Cuba: Propunere traseu de 2 saptamani - Travelship: blog de calatorii

Cuba: Propunere traseu de 2 saptamani

Havana masina clasica verde colorate epoca

Cuba este una dintre tarile unice in lume iar izolarea economica si politica a tarii din ultimii zeci de ani a sporit aceasta unicitate. Aici oamenii stiu sa zambeasca si sa se bucure de viata din orice lucru marunt, carele cu boi inca mai ara pamantul, trabucurile fine se prepara in fermele nesfarsite iar romul curge in butoaie. Pe strazile Havanei, ai impresia ca te-ai intors in vremea lui Al Capone atunci cand vezimai multe masine decapotabile „de muzeu”, decat autobuze.  Zilele petrecute anul trecut aici ne vor ramane cu siguranta tot timpul in minte.

 

Sfaturi utile despre Cuba

Cum obțineți viza de Cuba, informații despre transport, siguranță, sau alte recomandări utile, am scris pe blog, aici.

 

Traseul pe zile cu masina in Cuba

Noi am ales să vizităm Cuba pentru 10 zile și am mers pe varianta cu mașină închiriată. O altă soluție ar fi fost să luăm autobuzele turistice Viazul, ce fac legătura facilă între majoritatea orașelor mari din țară. Totuți, am mers pe varianta mașinii proprii pentru că vroiam să explorăm în voie locurile și pentru că 10 zile nu înseamnă deloc mult pentru o țară precum Cuba.

Mașina în Cuba se poate închiria doar de la centrele deținute de către stat. Deși sunt câteva site-uri ce vă oferă varianta de a rezerva online (unul dintre ele este Cuba Explora), dacă doriți cel mai bun preț, mergeți direct la unul dintre numeroasele centre aflate pe lângă marile hoteluri din Cuba. Noi am plătit 75 de dolari/zi pentru un Sandero nou-nouț. Cu tot cu asigurare și taxe incluse. Cât despre depozit garanție sau card de credit solicitat? Ce e aia în Cuba?? Nici vorbă. 😂

Și un sfat extrem de important dacă veți închiria mașină: nu uitați să vă downloadati o aplicație cu harta offline a Cubei, pentru a nu sta cu harta fizică pe genunchi ca pe vremea bunicului. Noi am folosit Galileo Offline Maps și am fost foarte mulțumiți. Cât despre trafic…nicio problemă. Se circulă liniștit, drumurile sunt asfaltate și semnalizate foarte bine. Cubanezii au chiar și o miniautostradă – Autopista National, ce leagă nordul de centrul țării.

harta traseu 2 saptamani Cuba

Primele 3 zile: Havana

Havana este o capitală captivantă, cu o mare pasiune pentru viață a localnicilor. Deși ceasul a stat în loc după revoluția din 1959, Havana trăiește prin spiritul liber al oamenilor de aici. Nu există internet și calculatoare, dar există vecini ce împart strada la vorbă până la 2 noaptea. Nu există clădiri de birouri de sticlă, dar există localnici ce dansează veseli în stradă.

Orașul nu dispune bineînteles de metrou, dar compensează prin taxiurile omniprezente și foarte ieftine. Transportul în comun nu l-am încercat, însă Havana este compactă (partea istorică) și se poate parcurge ușor la pas.

Ce să vizitați în Havana?

