Cum vor arata vacantele dupa Covid? - INTERVIU cu Andrei Alexandrescu

Cum vor arata vacantele dupa Covid? – INTERVIU cu Andrei Alexandrescu

vacantele dupa covid interviu cu andrei alexandrescu coach cum vom calatori

Odata cu relaxarea masurilor sociale cauzate de COVID, dupa primele plimbari in natura si intalniri cu cativa apopiati, parca rasare timid si intrebarea legata de vacante: “Cum vor arata vacantele dupa COVID? Cum vom calatori in 2020?”.

Cu siguranta nu exista un raspuns pe care sa putem paria, insa in acest articol ne-am gandit sa intrebam mai multi influenceri sa aflam perspectiva lor, de la experti in turism la bloggeri sau psihologi. La final vrem sa impartasim si noi parerea noatra cu voi legata de acest subiect controversat .

Asa cum va spuneam, ne dorim sa aflam mai multe pareri referitoarea la Cum vor arata vacantele dupa COVID, asa ca, dupa interviul cu  Imperator Travel, continuam seria cu Episodul #2: INTERVIU cu Andrei Alexandrescuconsultant, trainer, coach si un mare pasionat de muzica si de gatit 😊.

1. Poti sa te prezinti in cateva cuvinte, sa facem cunostinta si cu cititorii nostri? 😊

Sunt Andrei Alexandrescu, îmi place să gătesc și să cânt (tobe și chitară), iar călătoriile pentru mine au un sens aparte – prefer că cunosc cultura, oamenii și mâncarea, cel mai de preț lucru fiind să înțeleg și să intru în atmosfera locului, oriunde aș merge.

Profesional, m-a încărcat mereu cu energie să rezolv lucruri complicate, ce-a dintâi „complicăciune” fiind mintea umană – așa că m-am dus către consultanță de management, gestiunea situațiilor de criză și îmbunătățirea liderilor, având un larg set de instrumente la îndemână – de la analiză comportamentală și profiling, la coaching și elemente de psihoterapie și urmăresc ca în următoarea perioadă de timp să devin psiholog clinician și psihoterapeut strategic.

2. Si ca sa facem haz de necaz, “Cum arata 2020 inainte de COVID pentru tine si cum arata acum? Cum ti-ai ajustat planurile si daca ai reusit sa gasiti partile pozitive ale aceastei crize?”

În afară de unele proiecte profesionale care s-au petrecut într-un tempo mai lent, nu am avut o mare problemă cu această perioadă. Am organizat webminarii pe teme ce țin de „critical life skills” și folosirea abilităților individuale și talentelor, tocmai pentru a-i sprijini și pe alții să treacă cu brio prin perioada aceasta și chiar să se lanseze în afaceri sau să-și restructureze cariera. Temele au apărut și în sesiunile de coaching, desigur, în paralel cu nevoile oamenilor de a depăși disconfortul psihic generat de efectele negative ale pandemiei. M-am implicat zilnic în voluntariat, în proiectul Solidar Social, susținut de Asociația Adi Hădean, unde am gătit împreună cu alți bucătari și voluntari și livrat către medici și cazuri sociale peste 50.000 de porții de mâncare. Un câștig enorm a fost că toți cei implicați mi-au rămas suficient de tare la suflet. În paralel, am sprijinit Salvați Copiii pe partea de fundraising, pentru a putea dota spitalele cu toate cele necesare în beneficiul copiilor. În planul dezvoltării mele profesionale, mi-am finalizat cercetarea în psihologie, pe care urmează să o susțin în luna prezentă.

3. Va reveni turismul? Ce va fi va diferit?

Desigur că va reveni! Una dintre marile probleme ale umanității, în sens istoric și antropologic, este că uită foarte rapid de episoadele cu mari greutăți și, mai important, nu învață mare lucru din ele. Acum ne aflăm într-o perioadă de tatonări, urmând să aflăm, mai ales din partea guvernanților, care vor fi următorii pași către relaxarea economică și socială. Destul de multe persoane au resimțit efectele pandemiei, mai ales în plan psihic, așa că, probabil, primele valuri de turiști vor fi cuprinși de o oarecare timiditate și prudență. În timp, cum am mai spus, o parte din lucruri se vor uita.

