Abu Dhabi - O zi în lumea aurului negru - Travelship.ro

Abu Dhabi – O zi în lumea aurului negru

Top 3 cuvinte despre Abu Dhabi: petrol, tradiții, șeic


Anii 1760. În Europa, Franța și Marea Britanie își împărțeau bogățiile și teritoriile lumii, iar SUA, în secret, își pregătea lupta pentru independență. În deșertul Rub’ Al Khali, tribul de nomazi Bani Yas descoperă apa în timp ce vânau gazele.

Anul 1958. În SUA se inventa microchip-ul, cel ce avea să facă posibilă inventarea computerelor și să schimbe lumea pentru totdeauna. Într-un alt colț de lume ascuns după dunele de nisip, o altă descoperire avea să schimbe cursul istoriei. Peste Abu Dhabi a lovit norocul, un noroc numit “aurul negru”. A urmat era petrolului.

Anul 2016. În lume petrolul devine o resursă indispensabilă, iar Abu Dhabi devine actorul principal. Pe străzile din Abu Dhabi, Ferrari-urile, Range Rover-urile și Lamborghini au înlocuit cămilele. Vânătoarea de perle, principala lor ocupație de la începuturile locului, a fost înlocuită cu vânătoarea de bijuterii în mall. Astăzi, Cenușăreasa din 1760 a ajuns cel mai bogat oraș din lume, cu un PIB de 17 milioane de dolari pe cap de turban 😂.

Deși banii au inundat locul, Abu Dhabi nu este Dubai și încearcă să își păstreze încă cultura și tradițiile vii. Dacă Dubai este centrul economic și extravagant al Emiratelor, Abu Dhabi, capitala, este fratele mai credincios și iubitor de cultură. Deși la prima vedere Dubai, un fel de Hollywood al Emiratelor, pare a fi cel ce deține puterea și banii, realitatea este că Abu Dhabi deține cam 80% din bogățiile țării, dar pe aici sunt alte planuri. Capitala Abu Dhabi se poate mândri cu moscheea Sheikh Zayed care chiar dacă e pe locul trei ca mărime în lume, poate fi considerată cea mai frumoasă prin câteva detalii record la nivel mondial: cel mai mare covor lucrat manual, cel mai prețios candelabru ce conține câteva milioane de pietre Swarovski – o adevărată operă de artă, cel mai mare mozaic din marmură.  Și aceasta este doar o parte din planurile culturale ale șeicilor. Urmează un avanpost al Muzeului Luvru, primul de altfel ce părăsește Franța și cel mai mare muzeu Guggenheim din lume.

În lume, apogeul extravaganței și a luxului a devenit de curând cuvântul „șeic”. Șeicii sunt cei ce cumpără insule, echipe de fotbal, companii aeriene sau orașe. Atunci când nu le pot cumpăra, nicio problemă. Se apucă și le construiesc de la 0.  Nu ne credeți? Pentru Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, șeicul din Abu Dhabi, palmaresul e compus din: Masdar City, proiectul de 22 de miliarde de dolari prin care va fi construit orașul viitorului, cu 0 emisii de carbon; Manchester City cu fotbaliști de milioane de dolari; Etihad, compania sa aeriană cu 123 de jucării zburătoare.

Călători în Abu Dhabi


Am fost călători în Abu Dhabi o singură zi, în escală noastră spre casă după două săptămâni de vacanță în Thailanda și Cambodgia. Chiar dacă aveam de așteptat vreo 13 ore până să schimbăm avionul spre casă, pentru noi a fost ultima bucurie din vacanță și am putut să ne facem o idee despre ce înseamnă Abu Dhabi.

De cum am ieșit din aeroport, ne-au atras atenția zecile de macarale omniprezente în peisaj, semn al evoluției accelerate despre care vă spusesem mai sus. Dacă 2016 găsește orașul plin de zgârie-nori, mall-uri ultra moderne, hoteluri de miliarde de dolari dotate cu tonomate cu aur, bulevarde largi împăzite de bolizi de lux, ne întrebăm cum va fi oare Abu Dhabi-ul anilor 2050. Greu de ghicit, poate șeicul Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, cu voia lui Allah, știe mai multe.

