Cuba - Mi Cubita Bella! - Travelship.ro

Cuba


Mi Cubita Bella – așa își descriu cubanezii insula!  Dacă și marele  Columb a afirmat că insula din Caraibe “este cel mai frumos loc de pe pământ”, probabil știu cubanezii ce știu 😍.


Într-adevăr, Cuba nu are cum să te lase indiferent: un mix de salsa amestecat cu rom, trabucuri fine, mașini de epocă și un regim socialist demult prăfuit ce a lăsat țara în epoca anilor ’50, ne vor aminti întodeauna de cât de unică este insula aflată la umbra palmierilor.

Doar 150 de kilometri despart Cuba de SUA, “lumea tuturor posibilităților” , însă distanța dintre cele două lumi este imensă. Totuși, cubanezii au învățat să își măsoare altfel fericirea. În timp ce în țările dezvoltate oamenii petrec mai mult timp pe Facebook decât cu soția, în Cuba toată lumea stă la taclale până în miez de noapte, în mijlocul străzii. Pe străzile Havanei scârțâie roți de Cadillac-uri din vremea lui Al Capone, în timp ce în țările vestice plătești intrarea la muzeu pentru o poză cu astfel de „bijuterii”.  La țară cubanezii își roluiesc trabucurile fine și le degustă seara la un pahar cu rom. Oooh, what a life!! ar zice americanii... 😍.

Motive pentru a vizita Cuba


Dacă sunteți pasionați de istorie Havana, Trinidad (micul orăsel colonial ale căror clădiri colorate vechi de sute de ani se păstrează perfect) sau Santa Clara – orașul unde este înmormântat Che Guevara, sunt alegerea perfectă. Pentru iubitorii de natură, Cuba are Valle de Vinales. Aici, la poalele dealurile roșiatice numite mogotes se întind plantații nesfârșite de tutun sau trestie de zahăr, pe șosele întâlniți mai multe căruțe decât mașini, iar țăranii ară încă pământul cu ajutorul boilor. Dacă vă doriți plaje, scuba diving și relaxare, puteți alege Jardines del Rey, Varadero, sau Trinidad.

Los Cubanos, localnicii plini de viață știu să prețuiască lucrurile mărunte. Pentru ei dansul în mijlocul străzii, poveștile în fața casei cu vecinii ori savoarea unui trabuc sunt marile bucurii ale vieții.

Cuba ni s-a părut că este într-o schimbare accelerată. Deși Raul Castro, actualul președinte a declarat că el “conduce pentru a întări socialismul, nu pentru a da aripi capitalismului”, după măsurile de legalizare ale micilor afaceri private și mai ales după reluarea legăturilor cu SUA, dezvoltarea țării se poate simți cu ochiul liber. Suntem tare curioși cum va arata Cuba peste 10-15 ani. Așa că dacă vreți să simțiți cum arată o țară încă neatinsă de valul modernizării, rezervați-vă rapid biletele de avion!

Ce nu ne-a plăcut la Cuba


Prețurile pentru turiști nu sunt deloc mici în Cuba. Pentru o masă decentă la un restaurant trebuie să scoți din buzunar între 7 și 10 CUC (1 CUC = 1 dolar $), o apă pe stradă costă minim 1 CUC iar pentru a închiria mașină plătești cam 80 CUC/zi.

Izolarea impusă de regimul socialist înseamnă magazine aproape goale, accesul cu porția la internet, multă îndoctrinare politică și numeroase limitări pe care trebuie să le îndure populația.

Sfaturi utile despre Cuba


Viza se obține în prealabil de la Ambasada Cubei în România (Nicolae Caramfil nr. 71, București). Veți obține viza pe loc dar să aveți la voi 25 de euro (nu se poate achita în RON), biletele de avion dus-întors și asigurarea de călătorie valabilă pe toată perioada șederii în Cuba.

Hotelurile sunt deținute încă în totalitate de către stat și din acest motiv sunt scumpe și de multe ori inaccesibile (Booking.com spre exemplu nu există în Cuba). Așa că cea mai la îndemână variantă pentru cazare sunt așa numitele Casa Particular (apartamentele sau casele în regim hotelier oferite de către localnici). Pe AirBnB.com  găsiți numeroase variante, iar prețurile sunt foarte mici de altfel (aprox. 15-20 de euro camera dublă într-un apartament central).

Doar 5% dintre cubanezi au acces permanent la internet. Anumite hoteluri cu pretenții sau cazări de tipul Casa Particular au wi-fi gratuit dar asta se întâmplă rar în Cuba. Dacă vă doriți internet în Cuba cel mai simplu este să vă cumpărați o cartelă de acces la internet – ETECSA. Este oferită de către stat și costă 3 CUC pentru o oră de internet. Vă puteți conecta la internet doar acolo unde există semnal: în marile piețe ale orașelor, parcuri, sau unde vedeți o mulțime de oameni adunată cu telefonul în mână .

În Cuba există bancomaturi de unde puteți retrage bani, dar sunt destul de rare. Plăți cu cardul? Mai bine uitați de așa ceva pe aici 😔. Cel mai bun și avantajos curs de schimb ni s-a părut de departe cel pentru dolarii canadieni. Așa că, dacă aveți posibilitatea, veniți “înarmați” cu astfel de bancnote. Cel mai dezavantajos curs este de departe cel pentru dolari americani.

Bugetul mediu pe zi pentru noi a fost de 50 de euro/persoană (cazare, transport, intrări obiective, mâncare).

Când să vizitezi Cuba


Temperatura este constantă tot timpul anului (între 23-28 de grade). Sezonul ridicat este cel uscat, cu șanse mici de ploaie, între noiembrie și aprilie. Între mai și octombrie sunt șanse de ploaie cam în 40% din zile sau chiar apariție de uragane.

Mâncare și băutură tradițională în Cuba


Bucătăria cubaneză este un mix între mai multe culturi – spaniolă, africană sau caraibiană. Puteți încerca într-unul din paladarele locale (mici restaurante deținute de către familiile cubaneze), Ropa Vieja – bucățele de carne de vită tocate mărunt, amestecate cu legume și servite cu fasole și orez.

Havana Club este romul autentic cubanez promovat cu mândrie peste hotare. Îl puteți încerca în tot felul de cocktail-uri inventate în Cuba, dar faimoase în toată lumea: Mojito, Cuba Libre, Daiquiri.

Fii inspirat de Cuba 😍!

Iar dacă vreți să prindeți gustul destinației, un film interesant despre regimul comunist cubanez este Before Night Falls, iar o formație foarte populară în Cuba este Buena Vista Social Club care are, cum altfel, și melodia care a făcut istorie Hasta Siempre - Comandante Che Guevara.
 
Hai cu noi în urmatoarea vacanță!
Abonează-te la newsletter și vei fi primul care află ultimele noutăți din travel și vacanțe pe care le organizăm!

Nume
EmailDoar alături de comunitatea Travelship.ro, primești exclusiv o dată la două săptămâni “o vacanță la pachet” în Inbox.