Distanțarea fizică și măsurile de protecție (includ aici și preluarea datelor de identificare personală) vor fi un plus față de cele petrecute până în perioada precedentă pandemiei, însă și acestea, la un moment dat, vor dispărea.

Un alt aspect este că destul de multe persoane și-au dat seama, trecând prin aceste vremuri, că există multe alte lucruri mai importante și împlinitoare decât…consumul – aici incluzând și turismul. Cu toate acestea, mai ales din perspectiva simbolică a cunoașterii și autocunoașterii, este imposibil ca turismul să dispară sau să nu revină, călătoritul fiind una dintre activitățile care aduc cele mai multe împliniri.

4. Va ajuta acest context turismul din Romania?

Va ajuta, cu siguranță, activitățile turistice organizate în România. Am văzut cât de greu este să nu ieșim din casă și cred că vom aprecia mult mai mult beneficiile pe care le oferă țara noastră – mă refer aici la relief, faună, floră și atmosferă. Din păcate, este nevoie de un efort susținut din partea statului pentru promovarea turismului românesc, efortul conaționalilor noștri care fac afaceri în acest domeniu fiind îngreunat, mai ales din cauza legislației și măsurilor fiscale – câte planuri și dorințe de dezvoltare, atâtea blocaje. Toate acestea se reflectă în preț și în decizii – dacă o vacanță pe litoralul nostru costă cât una mai lungă în Vietnam, păi mergem acolo…nu?

5. Care crezi ca vor fi schimbarile de comportament ale calatorilor? Dar de destinatii? Cu ce ramanem ca lectie dupa aceasta criza?

Am vorbit mai sus despre comportament și destinații, alegerea acestora urmând a fi profund influențată de situația din țările alese pe lista de destinații – mass-media și comunicarea transparentă joacă, din nou, un rol important.

Lecțiile cele mai importante sunt că nu avem nici talent, nici abilități reale în realizarea de predicții pe subiecte care nu țin deloc de noi (pandemia ne-a lovit direct) și că în momentul în care apare un astfel de fenomen, nu suntem deloc pregătiți, nici ca indivizi, nici ca țară. Cunoscând acestea, ne rămâne să mai așteptăm o perioadă pentru a vedea cum vor decurge lucrurile intern și internațional pe planul deplasărilor, existând actori la nivel mai înalt care vor decide în acest sens.

6. Ce masuri crezi ca e nevoie sa isi ia oamenii in vacante dupa COVID?

Întrucât nu este cert modul în care virusul se poate lua – sunt nenumărate discuții privind utilitatea măștilor, puterea reală a virusului, rezistența pe anumite suprafețe și la temperatură etc., organizațiile internaționale din domeniu necăzând la un acord pe subiectele acestea – cred că măsurile ar trebui să fie fix cele care ar fi trebuit luate dintotdeauna.

Utilizarea mai cu bucurie și curaj a săpunului (statistic, nu stăm foarte bine la acest aspect) și produselor de igienă, răbdarea și eliminarea tendințelor de escaladare pe persoana din față la cozi, respectarea spațiului personal în zonele publice (adică să renunțăm să facem concurs pe tema „cine se dă primul la o parte când trecem unul pe lângă altul pe stradă, în mall sau parc”), tușitul, căscatul și strănutatul cu mâna la gură și la nas și statul acasă în perioadele de răceală (pentru a nu îmbolnăvi familia, colegii de birou și pietonii) ar fi unele dintre măsurile pe care le putem lua fără prea mari eforturi și costuri.

 

Pe Andrei il gasiti pe www.andreialexandrescu.ro sau il puteti urmari pe Facebook.

interviu vacantele dupa covid cum calatorim corona virus Andrei Alexandrescu