Vacanta in Austria - țara valsului și a lui Mozart | Travelship

Austria

Austriecii sunt oameni geniali. Au făcut lumea să creadă că "Hitler este german, iar Beethoven austriac.” (Billy Wilde).

Au dominat Europa Centrală pentru câteva sute de ani, iar astăzi urmele unei mari puteri politice se păstrează încă în arhitectura și bogăția unor orașe precum Viena, Salzburg sau Innsbruck acolo unde printre clădirile elegante puteți servi un schnitzel și un cappuccino.

Numele Austriei în lume este sinonim în lume cu stațiunile luxoase de iarnă și cu eleganța și istoria capitalei Imperiale Viena. Austriecii au încurajat din cele mai vechi timpuri dezvoltarea artelor iar Viena este un punct de referință atunci când vine vorba în lume de muzica clasică, filosofie sau pictură.
 

Ce ne-a plăcut în Austria?


Peisajele sunt punctul forte al Austriei. Mare parte țară muntoasă, este o plăcere să străbați țara și să respiri aerul curat.

Mari iubitori de artă, austriecii investesc și astăzi foarte mult în conservarea obiectelor de valoare, iar muzeele sunt peste tot și foarte bine îngrijite.
 

Ce nu ne-a plăcut în Austria?


Viena este un oraș destul de aglomerat și din păcate asaltat de foarte mulți emigranți.

Prețurile în Austria sunt destul de mari, comparabile cu Europa de Vest.
 

Motive pentru a vizita Austria


Pentru stațiunile de iarnă celebre în lume. Alături de Elveția, Austria este dorința oricărui împătimit al sporturilor de iarnă.

Pasionații de istorie, cultură și artă pot alege Viena, Salzburg sau Graz, orașe istorice ce oferă o mulțime de obiective.

Dacă doriți o escapadă în natură, Alpii austrieci plini de verdeață sunt o alegere excelentă pe timp de vară. Încercați un traseu cu mașina de la Salzburg la Innsbruck, cu opriri la Kitzbuhel sau lacul Zell am See.
 

Top 3 cuvinte despre Viena: imperial, eleganță, muzică

Viena anilor 1880’. Pe stăzile pavate și iluminate cu lămpi mari, trec braț la braț oameni eleganți ce se plimbă printre trăsurile trase de cai. Era perioada de apogeu a capitalei unui Imperiu ce domina Europa la acea vreme. Anul 2015, anul în care am ajuns în Viena: oamenii se plimbă seara pe Ringstrasse, printre aceleași clădiri istorice din epoca barocului înconjurate de zeci de cafenele. Dintre toate însă, cel mai bine pare că s-a păstrat acea mândrie imperială a vienezilor de a ține întodeauna capul sus. Au și de ce să fie mândri de altfel, Viena fiind un oraș aflat în toate topurile cu „the most livable cities in the world”.

Fiind vreme de secole unul dintre cele mai importante orașe ale Europei și mai ales poarta de trecere între vestul creștin și estul controlat de otomani, Viena a atras întotdeauna bogații cu pretenții ai continentului, plus o mulțime de artiști, oameni de știință sau muzicanți de seamă. Între atâta lux și putere, eleganța și-a făcut ușor loc, orașul fiind numit capitala balurilor. Peste 200 de astfel de evenimente sunt și astăzi organizate aici, totul culminând cu Concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena, un spectacol la care șansele de a prinde un bilet se joacă precum la loto.

Un oraș ce de-a lungul timpului i-a atras la porțile sale pe Mozart, Beethoven, Strauss sau Schubert își merită pe deplin supranumele de “capitala muzicii în lume”. Viena este locul ce și astăzi dă tonul muzicii clasice în lume, iar școlile de muzică de aici păstrează vie tradiția, atrăgând cei mai talentați muzicieni ai lumii.

Călători în Viena

Viena a fost primul oraș din cadrul circuitului nostru de 12 zile cu mașina prin Europa Centrală. Am ajuns aici pe la prânz după un drum destul de lung din România, așa că meritam pe deplin o mică pauză. Cum unul dintre sloganurile preferate ale vienezilor este “Hai la o cafea”, nu ne-a trebuit prea mult timp până când am jucat după regulile lor. Coffee time!

