Circuit 2 săptămâni Thailanda și Cambodgia

Thailanda este “The Land of Smiles”, țara cu o cultură unică (nu a fost colonizată niciodată),  imaginea ce ne ramâne în minte atunci când ne gândim la plaje de vis sau cosmopolitele orașe – capitale ale distracției mondiale – Bangok sau Phuket. Cu toate acestea Thailanda, poate oferi mult mai multe călătorilor, dacă trecem peste imaginea clasică: junglele dese din zona Chinag Mai, lecția de istorie de la Kanchanburi ori Ayutthaya – vechea capitală sau natura în toată splendoarea ei – Parcul Național Erawan.

Dacă Thailanda are ca slogan “țara zâmbetelor”, ei bine ni se pare că cei din Cambodgia, vecinii lor greu încercați se pot lăuda acum în sfârșit că pot să zâmbească. Puține țări în lume au suferit atât de mult precum au trebuit să îndure cambodgienii. Deși sunt urmașii Regatului Khmerilor, unul dintre cele mai mari imperii ce a dominat Asia de Sud Est, aceștia au trebuit să îndure în secolul trecut un război civil și un regim dictatorial sângeros ce a dus la moartea a peste 25% din populația țării. Astăzi, se pare că soarele a răsărit din nou în lumea lor și copiii te întâmpină la orice colț de stradă cu un zâmbet sincer. De altfel, aproximatix 50% din populația țării are sub 15 ani.

Merită să acordați timp pe îndelete pentru a descoperi Cambodgia autentică. Dacă o veți grupa însă cu Thailanda și aveți la dispoziție doar două săptămâni așa cum am avut noi, puteți petrece 2-3 zile în capitala Phnom Penh și 2 zile minim la Angkor Wat și Siem Reap.

 

Care e perioada optimă?

Temperatura este relativ constantă tot timpul anului în cele două țări, variind undeva între 27-32 de grade. Sezonul uscat, cu ploi rare, este între decembrie și aprilie. Șanse mai mari de ploaie – unde cam la 30% sunt în lunile mai și noiembrie, iar între iunie și octombrie este sezonul ploios (șanse de peste 50% de ploaie).

 

Cum zburăm ieftin?

Cel mai bine vă uitați de bilete spre Bangkok sau Phuket, fiind hub-uri aeriene mai importante decât Cambodgia și implicit ofertele de zbor vor fi mai bune. Puteți considera o ofertă bună dacă prindeți un zbor dus întors din București spre Thailanda cu un tarif total de sub 450 de euro. În articolul De unde zbori cel mai ieftin din Europa către restul lumii? Top 7 aeroporturi, am scris pe larg unde puteți căuta zboruri ieftine și spre Thailanda.

Spre Cambodgia puteți zbura din Bangkok destul de ieftin cu un tarif dus – întors cam între 100 – 150 de euro.

Traseul pe zile

Vă propunem mai jos o idee de traseu pe care noi l-am urmat anul trecut timp de două săptămâni. Am ales plaja și relaxare în zona Phuket și a insulelor Phi Phi, pentru 3 zile, apoi am zburat spre Cambodgia pentru a vizita capitala Phnom Penh (2 zile) și templele de la Angkor Wat (2 zile). Ultima parte a excursiei am petrecut-o în Bangkok (4 zile), unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale lumii.

Primele 3 zile: Phuket și insulele Phi Phi 

Phuket este cea mai mare insulă a Thailandei, vizitată anual de peste 5 milioane de turiști. Patong, capitala de aici, dar și capitala distracției în Asia, așa cum este ea supranumită, geme de baruri cu striptease și go go show-uri, magazine de lux pentru rușii cu dare de mână sau restaurante cu pretenții. Cu toate acestea, dacă ieși din zona turistică, Phuket își păstrează încă farmecul de dinainte de invazia turistică. Plajele nu ni s-au părut deosebite aici, așa că am preferat să ne relaxăm mai mult în insulele Phi Phi.

Phi Phi Don și Phi Phi Leh sunt poate cele mai cunoscute insule din Thailanda, aflate la doar 50 de km de Phuket. Fosta plantație de palmieri și nuci de cocos, Phi Phi Don este astăzi o insuliță de câțiva kilometri pătrați străbătută de câteva drumulețe înguste pe care nu își are locul vreo mașină modernă. Cu toate astea, insula este luată cu asalt de către turiștii din întreaga lume veniți să descopere paradisul, așa că mai bine vă rezervați din timp cazare aici. Oriunde veți alege să fiți cazați în Phi Phi Don, veți fi „aproape de acțiune”. Vă recomandăm plajele Loh Dalum sau Monkey Beach.

Phi Phi Leh este nelocuită, fără vreo unitate de cazare, fiind de altfel declarată rezervație naturală. Popularitatea micuței insule în lume a explodat după ce a apărut în filmul The Beach cu Di Caprio. Ziua este luată cu asalt de către bărcile pline cu turiști și cu greu veți prinde un colț liber pentru o poză. Vă recomandăm să încercați una dintre cele mai tari experiențe pe care l-am avut vreodată în toate excursiile noastre. Puteți rezerva un tur de 2 zile și o noapte pe insula pustie, prin Maya Tours, singurul tour operator ce are dreptul să organizeze astfel de excursii. (detalii în articolul nostru cu utile Phi Phi) Veți dormi sub cerul liber pe un vas ancorat la câțiva metri de insulă.

În Phi Phi Don am fost cazați la hotelul PP Ingphu Viewpoint – niște căsuțe de lemn cocoțate pe un deal, iar în Phuket am stat Patong (capitala și cel mai animat oraș al insulei), la hotelul Cafe 66’ House @ Patong Beach – raport excelent calitate preț, însă aflat cam la 20 de minute de mers pe jos de zona cu plaje și agitația din Patong.

