Cuba este una dintre tarile unice in lume iar izolarea economica si politica a tarii din ultimii zeci de ani a sporit aceasta unicitate. Aici oamenii stiu sa zambeasca si sa se bucure de viata din orice lucru marunt, carele cu boi inca mai ara pamantul, trabucurile fine se prepara in fermele nesfarsite iar romul curge in butoaie. Pe strazile Havanei, ai impresia ca te-ai intors in vremea lui Al Capone atunci cand vezimai multe masine decapotabile „de muzeu”, decat autobuze. Zilele petrecute anul trecut aici ne vor ramane cu siguranta tot timpul in minte.
Cum obțineți viza de Cuba, informații despre transport, siguranță, sau alte recomandări utile, am scris pe blog, aici.
Noi am ales să vizităm Cuba pentru 10 zile și am mers pe varianta cu mașină închiriată. O altă soluție ar fi fost să luăm autobuzele turistice Viazul, ce fac legătura facilă între majoritatea orașelor mari din țară. Totuți, am mers pe varianta mașinii proprii pentru că vroiam să explorăm în voie locurile și pentru că 10 zile nu înseamnă deloc mult pentru o țară precum Cuba.
Mașina în Cuba se poate închiria doar de la centrele deținute de către stat. Deși sunt câteva site-uri ce vă oferă varianta de a rezerva online (unul dintre ele este Cuba Explora), dacă doriți cel mai bun preț, mergeți direct la unul dintre numeroasele centre aflate pe lângă marile hoteluri din Cuba. Noi am plătit 75 de dolari/zi pentru un Sandero nou-nouț. Cu tot cu asigurare și taxe incluse. Cât despre depozit garanție sau card de credit solicitat? Ce e aia în Cuba?? Nici vorbă. 😂
Și un sfat extrem de important dacă veți închiria mașină: nu uitați să vă downloadati o aplicație cu harta offline a Cubei, pentru a nu sta cu harta fizică pe genunchi ca pe vremea bunicului. Noi am folosit Galileo Offline Maps și am fost foarte mulțumiți. Cât despre trafic…nicio problemă. Se circulă liniștit, drumurile sunt asfaltate și semnalizate foarte bine. Cubanezii au chiar și o miniautostradă – Autopista National, ce leagă nordul de centrul țării.
Havana este o capitală captivantă, cu o mare pasiune pentru viață a localnicilor. Deși ceasul a stat în loc după revoluția din 1959, Havana trăiește prin spiritul liber al oamenilor de aici. Nu există internet și calculatoare, dar există vecini ce împart strada la vorbă până la 2 noaptea. Nu există clădiri de birouri de sticlă, dar există localnici ce dansează veseli în stradă.
Orașul nu dispune bineînteles de metrou, dar compensează prin taxiurile omniprezente și foarte ieftine. Transportul în comun nu l-am încercat, însă Havana este compactă (partea istorică) și se poate parcurge ușor la pas.
Hotelurile sunt deținute de către stat și sunt o variantă foarte scumpă pentru Cuba. În schimb, cubanezii au așa numitele Casa Particular – apartamenteți case deținute de către localnici și închiriate turiștilor. Pe Airbnb.com găsiți o mulțime de variante de cazare. Chiar și în zonele centrale din Havana, un apartament de 2 camere pentru 4 persoane, nu costă mai mult de 60 de dolari/noapte. Noi am fost cazați la un apartament prin Airbnb superb (Sonando en Cuba s-a numit), cu vedere la Malecon și aflat la 10 minute de mers pe jos de Havana Vieja.
Despre Havana am povestit mai multe aici.
Valles de Vinales, regiunea aflată la 180 de kilometri vest de Havana, este după părerea multora, cea mai pitorească regiune a Cubei. Fermele de tutun unde iau naștere cele mai renumite trabucuri din lume (Cohiba sau Montecristo) sunt apărate de razele puternice de soare de către dealurile roșiatice numite Mogotes. Din când în când, printre sătucele liniștite în care țăranii își îngrijesc gopodăriile și petecul de pământ, mai vezi câte un car cu boi. Nu suntem în poveștile lui Creangă, suntem în Cuba rurală a anilor 2017 😊.
Sunt trei drumuri principale ce leagă Havana de Vinales, unde am și ales să dormim pentru o noapte. Pentru că am avut mașină închiriată, am ales varianta unui drum ceva mai lung, dar mult mai pitoresc. Circuito Norte serpuiește printre munti, plaje cu vedere la mare și ferme tradiționale de tutun. În total, drumul are 145 de km și durează 3 ore. Mai există și varianta ceva mai rapidă cu Autopista National, un fel de miniautostradă ce leagă Havana de vestul țării.