De altfel, Viena este cunoscută în toată lumea pentru tradiția localnicilor de a savura cafeaua alături de prieteni în timp ce își citesc liniștiți ziarele.  În fiecare după amiază în jur de ora 3, de la un colț la altul al orașului are loc așa numitul Kaffeejause. Nelipsita cafea și micile gustări de patiserie sunt atât de renumite încât UNESCO recunoște acest obicei ca o tradiție culturală ce trebuie păstrată cu orice preț.

Interesant este cum a pornit tradiția cafelei în Viena. În mod ironic, otomanii au contribuit la bunăstarea orașului, atunci când, grăbiți să se retragă după înfrângerea suferită în fața vienezilor, au lăsat la porțile cetății cantități mari de cafea. Vienezii s-au pus imediat pe treabă și, o dată cu reconstruția orașului au ridicat și câte o cafenea pe ici pe colo. Nu de alta, dar nu-i frumos să arunci darurile primite.

Că tot a venit vorba de otomani, aceștia au fost dintotdeauna marii dușmani ai Vienei, luând cu asalt orașul de două ori de-a lungul istoriei. În timp ce în Europa avea loc perioada Renașterii, Viena trebuia să facă față războaielor cu musulmanii, așa că prin oraș nu veți întâlni foarte mult stilul renascentist. Stilurile ce domină arhitectural Viena sunt Barocul și Rococo.

Ziua 1: În stil vienez

Prima zi în Viena am început-o așa cum am povestit și mai sus, în stil tradițional, la cafeneaua Demel. Demel mai pe scurt, pentru că întreg numele pentru fanii limbii germane este... Hofzuckerbäckerei Demel . Trecem peste nume pentru că ceea ce face special locul este vechimea și tradiția prin care cei de aici spun că au păstrat și astăzi rețetele de succes folosite pentru cafeaua Împăratului Franz Joseph. Într-adevăr locul merită vizitat pentru experiența unică, că deh, nu toată ziua ne putem bea cafeaua în localuri frecventate odată de împărați, și bineînteles și pentru gustul “imperial” al cafelei de aici.

Era o zi superbă de august, așa că după pauza de cafea, ne-am grabit să mergem mai departe către Palatul Schonbrunn, fosta reședință de vară a împăraților Habsburgi. Deși în Viena sunt peste 150 de palate, Schonbrunn-ul sau în traducere liberă “primăvară frumoasă”, este una dintre imaginile de referință pentru Viena, așa că eram nerăbdători să ne începem vizitarea orașului de aici.

Forma actuală a palatului se datorează Împărătesei Maria Theresa, singura femeie ce a condus vreodată dinastia Habsburgilor. Visul ei a fost ca micul palat primit cadou de nuntă să ajungă la grandoarea Versaille-ului. În calea mărețului obiectiv au stat banii, proiectul fiind până la urmă ajustat, iar rezultatul final fiind un palat cu “doar” 1440 de camere, înconjurat de un parc verde imens, frumos decorat. De-a lungul timpului, o mulțime de alți monarhi ce au locuit aici și-au pus fiecare amprenta asupra stilului palatului.

Pentru a admira interiorul imens și grădinile aveți nevoie de câteva ore bune. Ar mai fi însă o variantă pentru cei ce vor să simtă locul în liniște... o noapte de cazare în dormitoul Imperial al Împăratului Franz Joseph. Însă pentru a fi pentru o noapte împărat, trebuie să faci ceva sacrificii: costul camerei imperiale este de aproximativ 1500 euro/noapte, iar rezervarea trebuie făcută cu foarte muuult timp înainte...mai mult decât suportă calendarul de pe Booking.com.

Vremea era în continuare superbă, așa că următoarea oprire a fost la Palatul Belvedere, renumit în special pentru grădinile sale verzi și pline de sculpturi. Tot Versaille-ul a stat la baza inspirației pentru acest palat construit de către Prințul Eugen de Savoia după o victorie răsunătoare împotriva otomanilor. Plimbarea ni s-a părut că a meritat din plin datorită grădinilor pline de flori unde ne-am petrecut relaxați o parte din după amiază. Dacă sunteți fani ai picturii, puteți vizita și interiorul palatului, transformat astăzi în muzeu dedicat picturii austriece.

Noi am preferat însă să mergem mai departe către parcul de distracții Prater. Dacă Parisul se poate mândri cu Disneyland, Viena are Prater, considerat a fi cel mai vechi parc de distracții din lume.