 • Puteți să vă rezervați cam o zi întreagă pentru Havana Vieja, formată de perimetrul dintre cele patru mari piețe istorice: Plaza de Armas (aici găsiți o mulțime de tarabe cu suveniruri locale), Plaza de la Catedral (Catedrala San Cristobal – dedicată lui Columb), Plaza de San Francisco (locul în care acostau vasele din Europa în trecut) și Plaza Vieja. Printre stăduțele vechi vă puteți relaxa la terase sau vizita numeroasele muzee sau clădiri istorice.
 • În Plaza de la Catedral vă recomandăm să încercați Ropa Vieja (mâncarea tradițională a cubanezilor, formată din bucățele tocate de vită în sos), la Doña Eutimia, un paladar (restaurant de familie) cu tradiție în Havana.
 • Museo de Ron (Muzeul romului, aflat în Havana Vieja, lângă Plaza de San Francisco, pe Calle San Pedro nr. 262). Cubanezii sunt maeștrii romului, așa că merită să vă opriți pentru un tur cu ghid la muzeul ce explică istoria băuturii din trestie de zahăr, dar și cum se preparară ea. La final, puteți degusta mai multe tipuri de rom.
 • Mergeți pe urmele lui Ernest Hemingway la hotelul Ambos Mundos. Hotelul este situat pe Calle Obispo (una dintre principalele străzi comerciale ale Havanei, foarte aproape de Plaza de la Catedral). Camera 511 a fost casa marelui scriitor american ce s-a îndrăgostit de Cuba și a ales să locuiască aici timp de câtiva ani. Nimeni nu a mai folosit de atunci camera ce a fost transformată în muzeu. Vă recomandăm să mergeți aici pentru micul dejun. Cu 10 dolari aveți bufet all you can eat și o vedere superbă asupra Havanei vechi, de pe terasa restaurantului.
 • Plimbați-vă într-o decapotabilă clasică la apus pe Malecon, faleza Havanei, sau prin Vedado, cartierul unde își aveau palatele gangsterii de peste ocean din anii post Fidel. Mașini vechi cu șofer găsiți peste tot în Havana. Încercați să negociați tariful. Noi am plătit 60 de dolari pentru 2 ore de plimbat.
 • Chiar lângă Parque Central, veți găsi hotelul Iberostar. După părerea noastră, vederea Havanei la apus de pe terasa cu piscină nu se compară cu nimic. Mergeți și savurați un Cuba Libre și bucurați-vă de Havana.
 • Savurați înghețata Coppelia, creată special la ordinul lui Fidel, pentru a-i îndulci pe cubanezi. Înghețata, povestea ei, clădirea ciudată și cozile imense sunt celebre în toată lume. Peste 400 de angajați servesc 16,000 de litri de înghetață zilnic pentru 35,000 de oameni.
 • Plaza de la Revolución este punctul 0 în care mulțimile de zeci de mii de oameni se strâng la adunările importante. Pe latura de nord a pieței, pe fațada Ministerio del Interio se găsește gravura lui Che Guevara înaltă cât 5 etaje – cel mai fotografiat loc din Havana.
 • Pentru a vedea cum se fabrică trabucurile celebre în lumea întreagă, faceți un tur al Fabricii de trabucuri Partagas. Adresa: San Carlos 816 e/Sitios Y Penalver. Tururile sunt din 15 în 15 minute între 9-10:15am & 12:00-1:30pm. Turul costă 10 CUC/persoană.
 • Vizitați Fortareața Morro și castelul La Cabaña. Al treilea cel mai mare fort din Americi veghează în continuare Havana, așa cum a reușit să o apere de pirați și invadatori timp de sute de ani. Merită să faceți un tur al impunătoarei cetăți și chiar să asistați la ceremonia de seară, atunci când, la ora 8:30, gărzile îmbrăcate în costume de epocă își schimbă tura și salve de tun răsună de cutremură orașul.
 • Dacă doriți să simțiți ritmurile de salsa la ele acasă, un loc celebru în toată Havana este Casa de la Musica din cartierul Miramar.

Cazare în Havana

Hotelurile sunt deținute de către stat și sunt o variantă foarte scumpă pentru Cuba. În schimb, cubanezii au așa numitele Casa Particular – apartamenteți case deținute de către localnici și închiriate turiștilor. Pe Airbnb.com găsiți o mulțime de variante de cazare. Chiar și în zonele centrale din Havana, un apartament de 2 camere pentru 4 persoane, nu costă mai mult de 60 de dolari/noapte. Noi am fost cazați la un apartament prin Airbnb superb (Sonando en Cuba s-a numit), cu vedere la Malecon și aflat la 10 minute de mers pe jos de Havana Vieja.

Despre Havana am povestit mai multe aici.

 Havana orasul vechi masina anii 50

Localnici Havana pe strada

2 zile în Valle de Vinales

Valles de Vinales, regiunea aflată la 180 de kilometri vest de Havana, este după părerea multora, cea mai pitorească regiune a Cubei. Fermele de tutun unde iau naștere cele  mai renumite trabucuri din lume (Cohiba sau Montecristo) sunt apărate de razele puternice de soare de către dealurile roșiatice numite Mogotes. Din când în când, printre sătucele liniștite în care țăranii își îngrijesc gopodăriile și petecul de pământ, mai vezi câte un car cu boi. Nu suntem în poveștile lui Creangă, suntem în Cuba rurală a anilor 2017 😊.

Sunt trei drumuri principale ce leagă Havana de Vinales, unde am și ales să dormim pentru o noapte. Pentru că am avut mașină închiriată, am ales varianta unui drum ceva mai lung, dar mult mai pitoresc. Circuito Norte serpuiește printre munti, plaje cu vedere la mare și ferme tradiționale de tutun. În total, drumul are 145 de km și durează 3 ore. Mai există și varianta ceva mai rapidă cu Autopista National, un fel de miniautostradă ce leagă Havana de vestul țării.

Din Havana spre Vinales, pe Circuito Norte, am făcut numeroase opriri. In dreptul localitatii San Diego de Nunez ne-am abătut  de la drumul principal pentru a urca 10 kilometri serpentinele până la Soroa și Las Terrazas.

