ESCAPADA DE WEEKEND: Dresda, Florenta Germaniei cu parfum sovietic - Travelship : Blog de calatorii si experiente

ESCAPADA DE WEEKEND: Dresda, Florenta Germaniei cu parfum sovietic

dresda centru istoric calator bucurie salt calatori citybreak travelship

Vacanta in Dresda

Fiind unul dintre cele mai infloritoare si mai elegante orase ale Europei, Dresda si-a castigat renumele de Florenta de pe Elba, rivalizand cu capitala Toscanei in frumusete si gratitudine.

O plimbare pe malul Elbei ne poarta intr-o lume a fanteziei si a splendorii arhitecturale, insa odata iesiti din zona centrala peisajul devine surprinzator de anost. Blocurile de tip sovietic inlocuiesc palatele baroce din centru, la fel cum spatiile ample aparent neconstruite alterneaza cu santiere nesfarsite.

Peisajul urban al Dresdei este pe cat de contrastant pe atat de surprinzator, insa o scurta cercetare asupra evenimentelor care au transformat orasul in ultimul secol devine concludenta cu privire la mixtul arhitectural.

A fost nevoie de cateva ore din fatidica noapte de 13-14 februarie 1945 pentru a transforma probabil cel mai frumos oras al Germaniei si unul dintre putinele ramase neafectate de razboi intr-un nor de fum, cenusa si moloz. Patrimoniul arhitectural al orasului si tot ceea ce fusese construit aici de-a lungul istoriei pentru care orasul a fost numit Florenta de pe Elba a fost spulberat in cateva ore!

Ramane una dintre marile greseli strategice care s-au succedat neintrerupt in anii tulburi ai Razboiului Mondial pentru ca in acel moment orasul nu avea vreo importanta strategica si oricum razboiul era aproape pierdut de germani.

Mai mult decat atat, dat fiind contextul general al Germaniei acelor zile, in care majoritatea oraselor importante fusesera grav bombardate iar frontul de est se apropia amenintator, orasul adapostea o mare de refugiati ajunsi aici din toate colturile tarii.

Este lesne asadar de inteles masacrul care a avut loc aici, cu atat mai mult cu cat britanicii si americanii au bombardat orasul cu un nou tip de bombe, cu fosfor, care  ardeau totul in cale si nu putea fi stinse! Zeci de mii de civili si-au pierdut viata in ceea ce avea sa fie una dintre cele mai controversate actiuni aliate din intregul razboi.

Lunile urmatoare au adus incertitudinea in oras, iar soarta Dresdei era mai nesigura ca niciodata, pana la caderea definitiva a Reichului German. Odata cu tratatul de la Posdam si impartirea tarii intre puterile invingatoare, orasul a fost inglobat in nou formata Republica Democrata Germana, un stat marioneta a sovieticilor condus de comunisti si aflat sub tirania temutei STASI, varianta germana a Securitatii.

A urmat perioada nefasta a anilor postbelici, perioada marcata de lipsuri si opresiuni asupra populatiei, pe de-o parte, insa o perioada a reindustrializarii si a constructiilor noului oras: Dresda trebuia sa treaca la noua oranduire si sa se adapteze vremurilor, asadar orasul a capatat o noua fata, cu blocuri si constructii sovietice, bulevarde largi si tot ceea ce au avut mai ,,frumos” de oferit prietenii de la est.

A fost nevoie de cativa ani pentru a curata centrul istoric de moloz, munca efectuata in mare parte voluntari pentru ca RDG-ul trebuia sa se ingrijeasca in primul rand de refacerea industriei si a infrastructurii.

Incetul cu incetul au fost reconstruite si cladirile emblematice baroce ale orasului, elementele ce dadeau atata farmec orasului inainte de bombardament, insa centrul istoric nu a fost reconstruit decat partial. Chiar si asa, Dresda si-a recapatat farmecul de odinioara, iar orasul a redevenit intr-un fel Florenta de pe Elba, chiar daca o Florenta mai palida…

Caderea cortinei de fier si mai ales a zidului Berlinului au adus cu sine momentul ravnit de intreg poporul german timp de aproape 50 de ani, reunificarea Germaniei intr-un singur stat. In mod evident, discrepantele economice si sociale erau foarte vizibile intre cele doua Germanii. De altfel, diferentele exista si se simt si acum, la aproape 3 decenii de la acel moment, iar Dresda nu face exceptie de la acest fapt.

Dresda este unul dintre cele mai incantatoare orase ale Germaniei si probabil unul dintre cele mai frumoase din aceasta tara. Indiferent de cat de mult am dori sa lasam trecutul in urma, acesta este totusi prezent si parca bantuie fiecare straduta a Dresdei pentru ca marturiile razboiului se regasesc din plin.

Chiar si numarul ridicat de santiere de care vorbeam in introducere este un indiciu al distrugerii ce a avut loc aici, totusi, privind dintr-o alta perspectiva, lucrurile se schimba iar Dresda isi recapata usor-usor splendarea de alta data.

Poate ca nu va mai atinge niciodata frumusetea si grandoarea orasului care a fost numit Florenta de pe Elba, insa Dresda tine pasul si isi recapata incetul cu incetul ceea ce nu a fost distrus nici de bombardament si nici de perioada comunista: farmecul si spiritul progresist…bun venit in Dresda!

