Belize - Take it easy! - Travelship.ro

Belize


Pe vremea conquistadorilor, Belize era un teritoriu pe care nimeni nu-l dorea pentru că bogățiile erau mult prea rare. Singurii care s-au așezat pe coastă au fost câteva sute de pirați. Apoi, ușor-ușor, englezii au pus stăpânire pe aici și au dezvoltat țara doar atât cât a fost nevoie pentru a întreține exporturile de lemn către Europa.

Așa cum se prezintă lucrurile în muzeele din Belize City, cel mai mare oraș al țării, locuitorii par să treacă cu greu peste amintirea sutelor de ani în care sclavia era legea supremă. Totuși, un mix ciudat între populațiile de africani, mayași, europeni sau garifuna, fac din Belize un mozaic de cultură ce trăiește astăzi în pace sub sloganul “Take it easy!”.

"Take it easy" au aplicat și atunci când au ales să creeze în anii ’70 o capitală nouă, în mijlocul junglei. Belmopan este astăzi cu cei 10,000 de locuitori ai săi, printre cele mai mici capitale de stat din lume. Belize este până la urmă o comoară tropicală ce seamănă mai mult cu stilul caraibian decât cu vecinii săi vorbitori de spaniolă de pe continent.
 
 

Motive pentru a vizita Belize


Dacă sunteți iubitori de snorkelling și scuba, Belize este o destinație de top în lume. Peste 160 de tipuri de pești și 40 de tipuri de corali pot fi explorați în lumea subacvatică dimprejurul insulelor numite în Belize, Caye.

Pentru relaxare și plajă, urmați direcția Caye Caulker, San Pedro sau Ambergris Caye. Aici găsești cu adevărat acea atmosferă pe care ți-o imaginai în Caraibe: pe ulițele de nisip te deplasezi cu mașinuța de golf, dupa amiaza o petreci într-un hamac așteptând apusul sau faci o baie în oceanul cald și limpede.

Belize se află pe locul în care civilizația Maya își avea centrul, așa că puteți vizita câteva situri mayașe impunătoare, cum ar fi Caracol (piramida de aici este și astăzi cea mai înaltă clădire din Belize), Xunantunich sau Altun Ha.
   

Ce nu ne-a plăcut în Belize:


În afară de zona insulelor în Belize lipsește infrastructura turistică. Cel mai mult am simțit asta pe pielea noastră atunci când a trebuit să ne deplasăm între orașe cu singura variantă – autobuzele locale supragomerate.

Prețurile nu sunt deloc mici prin Belize, așa că pregătiți cam 50-60 de euro/zi de persoană pentru cazare, mese la restaurant sau intrări la obiectivele turistice ori tururile de snorkelling.
 

Sfaturi utile despre Belize:


Viza: nu aveți nevoie de viză pentru a vizita Belize pentru o perioadă mai scurtă de 90 de zile.

Hotelurile: sunt destul de scumpe (30-40 euro camera dublă la un hotel mediu), așa că vă recomandăm să folosiți varianta apartamentelor prin Airbnb.com, de multe ori mai ieftine pe aici.

Transportul: prin orașe taxiurile sunt scumpe (7-10 dolari pentru o mică cursă), iar între orașe “sunteți condamnați” să folosiți doar autobuzele locale. Partea asta cu așteptatul autobuzului nu o vom uita prea ușor: aștepți după niște porți de fier, nimeni nu știe un program, bilete nu îți poți rezerva înainte sau cumpăra din autogară și atunci când autobuzul sosește, se aplica regula "cel mai tare din parcare".😏

Siguranța: Ne-am simțit în siguranță în Belize, în afară de fosta capitală și cel mai mare oraș al țării, Belize City, acolo unde noaptea am tot primit avertismente din partea localnicilor să nu ne aventurăm în afara zonei agitației din centru.

Tururi: excursiile opționale sunt scumpe în Belize. Au și de ce, doar majoritatea turiștilor de aici vin din Sua sau Canada și acostează câteva zile în portul din Belize City… to spend some money and have fun! În afară de tururile pentru snorkelling sau scuba din insule, puteți să vă lipsiți de ele și să vizitați pe cont propriu celelalte obiective din mica țară (asta dacă treceți peste obstacolul cu transportul public, bineînteles 😄).

Bancomatele sunt numeroase, iar plățile cu cardul sunt ceva normal pe aici, chiar și în orășelele de provincie.

Când să vizitezi Belize:


Belize are un climat tropical, cu temperaturi constante tot timpul anului între 24 și 28 de grade celsius. Sezonul de vârf în Belize este între decembrie și mai atunci când ploile sunt foarte rare, însă prețurile cresc chiar și cu 20-25%. Între iunie și noiembrie este sezonul ploios, atunci când precipitațiile cad des și puteți avea parte chiar și de uragane.

Mâncare și băutură tradițională în Belize:


Belize nu ni s-a părut că a dezvoltat un stil culinar propriu, ci mai degrabă a împrumutat câte puțin din fiecare cultură ce compune micuța țară. Fasolea, orezul sau tortilla sunt nelipsite și bineînteles, condimentele picante luate de la strămoții mayași. Prin insule fructele de mare la grătar pregătite cu grijă de către localnici, vă vor încânta cu siguranță.

Băutura lor națională, omniprezentă în toată țara, este berea Belikin, pe care v-o recomandăm cu încredere .

Fii inspirat de Belize! 😍


Un film ce scoate în evidență viață dură din Belize este The Mosquito Cost . În ceea ce privește stilurile muzicale, Belize este de asemenea o combinație unică între stilurile Mestizo, Kriol sau Garifuna. Unul dintre cei mai populari cântăreți în Belize a fost Andy Garcia, iar melodia Watina este încă una de referință în țară.
 
 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!