Ce rol au călătoriile în viața noastră? Păreri de la călători străini

Ce rol au călătoriile în viața noastră? Păreri de la călători străini

 După cum v-am povestit, ne-am făcut ceva prieteni în călătoria noastră de O lună prin America Latină. A fost interesant să ne dăm seama că odată ce am rămas doar noi doi, interacțiunile cu alți călători veneau de la sine. Ne împrieteneam foarte ușor cu alți călători, petreceam o zi-două cu ei în acea locație și apoi fiecare își vedea de drum. Atunci am realizat că asta face parte din experiența de a călători și am prins gustul . Era fain să stai în fiecare seară cu altcineva la o bere, să auzi povești din alte colțuri ale lumii.

Și cel mai tare era că majoritatea erau călători pasionați ca și noi, cu poftă de a descoperi lumea și cu multe planuri pe mai departe. Când am ajuns acasă, ne-am gândim să aducem experiența lor și pe blog și să aflăm ce rol joacă pentru ei călătoriile. Nu de alta, dar sunt genul de călători, mai mult decât turiști care “își petrec concediul într-o vacanță”.

Mai jos am strâns părerile a cinci astfel de călători din diverse colțuri ale lumii: Teona din Georgia, cea care a făcut scuba la 40 de metri în Blue Hole, Juan Pablo din Mexic, un tânăr de doar 23 de ani ce deja văzuse jumătate din lume împreună cu prietenii lui, Wilma, o studentă plină de viață din Finlanda alături de care am vizitat Tikalul și am petrecut o zi în orașul colonial Flores și cuplul de artiști parcă desprins din filmul Step Up, Sophie și Lucas din Berlin.

Cât de des călătorești? Te consideri un călător pasionat?

Teona: Mi-am schimbat munca și stilul de viață ca să împac pasiunea de a călători. A fost un punct în viața mea de corporatistă când am zis stop și mi-am promis că voi vizita 5 țări noi în fiecare an și voi petrece cel puțin trei luni călătorind. Anul trecut am petrecut mai mult de 90 de zile călătorind și am vizitat 10 țări, dintre care 6 au fost noi .

Wilma: În ultimii 3 ani am fost în aproximativ 9 țări noi pe an și am petrecut mai mult de doi ani din cei 3 în afara țării. Cea mai lungă călătorie a fost de aproape un an în Australia, Noua Zeelandă și Fiji. Deci, da, sunt o călătoare înfocată.

Juan Pablo: Da, mă consider un călător pasionat și petrec 2-3 luni pe an călătorind.

Sophie & Lucas: Fiecare dintre noi călătorește mult cu job-ul – suntem freelanceri, dar pe lângă asta, facem în fiecare an 2 călătorii pe an de câteva săptămâni. Ne plac influențele noi pe care le căpătăm după fiecare călătorie.

Ce rol au călătoriile pentru tine?

Teona: Călătoriile mă trezesc la viață, imi trezesc toate simțurile, îmi dau un sentiment al libertății nemaiîntâlnit. Îmi plac călătoriile pentru că îmi oferă oportunități de a mă cunoaște mai bine, de a-mi înfrunta temerile, de a crește și a mă schimba în bine, de a învăța și încerca ceva nou, de a trăi viața la maxim, de a trăi autentic și de a rămâne loială visurilor și valorilor mele.

Wilma: Îmi dau sentimentul că trăiesc din plin.

Juan Pablo: Călătoresc ca să ascult oamenii și să îi înțeleg.

Sophie & Lucas: Călătorim pentru infleunțele diferite din fiecare loc, ne place mult natura (munți, peșteri, vulcani, plaje etc) și gastronomia diferită – uneori alegem un loc pentru specificul culinar.

Îți amintești când ai prins gustul călătoriilor? Spune-mi cum s-a întâmplat.

