Era august 2014 cand ajungeam in Berlin, la mijlocul unui roadtrip european despre care promitem sa povestim alta data😉.
Cu toate ca obisnuim sa ne documentam mult despre locurile in care calatorim, am fost profund surprinsi de acest oras. Nimic nu era asa cum ne imaginasem noi, totul parea intr-o ordine nefireasca.
Zgarie nori din stilca strecurati printre cladiri istorice, spatii verzi uriase chiar in mijlocul orasului, un amalgam de constructii semimoderne sau refacute, presarate cu blocuri de locuit tipic comuniste.
Intr-un fel, regaseam imaginea din Dresda cu zeci de macarale si santiere ce ofereau orasului o imagine nedefiita. Aveam senzatia ca cand intreg Berlinul ar fi inca in lucru, reinventandu-se dupa ororile secolului trecut…
In prima impresie orasul ne-a surprins atat de mult incat ne-a trebuit o zi ca sa ne hotaram daca ne place sau nu. Decizia finala a fost, evident, ca da, si pana la urma am ajuns chiar sa iubim Berlinul, acest loc atat de special.
Dintre toate orasele lumii, Berlin a simtit poate cel mai mult istoria ultimelor doua secole. Un fel de jurmal al celor mai importante evenimente, capitala Germaniei le-a vazut pe toate. Istoria nu a ocolit Berlinul, ci din contra, s-a scris aici!
Razboaiele Napoleniene, revolutia industriala, epidemii, unificarea Germaniei si apoi perioada de prosperitate numita Belle Epoque, toate acestea s-au succedat cu repeziciune in doar un secol.
Ce avea apoi pentru sa urmeze a intrecut cu mult imaginatia chiar si a celor mai fantezisti vizionari. Berlin a fost locul de unde s-a decis intrarea Germaniei in Primul razboi Mondial, orasul care a trait apoi criza post-belica si apoi pe cea economica, si tot la Berlin, in 1933, Adolf Hitler era ales conducator al tarii.
12 ani mai tarziu era asediat de armata sovietica intr-una din cele mai sangeroase batalii ale irtoriei. Batalia Berlinului a luat viata catorva sute de mii de persoane, soldati si civili, si a transformat unul dintre cele mai bogate si frumoase orase ale lumii pentru totdeauna.
Au urmat 44 de ani incerti pentru viitorul Berlinului, ai Germaniei si ai lumii in general. Orasul a fost impartit intre doua lumi, intre doua ideologii opuse.
Devenit simbolul razboiului rece, zidul ridicat aici de sovietici in 1961 a marcat apogeul absurdului. Ziua de 9 noiembrie 1989 avea sa aduca caderea acestuia si toodata prabusirea regimului comunist din Germania de Est.
Era momentul mult asteptat al reunificarii unei natiuni care isi invatase lectia istoriei si platise pentru pacatele din secolul XX.
Istoria Berlinului este complicata si fermecatoare in acelasi timp. Cum am putea incadra, totusi aceasta poveste?
Berlinul a murit si a inviat, a trecut prin furcile caudine ale discrugerii cvasitotale, a suferit, a fost impartit, abandonat, saracit, si in cele din urma reinventat in ceea ce este astazi, capitala Germaniei, unul dintre cele mai importante orase ale lumii.
Berlinul a trecut cu bine peste examenul istoriei si priveste optimist catre viitor. Cine stie, insa, ce ii pregateste acesta?…Bun venit in Berlin!
Indiferent pentru ce ati venit la Berlin, orasul poate fi raspunusul a ceea ce cautati. Acestea sunt doar cateva motive pentru o escapada in capitala Germaniei.
Cea mai buna perioada in care sa vizitati Berlinul este din mai pana in octombrie, fara a avea insa garantia timpului placut. Noi am ajuns aici la final de august si temperatura aducea mai mult cu cea din octombrie din Bucuresti…
Luna decembrie vine cu atmosfera tipica Craciunului, cu targurile specifice si cu decoratiunille care lumineaza feeric oarasul. Totusi, vremea nu va fi atat de feerica😅.
Cu toate ca orasul este enorm, ocupand o suprafata de aproape patru ori cat cea a Bucurestiului, majoritatea atractiilor pot fi acoperite perpedes.
Exista insa si o serie de locuri foarte interesante, cum ar fi Olympiastadion sau Posdam unde nu puteti ajunge pe jos.
Noi am ajuns aici intr-un roadtrip de 10 zile prin Europa centrala, asa ca ne-am folosit si de masina. Totusi, traficul din oras, mai ales la orele de varf ne-a descurajat, asa ca in final am ales sa folosim transportul in comun. Reteaua este moderna si acopera cea mai mare parte a orasului. Pretul unui bilet valabil pentru autobuz, tranvai si metrou pleaca de la 1,70 euro.
In cazul in care vizitati orasul pentru cel putin 2 zile, este convenabil sa achizitionati cardul de oras. Acesta include transportul public si intrarea la majoritatea obiectivelor turistice din oras.
Cu toate ca este capitala tarii, Berlin nu este cu siguranta cel mai scump oras din Germania. Considerati un buget de 60 de euro pe zi pentru cazare, mese si transportul public. Suplimentati acest buget cu inca 15-20 de euro in cazul in care vreti sa petreceti in club😃.
Ce ati zice de o cruaziera pe raul Spree?
Pe insula muzeelor, superba Catedrala
Posdamerplatz, zgarienori in centrul Berlinului
La peste 70 de ani de la incheierea razboiului, orasul este inca un imens santier
Zidul Berlinului, cortina de fier….sau de beton😉
Palatul Sanssouci din Posdam
Olympiastadion, construit de Nazisti cu ocazia Olimpiadei din 1936…aici a ars flacara olimpica!
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!