Cascada Iguazu – una dintre cele 7 minuni ale naturii | Travelship.ro

Cascada Iguazu – una dintre cele 7 minuni ale naturii

Top 3 cuvinte :Gargantua del Diablo, aventură, Raiul Păsărilor

Deși cascada Iguazu nu deține nici un superlativ de “cea mai”, este singura cascadă din lume inclusă în top 7 minuni ale naturii, fiind votată de câteva milioane de oameni pentru priveliștea ce te lasă fără cuvinte. Gargantua del Diablo sau Gâtul Diavolului, cea mai înaltă dintre cele 275 de cascade este probabil locul cea a făcut-o pe Eleanor Roosevelt să exclame “Săraca Niagara!” 

Al doilea cuvânt care ne vine în minte, aventură, a însemnat un slalom printre cascade, într-o barcă de mare viteză și cu multe selfie-uri la pachet. Noroc că am fost inpirați să ne echipăm în costume de baie, spre deosebire de vecinii asiatici care se ascundeau sub pelerinele de ploaie.

Parque das Aves, tradus de noi ca Raiul Păsărilor, este, pe lângă descreierea de Wikipedia “cel mai mare parc de păsări din America Latină”, locul unde poți privi un toucan în ochi sau sau poți încerca să cronometrezi câte ore stau păsările flamingo într-un picior.


Călători în Iguazu

Ne-am început excursia în Brazilia cu ideea de a merge prima dată la Iguazu. Cascada se află la intersecția dintre trei țări (Brazilia, Argentina și Paraguay), însă au rămas în ecuație doar Brazilia și Argentina pentru că Paraguay a pierdut accesul la cascadă acum o sută și ceva de ani când s-a războit de una singură cu ambele puteri. Așa că am avut de ales dintre priveliștea de sus din Argentina sau cea de la nivelul solului din Brazilia. Parcul de păsări din Foz do Iguazu ne-a făcut decizia mai ușoară și am ales sa explorăm zona braziliană.

Ca oraș, Foz de Iguazu este definit de turism – al doilea cel mai vizitat oraș din Brazilia după Rio și diversitate etnică – aici locuiesc peste 80 de naționalități. Indiferent de etnie, cu toții sunt conștienți de importanța turismului și găsesc mijloace inventive de a sări în ajutorul turiștilor. Noi am intrat în vorbă cu Pedro, un cântăreț pasionat și iubitor de turiști .

Pentru Iguazu am avut o zi plină la dispoziție, așa că ne-am ales trei obiective: dimineața Parcque das Aves, apoi cascada Iguazu și spre seară am trecut granița în Paraguay pentru vestitul shopping din Ciudad del Este.

oameni Foz de Iguazu siguranta cascada

Multă diversitate prin Foz de Iguazu.

pasari iguazu cascada

Bine aţi venit în Paradisul Păsărilor!

papagali iguazu cascada pasari

Prezentare de modă, colecţia vară 2015

flamingo pasari brazilia

Flamingo boys de Iguazu

cascada Iguazu primul punct de belvedere

Iguazu – prima întâlnire

siguranta iguazu animale salbatice

Însă drumul către destinaţia finală a necesitat sacrificii: nu a fost uşor sa treci de paznicii locului

cascada iguazu minunea naturii

Oricâte poze am făcut pe parcurs, ultima întâlnire a fost cea mai reuşită!

rafting iguazu tur organizat partea Braziliana

1, 2, 3…sunteţi gata pentru o baie bună?


Oameni ai locului

“Chiar dacă pe aici găsești toate tipurile de oameni, fiecare își știe locul și ne înțelegem bine. Eu sunt peruan, mutat de 25 de ani în Iguazu și ca mulți de aici, îmi câștig existența datorită turiștilor. Norocul meu este pasiunea pentru muzică. Iar Iguazu este parcă un loc rupt din rai, o mare binecuvântare pentru toți locuitorii de aici. Miile de turiști ne asigură o viață cât de cât bună nouă și familiilor noastre." ne spune Pedro.

localnici cascada iguazu

Pedro ne-a pus și puțin la treabă :)).


5 motive pentru a vizita cascada Iguazu

Cascada se află la granița dintre trei țări și culturi diferite: Brazilia, Argentina și Paraguay, țări ce pot fi vizitate foarte ușor în decurs de 2-3 zile.

Pe langă cascadă, poți vizita și Parcul Pasărilor (Parque das Aves), locul în care peste 1000 de păsări, multe dintre ele pe cale de dispariție, trăiesc în mediul lor natural.

Ciudad del Este, orașul aflat în Paraguay la doar 25 de kilometri distanță de cascadă, este paradis fiscal cu taxe 0. Este locul preferat al brazilienilor ce vin din toată țara aici special pentru shopping, locul fiind supranumit și "raiul cumpărăturilor".

Dacă ești genul de persoană ce adoră adrenalina și aventura, un tur de rafting printre cascade este tot ceea ce îți poți dori :). Un tur cu cei de la Macuco Safari durează 45 de minute, dar au fost minute cu adevărat intense.

