Cand vine vorba de asigurarea de calatorie, exista mai multe tipuri de asigurari si la fel de multe intrebari in mintea tuturor: in primul rand daca e nevoie sa iti faci o asigurare de calatorie, ce fel de asigurare sa iti faci si ce acopera fiecare. Mai ales in contextul actual in care Coronavirus (COVID-19) a fost declarat pandemie globala, multi calatori care aveau vacante planificate au cautat cu disperare solutii pentru a-si recupera banii. Dar exista vreo asigurare care iti acopera astfel de situatii?
Dar sa incepem cu inceputul, si anume…
Aici raspunsul nostru e clar da, costurile unei spitalizari in afara tarii se pot ridica pana la mii de euro si cu siguranta nu vrei sa platesti din buzunarul tau astfel de sume astronomice. Aceste sume pot fi acoperite foarte usor printr-o asigurare medicala de calatorie care costa in jur de 50RON pentru 10 zile in Europa si sub 100RON pentru 2 saptamani in afara Europei.
Deci ce sa alegi asigurarea de calatorie? Pai calculul e destul de simplu: 50-100RON bine investiti acum, sau costuri de spitalizare in strainatate care pot fi de la 100 de euro pana la peste 10.000 de euro? Intr-adevar probabilitatea este foarte mica, insa mai bine sa nu te risti.
Noi intr-adevar am fost norocosi sa nu prea avem nevoie de ea, insa in cele cateva cazuri in care a trebuit sa mergem la un spital (de la o muscatura de animal si pana la alergii, gripe etc.), ne-am bucurat ca am avut asigurare si ca ne-am recuperat banii.
Si nu va lasati pacaliti de faptul ca Europa e aici langa noi si pentru un citybreak nu e nevoie de asigurare, spitalizarile din Europa sunt foarte scumpe si s-ar putea sa multumiti dupa!
De asemenea, asigurarile se fac acum online cu plata cu cardul, ceea ce inseamna ca la un click distanta in numai 5 minute, va puteti cumpara chiar si de pe telefon o asigurare de calatorie online.
Ai facut asigurarea de calatorie?
Asigurarea medicala de calatorie este asigurarea standard de care vorbeste toata lumea, fiind cea mai frecvent utilizata.
Asigurarea medicala de calatorie standard de care vorbim acopera serviciile de baza: asistenta medicala de urgenta, transport medical de urgenta, repatriere in caz de urgenta medicala sau deces.
Majoritatea companiilor au creat insa niste produse mai complete, care mai acopera o serie de servicii, pe care le putem numi asigurari de calatorie complete.
Cateva dintre serviciile extra care poti fi acoperite sunt:
Lista de riscuri acoperite poate continua si ce e important, este sa va ganditi de dinainte exact de ce aveti nevoie.
Pretul unei asigurari medicale de calatorie, numit si prima de asigurare, difera in functie de:
In functie de acesti factori, puteti calcula online pe site-ul de unde vreti sa cumparati asigurarea pretul, care variaza de la 1 RON pana la 6 RON pe zi . Spre exemplu, pentru o calatorie in Mexic de 14 zile, pentru o asigurare de calatorie standard de baza, vei plati intre 50-60 RON . Iar daca vrei sa mai incluzi si asigurarea bagajului, a tertei parti si asigurarea pentru sporturi de agrement, costul ajunge la 6 RON pe zi, ceea ce inseamna ca vei plati in jur de 80 RON.
Asigurarea medicala de calatorie va intra in vigoare cel mai devreme a doua zi de la data cumpararii ei, asa ca va trebui facuta inaintea plecarii intr-o calatorie, ideal ar fi cu minim 3 zile inainte ca sa puteti selecta ce firma de asigurari doriti (majoritatea impun 3 zile inainte de data plecarii).
In cazul in care iti faci asigurarea cand deja esti plecat din tara, aceasta va intra in vigoare la cateva zile de la achizitionare, ca urmare va acoperi doar o parte din vacanta, mai bine insa decat deloc, totusi.
O alta varianta ar fi daca calatoriti mult, sa va faceti o asigurare completa la nivel de an astfel incat sa nu va mai bateti capul la fiecare calatorie.