Încă de pe la anul 1766, Împăratul Iosef al II-lea a dat ordin ca terenul actual al parcului să fie donat vienezilor, să se construiască cafenele, iar circarii din toată lumea să fie bineveniți. Încet, încet locul și-a căpătat renumele de loc al distracției în toată lumea, iar roata imensă, veche de peste un secol poate fi socotită simbolul parcului. Am încercat și noi celebra roată, însă în afara faptului că din gondola de la înălțime am putut admira orașul de sus, nu ni s-a părut nimic foarte spectaculos. Mai multă adrenalină am găsit în Olympia Looping, montagne-russe-ul din Prater .
viena Schonbrunn ziua verde

Palatul Schonbrunn


viena grădini schombrunn gloriette

Grădinile Schonbrunn și monumentul Gloriette în spate


viena Palatul Belvedere verde alb

Palatul Belvedere, inspirat de Versaille


statuie viena apus

Apus peste Viena


prater roata viena

Roata gigantică din Prater


Ziua 2 : Viena între modernitate și istorie

A doua zi în Viena ne-am început-o cu o croazieră de o oră și jumătate pe Dunăre, pentru a admira și partea modernă a orașului: sediul Națiunilor Unite, zgârie-norii ce găzduiesc multinaționalele, turnul Danube sau partea de business a orașului denumită Danube City.

După croaziera relaxantă am mers către catedrala Stephansdom (Sf. Ștefan), punctul central al orașului și de altfel cel mai vizitat obiectiv din Viena, cu peste 3 milioane de vizitatori anual. Catedrala este simbolul Vienei și a fost așezată aici încă de acum 900 de ani. Totul a început cu o mică bisericuță. Anii au trecut, Viena a devenit o putere în Europa, iar monarhii ajunși la conducere au schimbat fiecare așa cum au putut aspectul a ceea ce este astăzi catedrala Sfântul Ștefan. Înaltă de 136 de metri, cu acoperișul său format din peste 230,000 de plăci de țiglă, catedrala își face auzită vocea prin al său clopot imens la fiecare sărbătoare în tot orașul.

Indiferent de numele purtat de imperiul ce a dominat multă vreme Europa Centrală, fie el Imperiul Habsburgic ori Austro-Ungar, un loc a rămas neschimbat pentru toți monarhii ce au deținut frâiele puterii începând cu secolul XIII: Palatul Hofburg, reședința oficială a tuturor regilor și împăraților. Palatul este foarte aproape de Stephansdom, așa că am ajuns rapid, tocmai bine pentru a prinde ultima intrare din ziua respectivă.

Hofburg-ul se întinde pe nu mai puțin de 24 de hectare și este compus din 18 grupuri de clădiri distincte, 19 curți interioare și 2600 de camere. Astăzi, aici încă lucrează peste 5000 de oameni, printre care și președintele Austriei care își are aici biroul.

Nu se poate bineînțeles vizita integral, însă vă recomandăm să citiți înainte despre imensul complex de muzee, pentru a vă face traseul în funcție de interese. Noi am ales apartamentele Imperiale, ce se disting prin obiectele de artă și luxul prezent la tot pasul, muzeul dedicat lui Sisi (găsiți aici obiectele și trista poveste a prințesei asasinate la Geneva) și Camera Tezaurului  (obiecte de mare valoare precum lancea ce se spune că l-a străpuns pe Iisus, Coroana Imperială a Împăraților Habsburgi sau unul dintre cele mai mari diamante din lume).
detalii catedrala stephan dom viena

Stephansdom, catedrala simbol a Vienei


oameni cladiri aglomeratie viena

Agitația din centrul orașului


Palatul Hofburg ziua viena

Palatul Hofburg – casa regilor și a împăraților


Hofburg viena noaptea

Hofburg-ul noaptea


Ziua 3: Plimbarea pe Ringul vienez

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, perioada domniei lui Franz Joseph puterea Austro-Ungariei ajunsese la apogeu, banii curgeau din plin, iar arhitecții de succes și oamenii de știință erau atrași precum de un magnet de elegantul oraș al acelor vremuri. Viena secolului XIX ajunsese la o populație de peste 2 milioane de locuitori.

Astfel, Împăratul Franz Joseph a putut pune în aplicare un plan ce pentru mulți ar fi părut un vis. A urmat o perioadă de doar 30 de ani în care pe o raza de 5 kilometri în jurul centrului orașului, au fost dărâmate vechile ziduri ale cetății și au fost construite adevărate opere de artă arhitecturală ce sunt în mare parte mândria Vienei de astăzi: Opera de Stat, clădirea Parlamentului (decorată cu motive grecești), Primăria, Universitatea din Viena, Muzeul de Istorie Naturală și multe altele.

