Cele mai tari experiențe din luna noastră în America Latină - Travelship.ro

Cele mai tari experiențe din luna noastră în America Latină

Acum mai bine de o lună, scriam articolul Ne pregătim de plecare. Ne așteaptă o lună prin Cuba și America Centrală, în care așteptam entuziasmați plecarea în luna noastră de miere. Astăzi, suntem deja acasă, mult mai bogați pentru că a fost cea mai intensă și frumoasă lună din viața noastră, o întreagă aventură prin America Centrală și Cuba.

4 țări vizitate, 34 de nopți în Lumea Latino, vreo 28.000km parcurși cu avionul, autobuze locale, barcă, călare sau la pas, vreo 180 de minute sub apă, în lumea acvatică, 20 de minute la vreo 4.000m altitudine (pare putin, dar e greu sa reziști mai mult) și 9 noi prieteni călători de prin toate colțurile lumii.

Pentru că ne doream să începem să scriem pe blog și e foarte greu să povestești o lună într-un post, ne-am gândit să răspundem în acest prim articol la cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit din partea prietenilor legate de vacanța noastră.

1. Ce ne-a plăcut cel mai mult din toată vacanța?

Fiind foarte pasionați, ne e greu să găsim un răspuns unic la această întrebare. Fiecare loc are farmecul lui, iar experiențele sunt diferite, așa cum oamenii din jurul nostru sunt diferiți. De aceea, pentru noi e ca și cum am încerca să găsim un răspuns la întrebarea “Care dintre prietenii noștri ne place cel mai mult?”.

Însă da, putem spune hotărâți că nu vom uita niciodată Cuba lui Che Guevara, un muzeu în aer liber al unor ani de glorie într-un paradis tropical. Spunem a lui Che Guevara și nu a lui Fidel pentru că atunci când am ajuns acolo ne-am dat seama că de fapt inimile oamenilor de acolo sunt câștigate definitiv de Che, simbolul libertății și al spiritului de luptător.

Mașinile de epocă decapotabile, pictate în culori vii ce îți iau ochii, plimbările la apus pe Malecon, oamenii mereu optimiști, ce se strâng în parcurile publice la jumătate de oră de internet, la dans sau la o vorbă, dar și sandwich-urile cu omniprezentul  jamón y queso sau magazinele cu rafturi goale sunt câteva imagini reprezentative ce ne vor rămâne mereu în minte când vine vorba de Cuba.

Guatemala. Es una gran aventura. O țară cu peisaje ce îți taie răsuflarea, dintre cele mai atipice: vulcani activi, piscinele naturale de la Semuc Champey, lacul Atitlan, păzit de 3 vulcani și de dealuri împădurite, la poalele cărora se află sătuce tradiționale de mayași…sau chiar de expați yoghini ce au ales să îl numească “acasă”. Nu în ultimul rând, Guatemala a fost inima Imperiului Mayaș, așa că, și atunci când vine vorba de istorie și cultură, este în top.

Trăiască vacanțele în Mexic! Mâncare și muzică bună la tot pasul, plaje primitoare, cenote, oameni zâmbitori, tarabe multi-colore și dintre cele mai atractive, toate în cadrul unui teritoriu cât un continent, cu o cultură și istorie unică. Nu întâmplător Mexicul este luat cu asalt de către turiștii din toate colțurile lumii, dar asta la pachet și cu aglomerația și marile resorturi americanizate, marca Zona Hotelera Cancun.

You’d better belize it! Belize e un mozaic, singura țară vorbitoare de o așa-zisă engleză dintr-o mare latină, avanpost în trecut al piraților sau lorzilor englezi, casă a sute de mii de sclavi africani, fost tărâm mayaș la care și conquistadorii spanioli au zis pas, Belize înseamnă astăzi pentru turiști scuba în Blue Hole și hipstăreală în Caye Caulker și Ambergris Caye, insulele-bijuterii ce decorează al doilea cel mai mare recif de corali din lume. Noi ne-am aventurat să vedem și restul țării și într-adevăr, Belize este despre paradis acvatic în insule.

