Cu toate ca pentru majoritatea dintre noi Grecia inseamna plajele scaldate de apele Mediteranei si stilul de viata relaxat, Tara lui Zeus are si altfel de locuri.
Salonic, al doilea oras al Greciei se afla intr-o parte a tarii ce are mai multe in comun cu Balcanii si mai putine cu insulele din Egee.
Nu are la fel de multe atractii precum alte orase europene, nu are un simbol precum Acropole din Atena dar are o savoare proprie, o personalitate si mai ales o energie molipsitoare. Este absolut imposibil sa ajungi aici si sa nu ramai cu orasul in suflet. Ce face, deci, Salonic sa fie special?
Combinatia de arhitectura moderna si traditionala, asezarea intr-un cadru natural splendid, parfumul istoric care pluteste peste tot in aer si bineinteles spiritul balcanic creeza un cocktail irezistibil.
Atentie, insa, caci este un cocktail care da dependenta, cel putin in cazul nostru…ne-am intors de fiecare data vrajiti de acest Salonic atat de aproape de noi, si totusi la o lume distanta parca!
Fondat de Kassandros, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, in 316 i.Hr, Salonic a trecut in stapanire romana 2 secole mai tarziu, primind statutul de oras liber.
Gloria si prosperitatea au ajuns la Salonic, care era un important centru de pe Via Egnatia, o strada care lega toate provinciile romane din balcani. Insusi Apostolul Pavel a trecut pe aici, propovaduind si raspandind religia lui Hristos, iar orasul s-a dezvoltat intr-un important centru al crestinismului timpuriu.
Apogeul este atins in perioada medievala, cand Salonic devine al doilea oras ca marime din Imperiul Bizantin dupa Constantinopol. Orasul rezista valurilor succesive de slavi si avari care-l asediaza, multi dinre acestia stabilindu-se aici.
Salonic devine o metropola cosmopolita, un fel de Paris al Evului mediu, iar importanta sa pentru cultura slava este unanim acceptata!
Sa nu uitam ca de aici au plecat Cyril si Methodius, doi misionari greci care au creat prima scriere slava, cunoscuta mai tarziu ca Alfabetul Chirilic, in secolul IX!
Finalul Evului Mediu a adus expansionismul otoman pana la portile urbei, fiind cucerita si ramanand sub stapanirea Inaltei Porti pana la inceputul secolului trecut, cand a revenit grecilor dupa mai bine de 2000 de ani.
Apropo de ultimul secol, a fost unul marcat de distrugere si reconstructie pentru Salonic. In 1917 orasul a ars aproape in intregime, iar 60 de ani mai tarziu un cutremur violent zguduia orasul, devastandu-l.
Salonic a supravietuit, iar locuitorii sai s-au pus pe reconstruit: se pare ca orasul a trecut testul istoriei si asteapta rabdator sa reatinga maretia de altadata.
Cu un trecut atat de incarcat si un viitor incert, Salonic nu are incotro decat sa-si trasisca prezentul cu zambetul pe buze!…Bine ati venit in Salonic!
Desi o mare parte a patrimoniului sau a fost distrus deevenimentele nefericite ale ultimului secol, Salonic pastreaza inca o sserie de atractii. Iata cateva pe care recomandams sa le vezi mai jos:
Fiind scaldat de apele Marii Egee, orasul se bucura de o clima blanda, mediteraneana, cu temperaturi care nu ajung la valori extreme. Asadar o vizita la Salonic este o idee excelenta indiferent de perioada din an.
Salonic se afla la aproximativ 680 de km fata de Bucuresti, facandu-l o destinatie usor accesibila pentru un roadtrip sau chiar un weekend prelungit. Exista si varianta mai rapida, pe calea aerului, propusa de Tarom, printr-un zbor ce dureaza aproximativ o ora si costa in medie 100-120 de euro.
Odata ajunsi aici, uitati de masina, pentru ca traficul este departe de a fi linistit (nu este totusi la fel de aglomerat precum cel din Atena). Cel mai simplu este sa va plimbati pe jos si sa profitati de monumentele rasfirate aproape haotic prin oras, de la manastiri bizantine la fantani otomaneJ.
Grecia a fost puternic lovita de criza de acum mai bine de un deceniu (atat de mult a trecut de atunci?!) asadar si preturile au coborat mult. Oricum, Salonic nu a fost niciodata la nivelul Atenei sau al altor destinatii grecesti in ceea ce priveste turismul, asadar preturile sunt in general foarte accesibile, asemanatoare cu cele din orasele importante romanesti.
Veti plati in jur de 7-10 euro pentru un pranz copios, 3 euro pentru o bere si 1.5 euro pentru o cafea. Cazarea este si ea accesibila, cu preturi incepand cu 30 deeuro pentru o camera dubla.
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!