De altfel, deși șeicul își cam face toate poftele, este foarte iubit de populație și nici nu prea are cum să fie altfel: 90% dintre cetățeni sunt angajați ai statului, au casă și servicii publice asigurate de către stat. Mai mult, plecând de la Zakat, unul dintre cel cinci piloni ai islamului care încurajează ajutorul reciproc, oamenii de aici sunt ajutați să își deschidă propria afacere, să își trimită copiii la școli prin străinătate sau să își construiască o casă cu doar patru etaje. Good to be an “emiratee”! Stați liniștiți, cei norocoși sunt puțini, doar 10% din locuitorii Abu Dhabi-ului sunt născuți aici. Restul sunt expați, majoritatea veniți pentru a lucra aici din țările mai slab dezvoltate precum cele din Africa, Asia sau chiar Europa. De altfel, John, taximetristul din Uganda, ne-a povestit că “Viața este bună doar pentru ai lor, pentru restul planul e să strângă ceva bani și să plece. De altfel, dacă ai greșit cumva și ai trecut pe roșu la semafor, a doua zi, nu doar că nu mai ai loc de muncă, dar ai și biletul spre casă pregătit....și vorbim de un bilet doar dus 😂.

În ultimii ani, a devenit o locație destul de vizitată, iar orașul a început să atragă turiștii prin obiective cunoscute în toată lumea precum moscheea Sheikh Zayed, Emirates Palace - definiția luxului la capitolul hoteluri sau parcul de distracție Ferrari World. În afară de parc, unde cam ai nevoie de o zi dedicată, am reușit să vizităm moscheea și să dăm puțin cu nasul prin parterul de la Emirates Palace.

După un zbor de vreo șase ore din Bangkok, nu ne-am început ziua de Abu Dhabi foarte promițător...autobuzele din fața aeroportului servesc turiștii cu mare plăcere, așa că hop sus în primul autobuz cu prima oprire în minte moscheea Sheikh Zayed. Toate bune și frumoase până acum, doar că de la stația de autobuz de lângă moschee și până la intrarea în moscheea ne-au despărțit 2 ture în jurul zidului și aproximativ o oră de plimbat prin soare. Odată ce am găsit intrarea, am uitat de tot efortul depus. Și nici nu prea aveam cum altfel, moscheea e un monument de frumusețe, desprins dintr-un decor cu prinți ai deșertului: albul imaculat al celor peste 100.000 de tone de marmură pură din Grecia și  decorațiunile din pietre semi prețioase inspirate din natură intră într-un constrat fericit cu apa perfect albastră în care se reflectă coloanele infinite ale moscheei. Pe cât e de frumos acest decor alb în timpul zilei, pe atât de plăcut este noaptea, atunci când am admirat în liniște moscheea, luminată în nuanțe de albastru, sincronizate cu fazele lunii.

Pentru că vroiam să înțelegem și ceva din cultura și istoria locului, după moschee, am mers la Palatul Al Hosn. Cea mai veche clădire din Abu Dhabi, de vreo 250 de ani pe aici, a fost transformată din Palat Regal într-un muzeu interactiv ce ne-a purtat de la tribul Bani Yas ce alerga gazele acum 300 de ani și până la șeicul Zayed, ctitorul moscheei ce îi poartă numele.

Gata cu istoria și cultura, hai fuga pe faleza Corniche ca să vedem apusul! Apusul ca apusul, pentru că nu prea se vedea de zgârie-nori și norul de poluare, dar plimbarea pe faleză a fost relaxantă. Ne-am oprit și în Marina Mall un pic, că doar suntem prin Emirate, unde shoppingul e la rang de pasiune și chiar de job, mai ales pentru femei.

Să intrăm și pe luxosul hotel Emirates Palace, însă o armată de bodyguarzi ne-au întâmpinat la intrare. Nicio problemă,  “We have a reservation...at the restaurant!”, asta ca să nu spunem că aveam puțină treabă la tonomatul cu aur 😂. Nu ne credeți pe cuvânt, o noapte la hotel costă și câteva zeci de mii de dolari și bineînțeles că singura rezervare pe care o puteam avea în acel moment era la biletul de avion de întoarcere spre casă. Wadaeaan Abu Dhabi! 

Încheiem cu o glumă care tocmai ne-a venit în minte, Scrisoare unui fiu de șeic arab, aflat în Berlin, către tatăl său:
“Dragă tată,

Berlinul este un oraș foarte frumos. Oamenii sunt plăcuți și îmi place foarte mult aici. Dar să știi tată, că mă simt un pic cam aiurea când vin la universitatea cu Ferrari-ul meu 599GTB poleit cu aur 24K, în timp ce profesorii și majoritatea colegilor mei merg cu trenul. Fiul tău , Nassir. “

“Iubitul meu fiu,

Tocmai ți-am mai transferat 20 milioane euro în contul tău bancar. Nu trebuie să te simți aiurea că ne faci și pe noi să ne simțim așa. Cumpără-ți și tu un tren.

Cu drag, tatăl tău.”

2016: Abu Dhabi-ul ultra-modern. Oare cum va arăta în 2050?

2016: Abu Dhabi-ul ultra-modern. Oare cum va arăta în 2050?


