Cum sa calatoresti cu Transiberianul? | Travelship: Calatorii memorabile pentru tineri

Cum sa calatoresti cu Transiberianul?

circuit activ vacanta organizata sri lanka verde natura cale fereta tren pod aventura experiente travelship

Este una dintre marile calatorii pe care oricine ar trebui sa o considere macar o data in viata: calatoria cu Transiberianul, pe cea mai lunga cale ferata din lume!

Chiar daca este o activitate in care cea mai mare parte a timpului vei sta, o asemenea aventura de-a lungul Siberiei iti va aduce o multime de satisfactii.

Cu trenul pe malul Lacului Baikal

Inepute pe data de 19 mai 1891, lucrarile la linia ferata au reprezentat unul dintre cele mai ambitioase proiecte de infrastructura din intreaga istorie a omenirii, asta nu doar datorita lungimii traseului, ci mai ales a complexitatii reliefului si a dificultatilor pricinuite de vreme si de lipsa asezarilor umane. In fapt, multe dintre orasele traversate astazi de Transiberian isi datoreaza existenta sau in orice caz, dezvoltarea, constructiei caii ferate, cel mai bun exemplu fiind cel al orasului Novosibirsk.

Acesta a fost fondat in anul 1893 ca un nod feroviar si s-a bucurat de o dezvoltare industriala accelerata, mai ales in perioada stalinista, devenind cel de-al treilea oras al Rusiei dupa populatie!

Sa vedem, deci, ce presupune calatoria in sine.

Irkutsk, Parisul SIberiei

Ce inseamna sa calatoresti cu Transiberianul? 

O calatorie cu Transiberianul inseamna mai mult decat un simplu drum cu trenul, asadar este bine sa stii din start cateva informatii esentiale.

In primul rand, exista mai multe rute pe care le poti urma, dupa cum urmeaza:

 

        1.  De la Moscova la Vladivostok

Calatoria de la Moscova la Vladivostok, lunga de peste 9000 de kilometri este ruta originala a Traniberianului. Exista 4 trenuri pe saptamana care pleaca de la Gara Yaroslavsky, iar durata totala a calatoriei este de 7 zile.

Pretul pentru un bilet pe aceasta ruta porneste de la 11500 de ruble, in jur de 150 euro), insa poate creste simtitor atunci cand este rezervat printr-o agentie de turism.

Moscova, punctul zero al calatoriei

Vladivostok, la capatul celor 7 zile

       2.  De la Moscova la Beijing prin Mongolia

Exista doua rute ale Transiberianului care pornesc din Moscova si au destinatie finala Beijing, prima prin Mongolia si a doua prin Manciuria.

Varianta prin Mongolia a fost finalizata in 1950 si este cea mai interesanta dintre cele 3 posibile rute pe care le poti urma cu Transiberianul. Exista un tren pe saptamana care pleaca din Moscova in fiecare zi de marti seara, urmand o calatorie de 7621 km care dureaza 6 nopti si strabate cele mai fascinante peisaje, de la pustiul Siberiei, cu Lacul Baikal, la campiile inverzite ale Mongoliei si Desertul Gobi.

Exista bilete la clasa intai si a doua, in functie de gradul de comfort dorit, iar pretul acestora variaza intre 600 si 850 de euro, daca sunt rezervate printr-o agentie de turism ruseasca.

 

       3. De la Moscova la Beijing prin Manciuria

Ce-a de-a treia ruta disponibila, inaugurata la inceputul anilor 1900 leaga capitalele Rusiei si Chinei, strabatand Siberia si Manciuria. Trenul pleaca din Moscova saptamanal Sambata noaptea si are nevoie de mai bine de 6 zile pentru a strabate cei aproape 9000 km pana in Beijing.

Beijing, capatul liniei

Cand sa calatoresti cu Transiberianul?

Evident, vara! As zice ca din mai-iunie pana in septembrie este cea mai buna perioada de calatorie, chiar daca trenurile vor fi mai aglomerate si va trebui sa te ocupi mai din timp pentru a rezerva bilete de calatorie.

Te vei bucura de frumusetile naturii din plin, de temperaturile mai mult de cat placute (uneori caniculare, chiar!) si durata zilei va fi mai mult decat suficienta pentru a putea admira pe geam varietatea peisajelor pe care le traversezi.

In plus, vei putea explora relaxat orasele in care opresti, bucurandu-te de frumusetile arhitecturale ale acestora la temperaturi imbietoare.

Iarna, prin contrast, totul este inghetat, cu mult sub valoare de zero grade, Siberia nu este prea prietenoasa in aceata perioada a anului, noptile sunt lungi iar placerea de a lua la pas orasele sau in care te opresti dispare… Cu toate astea, peisajul este complet schimbat, totul fiind de un alb imaculat! In plus, va fi mult mai simplu sa gasesti bilete.

 

Este sigur sa calatoresti cu Transiberianul?

Absolut! Calatoria cu Transiberianul este o experienta 100% sigura indiferent ca esti femeie singura sau calatoresti alaturi de copii mici, nu va fi niciun fel de problema de siguranta.

 

Poti opri pe drum pentru a vizita diverse locuri?

Hmm, aici depinde. Cu toate ca biletul este specific fiecarui tren si are alocat un loc specific, poti rezerva fara probleme calatoria pe bucati, astfel incat sa te bucuri de orasele si de opririle pe care le vei face pe parcurs. Altfel ar fi pacat…

 

Cam acestea ar fi de spus despre calatoria cu Transiberianul, una dintre cele mai indraznete excursii pe care le poti face. Evident, pentru a economisi zilele de concediu si timpul petrecut in aceasta vacanta, este recomandat sa iti rezervi un bilet de zbor pentru retur 😊