Am rătăcit câteva ore plimbându-ne pe Ringstrasse, cu mici opriri din când în când la câte o pauză de cafea sau o înghețată.

Nu puteam vizita Viena si Ringstrasse fără să facem și un tur al Operei de Stat, locul din care la fiecare început de an se transmite în toată lumea Concertul Filarmonicii din Viena. Interesant, în timpul turului am aflat lucruri inedite precum faptul că este o adevărată onoare și astăzi să faci parte din Corul băietilor de la Operă. Nu de alta dar din cor au făcut parte în vremurile apuse Mozart sau Schubert. Astăzi locurile în cor sunt limitate la 100 de persoane, iar concurența pe post este similară cu cea a gărzii Papei de la Roma.

Nu departe de clădirea Operei se află Primăria din Viena sau Rathaus. Construită în stil gotic, clădirea iese în evidență prin măreție, stilul unitar și turnul ce domină orașul. Am dat o mică tură prin interiorul clădirii, mare parte din camerele deschise publicului fiind folosite pentru organizări de evenimente, baluri sau concerte selecte.

În afara de artă, muzică și palate, Viena mai este cunoscută ca fiind o destinație apreciată de shopping. Ne apropiam ușor ușor de finalul vizitei noastre în oraș, așa că am păstrat pentru final plimbarea și slalom-ul printre magazinele de pe Mariahilferstrasse, cea mai renumită zonă de shopping a orașului.

Magazine de toate felurile, de la branduri de renume, la cele locale, suveniruri, terase, toate își au locul aici și îi pot face pe cei mai pasionați dintre noi să se întoarcă ceva mai săraci acasă. Nu a fost cazul nostru pentru că trebuia să plecăm către următoarea noastră destinație din cadrul circuitului, Nuremberg .
Ringstrasse viena calator

Să înceapă plimbarea pe Ringstrasse


Operei de Stat viena

Clădirea Operei de Stat


muzica strada viena

Muzicanții de astăzi :)


Parlamentul Austriei 2 turisti

Parlamentul Austriei


 

1. Când să călătorești în Viena?

Viena are o climă destul de apropiată de cea a Bucureștiului. Primăvară și toamna devreme sunt poate cele mai potrivite perioade pentru a evita prețurile mari și mulțimile de turiști din timpul verii.

O altă perioadă foarte bună pentru a vizita orașul este în preajma Crăciunului, atunci când orașul este frumos împodobid pentru sărbătoare, iar târgul de Crăciun atrage vizitatori din toate colțurile lumii.
Grădinile de la Palatul Belvedere viena

Grădinile de la Palatul Belvedere - în plină vară :)2. Transport:

Aeroportul Internațional Schwechat este singurul aeroport al orașului și se află la 18 kilometri de centru. Variantele de transport de aici către oraș sunt multiple:
 • CAT Express, trenul de mare viteză – pleacă din jumătate în jumătate de oră spre gara centrală din Viena (o cursă durează 16 minute și costă 19 euro dus întors);
 • Autobuzele Postbus fac legătura 24 de ore cu orașul. O cursă durează 20 de minute, costă 8 euro/dus și pleacă din jumătate în jumătate de oră.
 • O cursă cu taxiul până în oraș costă aproximativ 35-40 de euro.
 • Dacă vă bate gândul să închiriați mașină, atenție la parcări și la limita de viteză pentru că sunt radare prin tuneluri și prin intersecții și nu e de glumă cu austriecii.
 • Centrul orașului și principalele obiective le veți putea vizita ușor la pas. De asemenea, atunci când vine vorba de calitatea transportului, Viena este un oraș de top. Cele 5 linii de metrou (U-bahn) acoperă aproape toate zonele de interes ale orașului. Aici găsiți harta lor.
 • Pentru o plimbare pe celebrul Ringstrasse ce înconjoară centrul orașului, puteți lua tramvaiul 1 de la Operă spre Schwendeplatz.
masini tramvai trafic viena

Ce alegeți? Atenție totuși la amenzi mai ales dacă sunteți șofer că nu e de glumă :)))