Moscheea Sheikh Zayed, în sfârșit am ajuns

Moscheea Sheikh Zayed, în sfârșit am ajuns


Curtea interioară pe seară - luminată după fazele lunii

Curtea interioară pe seară - luminată după fazele lunii


Coloana Infinitului în variantă islamică

Coloana Infinitului în variantă islamică


Locul de unde a început totul

Locul de unde a început totul


Preastrălucitorul Marina Mall

Preastrălucitorul Marina Mall


Nu e un monument de referință, este hotelul Emirates Palace

Nu e un monument de referință, este hotelul Emirates Palace


Prin Emirates Palace, căutând tonomatul cu lingouri de aur :))

Prin Emirates Palace, căutând tonomatul cu lingouri de aur :))


Colectia de Lexus-uri & Our Father Zayed

Colectia de Lexus-uri & Our Father ZayedAbu Dhabi: 5 motive


Senzații tari și adrenalină? Ferrari World, parcul de distracții întins pe 86 de hectare este cel mai mare parc indoor din lume și deține recordul pentru cel mai rapid roller coaster: în 4,9 secunde atingeți viteza de 240 km/oră. În plus, parcul deține o mulțime de alte atracții și nu mai are nevoie de nicio prezentare, în 2015 fiind numit de altfel “Atracția turistică numărul 1 a Orientului Mijlociu”.

Dacă este să vorbim în continuare de recorduri, Abu Dhabi este cu siguranță campion. Moscheea Sheikh Zayed este decorată cu cel mai mare candelabru și covor din lume, Masdar City se dorește a fi primul oraș din lume cu zero emisii de carbon, iar cladirea Capital Gate este o minune a ingineriei moderne, fiind cea mai înclinată clădire din lume.

Abu Dhabi este o combinație inedită între zgarie nori, hotelurile ultra moderne și mall-uri de lux pe de-o parte și tradițiile locului pe de altă parte: Heritage Village (un fel de Muzeul Satului în variantă arabă), Moscheea Sheikh Zayed sau Palatul Al Hosn (vechiul fort al orașului).

Este locul în care într-o singură zi vă puteți relaxa la plajă și face scufundări, iar apoi în câteva ore să fiți în mijlocul acțiunii explorând deșertul călare pe o cămilă sau într-un jeep 4x4.

Orașul se schimbă într-un ritm exponențial, așa că ceea ce vedeți astăzi probabil nu veți mai vedea peste 5 ani. Infrastructura tradițională va fi înlocuită cu sisteme SF desprinse din filme, vor fi înființate aici muzee de calibrul Guggenheim sau Luvru, iar în mall-urile vor fi un fel de stat în stat.

1. Când să călătorești în Abu Dhabi?

În Abu Dhabi climatul este unul subtropical uscat. Ploile sunt rare pe tot parcursul anului, așa că șansele de a vă strica vacanța sunt reduse. Evitați totuși să vizitați zona în perioada mai – septembrie, atunci când temperaturile ajung frecvent în timpul zilei la 40 de grade celsius.

Cea mai bună perioadă de a călători în Abu Dhabi sunt lunile noiembrie – februarie, atunci când temperaturile medii zilnice sunt în jurul a 25-27 de grade Celsius.
Zgârie-norii din Abu Dhabi

Zgârie-norii din Abu Dhabi


2. Transport:

  • Aeroportul Internațional din Abu Dhabi este baza celor de la Etihad Airways, companie ce ne permite să zburăm destul de ieftin din România până în Abu Dhabi. (un bilet costă undeva între 250- 300 euro). Mai există varianta zborului cu low-cost-ul în Dubai (Wizz Air, Fly Dubai) și apoi să ajungeți aici cu autobuzul sau taxiul. (distanța dintre cele 2 orașe este de 150 de kilometri).
  • Puteți ajunge de la de la aeroport în oraș fie cu taxiul (costă aproximativ 75 dirhami și faceți cam 40 de minute), fie cu autobuzul. Autobuzul A1 pe care îl puteți lua din fața terminalului 1, circulă non-stop din 30 în 30 de minute și costă 4 dirhami. (biletul îl puteți cumpăra direct de la șofer).
  • Orașul nu are metrou, dar autobuzele circulă destul de regulat și oferă condiții bune de călătorie. Cel mai ușor însă vă deplasați prin oraș cu taxiul, acestea fiind extrem de numeroase și destul de ieftine (o cursă medie ajunge undeva pe la 30-40 de dirhami).

3. Cazare:

Noi am stat doar o zi aici însă din ceea ce știm, Abu Dhabi este încă mult mai ieftin în comparație cu Dubai dacă ar fi să vorbim de cazare la prețuri rezonabile. Hoteluri de lux sunt bineînteles și aici, iar de cel mai elitist dintre ele - Emirates Palace, am povestit și în articolul nostru despre Abu Dhabi.

