Odata cu relaxarea masurilor sociale cauzate de COVID, dupa primele plimbari in natura si intalniri cu cativa apopiati, parca rasare timid si intrebarea legata de vacante: āCum vor arata vacantele dupa COVID? Cum vom calatori in 2020?ā.
Cu siguranta nu exista un raspuns pe care sa putem paria, insa in acest articol ne-am gandit sa intrebam mai multi influenceri sa aflam perspectiva lor, de la experti in turism la bloggeri sau psihologi. La final vrem sa impartasim si noi parerea noatra cu voi legata de acest subiect controversat š.
Incepem seria cu Episodul #1: INTERVIU cu Cezar Dumitru sau Imperator Travel ā cel mai mare blogger de turism din Romania si un sfatuitor de incredereĀ cand vine vorba de tot ce tine de calatorii sau turism.
Ā Buna, Cezar! Multumim frumos pentru ca ai acceptat invitatia noastra. Criza COVID incepe sa o ia treptat pe o panta descendenta, insa efectele ei vor fi vizibile cu siguranta si in urmatoarele luni si poate chiar ani. Efectele acestei pandemiei nu pot fi comparate cu nicio alta criza si trebuie sa recunoastem ca nu stim inca ce ne asteapta si exista multa incertitudine.
Cu toate acestea, ca dupa orice soc major, oamenii incearca sa revina treptat la un stil de viata pe care il numim ānormalā, reluand activitatile de zi cu zi. Vor fi insa lucruri care se vor schimba, va trebui sa ne luam niste masuri si sa invatam sa traim in noul context. Si aici am vrea sa stim parerea voastra, dar hai sa incepem cu inceputul.
Cezar Dumitru, am calatorit de cand ma stiu. Am fost in 131 de tari ale lumii (ultima, in martie, Bangladesh) si de aproape 11 ani povestesc despre calatorii pe blogul www.imperatotravel.ro.
Inainte de COVID arata ca un an obisnuit. Am sarbatorit Revelionul in Banos, Ecuador sub o ploaie tropicala (deh, ploaia cica aduce belsug), aveam o serie intreaga de locuri in care voiam sa merg, chiar si un mini-plan. Acum, nu am nici un plan, doar niste idei, dar trebuie sa vad cum evolueaza lucrurile ā atat in ceea ce priveste epidemia, cat si diversele planuri ale statelor de a deschide granitele. Planurile s-au ajustat, anuland aproape totul (am totusi un bilet pentru Praga in iulie sa vedem daca se deschide Cehia ca acum e ermetic inchisa) si urmarind ce se intampla. Parti pozitive? Am facut niste schimbari in casa care trebuiau facute demult, am gatit si am descoperit Netflix-ul š.
Indiscutabil. Dar catinel, catinel. Pe de o parte, va exista o teama de a pleca departe, pe de alta parte, vom trece printr-o criza economica. Si in general, in crize economice, turismul este lovit. Dar, isi va reveni, indiscutabil. Ce va fi diferit ? Pe termen scurt, vor fi tot soiul de restrictii, dar si schimbari majore in experienta de calatorie pe avioane, trenuri, autobuze (masti, distantare sociala, etc), dar si in destinatii ā intrari la principalele obiective turistice numai pe baza de programare on-line, distantare sociala. Destinatiile mai putin aglomerate vor avea de castigat. Pe termen lung, cel mai probabil se va reveni la ce se intampla inainte.
Ar fi putut, dar pare ca nu. Ministerul turismului nu a facut absolut nimic (ma rog, secretariatul de stat) pentru a promova Romania ca o destinatie mai putin aglomerata. Au vorbit ca vor sa promoveze Romania ca o destinatie sigura, dar ar fi o prostie ā desi nu am avut problemele imense din Italia, Spania sau Marea Britanie, am avut si avem mult mai multe cazuri decat tarile din jurul nostru. Promovarea si comunicarea sunt zero si de asemenea sunt putini jucatori privati interesati in promovarea Romaniei.
Nu majore. Da, anul acesta, multi vor prefera sa isi viziteze tara lor sau tari din proximitate. Chinezii se vor duce in Thailanda, englezii in Franta (daca ii primeste), romanii in Grecia, Bulgaria sau Moldova. Evident, odata ce epidemia se va reduce, iar restrictiile vor fi ridicate, incet, incet, romanii vor lua din nou drumul unor tari mai indepartate. Lectii ? Sincer, nu cred ca vor fi pe termen lung. Oamenii s-au obisnuit sa calatoreasca, suntem deja 7 miliarde, in curand 8, in ultimii 30 ani, veniturile au crescut masiv de-a lungul globului (doar China a scos 750 milioane de sub nivelul saraciei), asa ca nu cred ca se va face prea mult pentru turismul sustenabil. Venetia va fi la fel de plina in 2021.
Sa fie mai atenti. Sa urmareasca mai mult ce se intampla in lume. Sa se asigure ā asigurari de bilete de avion, asigurari de calatorie, asigurari de sanatate. Si sa incerce sa polueze mai putin.
Si daca vreti sa fiti la curent cu ultimele vesti din turism, il puteti urmari pe Cezar si peĀ Facebook sau Instagram.