Cât costă o zi de călătorie în peste 100 de țări ale lumii? Infografic detaliat

Cât costă o zi de călătorie în peste 100 de țări ale lumii? Infografic cu buget detaliat

Din seria “Cum ne planificăm singuri vacanța”, o parte importantă din puzzle o reprezintă costurile. După ce găsim o ofertă bună de avion (sfaturi utile despre asta am scris în articolul Cum și de unde zbori cel mai ieftin către restul lumii?), ne asigurăm că vremea nu o să ne joace feste și că nu umblăm cu pelerina de ploaie după noi (infograficul Vremea bună de călătorit este tool-ul perfect), ne mai rămâne o întrebare: “Cât ne va costa toată distracția?”.

Vi s-a întamplat vreodată să aveți surprize și o destinație pe care o considerați ieftină să fie peste buget? Ei bine, noi am pățit-o de câteva ori (de exemplu Cuba, Belize) și ne-ar fi ajutat să putem verifica înainte care este costul mediu pe zi pentru destinația respectivă.

De aceea, în infograficul de mai jos am pus la un loc detalii de pe cele mai utile site-uri pe partea de costuri (Numbeo, Budget you trip, cazări de pe AirBnB) și le-am ajustat în funcție de ce știm din experiența noastră astfel încât să rezulte un cost mediu pe zi pentru un călător chibzuit, dar care bineînțeles nu spune “nu” la o experiență completă în destinația aleasă.

Infograficul reprezintă estimarea ta de buget de călătorie la un click distanță.

Cum poți folosi infograficul ?

 1. Fie ai în minte o destinație pe care o cauți și îți poți face un calcul simplu cât o să te coste vacanța, în funcție de numărul de zile.
 2. Fie ai în minte un buget maxim, selectezi un interval de cost pe zi și poți vedea pe hartă care sunt opțiunile.

Cum am calculat bugetul pe o zi de călătorie?

 • Costul cuprinde cazarea și toate cheltuielile legate de transport, tururi, mâncare și alte cheltuieli zilnice. Ce nu am cuprins aici: biletul de avion pentru a ajunge în destinația respectivă, shopping (suveniruri sau alte nebunii care variază de la persoană la persoană).
 • Costul este calculat pentru condiții medii, cam cum călătorim noi de obicei: nu trebuie să fii nici backpacker, dar nici îndrăgostit de viața de lux din resorturi. Spre exemplu, dacă planul pentru vacanța ta este să iei masa la restaurant de 3 ori pe zi, te sfătuim să mai adaugi cel puțin 30% la costul din infografic.
 • Costul total este alcătuit din 2 elemente:
  • Cheluieli de cazare: am folosit o medie a prețurile cazărilor de pe AirBnB pentru o cazare de 2 persoane, la care am aplicat +20% pentru a accesa o cazare mai centrală, în zonele turistice. În cazul în care călătorești singur, acest cost va fi cu aproximativ 30% mai mare.
  • Cheltuieli zilnice: punctul de plecare a fost costul vieții în respectiva locație fără chirie de pe Numbeo, la care am aplicat un coeficient între 20% si 50% în funcție de continent datorat prețurilor mai ridicate pentru turiști și activităților extra pe care le vei face. Spre exemplu, în Africa, coeficientul a fost de 50% pentru că aici tururile plătite sunt singura opțiunea pentru a descoperi o destinație în siguranță, ca urmare costurile vor fi mult mai mari.
 • La final, am calibrat toate datele prin prisma a ceea ce știm noi despre diversele destinații, din experiență proprie sau din diverse surse deja testate de noi (Budget your Trip, Nomadic Matt etc.).

Ce am aflat interesant din infograficul “Cât costă o zi de călătorie”?

 • Pe continente, cele mai ieftine țări pentru călători sunt cele din Asia, America de Sud și Europa Centrală și de Est, iar cele mai scumpe sunt cele din Oceania (Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee), America de Nord, câteva țări din Africa și restul Europei.
 • Bugetul unei zile de călătorie dintr-o țară nu este neapărat corelat cu nivelul mediu de trai al localnicilor, ci depinde foarte mult de infrastructură și de cât de turistică e țara. Un pescar din Filipine îți mănâncă liniștit peștele și îți face ziua cu 5 euro pe zi în medie, pe când un turist venit să își răcorească picioarele în apele cristaline de pe aici nu scapă fără 30 de euro. Backpakerii fără-grija-zilei-de-mâine nu intră în calcule 😁)
 • Insulele cu ceva renume (Seychelles, Republica Dominicană, Mauritius etc.) sunt extrem de scumpe, mai ales dacă adăugăm și zborul. Ca urmare, sfatul nostru este să încerci să găsești alternative în zonele de lângă (și slavă Domnului, plaje de vis sunt destule). Noi ne-am bucurat din plin de insule de vis prin locațiile în care am fost: insulele de pe Coasta Verde în Brazilia, Caye Caulker în Belize, insulele din Mexic sau insulele din Thailanda care sunt mai accesibile.

Sfatul nostru? Ține articolul pe-aproape și dacă iubitul/iubita vă cere o vacanță exotică de Valentine’s Day, începeți calculele de aici 😉.

Dacă ești de părere că vei mai avea nevoie de acest articol, salvează-l în Bookmarks! 

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!