Pentru ca ne dorim cu totii sa ajungem in locuri speciale si mai putin vizitate, incepem o serie de articole inspirationale, dar si practice care speram sa va ajute sa calatoriti mai mult si mai frumos anul acesta. Vom numi serialul ***ESCAPADA DE WEEKEND***, cu propuneri complete de city break-uri de sub 500 de euro de persoana in locuri mai off the beaten track.
Asadar, start regie: Episodul 1: City break in Varsovia, capitala martir a Poloniei! 😊
De cele mai multe ori aparentele sunt inselatoare, ceea ce vedem si pare real este in fapt doar un mit, si, in acelasi timp, ceea ce nu vedem este tragica realitate. Varsovia, prospera capitala a Poloniei, orasul in continua expansiune cu un superb centru istoric inscris in UNESCO este un oras in care viata pare ca isi urmeaza cursul firesc al dezvoltarii de cand lumea, insa putina aprofundare in istoria tragica a urbei ne vor face sa intelegem ca nimic din ceea ce pare nu este real, cel putin in Varsovia.
Imaginati-va un oras prosper, dezvoltat, casa a peste un milion si jumatate de oameni, o puternica comunitate de evrei de cateva sute de mii de suflete, fabrici, monumente, palate, universitati, restaurante, cafenele…cam asa arata Varsovia prin 1939, pana pe 1 septembrie. Inchideti ochii si imaginati-va acelasi oras, exact 5 ani mai tarziu, prefacut in scrum si moloz, fara nicio cladire ramasa in picioare (cel putin in zona centrala), cu morti aruncati in gropi comune si fara niciunul dintre cei cateva sute de mii de evrei ramasi in viata… imaginati-va un oras in care agonia si haosul descriu peisajul apocaliptic, un loc in care isi mai duc existenta (sau supravietuirea) doar 3.000 de oameni!
Cineva spunea odata ca cei care nu cunosc istoria sunt condamnati sa o retraiasca, insa in Varsovia oamenii stiu istoria, o cunosc mai bine ca oricine altcineva si prin taria de caracter si determinarea unica si-au propus imposibilul, recladirea unui oras pe care liderii polonezi ai vremii isi propusesera sa il lase drept monument al amintirii razboiului!
Ca prin miracol, in cateva zeci de ani, ceea ce parea inimaginabil a fost realizat, iar Varsovia nu si-a recapatat doar statutul de oras capitala a Poloniei, ci si superbul sau centru istoric, reconstruit cu o minutiozitate chirurgicala in mare parte dupa picturile lui Bernardo Bellotto, un pictor baroc italian care a realizat o serie de tablouri cu scene din viata cotidiana din centrul Varsoviei secolului al XVIII! Imaginati-va, doar efortul depus de polonezi, pentru ca a fost un efort solidar din partea intregii natiuni, in fond, Varsovia era un simbol si trebuia refacut, pentru ca simbolurile nu pier!
Trecand peste lectia de istorie, Varsovia de azi, pe langa faptul ca si-a recapatat centrul istoric, are un aer occidental si este un oras cu un indice de dezvoltare peste media Europei, un oras in care se construieste la foc continuu si pe care turistii incep sa il descopere din ce in ce mai mult, in ultimii ani. Varsovia are suflet, are monumente specifice, are simboluri si mai presus de toate are identitate.
Desi perioada comunista si-a lasat amprenta din plin asupra arhitecturii orasului, nu a reusit sa il mutileze atat de tare ca in alte situatii (vezi Bucuresti), ci din contra, polonezii au reusit sa transforme chiar si cenusiile blocuri de beton gri in cladiri cu personalitate!
Am ajuns aici prima data in vara lui 2017 si a fost dragoste la prima vedere! Varsovia ne-a surprins cum putine orase ne surprinsesera pana acum si m-a facut sa inteleg ca experienta de calator nu este niciodata suficienta pentru a anticipa astfele de ,,socuri” placute. Pentru cei curiosi, pentru pasionatii de istorie, pentru calatori sau pur si simplu pentru cei care nu cred in imposibil …bun venit in Varsovia!
Vara, indiscutabil! Rareori temperaturile ating 30 de grade, insa perioada din iunie pana in septembrie este de departe cea mai potrivita pentru a vizita capitala poloneza si intreaga tara, in fapt. Iarna, poate fi frig, extrem de frig, cu temperaturi medii mai reduse decat in Romania, insa exista intotdeauna avantajul Craciunului, al decoratiilor si al targurilor de Craciun atat de speciale in aceasta parte a Europei!
Desi Polonia nu este foarte departe de tara noastra (sa nu uitam ca am fost vecini, in perioada interbelica), conexiunile aeriene lasa de dorit, cu 2 exceptii, iar din fericire ambele exceptii leaga Varsovia de Bucuresti: LOT, compania nationala a Poloniei respectiv Wizzair, la care puteti gasi zboruri cu in jur de 100 de euro. Evident, exista si varianta Flixbus sau cea a trenului, cu un schimb in Budapesta, convenabila in special pentru romanii din Transilvania, in timp ce noi am ajuns cu masina, intr-un roadtrip de 9 zile prin Polonia si Ucraina.
In general Polonia este o tara ieftina, comparativ cu statele vest-Europene, asteptati-va la preturi foarte asemanatoare cu cele din Bucuresti, Cluj sau Timisoara, in plus moneda oficiala este zlot-ul, care are o paritate foarte apropiata de cea a leului, asadar nu veti avea prea mari probleme in a estima preturile. Vorbind asadar de preturi, considerati un buget de 300-350 de euro pentru 4 zile in Varsovia, incluzand transportul, cazarea si celelalte servicii, iar daca 4 zile vi se par multe, ei bine aveti destule variante pentru o excursie de o zi reusita. Despre aceste variante, promitem sa scriem in viitorul apropiat.
Iar daca v-a placut seria, mai puteti gasi articole cu propuneri de citybreak in Zaragoza sau in Marsilia!
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!