Cafea cu traditie in 7 destinatii exotice

Ce spui, vorbim astazi despre cafea, despre destinatiile exotice care au dus cafeaua la rang de arta si care au o traditie bogata in acest sens? Azi poti sa iti bei cafeaua cu noi printre cele mai cunoscute plantatii din lume! 😊

Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1.000 de ani. Aceasta era consumata in Orientul Mijlociu de toate paturile sociale. Legenda spune ca aceasta planta a fost descoperita intamplator de un pastor etiopian care a observat ca, dupa ce consumau aceste plante, animalele sale deveneau agitate. De-a lungul timpului cafeaua a devenit unul dintre cele mai comercializate ingrediente.

Imagineaza-ti ca zilnic se beau in lume 2.2 miliarde de cani de cafea. De aceea, s-a dezvoltat o adevarata cultura a cafelei in lume. Iar destinatiile cu traditie sunt la mare cautare: probabil ai auzit de cafeaua columbiana, braziliana, de cea din Etiopia sau cafeaua facuta de micul animalut luwak, cea mai scumpa si bio cafea din lume.

plantatie de cafea+cultura+Bali+Travelship

1. Indonezia

Nu o fi Indonezia cel mai mare producator de cafea, insa poate cu siguranta sa concureze pentru una dintre cele mai organice si aromate din lume cafele din lume. Majoritatea plantatiilor de aici apartin micilor fermieri care cultiva organic cafea. Ca urmare, cafeaua arabica de aici este aromata, echilibrata si dulce.

De la plantatiile din insulele Sumatra sau Java si pana la plantatiile de cafea organica din Bali, Indonezia te invita sa descoperi plantatiile traditionale de aici. Istoria cafelei a inceput aici de pe vremea europenilor, in anul 1969 cand guvernatorul olandez de atunci al Jakartei a incercat pentru prima data plantarea boabelor de cafea.

Exista multe plantatii care se pot vizita in Bali (am fost si noi la una si ne-a placut tare mult!). Multe dintre ele au si scopuri turistice, poti sa degusti si alte bunatati bio, asa ca daca ajungi in Bali iti recomandam sa vizitezi si o plantatie.

Iar daca ai sansa sa ajungi si in celelalte insule, am auzit ca in Sumatra si Java peisajele sunt extraordinare. De asemenea, unele dintre ele au niste gradini superbe unde te poti relaxa si poti respira cel mai pur miros al cafelei. Spre exemplu in sudul insulei Java, este o plantatie  care se intinde pe 1013 hectare. La inceput a produs doar cafea si cacao. In prezent, pe ea se gasesc de la cele mai folosite condimente ale lumii, cum ar fi piperul, cuisoarele si nucsoara, la diverse fructe, banane, portocale si nuca de cocos si adesea cafeaua de aici poate sa prinda astfel de arome.

bali idnonezia ferma traditionala calatorii de grup travelship

Băuturi tradiționale bio -direct de la plantație

2. Brazilia

Brazilia este tara cu cea mai mare productie de cafea de pe Glob, asa ca are locul ei bine pastrat. Bineinteles ca fiecare prefera cafeaua in stilul sau propriu. Daca americanii prefera o cafea cu lapte, intalienii vor fi intotdeauna de acord cu un expresso clasic. Brazilia ofera aproape toate sortimentele de cafea. De la cea mai scumpa, care are nevoie de ingrijiri pe masura calitatii pe care o ofera, pana la cea mai ieftina. In prezent este tara care reuseste sa furnizeze aproape o treime din productia mondiala de cafea verde boabe.

Putina lume stie insa cum s-a nascut realtia dintre Brazilia si cafea. Primul arbust de cafea a fost plantat in 1727 de catre colonistul portughez Francisco de Melo Palheta. Legenda spune ca acesta a obtinut semintele arborelui de cafea seducand-o pe sotia guvernatorului francez.

Dupa aproximativ trei secole, exista cate o cafea braziliana pentru toate gusturile. In zona nordica este produsa cafeaua arabica. Aceasta are aroma de iod marin si este vanduta in Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Europa de Est. Pe langa soiul arabica, Brazilia produce in cantitati mari si cafeaua Robusta. Este cultivata in zona de coasta a statului Espiro Santo. Acest tip de cafea este folosit la prepararea bauturilor instant.

Fructele arborilor de cafea variaza de la traditionalele Bourbon pana la tulpini hibrid, de culoare galbena. Cea mai folosita metoda de preparare a cafelei este cea prin semi-spalare, pentru a se ajunge la pulpa naturala. Aroma pe care o ofera cafeaua produsa in Brazilia este una blanda, cu slaba aciditate.

Plantatia de cafea din Sao Paolo, Campinas Coffee Plantation, si-a castigat statutul de producator de cafea cu traditie deoarece a fost una dintre cele mai mari producatoare de boabe de cafea. Aici te poti bucura de intreg procesul prin care trece un bob de cafea, de la plantare, pana la recoltare. Daca ajungi in Sao Paolo, poti pleca dimineata spre Campinas unde vei vizita ferma Monte D’este. Lucratorii de acolo te vor astepta la cafenea unde iti vor prezenta toata istoria acelui loc. Cel mai captivant lucru al acestui tur este faptul ca veti putea vedea intreg procesul de crestere al cafelei.

