si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia si poate acoperi doar partial anumite servicii, in functie de politica de stat de acolo.

Pe de alta parte, asigurarea medicala de calatorie este valabila si in sistemul privat de sanatate si acopera mai multe riscuri.

grafitti ochi fata oras regal cracovia polonia

7. Cum si de la ce firma iti poti face o asigurare de calatorie?

Avatanjul este ca acum toate aceste asigurari se fac foarte rapid online, platesti cu cardul, deci efectiv iti ia 5 minute sa faci asta (noi avem acest detaliu pe lista pentru bagajul de calatorie ca sa nu uitam). 

Exista multe firme de asigurari de unde poti cumpara o asigurare online, o varianta este sa achizitionati direct de pe  eMAG Aigurari care este un agregator cu mai multi asiguratori si poti alege ce varianta ti se potriveste: City Insurance, Euroins, Asirom Vienna Asigurari, etc.

Pe langa cele de mai jos, dintre asiguratori mari mai puteti verifica oferta de la Generali, Alianz, Omniasig (fosta BCR),  Groupama.

Noi am facut reserach de-a lungul timpului si am ajus la concluzia ca cea mai buna asigurare de calatorie este cea de la Generali Turist Plus Premium. Ni s-a parut de departe cea mai avantajoasa asigurare pentru un calator care vrea sa plece fara griji, mai jos cateva dintre beneficiile care ne-au convins pe noi, insa puteti citi lista intreaga pe site-ul lor:

 • decontarea directa a cheltuielilor medicale (nu trebuie sa platesti tu pe loc pentru a-ti recupera ulterior banii  ca la majoritatea asigurarilor);
 • ai inclus riscuri extinse care tin de falimentul companiei aeriere, intarzieri, furturi: este inclusa asigurarea in cazul intarzierii sau anularii zborului, asigurare storno, incluzand si refuzul imbarcarii sau intrarii in tara a calatorului, asigurarea bagajului de calatorie, asigurare de urgente stomatologice;
 • asistenta 24/24h.

Cam atat despre asigurarile de calatorie, speram ca am reusit sa acoperim majoritatea intrebarilor pe care le aveti si sa va puteti alege mai usor si in cunostinta de cauza asigurarea care vi se potriveste. Noi suntem mari iubitori de calatorii si suntem constienti cat de important e sa calatorim in siguranta si sa fim asigurati in caz de situatii de urgenta 😊. 

* Toate aceste date sunt rezultatul cercetarii facute de noi la data de 15.03.2020, fiind informatii pur informative pentru care nu ne putem asuma niciun fel de raspundere. Aceste informatii pot suferi modificari in functie de politica asiguratorilor, legile in vigoare. Pentru cele mai updatate informatii si pentru a achizitiona un produs de asigurare, va rugam sa consulatii site-urile oficiale ale companiilor de asiguarare. 

10 sfaturi pentru a avea un zbor placut cu avionul calatorii asigurare de calatorie avion vacante travelship

calatorie sri lanka verde apus