Indiferent de cat de pasionati suntem de calatorit in locuri mai putin cunoscute, exista unele orase in care este obligatoriu sa ajungem macar o data in viata. Oricat de scurta ar fi lista, Atena ar trebui cu siguranta sa se afle undeva printre prioritati, alaturi Roma sau Barcelona, de exemplu.
Atena este mai mult decat un oras, este simbolul perioadei clasice, una dintre cele mai prospere ere ale istoriei lumii in general, piatra de temelie a multora dintre elementele pe care le intalnim in viata de zi cu zi. Dintre toate aceste inovatii, amintim doar de democratie, forma de guvernamant intalnita in majoritatea celor peste 200 de tari existente.
Istoria orasului se confunda cumva cu cea a civilizatiei europene, intrucat orasul este unul dintre cele mai vechi asezari ale batranului continent locuit permanent inca din neolitic, de acum peste 5.000 de ani. Momentul zero al orasului, piatra de fundatie pusa inca de primele civilizatii care au locuit aici nu putea fi decat pe dealul care domina orasul, Acropole, simbolul absolut al Atenei si al civilizatiei elene.
Salvata din furia invaziei dorienilor din secolul al XI-lea i.H. care a distrus alte orase-stat importante din regiune, cum ar fi Mycene si Pylos, Atena a rezistat si pentru urmatoarele secole si a fost cel mai important pilon al civilizatiei elenistice, framantata totusi de neajunsurile conducatorilor, alesi din randul nobilimii. In acest context a luat nastere democratia, in anul 594 inainte de Hristos, odata cu reformele lui Solon.
Istoria orasului avea sa fie marcata pentru totdeauna de razboaiele medice, dintre puternicul Imperiu Persan aflat la apogeul sau si alianta oraselor stat grecesti, condusa de Atena si Sparta. Se spune ca istoria intregii lumi ar fi luat o cu totul alta turnura si nimic din ce s-a intamplat ulterior nu ar mai fi fost la fel daca persii ar fi cucerit si distrus cultura si civilizatia greaca.
A venit insa Marathon, batalia care nu doar ca a schimbat cursul istoriei, dar a dat nastere si uneia dintre cele mai prestigioase competitii, care a fost inclusa inca din acea perioada printre sporturile olimpice! Batalia este una dintre cele mai studiate din istoria militara a lumii, a fost un success rasunator al atenienilor venit intr-un moment decisiv. A fost apoi urmata de o alta batalie faimoasa, Salamina, care a adus victoria decisiva a flotei ateniene si totodata suprematia acesteia in Mediterana in urmatoarele secole.
Perioada clasica ce a urmat victoriei grecesti a adus apogeul tehnologic, cultural, artistic si chiar spiritual al Atenei, insa asa cum stim, nimic nu este etern, iar Atena avea sa se prabuseasca incetul cu incetul sub povara propriului success. Pe rand, razboaiele interne dintre orase, loviturile de stat si apoi cucerirea romana au adus sfarsitul dominatiei ateniene.
Urmatoarele secole au adus pierderea importantei orasului, devenind un oras de provincie al imperiului Roman si apoi ale celui Bizantin. Dupa o succesiune de stapaniri straine, orasul a ajuns sub Imperiul Otoman.
Perioada de regres a orasului a continuat si mai mult, astfel incat in momentul revolutiei si proclamarii independetei statului grecesc modern, in 1832, Atena mai avea o populatie de doar 4.000 de locuitori!
A fost decizia lui Otto I, regale german adus pe tronul noului stat (suna cunoscuta povestea 🙂) de a muta capitala tarii de la Napflio la Atena, datorita valorii simbolice a ceea ce mai era la acel moment doar un sat mai mare!
Imaginati-va doar, mareata Atena redusa la ceva mai mult decat un sat, pieduta aproape in anonimatul istoriei! Tot la fel de incredibil este si faptul ca in ceva mai putin de 200 de ani, Atena a crescut pana la ceea ce este astazi, cel mai mare oras din Balcani si unul dintre cele mai mari orase europene, oras ce ,,adaposteste” cam jumatate din cei 10 milioane de greci care traiesc in tara lui Zeus!
Spuneam la inceput ca o vizita in Atena este obligatorie pentru fiecare dintre noi pentru ca Atena este piatra de temelie a civilizatiei europene, dar la fel de adevarat este ca orasul ofera suficient de multe motive pentru ca vizita sa se intinda pe mai multe zile, fara sa simtiti vreo clipa senzatia de plictiseala.
Exista suficient de multe atractii si locuri care sa multumeasca orice calator, iar pozitia sa centrala ofera nenumarate ocazii pentru a explora tara. Cu toate ca Atena este vizitata anual de milioane de turisti, mare parte dintre acestia folosesc orasul doar ca o baza pentru a explora una dintre insulele grecesti, insa ar fi cu adevarat pacat sa nu va opriti macar 2-3 zile pentru un maraton printre legende… Bun venit in Atena!
Vremea in Atena este in general frumoasa pe tot parcursul anului, chiar daca lunile de vara pot fi caniculare si cam aglomerate cu zeci de mii de turisti care se opresc pentru o zi sau doua aici in drumul lor catre insule. Iarna, desi nu este foarte frig, vremea poate fi imprevizibila, alternand ploile cu timpul placut. Raman, ca de obicei, primavera si toamna perioadele ideale pentru a vizita orasul in liniste si aproape cu certitudinea vremii placute.
Desi aparent aproape, Atena este totusi mult mai departe decat ne-am gandi, se afla cam la aceeasi distanta cu Varsovia si mai departe decat Kiev, fata de Bucuresti! Asadar, luati in calcul un drum cu masina pana aici doar daca planuiti sa vizitati mai multe locuri in Grecia, altfel, cea mai buna varianta este cu siguranta pe calea aerului, Atena fiind deservita de un aeoport ultra modern construit special pentru Jocurile Olimpice (cele din 2004, nu cele din 1896 🙂). Nu mai putin de 3 companii aeriene fac legatura intre capitala Greciei si Bucuresti: Ryan Air, Aegean Airlines si Tarom, iar preturile pentru un zbor dus-intors pleaca de la 30-40 de euro, iar cele medii sunt pe la 60-80 de euro!
Criza care a lovit Grecia in 2009 si-a lasat amprenta si asupra preturilor, iar Atena nu face exceptie. Desi mai scumpe decat cele din Bucuresti sau Cluj, preturile din capitala Greciei nu sunt de speriat, din contra. Oferta de cazare este foarte variata, astfel incat nu veti avea probleme sa gasiti solutii pentru toate bugetele, iar pentru un meniu complet intr-una din miile de taverne nu veti plati mai mult de 15-20 de euro, cu bautura inclusa! Considerati asadar un buget de 300-350 de euro pentru o persoana, incluzand si transportul, pentru o escapade de weekend completa in orasul privit cu invidie chiar si de zei!
Exemplu de oferta in perioada 6-9 aprilie, zbor si cazare la Hotel Minoa de 3* cu mic dejun inclus 135 euro. Puteteti rezerva direct de aici zborul si de de aici cazarea la hotel Minoa.