Iar in Santos (zona care face parte din zona metropolitana din Sao Paolo) poti vizita Muzeul Cafelei, un adevarat periplu prin istoria cafelei in lume. Dar asta numai dupa ce vizitati muzeul lui Pele, cel mai mare jucator de fotbal din toate timpurile.

statuie si dealuri cultura a cafelei Brazilia Travelship

Bursa de cafea cafea cu traditie

Bursa de cafea din Santos

3. Columbia

Destinatia exotica Columbia este al treilea cel mai mare producator mondial de cafea dupa Brazilia si Vietnam. Aici exista o multime de plantatii de cafea, din cele mai diverse sortimente. Wakeup Tour si Hacienda Venecia sunt cele mai cautate experiente atunci cand vine vorba de cafea cu traditie. Primul iti ofera ocazia de a cunoaste cultura cafelei din interior si totodata iti dezvaluie motivele pentru care cafeaua columbiana este cea mai buna din lume. Al doilea, te aduce in mijlocul unei ferme cu o cultura de 100 de ani. Farmecul celui de-al doilea tur este ca vei putea sa te cazezi in casutele traditionale puse la dispozitie de proprietari. Vei avea ocazia sa fii in mijlocul celor mai productive satucuri in ceea ce priveste cultivarea acestui fruct si sa inveti de la localnici toate tainele acestuia.

Cafeaua cultivata in Columbia are un gust dulce, putin condimentat, cu note subtile de cacao. Corpolenta este medie spre ridicata si prezinta o aciditate placuta. Aroma acesteia depinde foarte mult de gradul de prajire. Boabele de cafea prajite mai mult prezinta note de caramel, un gust mai dulce, in care se remarca si cel de fructe uscate.

Daca esti un fan inrait al cafelei, Parque Nacional Del Cafe, este locul unde trebuie sa ajungi neaparat. Fiind un parc tematic de cafea, aici poti intalni furnizori de produse alimentare care contin cafea, diferite muzee, dar si plimbari palpitante prin diferite plantatii.

cana cu boabe de cafea cultura Columbia Travelship

4. Costa Rica

Cafeaua produsa in Costa Rica are o aroma clasica. Aici cel mai consumat tip de cafea este cafea arabica, iar cafeaua de aici este cu adevarat speciala, cu boabe mari si bine rotunjite pe toate partile. Cel mai consumat tip de cafea este arabica. Boabele acestui sortiment sunt prelucrate la umed. Aici exista cateva soiuri de cafea care cresc pe solurile vulcanice. Ele au o aroma bogata cu gust de nuca. Cele mai cunoscute varietati de cafea sunt Margarita, Cashier si Costa Rica.

Cafelele din Costa Rica sunt definite ca fiind cafele „mari”. Sunt corpolente, cu o aciditate vioaie amintind de cea a citricelor, a nucilor sau a fructelor de padure. Crescuta la inaltime, intr-un sol bogat si rasfatat de precipitatii, aceasta cafea are o nota distincta si un gust in care se mai pot gasi si note de caramel si piersici.

In satul Puerto Viejo exista numeroase micute ferme de cafea care pot fi vizitate. Daca esti adeptul dulciurilor, cei de la Caribeans Coffee Shop and Organic Chocolate Factory, te asteapta cu cafea cultivata din munti si ciocolata organica din boabe de cacao cultivate local.  Cafeneaua din incinta acestei fabrici iti ofera zilnic degustari de ciocolata, pe tot parcursul zilei, dar si smoothie-uri din fructe proaspete. Iti poti face si provizii pentru acasa, pentru ca aici vei gasi cele mai bune trufe de ciocolata si multe produse de patiserie.

circuit activ vacanta organizata costa rica verde plantatii cafea peisaj ceata natura travelship

 

5. India

Karnataka este centrul industriei cafelei din India de Sud. Coorg, cunoscut si drept India’s Coffee District, este una dintre cele mai mari plantatii de cafea de aici. Pe dealurile Coorg si Chikmagalur se gaseste cel mai bun mediu pentru cultivarea boabelor de cafea premium. Ele produc aproximativ 10.000 de tone de cafea Arabica si Robusta care sunt trimise in uzina din Kushalnagar. Tot aici veti gasi cea mai performanta instalatie pentru prajirea cafelei, cu o capacitate de 20.000 de tone. Aceasta fabrica este furnizorul Starbucks.

In trecut, cafeaua indiana era transportata  catre Europa prin intermediul navelor maritime, tinuta in cufere de lemn. Ea isi schimba caracteristicile din cauza niveului crescut de umiditate ce trecea prin scandurile cuferelor. Astfel, in momentul cand ajungea in Europa, avea o culoare de auriu pal, iar aciditatea caracteristica unei cafele proaspat culese disparea in totalitate. Cafeaua din India este picanta, usor afumata si cu note pamantii, de tabac, lemnoase.

Una dintre cele mai cunoscute tipuri de cafea din India este Monsooned Malabar. Regiunea Malabar e situata in cel mai sudic punct al Indiei, unde musonul bate nestingherit. Iar cafeaua cultivata aici este unica prin metoda de procesare, cunoscuta drept „metoda musonica”. Poarta aceasta denumire deoarece boabele sunt expuse la vanturi musonice. Acest proces reduce aciditatea si creste dulceata boabei de cafea.

macinarea cafelei cultura a cafelei India Travelship

6. Etiopia

Aici vei gasi unul dintre cele mai bune soiuri de cafea, si anume „Harrar”. Este cultivat in zonele muntoase, iar aroma lui tinde spre cea a vinului, iar in functie de conditiile de crestere poate avea o aroma picanta sau fructata. Plantatiile  de cafea pe care le poti vizita in Etiopia pot fi gasite in Kaffa, Sidamo, Yirgacheffe, Limmu, Harrar si Jimma. Aici exista un ritual al cafelei care se desfasoara de trei ori pe zi in toate partile Ethiopiei. Acesta consta in prepararea si servirea cafelei impreuna cu rudele sau musafirii. Este un moment special de legatura pentru toate comunitatile satului.

Cafeaua provenind di