Traseul nostru pe zile și sfaturi utile regăsiți în articolele despre Phuket și insulele Phi Phi.

2 zile în Phnom Penh, capitala Cambodgiei

Am ajuns în Phnom Penh după un zbor scurt de o oră și puțin pentru care am plătit 130 de euro (dus întors Bangkok – Phnom Penh).

Merită să vizitați capitala Cambodgiei, un oraș plin de contraste aflat într-un amplu proces de reconstrucție. Nu ni s-a întâmplat până acum pe nicăieri în lume să vedem contrastele din lumea celor bogați și cea a celor sărmani atât de evidente. Pe străzi vezi armate de tuk tuk-uri sau scutere prăfuite și Lexus-uri impecabile de peste 100,000 de dolari bucata ce se strecoară printre ele. Am luat la pas Sissowath Quay, faleza de câțiva kilometri în care vezi sky bar-uri, restaurante de expați sau clădiri de birouri moderne, iar la doar câțiva metri mai în spate, străzi în care copiii umblă dezbrăcați iar casele arată ca după război.

Pe malul celălalt al fluviului Mekong, am vizitat alături de o localnică sătucul tradițional Silk Island. Aici am aflat cum se produce mătasea, am vizitat un resort abandonat sau am fost întâmpinați de copii zâmbitori la o scoală locală.

În Phnom Penh am fost cazați la The Flora Boutique Hotel, un hotel administrat de către un belgian ce a ales să se mute aici. Oferă un mic dejun consistent iar locația este bună (în 5-10 minute ajungi cu tuk-tuk-ul în zonele de interes din oraș).

Am povestit detaliat aici obiectivele din Phnom Penh, dar și multe alte sfaturi utile. 

2 zile la Angkor Wat și Siem Reap

Siem Reap este orașul din care se pleacă pentru a vizita templele de la Angkor Wat (aflate la 6 kilometri distanță). Noi am ajuns aici cu autobuzul din Phnom Penh după o cursă de vreo 6 ore, dar puteți și să zburați direct din Thailanda sau capitala Cambodgiei. (compania low – cost Air Asia zboară aici destul de ieftin).

Siem Reap este destul de mic fiind ușor de străbătut la pas în câteva ore. Angkor Wat este numele principalului templu din fostul oraș al Regatului Kmer – Angkor Thom. Aveți nevoie de cel puțin o zi pentru a vizita fostul oraș și cel mai indicat ar fi să vă luați un ghid vorbitor de limba engleză. (îi găsiți peste tot prin Sieam Reap, dar cel mai sigur este sa vă luați un ghid acreditat direct de la intrarea în complex).

O experiență unică este să fiți prezenți încă de la ora 05:00 dimineața la Angkor, pentru a prinde răsăritul .

În Siem Reap am ales hotelul Hollywood Angkor Boutique Hotel, un hotel nou construit de care am fost mulțumiți (mic dejun ok, piscină interioară, locație foarte bună).

Am scris despre Angkor și Siem Reap pe blog, acolo unde puteți  găsi descrierea obiectivelor, sfaturi utile sau povestea locurilor.

4 zile în Bangkok și fosta capitală Ayutthaya

Bangkok-ul este unul dintre cele mai cosmopolite orașe ale lumii și este denumit în fel și chip: de la “Veneția Estului” (din vremurile în care principalul mijloc de transport prin Bangkok erau bărcile ce cutreierau canalele râului Chao Praya) la “Orașul Templelor” (pare că la orice colț de stradă regăsești câte un templu) și până la  “Orașul care nu doarme” (judecând după zonele roșii Patpong și Soi Cowboy ori celebra stradă plină de tarabe nocturne, Khao San Road.

Se spune că fie iubești Bangkok-ul, fie îl urăști. Traficul aici este îngrozitor (se spune că este cel mai aglomerat oraș al lumii), localnicii zâmbesc la orice pas dar încearcă să profite de naivitatea turiștilor, iar taximetriștii și șoferii de tuk tuk-uri sunt gata să negocieze cu tine mai ceva decât Lupul de pe Wallstreet ).

Cu toate astea, după ce veți vizita Palatul Regal, vă veți plimba cu barca printre casele tradiționale de pe Chao Praya sau veți da o tură prin piața plutitoare Damnoen Saduak, mai mult ca sigur veți avea suficiente motive să îndrăgiți Bangkok-ul. Dacă nu v-am convins, mai adăugați și faptul că prețurile sunt mai mult decât rezonabile pe aici: porția de fructe de mare servite pe stradă costă cam un dolar, o masă la un restaurant mediu 3 dolari, iar noaptea de cazare pentru o cameră dublă cam 25-30 de dolari.

A alegere excelentă ar fi să vizitați și fosta capitală Ayutthaya, aflată doar la o oră și jumătate de mers din Bangkok. Un oraș de peste 1 milion de locuitori pe la anul 1700, astăzi Ayutthaya pare un orășel adormit de provincie. Puteți vizita urmele fostului mare regat al Siam-uluil dar și să simțiți cum arată viață într-un oraș liniștit din Thailanda.

În Bangkok am fost cazați în zona centrului istoric, Rattanakosin, la 10 minute de Palatul Regal, la hotelul Feung Nakorn Balcony Rooms and Cafe. A fost o alegere foarte bună în ceea ce privește costul, locația și condițiile oferite.

Despre Bangkok și Ayutthaya găsiți aici informații utile și obiectivele descrise în detaliu.

 

Comments are closed.

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!