Cascada Iguazu se află pe locul 2 după Rio de Janeiro în Brazilia, ca număr de vizitatori. Cadrul natural, vegetația și fauna specifică, toate păstrate într-o formă sălbatică, fac din Iguazu un adevărat paradis al naturii.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Pentru a vizita cascada aflată chiar la graniță, poți opta fie pentru cazare în partea argentiniană, fie în partea braziliană, varianta orașului Foz de Iguzu pe care noi am și ales-o de altfel.

Am avut la dispoziție o zi plină în zona Iguazu, suficient însă pentru a bifa obiectivele importante: dimineața am vizitat pentru Parcul Pasărilor, aflat chiar lângă cascadă, apoi obiectivul principal al zilei, cascada Iguazu (partea braziliană), unde am petrecut cam 3 ore. Spre după-amiază am ales să facem un tur cu barca, cu cei de la Macuco Safari.  Dupa ora 17:00, atunci când deja se lăsase seara, am luat un taxi până în în Ciudad del Este, orașul din Paraguay renumit pentru shopping.

 • Parcul Pasărilor: cel mai mare parc de păsări din America Latină. Poți vizita aici într-un decor natural, peste 1000 de păsări rare aflate pe cale de dispariție. De asemenea, în cadrul complexului se mai află și o expoziție de reptile sau fluturi. Situat vis a vis de intrarea în Parcul Național ce găzduiește cascada Iguazu, se poate vizita în aproximativ 2-3 ore, în aceeași zi cu cascada. Mai multe detalii privind programul, biletul de intrare și atracțiile parcului regăsiți aici.
 • Cascada Iguazu: râul Iguzu ce desparte Brazilia de Argentina este cel ce a creat Cascada Iguazu și a făcut-o pe Eleanor Roosevelt să afirme celebra propoziție despre Iguzu: „Săraca Niagara..”. Locul poate fi descris cel mai bine prin poze și mai puțin prin cuvinte, așa că mai jos regăsiți câteva sfaturi practice care sperăm să vă fie de folos. Din orașul brazilian Foz de Iguazu se ajunge în aproximativ 45 de minute la cascadă cu autobuzul numărul 120. O călatorie cu autobuzul costă in jur de 3 reali.
  • Transportul în interiorul parcului este asigurat de un shuttle bus ce oprește la diferite stații, circulă din 20 în 20 de minute și pe parcurs are 3 stații: Macuco Safari, Hotel das Cataratas – de unde poți începe admirarea cascadelor și poți ajunge pe jos în câteva minute către Gargantua del Diablo, ultima stație fiind magazinul de suveniruri.
  • Ai ca alternativă mersul pe jos, însemnând cam o oră de mers de la intrarea în parc până la Gargantua del Diablo, însă nu vei caștiga mare lucru, peisajul fiind cam același peste tot pe parcursul drumului: pădure în stânga, pădure în dreapta
  • Biletul de acces se cumpară de la intrarea în parc și nu este nevoie de rezervare în prealabil. Pe site-ul oficial regăsiți mai multe informații privind programul sau costul unui bilet.
 • Macuco Safari: aventura începe pe pămănt, acolo unde ești condus prin junglă aproximativ 3 kilometri într-o mașinuță electrică, însoțit de un ghid. Vei ajunge apoi la locul de unde vei fi preluat de către o barcă de mare viteză și va urma o plimbare de neuitat pe răul Iguazu, unde vei puteaa privi cascadele de la nivelul 0. Ar fi bine sa îți iei la tine o pelerină, asta dacă vrei să te asortezi cu colegii turiști din Asia , ori costumul de baie, pentru că va urma o baie bună.
  • Prețul biletului include atât turul prin junglă cât și plimbarea cu barca, însă este un bilet diferit de cel ce oferă doar accesul la cascadă. Poți face doar turul prin junglă și vei plăti mai puțin, însă partea cea mai interesantă este plimbarea cu barca. Nu este nevoie de rezervare, la fiecare 15 minute fiind câte o nouă plecare. Aici regăsiți detalii privind prețul biletelor și programul exact.
  • Nu te stresa să cari în barcă aparatul foto. Momentele petrecute în barcă sunt surprinse cu o cameră GoPro de catre staff-ul lor iar la final le vei primi incluse în prețul biletului.
 • Shopping în Ciudad del Este: orașul din Paraguay este cunoscut în toată lumea ca fiind un oraș cu taxe zero pentru cumpărături de până la o valoare de 500 $. Din Foz de Iguazu poți ajunge aici in 15 minute traversând Podul Prieteniei ce leagă Brazilia de Paraguay: fie cu taxiul, și te va costa în jur de 60 de reali, fie cu autobuzul, ușor de identificat pentru că este inscripționat sus cu denumirea Paraguay. Noi am fost avertizati de localnici sa folosim taxiul din motive de siguranță, mai ales că se lăsase seara.
  • Zona magazinelor free-tax incepe imediat ce treci granița în Paraguay, fiind greu de ratat. Cele mai bune deal-uri sunt la electrocasnice, dar trebuie să ai mare grijă și să probezi produsul înainte de a-l achiziționa.
  • În aproape toate magazinele prețurile sunt afișate pe lângă guarani, moneda locală din Paraguay, și în dolari americani. Se poate plăti fără probleme și cu cardul sau în reali brazilieni.
 • Orașul Foz de Iguazu: orașul în care ne-am cazat și am avut baza pentru a vizita zona, merită descoperit la pas, neavând obiective turistice cunoscute. Acesta s-a dezvoltat foarte mult începând cu secolul XX, datorită turismului și a barajului de la Itaipu, construit în apropiere. La cei doar 250,000 de locuitori, pentru Brazilia este considerat un oraș de dimensiuni mici.
pelerine iguazu funny Macuco rafting