 • Las Terrazas este un parc național în care vă veți simți pierduți în imensitatea naturii.
 • Am luat masa de prânz la la Cafetal Buena Vista, o fosta plantație de cafea din 1801, acum amenajată ca restaurant tradițional.
 • Apoi am mers către Banos del San Juan, un loc în care apa limpede și natura crează un loc ideal de relaxare unde singurii paznici sunt o colonie de vulturi.

În Vinales vii pentru natură, pentru a cunoaște viața rurală simplă a cubanezilor și pentru relaxare. Tot orășelul are 2-3 străzi principale și majoritate oamenilor de aici își câștigă existența din turism.

 • Nu ratați o plimbare călare prin Parcul Național Valle de Vinales. Gazda noastră (El Liche – adică păduchele în traducere liberă J), ne-a aranjat turul pentru care am plătit 10 dolari de om. Dacă veți rezerva de acasă de pe internet, veți plăti de cel puțin 5 ori mai mult.
 • Vă recomandăm să vă luați un tur cu ghid local și să descoperiți zona pe bicicletă. Noi am plătit 25 de dolari/om și am rezervat de pe internet prin http://atcubanstyle.com/. Turul a durat 4 ore, timp în care ghidul nostru Javier ne-a explicat istoria locului, tradițiile locale, am vizitat cele mai frumoase puncte de belvedere, am mers la o fermă locală de tutun unde am văzut o demonstrație live cu fabricarea unui trabuc, sau am vizitat Mural de la Prehistoria, niște imensități de picturi pe stâncă create la ordinul lui Fidel. Artă cubaneză, ce sa-i faci!

Cazare în Vinales

Pentru a simți cu adevărat gustul legumelor și al fructelor produse local, vă puteți caza într-o pensiune agroturistică locală. Noi am stat prin Airbnb la Agroturismo “La Campiña” Cabaña, o mini fermă tradițională, îngrijită de o familie de localnici foarte de treabă.

Am povestit aici mai multe despre Valle de Vinales.

 

Peisajul din Valle de Vinales plantatii tutun rosiatic

Calare prin Valle de Vinales

Calare prin Valle de Vinales

prepararea trabucului valle de vinales cuba

Prepararea trabucului

1 zi Cienfugos

Din Vinales am mers aproape 5 ore spre următoarea noastră destinație, Cienfuegos, unde am ales să și dormim pentru o noapte.

Cienfuegos este unul dintre cele mai vii orașe ale Cubei, cu o arhitectură remarcabilă, ce amintește de stilul francez (acum 200 de ani, orașul a fost populat cu imigranți francezi).

Cienfuegos nu este un oraș foarte mare. Vă recomandăm să vă plimbați pe faleza (Malecon) printre localnici, să dați o tură prin centrul orașului acolo unde puteți urca pe terasa Palacio Ferer pentru o priveliște superbă, sau puteți merge să beți un cocktail la Palacio de Valle, un palat superb construit în stil marocan, una dintre cele mai frumoase clădiri din Cuba după părerea noastră.

Cazare în Cienfuegos

În Cienfuegos am fost cazați prin Airbnb la Magda y Nestor, o familie extraordinară ce ne-a pregătit și un mic dejun delicios pe terasa casei cu vedere la mare.

Cienfuegos orasul colonistilor francezi Cuba

Cienfuegos – orasul colonistilor francezi

3 zile Trinidad

Trinidad este la doar 84 de kilometri de Cienfuegos. Dacă vă imaginați un oraș ce le are pe toate, Trinidad este acela: un farmec colonial aparte,  o plajă infinită cu nisip fin, sau munți cu păduri bogate și peisaje de îți taie răsuflarea.

Am împărțit tematic cele 3 zile petrecute în Trinidad 😉:

 • Prima zi am petrecut-o la Playa Ancon, plaja aflată la doar 15 minute de oraș. Pentru noi, a fost una dintre cele mai frumoase plaje în care am fost vreodată. De ce oare? Simplu: câțiva kilometri de nisip fin de-alungul Mării Caraibelor, o apă de un albastru perfect, șezlonguri așezate printre palmieri bogați și posibilitatea de a face scuba diving printre recifurile de corali.
 • O zi întreagă am făcut un roadtrip printre peisaje de poveste prin Parcul Național Topes de Collates, aflat în Munții Sierra del Escambray, aflat foarte aproape de Trinidad. (în nici 30 de minute ajungeți cu mașina în zona munoasă). Am parcurs toată ziua 193 de kilometri (cam 4 ore de condus). Drumul este însă unul de vis: șerpuiește printre piscuri de munte înalte decorate cu palmieri regali, trece printre localități rurale izolate, pline de bohios (colibe acoperite de paie), ferme de citrice sau arbuști de cafea. Ne-am inspirat în alegerea traseului din ghidul National Geographic – Cuba, pe care vi-l recomandăm cu toată încrederea! J Aaa și să nu uităm! Ziua ne-am încheiat-o pe o plajă pustie, de parcă eram într-un décor de film cu pirați naufragiați prin Caraibe! După ce am coborât din munți, în drumul de întoarcere spre Trinidad am dat de un indicator ruginit pe care scrie Playa Ingles. Veți găsi un resort cubanez comunist și un paznic local adormit. De aici și până la plaja pustie mai sunt doar câțiva pași.
 • Ultima zi a fost dedicată Trinidad-ului. Mica așezare a avut perioada sa de glorie, rivalizănd la un moment dat chiar și cu Havana. După ce mina de aur din zonă s-a închis, vasele au început să acosteze din ce în ce mai rar în portul său din Casilda și Trinidad “a adormit”. Astăzi, este una dintre comorile coloniale ale Cubei, o nestemată de neprețuit a epocii în care casele pastelate cu ferestre mari sau drumurile bătătorite de trăsuri făceau legea. Prin Trinidad nu ratați Museo National de la Lucha Contra Bandidos (pentru priveliștea superbă asupra orașului de pe terasa sa), viața de noapte în stil cubanez de la Casa de la Musica (aflată chiar în Plaza Mayor, piața centrală a orașului) sau biserica Nuestra Senora de la Candelaria (cea mai veche biserică din oraș, astăzi practic o ruină, aflată pe strada Simon Bolivar), pentru a descoperi un cartier tradițional din Trinidad și peisajul superb cu întreg orașul aflat la poalele dealului.

Cazare în Trinidad:

În Trinidad am fost cazați pentru 3 nopți la Hostal Casa don Pepe 1, prin AirBnb, unde am plătit 16 euro pentru o camera dublă pe noapte. În afară de faptul că am avut parte de o casă de familie foarte îngrijită, ne-a mai plăcut mult și locația, la doar 400 de metri de Plaza Mayor – centrul orașului și faptul că aveam internet în casă (un lucru extrem de rar în Cuba).

Mai multe despre Trinidad și locurile vizitate de noi în împrejurimi am povestit aici.

 

Topes de Colantes_Trinidad cuba

Privelistea din parcul Topes de Colantes

1 zi Santa Clara

120 de kilometri mai departe de Trinidad se află orașul Santa Clara, următoarea noastră oprire prin Cuba. Nu de multe ori în lume se întâmplă ca numele unui oraș să fie atât de cunoscut în lume datorită unui singur om. Santa Clara este locul în care Che Guevara a câștigat bătălia decisivă pentru Cuba, și locul în care controversatul revoluționar se odihnește pe vecie.

Și noi, la fel ca majoritatea turiștilor ce vizitează Santa Clara, am ajuns aici pentru a vizita celebrul monument și muzeu ridicat în cinstea lui Che Guevara și Parque del Tren Blindado, locul de unde a început să se scrie altfel istorie modernă a Cubei. În rest, orașul ni s-a părut un loc agitat, plin de tineri (este al doilea centru universitar al Cubei după Havana), și diferit față de ceea ce mai văzusem prin Cuba. Așa că, fani sau nu istorie și Che Guevara, merită să faceți o oprire măcar de o noapte prin Santa Clara.

Cazare în Santa Clara:

În Santa Clara aveam rezervare prin Airbnb la Hostal Vista a mi Ciudad, aflat la 2 minute de Parque Vidal (centrul orașului), pentru care urma să plătim 18 euro/camera dublă. A fost singura cazare cu probleme din vacanța nostră în Cuba, pentru că ne-am trezit că nu mai aveau locuri aici, însă au fost ok în cele din urmă și ne-au oferit o cazare simulară, la același preț.

Am povestit mai multe despre Santa Clara și în articolul nostru de pe blog.

Monumentul lui Che din Santa Clara cuba

Locul in care a inceput istoria moderna a Cubei comuniste

Ce nu am apucat să vizităm prin Cuba:

 • Varadero: Mai toată lumea a auzit probabil de Varadero, mega stațiunea cubaneză înțesată de hoteluri all inclusive. Tocmai de aceea am hotărât să o evităm, fiindcă am căutat prin Cuba cât mai mult experiențele locale și mai puțin partea comercială.
 • Cayo Coco: o serie de plaje aproape pustii ce au apărut și în romanele lui Hemingway, un adevărat paradis în care se poate face snorkeling sau scuba printre recifuri de corali. Este dificil de ajuns cu mașina iar zborurile până aici sau cazările sunt sunt contorizate în sute de dolari.
 • Baracoa și Santiago de Cuba: cele mai vechi orașe din Cuba, cu un farmec aparte, însă foarte dificil de vizitat dacă aveți la dispoziție doar 10 zile, fiind situate în sudul extrem al insulei.

 

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!