Teona: Prima dată am călătorit în afara țării când aveam 12 ani în St. Petersburg. Îmi amintesc perfect această excursie, am fost fascinată de faptul că acolo puteam hrăni porumbei din palmă, ceea ce în țara mea nu am trăit și asta mi-a adus multă bucurie. Dar adevăratul gust al călătoritului l-am simțit în Asia în 2014 unde am descoperit adevărata libertate și evoluție călătorind singură. De atunci, tânjesc pentru aceste escapade unde stau cu mine însămi și mă las să hoinăresc, să învăț, să descopăr.

Wilma: Mi-amintesc excursia din Italia când m-am dus singură la 15 ani să îmi vizitez niște prieteni de la un curs de limbă în Anglia. Am avut cele mai tari 10 zile, petrecând timp cu familiile lor, călătorind, mâncând paste și cunoscând cei mai joviali oameni. Nu vroiam să mă mai întorc acasă.

Juan Pablo: Acum 2 ani am organizat prima excursie mai mare cu niște prieteni în Columbia și Costa Rica. De atunci, nu mă mai pot opri.

Sohpie: Pe mine m-a lovit când dansam pe o scenă din Hong Kong și mi-am dat seama că oricât de diferiți sunt oamenii, emoțiile îi unește mereu.

Te-au schimbat călătoriile? Cum? Povestește-mi despre experiența care te-a schimbat cel mai mult.

Teona: Călătoria mea singură de 5 luni în Asia de Sud-Est. Acolo am învățat cum să mă bucur de moment și apoi să îl las să treacă, fără regret sau tristețe. Am învățat cum să abordez necunoscuții și să mă deschid, să trec peste îndoieli și frici, am învățat cum să îmbrățișez necunoscutul și chiar să îmi placă. Am devenit mai tolerantă, m-am îndrăgostit de diversitate. Mi-am dat seama de cât de puține lucruri am nevoie ca să fiu cu adevărat fericită. Și aștept cu nerăbdare să văd ce îmi rezervă viitoarele mele excursii.

Wilma: Călătoria în America Latină de 2 luni și jumătate, unde am cunoscut oameni minunați, am petrecut Crăciunul făcând couchsurfing într-o familie tradițională guatemaleză, a fost de neuitat.

Juan Pablo: Călătoria din Asia unde am făcut voluntariat 2 luni și mi-am dat seama cât de mici suntem în marea schemă a lucrurilor.

Sophie & Lucas: Fiecare călătorie te schimbă un pic. Aruncându-te într-un mediu total nou și fiind deschis, devine o parte din tine. În America de Sud am stat 5 săptămâni, 24/7 împreună și asta ne-au unit și mai mult.

Care sunt top 5 locuri pe care le recomanzi?

Teona: Depinde de ce vrea persoană respectivă să obțină în călătoria ei. Pentru mine personal, locurile care m-au schimbat sunt: India, Bali, Guatemala, Spania, Mexic (sunt atât de multe locuri de explorat aici încât am fost de 3 ori și tot vreau să mă întorc).

Wilma: Guatemala, Israel, Turcia, Australia, Croația.

Juan Pablo: Thailanda, Singapore, Argentina, Columbia și Guatemala.

Sophie & Lucas: Antigua Guatemala cu tur pe vulcanul Acatenango, Caye Caulker în Belize, Pai în Thailanda, Suedia pentru aurora boreală.

 

Dacă tot am discutat superlative, hai să ne jucăm un pic și să vorbim în superlative pentru tine! 

Cele mai frumoase plaje sunt…

Teona: În Fernando de Noronho.

Wilma: Insulele Fiji.

Juan Pablo: Insulele Phi Phi din Thailanda.

Sophie & Lucas: Tulum, Mexic.

Cea mai interesantă cultură este…

Teona: Cea balineză.

Wilma: Orientul Mijlociu.

Juan Pablo: Cultura balineză.

Cea mai completă excursie a fost…

Teona: Guatemala le-a avut pe toate: junglă, istorie, oameni și culturi diverse, munți, vulcani, lacuri, ocean.