3. Cazare:

Depinde foarte mult de ceea ce vă doriți de la o excursie în Roma, dar bineînteles și de buget:
 • Buget mare, locație excelentă: Innere Stadt, zona înconjurată de Ringstrasse este centrul orașului. Aici se află cele mai importante obiective, restaurante și cafenele are orașului, însă și prețurile la cazări sunt pe măsură. Puteți căuta și variante de cazare ceva mai ieftine în această zonă, prin Airbnb.
 • Buget mediu și multă liniște: Leopoldstadt este zona în care se află Parcul Prater, cea mai mare zonă verde a Vienei. Dunărea desparte zona Leopoldstadt de centrul orașului. Ajungeți de aici cu metroul în zona centrală cam în 20 de minute.
 • Buget mediu, locație ok – Cartierul Landstrasse este o variantă bună pentru cei ce caută cazare la un preț mediu, dar aproape de zona de interes a orașului. Aici se află și Wien Mitte, gara ce are legătură directă în 16 minute cu aeroportul orașului, dar și superbul Palat Belvedere. (de la Belvedere la Stephansdom sunt aproximativ 2,5 kilometri).
 • Buget mic și viață de noapte: Cartierul Spittelberg este varianta ideală pentru tinerii ce caută agitația cafenelelor și a barurilor deschise până în zori. Bonus, cazările sunt în general la prețuri foarte accesibile în această zonă. De aici se fac cam 20-30 de minute pe jos până în centrul orațului.

4. Costuri:

Viena are un nivel de trai ridicat, la care se mai adaugă și faptul că este un oraș foarte turistic. Toate aceste lucruri se reflectă în prețurile ridicate ce le veți resimți aproape la orice pas, de la cazare și până la biletele de transport în comun.

Un sfat util dacă vizitați Viena mai mult de 2 zile și aveți în plan să nu ratați principalele obiective turistice este să vă cumpărați Viena Pass. Nouă ni s-a părut foarte util, atât pentru economia de timp (în afară de faptul că nu mai stați la coadă la muzee, oferă și accesul gratuit cu mijloacele de transport), dar mai ales pentru economia de bani (poți intra gratuit la peste 60 de atracții de top). Pe site-ul lor oficial regăsiți mai multe informatii.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Mâncarea tradițională de tip street food în Viena înseamnă în special oferte tentante de cârnați în toate formele și mărimile. Nu prea aveți cum sa-i ratați, ghidați-vă pur și simplu după miros.

Șnițelul vienez este marcă înregistrată în toată lumea și singura carne din care este voie sa fie făcut este cea de vițel (conform legii din Austria! ).

Dacă vine vorba de desert, nu ratați Apfelstrudel, specialitatea casei în Viena încă de prin secolul 18. Se spune că reteța initială s-a inspirat foarte mult de la “prietenii” Otomani. Ce contează însă este că celebrul ștrudel a ajuns să fie cunoscut în toată lumea.

O parte din cultura Vienei înseamnă și omniprezenta cafea degustată la una dintre miile de Kaffeehäuser. Așa cum am povestit și în articolul despre Viena, vă recomandăm cafeneaua Demel, un local cu tradiție unde obișnuia să-și bea cafeaua și Împăratul Franz Joseph.
viena festival film agitatie

Bere și wursti la discreție...Să înceapă distracția! :)


6. Ai grijă să:

 • Dacă ajungeți în oraș cu mașina, aveți grijă la faptul că locurile de parcare sunt limitate în zona centrală iar cele existente, sunt scumpe. O variantă bună, folosită des și de către localnici, este să parcați mașina mai departe de centru și să folosiți metroul.
 • Viena este unul dintre cele mai sigure orașe din lume atunci când vine vorba de siguranță. Te poți plimba în liniște aproape în orice zone. Evită totuși zona Karlsplatz, frecventată de către traficanții de droguri.

7. Fii inspirat de Viena 😍!

Un film ce surprinde aerul romantic și cosmopolit al orașului este Before Sunrise (1995). Melodia lui Billy Joel – Vienna te ajută poate să-ți faci bagajele mai rapid spre Viena
31 octombrie 2016
curiozitati Viena

Top 5 curiozități despre Viena

Aici am scris top 5 curiozități despre Viena...orașul visurilor, al muzicii sau al balurilor? :). Una dintre curiozități este: oare șnițel-ul vienez le place mai mult bărbaților ? Peste 50% dintre bărbații austrieci au peste greutatea normală [...].
17 octombrie 2016

Viena – orașul nobil al secolul XXI

Viena anilor 1880’. Pe stăzile pavate și iluminate cu lămpi mari, trec braț la braț oameni eleganți ce se plimbă printre trăsurile trase de cai. Era perioada de apogeu a capitalei unui Imperiu ce domina Europa la acea vreme. [...].

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!