4.  Costuri:

Deși probail vă așteptați ca datorită nivelului de trai foarte ridicat de aici prețurile să fie pe măsură, putem spune că nu ni s-a părut deloc așa. Ca turist, poți mânca liniștit o masă în oraș cun un buget de 8-10 dolari, iar costul transportului – fie el taxi sau autobuz, este și el rezonabil. Bineînteles, dacă veți căuta luxul și restaurante de 5 stele, Abu Dhabi este de asemenea locul potrivit.

5. Ai grijă să:

  • Ca român viza de călător pentru Abu Dhabi se obține imediat pe aeroport, fără vreun cost.
  • Weekendul în lumea islamică durează de vineri până sâmbătă, iar vinerea este zi sfântă.
  • Pentru a vizita moscheea Sheikh Zayed trebuie să fiți îmbrăcați corespunzător: pantaloni și cămașă sau bluză cu mânecă lungă. Puteți oricum împrumuta îmbrăcămintea adecvată de la intrarea în moschee. În fiecare vineri dimineată aceasta este închisă pentru turiști.

vizita moschee abu dhabi

6. Fii inspirat de Abu Dhabi 😍!

Filmul de acțiune Furious 7 cu Vin Diesel în prim plan conține scene filmate și în Abu Dhabi, turnurile Etihad și Hotelul Emirates Palace fiind obiectivele de referință surprinse în film.

În afară de megaconcertele cu Rihana sau Lady Gaga, pe aici se mai organizează și petreceri cu muzică tradițională arăbească, moștenită de la strămoșii din tribul Bani Yas.
29 ianuarie 2021
familie cuplu fericit vacanta calatorie plecare

Conditii de calatorie – Calatorii 2021

Pentru ca de curand am lansat calendarul ce cuprinde calatoriile de grup si aventurile pe care le vom organiza in 2021, este necesar sa venim cu o serie e lamuriri vizavi de principalele nedumeriri pe care le au cititorii nostrii. Vom incerca sa explicam de ce NU EXISTA RISCURI sa iti rezervi locul pentru o vacanta alaturi de noi si de ce toate deciziile pe care le luam sunt bine […]
28 ianuarie 2021
Sahara desert maroc travelship

Ce aducem nou la Travelship in 2021: calatorii de aventura si noi destinatii. Partea a doua

Am inceput aceasta serie vorbind despre planurile si proiectele noastre pe 2021, lansand o miniserie in care am ales sa povestim putin despre fiecare calatorie noua in parte. E drept, ne vom tine si de programul de anul trecut si vom onora si calatoriile planificate in 2020, pe care a trebuit sa le reprogramam, insa despre acestea am tot povestit. Daca in primul articol am scris despre calatoriile in Mongolia […]
27 ianuarie 2021
Sahara desert maroc travelship

Ce ce vine nou Travelship in 2021: calatorii de aventura si destinatii noi. Prima parte

Odata cu primele doze de vaccin anti-covid si un pic de imunizare, a sosit si speranta noastra ca lucrurile vor reveni la un nou normal si ca oamenii reincep sa isi doreasca si sa aiba curajul sa calatoreasca. De curand am lansat mult asteptatul calendar cu calatoriile pentru 2021, asadar consideram ca ar fi potrivit sa prezentam in cateva randuri fiecare dintre calatorii si care ar fi principalele motive pentru […]
31 decembrie 2020
populatia Uros de pe Titicaca travelship peru

Tragem cortina peste 2020. Ce pregatim la Travelship in noul an, 2021?

Ne vine sau nu sa credem, iata ca am ajuns la finalul anului, ne pregatim sa tragem cortina peste 2020 cu atatea planuri suspendate si cu unele suspine. Ramane un an despre care se va vorbi foarte multa vreme si pe care vrand nevrand ni-l vom aminti cu totii. Pentru noi, la Travelship, putem spune ca a fost un an al maturizarii, am invatat cele mai importanta lectii si speram […]
16 decembrie 2020
targ de craciun iarna biserica oameni pom capitala bavarier munchen germania

Unde sa petreci Craciunul tau de poveste: 9 locatii din lume

Parca nu ne vine sa credem cat de repede s-a dus si acest an si iata ca suntem din nou in pragul Sarbatorilor de iarna, poate cel mai placut moment, care ne aduce pe toti impreuna si ne aminteste sa fim mai buni. Lasam in urma 2020 cu toate lucrurile sale mai putin placute si ne vine in minte o intrebare care sta pe buzele multora: unde sa petrecem un […]

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!