Din Havana spre Vinales, pe Circuito Norte, am făcut numeroase opriri. In dreptul localitatii San Diego de Nunez ne-am abătut de la drumul principal pentru a urca 10 kilometri serpentinele până la Soroa și Las Terrazas.
În Vinales vii pentru natură, pentru a cunoaște viața rurală simplă a cubanezilor și pentru relaxare. Tot orășelul are 2-3 străzi principale și majoritate oamenilor de aici își câștigă existența din turism.
Pentru a simți cu adevărat gustul legumelor și al fructelor produse local, vă puteți caza într-o pensiune agroturistică locală. Noi am stat prin Airbnb la Agroturismo “La Campiña” Cabaña, o mini fermă tradițională, îngrijită de o familie de localnici foarte de treabă.
Am povestit aici mai multe despre Valle de Vinales.
Calare prin Valle de Vinales
Prepararea trabucului
Din Vinales am mers aproape 5 ore spre următoarea noastră destinație, Cienfuegos, unde am ales să și dormim pentru o noapte.
Cienfuegos este unul dintre cele mai vii orașe ale Cubei, cu o arhitectură remarcabilă, ce amintește de stilul francez (acum 200 de ani, orașul a fost populat cu imigranți francezi).
Cienfuegos nu este un oraș foarte mare. Vă recomandăm să vă plimbați pe faleza (Malecon) printre localnici, să dați o tură prin centrul orașului acolo unde puteți urca pe terasa Palacio Ferer pentru o priveliște superbă, sau puteți merge să beți un cocktail la Palacio de Valle, un palat superb construit în stil marocan, una dintre cele mai frumoase clădiri din Cuba după părerea noastră.
În Cienfuegos am fost cazați prin Airbnb la Magda y Nestor, o familie extraordinară ce ne-a pregătit și un mic dejun delicios pe terasa casei cu vedere la mare.
Cienfuegos – orasul colonistilor francezi
Trinidad este la doar 84 de kilometri de Cienfuegos. Dacă vă imaginați un oraș ce le are pe toate, Trinidad este acela: un farmec colonial aparte, o plajă infinită cu nisip fin, sau munți cu păduri bogate și peisaje de îți taie răsuflarea.
Am împărțit tematic cele 3 zile petrecute în Trinidad 😉:
În Trinidad am fost cazați pentru 3 nopți la Hostal Casa don Pepe 1, prin AirBnb, unde am plătit 16 euro pentru o camera dublă pe noapte. În afară de faptul că am avut parte de o casă de familie foarte îngrijită, ne-a mai plăcut mult și locația, la doar 400 de metri de Plaza Mayor – centrul orașului și faptul că aveam internet în casă (un lucru extrem de rar în Cuba).
Mai multe despre Trinidad și locurile vizitate de noi în împrejurimi am povestit aici.
Privelistea din parcul Topes de Colantes
120 de kilometri mai departe de Trinidad se află orașul Santa Clara, următoarea noastră oprire prin Cuba. Nu de multe ori în lume se întâmplă ca numele unui oraș să fie atât de cunoscut în lume datorită unui singur om. Santa Clara este locul în care Che Guevara a câștigat bătălia decisivă pentru Cuba, și locul în care controversatul revoluționar se odihnește pe vecie.
Și noi, la fel ca majoritatea turiștilor ce vizitează Santa Clara, am ajuns aici pentru a vizita celebrul monument și muzeu ridicat în cinstea lui Che Guevara și Parque del Tren Blindado, locul de unde a început să se scrie altfel istorie modernă a Cubei. În rest, orașul ni s-a părut un loc agitat, plin de tineri (este al doilea centru universitar al Cubei după Havana), și diferit față de ceea ce mai văzusem prin Cuba. Așa că, fani sau nu istorie și Che Guevara, merită să faceți o oprire măcar de o noapte prin Santa Clara.
În Santa Clara aveam rezervare prin Airbnb la Hostal Vista a mi Ciudad, aflat la 2 minute de Parque Vidal (centrul orașului), pentru care urma să plătim 18 euro/camera dublă. A fost singura cazare cu probleme din vacanța nostră în Cuba, pentru că ne-am trezit că nu mai aveau locuri aici, însă au fost ok în cele din urmă și ne-au oferit o cazare simulară, la același preț.
Am povestit mai multe despre Santa Clara și în articolul nostru de pe blog.
Locul in care a inceput istoria moderna a Cubei comuniste
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!