 

2. Top 3 din fiecare țară

Cuba:

 • Plimbarea într-un Chevrolet Fleetmaster decapotabil din anii ’48 pe Malecon, faleza-promenadă unde își petrec timpul liber havanezii

havana malecon masina verde decapotabila

 • Călăritul la apus în Valle de Vinalles, printre plantațiile de tutun și dealurile roșiatice

calarit plantatii tutun vinalles cuba

 • “Acasă” la Che Guevara, un idol al unui întreg popor ce îl venerează cum se cuvine prin toate locudrile dedicate eroului din orășelul Santa Clara

monument che guevara santa clara

Guatemala:

 • Răsăritul la 3.900m înălțime, în vârful vulcanului Acatenango, într-un peisaj rupt mai degrabă din filmele SF

rasarit pe munte acatenango

 • Plimbarea în rezervația naturală de la Semuc Champey, unde în mijlocul pădurii tropicale poți să te bălăcești în apele celor 5 lacuri naturale de un verde smarald, să explorezi peșteri sau să faci tubing pe râu

lacurile semuc champey guatemala

 • Mini-croaziera pe lacul Atitlan, cel mai frumos lac pe care l-am văzut până acum

lacul atitlan psicina vulcan guatmela

Mexic:

 • Priveliștea junglei nesfârșite din vărful piramidei mayașe de la Coba

vedere jungla infinita piramida coba mexic

 • Plimbarea pe țărmul insulei Holbox, de-a lungul plajelor ce păreau că nu se mai termină

plaja infinita insula holbox mexic

 • Pink Lagoon, pink flamingo & pink day în Las Coloradas

pink lagoon mexic roz

 

Belize:

 • Go slow în insula Caye Caulker! Motto-ul descrie cel mai bine atmosfera de pe insula fără mașini, McDonald’s sau griji. 

bar hipstaresc cu ponton caye cualker apus

 • Snorkeling printre rechini domestici și pisici de mare în rezervația marină Hol Chan și Shark Rey Alley

snorkeling rechini domestici pisica de mare hol chan belize

 • Noaptea petrecută într-o căbănuță mayașă de lemn, păzită de un jaguar, în mijlocul pădurii tropicale

rasarit jungla cabanuta mayasa belmopan belize

 

 

 

3. Cât ne-a costat toată distracția?

Pentru că foartă multă lume se întreabă cât ar costa o lună în America Latină, ei bine noi am notat toate cheltuielile din cele 5 săptămâni petrecute acolo.

 • În medie, o zi în America Latină ne-a costat 50 de euro/persoană (cazare, transport și bani de cheltuială). Da, America Centrală nu-i chiar ca Asia de Sud-Est de ieftină, dar e mult mai ieftină ca Europa.
 • Surprinzător și pentru noi, pentru turiști, Cuba este un pic mai scumpă ca celelalte trei țări, dar compensează prin cazările care au prețul recurent de 25 de dolari/noapte camera dublă (prin Airbnb).
 • Biletele de avion din București până în Cancun ne-au ajuns 380 de euro/persoană. La aceste bilete s-au mai adăugat cele 2 zboruri interne (Cancun-Havana dus-întors și Guatemala City-Cancun) care au costat aprox. 270 de euro/persoană.

 

 

4. E periculos să călătorești în America Centrală?

Mulți dintre cunoscuții noștri ne spuneau că nu suntem tocmai întregi la minte să plecăm singuri atâta timp în America Centrală. Ei bine, nu, nu avem nicio poveste de groază de spus din întreaga călătorie. Și asta spune destule. Cu siguranță nu sunt printre cele mai bine organizate și sigure țări, însă pentru toate aceste țări încasările din turism sunt foarte importante, iar confortul și siguranța turiștilor devin grija fiecărui om de acolo.

Din ce am discutat cu localnicii și cu alți călători, mare parte din zvonurile privind siguranța își au rădăcina în răfuielile dintre cartelurile de droguri.  Însă, atâta timp cât nu te aventurezi în afara zonelor turistice (oricum nu prea ai avea ce vedea în rest) și respecți regulile de bun simț, poți sta liniștit. Și, apropo, acolo unde este periculos pentru turiști, este la fel de periculos și pentru localnici (anumite zone din Guatemala City sau nordul Mexicului).

Una peste alta, ca o mică concluzie, clar Cuba merită vizitată, repede-repede până nu va fi luată din nou cu asalt de americani, Guatemala ne-a impresionat cel mai mult și este tot ceea ce îți poți dori de la o vacanța dacă îți plac aventura și cadrele naturale de pe National Geographic. Mexic-ul are în sine un iz de fiesta și nu ai cum să nu te simți bine aici, iar în Belize am avut cea mai tare experiență sub-acvatică.

Așa a arătat în imagini o lună de vis…Oye, abre los ojos, mire arriva y disfruta las qosas buenas que tiena la vida…(La Sonora Dinamita).

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!