Cum se sărbătorește Paștele în jurul lumii? 10 tradiții cel puțin interesante

Cum se sărbătorește Paștele în jurul lumii? 10 tradiții cel puțin interesante

“Suntem cu toții diferiți. Din fericire.” (Mobexpert)

Când vine vorba de Paște, ce nu lipsește de aproape nicăieri sunt: ouăle pictate, tradiționala masă festivă de Paște și mersul la biserică pentru a lua lumină 😀. Iar de aici mai încolo, fiecare țară și-a dezvoltat propriile tradiții, care mai de care mai interesante, diverse sau chiar hilare.

Mai jos, am căutat pentru voi 10 tradiții cel puțin interesante de Paște din jurul lumii:

  1. România: Nu puteam să nu menționez Românica noastră din peisajul cu tradiții de Paște, așa că am ales să scriu despre “ciocnitul ouălor”, obicei care s-a păstrat din generație în generație la români. Indiferent dacă se respectă sau nu regulile jocului (ciocnesc prima dată părinții, apoi copiii; în prima zi se ciocnește doar cu vârful etc.), obiceiul este unul îndrăgit și haios, iar satisfacția unei confruntări și a unei mici victorii e “sarea și piperul” pentru ziua de sărbătoare. Și un alt obicei românesc care ar putea fi menționat este…”mâncatul peste măsură”😂.

  1. Germania: Copii primesc cadou de Paște un coș cu dulciuri și jucării pe care părinții îl ascund în curte sau în pădure, iar copiii încep “vânătoarea de jucării”, un fel de treasure hunt tematic.

  1. Sevilla, Spania: Povestea crucificării lui Iisus este reconstituită de cele 52 de frății religioase diferite care defilează pe străzile orașului costumați, culminând cu momentul Învierii când toată lumea iese în stradă să sărbătorească cu dulciuri tradiționale, dans și multă voie bună.

  1. Polonia: Smingus-Dyngus , o“paparudă” cu acte în regulă, stabilită pentru a doua zi de Paște, în care băieții au voie să folosească gălețile cu apă chiar și cu domnișoarele pentru că…tradiția spune că fetele care sunt udate se vor căsători în același an.

  1. Cehia: În lunea de Paște, dacă treceți prin Cehia, s-ar putea să vi se pară ciudat un obicei: flăcăii cu nuiele de salcâm decorate cu fundițe bat la fund fetele așezate în linie. Tradiția spune că salcia este primul copac care înflorește în primăvară, iar nuielele au rolul de a transfera vitalitatea și fertilitatea copacului femeilor.

  1. Norvegia: Aici, pe lângă dulciurile ediție specială de Paște, la mare căutare sunt romanele polițiste ediție de Paște, denumite Paaskekrimmen.

  1. Finlanda: Cu fețele murdare de funingine, basmale pe cap și cozi de mătură în mână, micii finlandezi ies în strada la cerșit în ziua de Paște. Tradițiile sunt tradiții :).

  1. Bermude: În vinerea mare, localnicii sărbătoresc prin înălțarea zmeelor colorate făcute manual. Se spune că totul a început de la un profesor care a folosit un zmeu în formă de cruce pentru a explica copiilor înălțarea lui Iisus la cer.

  1. Haiti: Aici totul este despre culoare, muzică și dans, Paștele fiind sărbătorit unde altundeva decât… în mijlocul străzii. Parade, oameni costumați cât mai colorat, muzică tradițională “rara”, street dance.

 

  1. Corfu: Dacă ai drum prin insula Corfu de Paște, mare grijă la ce poate să cadă din cer 😂. “Aruncatul oalelor” de la ferestre este un obicei străvechi de bun-venit a primăverii care simbolizează noile recolte care vor fi adunate în oalele noi.

Hristos a înviat! 😍

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!