Soare, vânt? Coafura rezistă :)))

Macuco Safari rafting jungla pareri

Pregătiți de Macuco Safari. Urmau 3 kilometri prin junglă pâna să ajungem la rafting.

cazare Foz de Iguazu hotel pareri

În Foz de Iguazu găsiți hoteluri pentru toate gusturile și buzunarele


Sfaturi utile

1. Când să călătorești în Iguazu?

Fiind un climat subtropical, temperaturile sunt relativ constante tot timpul anului iar norii și ploile sporadice pot apărea tot timpul. Sezonul de vârf turistic pentru Iguazu este vara braziliană, între decembrie și martie, fiind cea mai călduroasă perioadă a anului, cu temperaturi între 23 și 32 de grade celsius. Iarna, între lunile iunie și august temperaturile sunt ceva mai scăzute ajungând pe la 20 de grade în medie și precipitațiile mai dese.

2. Transport:

Transportul de la aeroportul orașului Foz de Iguzu către oraș sau de la aeroport direct la cascadă se realizează ușor, folosind autobuzul numărul 120. În timpul orelor de vârf autobuzul  se aglomerează cu localnici, așa că poți folosi ca alternativă taxiul (o cursa aeroport – cascadă ori aeroport – centrul orașului costă in jur de 50-60 de reali). O altă variantă ar fi să inchiriezi o mașină chiar de centrele de inchirieri aflate lângă aeroport.

Din Iguazu până la cascadă sunt 25 de kilometri, pe care îi parcurgi cam într-o oră cu autobuzul. Aeroportul este foarte situat cam la 12 kilometri de oraș, am la jumătatea drumului până la cascadă.

3. Cazare:

 • Cazare în Foz de Iguzu, localizare bună, preț ok: Am fost cazati la Maria Ricca, un hotel ok pe care îl recomandăm datorită poziței foarte bune, aproape de stația de autobuz și de centrul orașului Foz de Iguazu. Raportul calitate – preț este unul foarte bun.

4. Ai grijă să:

 • Foz de Iguazu este un oraș sigur, departe de ceea ce se aude a fi prin Rio de Janeiro sau marile orașe din Brazilia. Cu toate acestea, atunci când treceți granița în Paraguay fiți foarte atenți la obiectele de valoare și aplicați sfatul prietenesc primit de noi de la localnici: nu călătoriți acolo noaptea cu autobuzul și nu vă luați la voi lucruri de valoare, in afară de cardul de credit.
 • Nu uitați pelerina de ploaie și protecția pentru aparat: chiar și ca simpli spectatori, veți simți picăturile de apă ce nu sunt deloc puține atunci când coborâți podul la nivelul cascadei.
6 februarie 2016
soldatei muzeu sao paolo

Sao Paolo: top 5 curiozități

1. Știați că...dacă Sao Paulo ar fi o țară, economia sa ar fi pe locul 47 în lume, cam de dimensiunea Ungariei sau a Israelului, fiind al 10-lea oraș al lumii1 în ceea ce privește PIB-ul? [...].
6 februarie 2016
favela rio de janeiro

Rio de Janeiro: top 5 curiozități

1. Știați că...renumitul Carnavalul de la Rio datează încă din anul 1723, fiind considerat cel mai mare carnaval din lume, cu aproximativ 2 milioane de oameni aflați zilnic pe străzi? [...].
6 februarie 2016
jungla amazoniana piranha

Jungla amazoniană şi Manaus: top 5 curiozități

1. Știați că...în unele zone din Amazon diferența de nivel dintre sezonul inundat și cel uscat este cam de 40-50 de metri? Pentru a se adapta, oamenii de aici și-au construit case și anexe plutitoare [...].
6 februarie 2016
papagali colorati rio iguazu

Iguazu: top 5 curiozități

1. Știați că...din cele aproximativ 250 de cascade, Garganta del Diablo sau Gâtul Diavolului, pe românește, este cel locul cel mai cunoscut și spectaculos? Aici apa curge de la 80 de metri înalțime (cu aproximativ 30 de metri mai înaltă decat Niagara) [...].
6 februarie 2016
plimbare jeep drum coasta verde

Coasta Verde a Braziliei: top 5 curiozități

1. Știați că...Angra Dos Reis este format din 365 de insule , o parte din ele proprietate privată a celebrităților din lumea întreaga? De exemplu, Ricky Martin a ales să cumpere o insulă în Angra Dos Reis pentru suma de 8 milioane $ [...].