Un alt tip de asigurare de calatorie este asigurarea storno, care te poate despagubi in cazul esti nevoit sa iti anulezi calatoria din cauza unor factori neprevazuti care nu tin de tine: imbolnavire grava sau deces, calamitati, stagiu militar/prezentare in instanta obligatorie, concediere, sau devastarea locuintei.
O asigurarea storno nu acopera situatiile in care te-ai razgandit si nu mai vrei sa pleci, ti-e teama sa calatoresti (teama nu e un risc), epidemiile si pandemiile (situatia actuala cu Corona Virus pentru zonele de risc).
Si daca tot am deschis subiectul, pentru ca probabil va intrebati si ca sa eliminam orice dubiu, nu exista nicio asigurare sa va despagubeasca pentru anularea sau intreruperea calatoriei din cauza Covid-19 (Coronavirus). Insa agentiile fac totul posibilul si au putere mai mare de negociere pentru a-si recupera banii deja platiti, asa ca daca ati fost inspirati sa va luati vacanta printr-o agentie de incredere, sansele de a va recupera total sau partial pagubele cresc exponential.
Foarte important, spre deosebire de asigurara medicala, incheierea si plata asigurarii storno trebuie facuta in ziua rezervarii calatoriei. Ca urmare, daca vreti sa beneficiati de o astfel de asigurare, va trebui sa cereti o cotatie mai din timp astfel incat in ziua rezervarii de calatorie sa puteti face plata.
O asigurare de calatorie storno are costuri mai mari pentru ca acopera riscuri mult mai mari si ajunge undeva la 4-5% din valoarea calatoriei. Astfel incat la o calatorie de 14 zile in Mexic, asigurarea storno va costa in jur de 100 de euro.
Atentie, exista foarte multe excluderi pe care companiile de aisgurari le mentioneaza si pe care nu si le asuma:
Pentru a fi despagubit, va trebui sa respecti urmatorii pasi:
Noi de obicei avem polita de asigurare salvata pe telefon, astfel incat sa putem trimite un email foarte rapid la 1-2 zile dupa intamplarea unui eveniment neprevazut.
Pe de o parte, Cardul European de Sanatate este tot o asigurare de sanatate, valabila doar in sistemul de sanatate de stat in statele UE si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia si poate acoperi doar partial anumite servicii, in functie de politica de stat de acolo.
Pe de alta parte, asigurarea medicala de calatorie este valabila si in sistemul privat de sanatate si acopera mai multe riscuri.
Avatanjul este ca acum toate aceste asigurari se fac foarte rapid online, platesti cu cardul, deci efectiv iti ia 5 minute sa faci asta (noi avem acest detaliu pe lista pentru bagajul de calatorie ca sa nu uitam).
Exista multe firme de asigurari de unde poti cumpara o asigurare online, o varianta este sa achizitionati direct de pe eMAG Aigurari care este un agregator cu mai multi asiguratori si poti alege ce varianta ti se potriveste: City Insurance, Euroins, Asirom Vienna Asigurari, etc.
Pe langa cele de mai jos, dintre asiguratori mari mai puteti verifica oferta de la Generali, Alianz, Omniasig (fosta BCR), Groupama.
Noi am facut reserach de-a lungul timpului si am ajus la concluzia ca cea mai buna asigurare de calatorie este cea de la Generali Turist Plus Premium. Ni s-a parut de departe cea mai avantajoasa asigurare pentru un calator care vrea sa plece fara griji, mai jos cateva dintre beneficiile care ne-au convins pe noi, insa puteti citi lista intreaga pe site-ul lor:
Cam atat despre asigurarile de calatorie, speram ca am reusit sa acoperim majoritatea intrebarilor pe care le aveti si sa va puteti alege mai usor si in cunostinta de cauza asigurarea care vi se potriveste. Noi suntem mari iubitori de calatorii si suntem constienti cat de important e sa calatorim in siguranta si sa fim asigurati in caz de situatii de urgenta 😊.
* Toate aceste date sunt rezultatul cercetarii facute de noi la data de 15.03.2020, fiind informatii pur informative pentru care nu ne putem asuma niciun fel de raspundere. Aceste informatii pot suferi modificari in functie de politica asiguratorilor, legile in vigoare. Pentru cele mai updatate informatii si pentru a achizitiona un produs de asigurare, va rugam sa consulatii site-urile oficiale ale companiilor de asiguarare.