Juan Pablo: Cea din Asia în care am vizitat 6 țări în 2 luni.

Sophie & Lucas: Suedia, 3 zile, aurora boreală, plimbări cu săniile trase de câini husky, case păzite de reni sau schiat pe lacurile înghețate.

Cei mai prietenoși oameni sunt…

Teona: Columbieni, burmanzi, cubanezi, porto ricani.

Wilma: Israelienii.

Sophie & Lucas: Haha, aproape peste tot am dat de oameni prietenoși.

Cea mai mare doză de adrenalină a fost…

Teona: Ziplining la Tikal.

Wilma: Când aveam o pușcă îndreptată către mine, în Nuweiba, Egipt.

Te vezi călătorind în 10 de ani de acum încolo? Ce ar fi diferit?

Teona: Mă văd călătorind toată viața. În 10 ani, probabil voi alege locuri mai confortabile, dar voi continua să explorez, să fac diving, să încerc lucruri noi. Aaa, și probabil că nu voi mai călători singură, ci cu familia mea.

Wilma: Nu îmi pot imagina viața fără călătorii.

Juan Pablo: Poate că unele lucruri se vor mai schimba, dar în momentul de față, nu există nimic mai valoros să poți cumpăra cu banii pe care îi ai decât călătoriile.

Sophie & Lucas: Credem că nu vom spune stop niciodată la călătorii, e ca vorba aia “Cât trăiești, înveți.”, “Cât trăiești, călătorești.”

Care sunt lucurile care nu îți lipsesc niciodată din bagajul de călătorie?

Teona: Un așternut de pat minuscul de pe Amazon (cacoon silk travel sheet), prosoape care se usucă repede, lanternă, șlapi, ochelari de soare.

Wilma: Aparat foto, protecție de soare, jurnal sau un carnețel să îmi scriu gândurile.

Juan Pablo: GoPro-ul, pelerina de ploaie, o pereche de adidași comozi, ochelarii de soare și telefonul cu GPS.

Și de final, câteva sfaturi pe care i le-ai da unui prieten care se gândește să înceapă să călătorească .

Teona:

 • Fii deschis și pregătit pentru surprize, provocări și experiențe!
 • Forțează-te să vorbești cu necunoscuții pentru că vei descoperi o cu totul altă lume și fii interesat în mod genuin de ei.
 • Întotdeauna respectă cultura și regulile locale și încearcă să le înțelegi perspectiva lor .

Wilma:

 • Nu ai nevoie de o avere ca să călătorești. Gândește-te la prieteni pe care îi poți vizita, încearcă Couchsurfing.
 • Nu îți fie frică să călătorești singur. Ai încredere că universul îți va oferi tot ce ai nevoie. Îți promit că vei fi întâlni oameni minunați și auzi povești incredibile.

Juan Pablo:

 • Nu lăsa frica să stea în calea călătoriilor tale: nu contează că mergi singur într-o țară unde nu se vorbește limba ta, totul va fi bine și vei întâlni oameni minunați care te vor ajuta pe parcurs.
 • Citește câteva detalii despre religie, locuri, îmbrăcăminte înainte să pleci într-un loc nou!
 • Ia întotdeauna cu tine o sticlă de apă mare și protecție solară, nu știi niciodată cât timp te vei plimba, vei merge cu bicicleta sau vei face snorkeling.

Sophie & Lucas:

 • Nu îți lua lucrurile de valoare cu tine. În locul telefonului tău, poți să îți iei un telefon pentru călătorii, mai ieftin.
 • Nu ține prea mulți bani cash la tine și ia-ți mai multe carduri pentru urgențe.
 • Chiar dacă e fun să mergi neplanificat, fixează-ți măcar opririle principale și lasă restul de timp liber pentru neprevăzut. Vei fi surprins! 

Teona din Georgia

Wilma din Finlanda

Juan Pablo din Mexic

Sophie & Lucas din Berlin

Happy Xmas, Happy Travels! 🙂

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!