Impresii din călătoria noastră în China - Travelship.ro

Impresii din călătoria noastră în China

croziera raul li china travelship.ro

De abia ne-am întors din China, după o aventură de două săptămâni și jumătate în care am parcurs peste 4.000 de kilometri, am explorat orașe de 20 de milioane de locuitori sau sate pitorești pierdute prin orezării,  am mers cu toate mijloacele de transport posibile, cu bicicleta, scuterul, barca, telecabina sau trenuri de mare viteză.

Am fost surprinși să descoperim o țară nu doar imensă ca suprafață și populație, ci și o națiune organizată și modernă, de la infrastructură și până la oamenii educati. Credem că secolul 21 va fi într-adevăr secolul Chinei, așa cum de altfel auzeam până acum doar pe la TV ori citind articole de pe internet.

China este, până la urmă, singura mare civilizație ce își duce mai departe în mod continuu tradițiile și moștenirea culturală, de peste 4000 de ani.

Beijing-ul este “motorul” țării, cu fabrici imense și hale ce ni se păreau că nu se mai sfârșesc, toate văzute cu gura căscată de la geamul avionului. Daca vine vorba de obiective, Marele Zid și Orașul Interzis fac din Beijing un oraș ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. În aceeași măsură hutongurile reprezintă pentru peisajul din Beijing ceea ce reprezintă bețișoarele pentru noodles-ul, iar plimbarile prin aceste cartiere vechi de sute de ani sunt de neratat.

Shanghai este cel mai mare oraș al lumii, “the world’s most happening city”, un oraș care vibrează, cosmopolit, futurist, exhibiționist, fără măsură. Aici, peste 24 de milioane de locuitori își petrec ziua în agitația străzii sau în spatele pereților de sticlă ai zgârie-norilor, iar seara la skybar-uri, în night market sau la shopping, una dintre activitățile preferate ale shanghainezilor.

Ce au în comun Alibaba.com și Marco Polo? Ambii au văzut potențialul orașului Hangzhou. Cu al său West Lake, orașul este nu doar Silicon Valley-ul Chinei, ci și un oraș cu peisaje de poveste, fiind un exemplu reușit al unei co-existențe fericite dintre natură și urban. De altfel, se spune că este orașul cu cele mai multe biciclete din lume, așa că nu am ratat ocazia de a pedala pe lângă West Lake până la plantațiile de ceai verde din împrejurimi, plantații ce au făcut din Hangzhou capitala ceaiului în China.

Apoi, ne-am aventurat mai în inima Chinei, în legendarii munți Zhangjiajie, desprinși parcă din cărțile cu scenarii SF. Nu întâmplător, peisajul de aici a servit ca inspirație pentru filmul Avatar. Da, nu am avut noi noroc de cea mai bună vreme pe aici, dar cele câteva frânturi de peisaj păreau de pe altă planetă și au meritat din plin tot efortul.

Râul Li, Yangshuo și satele din jur ne-au arătat că în spatele Chinei industrializate și pline de fabrici și hale nesfârșite, așa cum se arată la o primă vedere, există încă acea țară de mii de ani unde țăranii își îngrijesc orezăriile verzi. Pe măsură ce ne îndepărtam de marile orașe-porturi (peste 90% din populația Chinei este înghesuită în jurul coastei) simțeam cum China și cultura ei neîntreruptă își are locul în zona continentală. A fost, pentru noi, cea mai frumoasă parte a vacanței!

Hong Kong este un mix reușit între capitalism și exoticism, locul în care estul întâlnește vestul! Orașul cu cei mai mulți zgârie-nori din lume a fost dezvoltat de către coloniștii englezi aproape de la zero în doar 150 de ani, pe locul unui fost sat de pescari. Astăzi este unul dintre centrele financiare și comerciale ale lumii, însă ceea ce îl face cu adevărat special este amestecul ciudat între cultura tradițională chineză și peisajul urban creat de expații la costum ce mișună pe străzile cu dublă denumire – engleză și chineză.

Macao, aflat la o scurtă plimbare cu ferry-boat-ul față de Hong Kong, a fost ultima colonie a Europei în Asia. Portughezii, prin diplomația lor caracteristică, au reușit să controleze mica palmă de pământ mai bine de 450 de ani. Deși în 1999 a fost cedată Chinei, aveam impresia plimbându-ne pe străzile mici de aici că am ajuns în Europa. Noroc cu semnele în chineză! Macao a fost transformată în ultimii ani în raiul jocurilor de noroc și a depășit chiar și Las Vegas-ul, fiind locul de joacă al chinezilor și asiaticilor cu mulți bani.

 

Și pentru că vorbim de China, totul aici se numără în recorduri 🙄: cel mai lung zid din lume (Marele Zid, care nu, nu se vede de pe luna), cel mai rapid lift din lume, cea mai lungă telecabina, cel mai lung și înalt pod de sticlă din lume la Zhangjiajie și așa mai departe.

Ce ni s-a părut cel mai interesant în excursia noastră prin China este faptul ca am avut senzația că am vizitat mai multe țări, iar în fiecare zi am simțit entuziasmul acela pe care îl ai când vezi un loc nou: de la Beijing și până în Hong Kong, oamenii, mâncarea, orașele și chiar limba se schimbă văzând cu ochii.

Totuși, cei 1.4 miliarde de chinezi sunt uniți totuși de anumite valori comune ce fac din China puterea secolului 21.

marele zid chinezesc beijing

Marele Zid chinezesc – primul contact cu măreția Chinei

orașul interzis beijing china

Bine ați venit în Orașul Interzis…care nu mai e așa de interzis ;))

skyline shanghai the bund

Celebrul skyline de pe The Bund în Shanghai

skyline the bund shanghai

Și by night 🙂

hangzhou china orasul verde

Hangzhou – orașul unde urbanul și verdele se îmbină frumos. Atâât de mult verde!

hangzhou china orasul verde

După o plimbare cu biclicleta, un mic popas pe malul lacului plin de nuferi

zhangjiajie munti avatar china

Cu telecabina printre munții Zhangjiajie din filmul Avatar

muntii zhangjiajie avatar china pod de sticla trasnparent

Cel mai lung și înalt pod de sticlă din lume

croziera raul li china

Iar croziera pe râul Li a fost clar în top

orezarii verzi peisaj rural yanghsuo china

Peisaj rural chinezesc, cu orezării nesfârșite și căsuțe din lemn cu elemente de pagodă

orezarii china peisaj rural verde yangshuo

Da, ne-au plăcut ceva orezăriile terasate…

orezarii verde peisaj rural china cuplu scuter

…atât de mult încât putem urca pe primul loc această zi…

hong kong victoria peak vedere

Vederea de la Victoria Peak – Hong Kong

hong kong zgarie-nori skyline noaptea

Hong Kong – orașul cu cei mai mulți zgârie-nori din lume

macao fosta colonie portugheza china

Nu ai zice că ești în China, nu? Stilul portughez a rămas predominant în Macao

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!