Obiective Turistice Dresda

  • Catedrala Frauenkirche este simbolul orasului. Ridicata in 1743, ea a vegheat asupra orasului exact 202 ani, pentru ca nefasta zi de 14 februarie 1945 a lasat-o in ruine, asa cum de altfel a fost pastrata si de  autoritatile RDG-iste, care au vrut sa transmita un mesaj puternic asupra ororilor razboiului. Proiectul de reconstructie a inceput abia dupa reunificarea Germaniei, iar finalizarea lucrarilor a avut loc in 2005, cu ajutor din partea britanicilor, in semn de reconciliere. Ceea ce fusese simbol al Dresei dinainte de distrugere a devenit simbol al reconcilierii!

 

  • Iubitorii de arta nu trebuie sa ocoleasca superbul Palat Zwinger, aflat tot in centrul orasului. Pe langa colectia de obiecte de arta, armament, portelanuri  si obiecte stiintifice, palatul impresioneaza prin arhitectura baroca deosebita.

 

  • In aceeasi zona, la cativa pasi de Frauenkirche si de Palatul Zwinger se afla eleganta piata Teaterplatz care gazduieste cladirea Operei Semper construita in stil renascentist Italian, pe care o puteti vizita cu tur ghidat.

 

  • Brühlsche Terrasse, supranumit Balconul Europei, este un ansamblu arhitectural  construit cu scopul de a gazdui o gradina privata in secolul al XVIII-lea, insa acum este deschisa tuturor, oferind panorama superbe catre partea opusa de oras, despartita de Elba.

 

  • Statuia Calaretului de Aur sau Reiter Goldener este unul dintre reperele simbol ale orasului, aflat pe la pe partea opusa a Elbei, dupa ce traversati podul istoric Augustus. Scapata nevatamata din bombardamente, statuia este unul dintre cele mai fotografiate obiective ale orasului.

Cand sa Vizitezi Dresda?

O fi Dresda numita Florenta de pe Elba, insa vremea de aici nu aduce cu nimic din vremea insoritului oras italian🙂…Asadar, daca nu vreti sa fiti murati de ploaie sau batuti de vantul rece sau daca nu aveti o pasiune pentru plimbarile urbane la temperature negative, vizitati Dresda vara. Evident, orasul va fi mai aglomerat, insa nu atrage cu siguranta acelasi numar de turisti ca Munchen sau Berlin, asadar nu va veti simti sufocati.

Noi ne-am nimerit aici la mijloc de august, chiar in timpul zilelor  orasului, atmosfera era festiva, multa, foarte multa lume pe strazi si un moment ideal pentru a bea bere si a manca wursti 😅. Din belsug, chiar.

Transport catre Dresda

Desi nu exista ruta directa intre vreun aeroport din Romania si Dresda, exista optiuni multiple de zbor catre Berlin sau catre Praga, intrucat Dresda se afla cam la jumatea drumului dintre cele doua capitale, iar de aici puteti ajunge usor cu trenul sau cu autobuzul, asta daca nu preferati sa inchiriati o masina. Puteti asadar combina o minivacanta in Dresda fie cu Berlin fie cu Praga. Veti gasi diferite variante pentru zbor accesand aici sau aici.

Cazare in Dresda

Fiind un oras important al Germaniei, Dresda are o oferta variata de cazare astfel incat nu veti intampina absolut nicio problema in a gasi cea mai buna varianta apasand aici si cautand printre sute de oferte.

Preturile  in Dresda

Considerati ca veti plati intre 40-100 de euro pe noapte pentru o camera dubla de hotel in functie de standardele de calitate pe care le doriti, in timp ce pentru o masa la restaurant nu veti plati mai mult de 15-18 euro pentru un meniu complet. Berea, obligatorie oriunde v-ati afla in Germania, costa in jur de 3-4 euro, in timp ce transportul local  veti scoate din buzunar in jur de 2 euro si jumatate pentru un bilet

Va prezentam un exemplu de oferta pentru un weekend prelungit in Berlin si Dresda pentru 162 de euro, intre 17 si 20 mai. Puteti sa rezervati zborul catre Berlin si cazarea la hotel direct de aici.

Dresda centru istoric bombardament germania RDG calatorii de grup travelship

Centrul istoric al Dresdei perfect refacut dupa fatidica noapte de 13-14 februarie 1945

Dresda Germania RDG Razboi Mondial Florenta Elba

De asta a fost orasul numit Florenta de pe Elba

Ruine Dresda Bombardamente Razboi Mondial Travelship

Urmele razboiului sunt totusi atat de prezente…aici e la doi pasi de Frauenkirche

Palatul Zwinger Dresda Cer Innorat Germania Circuite de grup Travelship

Palatul Zwinger, capodopera baroca a orasului

Martin Luther Dresda Germania Catedrala protestanta Frauenkirche Travelship

Asa arata orasul vazut de sus, in centru se vede simbolul reconstruit abia acum 14 ani, Catedrala protestanta Frauenkirche

Calaretul de aur Dresda Germania RDG Circuite de Grup Travelship

Statuia calaretului de aur, Reiter Goldener

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!