Indonezia

Un arhipelag format din peste 18,000 de insule și a 4-a țară a lumii ca număr de locuitori,  Indonezia este o țară pe care o poți descoperi cu adevărat într-un sabatic de un an de zile. Așa că pentru cele 6 zile petrecute în Indonezia, am ales Bali, micul paradis verde. Într-o țară în care peste 50% din populație trăiește la limita subzistenței, oamenii din Bali par că stiu să prețuiască fiecare clipă, iar grijile și stresul sunt înlocuite cu ofrande și masaje de relaxare.
 

Ce ne-a plăcut în Bali?


Simplitatea și felul de a fi al oamenilor din Bali care nu pun deloc preț pe lucrurile materiale, sunt împăcați cu ei și trăiesc din plin clipa prezentă, ceea ce pe la europeni prin cărți se numește Zen.

Nu prea ai cum să nu te îndrăgostești de căsuțele de lemn din Bali, cu grădini proprii cu flori tropicale, înconjurate de orezăriile verzi.

Prețurile sunt unul din motivele pentru care backpackerii sunt îndrăgostiți de Indonezia și în special Bali. Cazare în resorturi de vis pentru 40 de dolari/noapte, masă la resturant pentru 3 dolari sau inchirierea unei mașini pentru o zi la pachet cu șofer pentru 15 dolari de persoană, toate sunt posibile în Bali.
 

Ce nu ne-a plăcut în Bali?


oate că așteptările noastre au fost prea mari, însă stațiunea distracției, Kuta din Bali, ne-a dezamăgit puțin, fiind o locație departe de un paradis tropical și de oamenii simpli din Ubud, mai degrabă invadată de lanțurile americane de fast-food și de negustori șmecheri.
 

Motive pentru a vizita Bali


Pentru relaxare, liniște și zen, Bali nu întâmplător este printre primele alegeri ale multor persoane, fie ei freelanceri, artiști, pensionari, milionari sau chiar tineri ce caută o altfel de viață. Mai mult, Ubud este celebru ca destinație pentru luna de miere datorită locațiilor de cazare de vis, cu oameni primitori și masaj & spa la pachet.
 

Bali – viaţa în verde şi ZenTop 3 cuvinte despre Bali: Zen, paradis verde, distracţie

Pentru mulţi dintre noi, Bali este o mică insulă într-un ocean îndepărtat, unde fie te poţi relaxa la plajă, fie te poţi bucura de peisajul verde al orezăriilor sau încerca un masaj tradiţional balinez. Şase zile petrecute aici ne-au dat ocazia să putem descrie Bali din mai multe unghiuri pentru că:  ne-am strecurat printre curţile oamenilor într-un sat tradiţional; am stat în primele rânduri ale unui spectacol de dans balinez, alături de localnici; am surprins un călugăr hindus în timpul ritualului de rugăciune; ni s-a mulţumit în fiecare dimineaţă cu ofrande de flori frangipane în faţa propriei căsuţe. Nu le-am făcut totuşi chiar pe toate pentru că oricum sperăm să revenim aici şi să îl cunoaştem şi pe marele Ketut din filmul Eat, Pray, Love.

Odată ce te obişnuieşti cu viaţa agitată a marilor metropole (includem aici şi Bucureştiul) şi te consolezi cu faptul că Zen-ul e mai mult un concept aspiraţional, nu poate să nu te impresioneze faptul că oamenii de aici chiar sunt Zen mereu, prin felul lor de a fi și stilul de viață.  Și mai impresionant este dacă te gândești că lumi total opuse, ce par din epoci diferite, există în paralel în acelaşi timp.

Ţi-ai imaginat vreodată cum ar fi să te trezeşti la răsărit în propria căsuţă de lemn, să deschizi cele trei ferestre ce ţin loc de pereţi ai camerei şi să mergi printr-o grădină de flori către piscina care se continuă cu un paradis verde? Nu este o imagine dintr-un vis, acesta este Bali.

Paradoxal, pe lângă atâta spiritualitate este loc şi de distracţie: surfing, cluburi de noapte, roof top parties, pool parties sau chiar room parties. Mari fani ai distracţiei balineze sunt vecinii australieni, de neîntrecut la shot-uri, cocktail-uri şi petreceri până la răsărit.

Călători în Bali

După zborul de două ore din Kuala Lumpur, am schimbat nu numai numele destinaţiei – Ubud - Bali, ci şi cadrul în totalitate. Încă din aeroport, am simţit ospitalitatea oamenilor, majoritatea familiilor de aici trăind din turism, începând de la şoferul prietenos ce ne-a dus la cazare şi până la angajaţii resortului.

Într-o lume modernă a globalizării şi a milionelor de turişti ce ajung aici anual, Bali a reuşit să îşi păstreze foarte bine moştenirea culturală, dar şi natura sălbatică. Principala lor caracteristică este faptul că sunt o enclavă hindusă de aproximativ 3.2 milioane de oameni într-o mare de peste 200 de milioane de indonezieni islamici.

Dacă vă întrebaţi cum de a ajuns această mică populaţie hindusă în mijlocul islamicilor, răspunsul la întrebare este exact în sens invers: cum a ajuns populaţia islamică să domine un teritoriu iniţial hindus? Negustorii arabi ajunşi în actuala Indonezia în secolul al XIV-lea au reuşit să convertească uşor uşor toată populaţia la islamism, rezistând doar cei mai credincioşi dintre hinduşi ce şi-au ales ca loc de refugiu insula Bali.

Ziua 1: Cum poţi mitui paznicii Ubud-ului?

Am ales să împărţim vacanţa aici în două episoade: prima parte a fost cea a Ubud-ului, capitala culturală a insulei, iar cea de-a doua a distracţiei din Kuta. Povestea Ubud-ului începe de la plantele medicinale ale insulei, de unde vine si numele Ubud: ubad = medicină în limba balineză, se continuă cu regi de-ai locului ce şi-au stabilit aici palatele şi cu imaginea actuală a unui loc de retragere şi inspiraţie a artiştilor din diverse locuri ale lumii.

Povestea noastră în Ubud începe cu un transfer asigurat de oamenii ospitalieri din resortul nostru. Ca să fim siguri că avem parte de paradisul descris mai sus cu propria căsuţă în mijlocul  naturii, am ales o locaţie aflată la aproximativ 20 de km de agitatul Ubud. Însă asta nu a fost o problemă pentru că aici este la modă şi accesibil să ai propriul şofer-ghid alături de tine toată ziua.

Cum nu a trebuit să ne stresăm foarte mult cu traficul sau harta, am ajuns direct la Monkey Forest, un loc sacru pentru hinduşi, păzit foarte bine ...de o ceată de maimuţe, pe care le poţi mitui însă destul de uşor cu nişte banane.

Totuşi să o lăsăm mai moale cu mişto-urile despre maimuţe pentru că aici ele sunt considerate animale sacre şi nu degeaba păzesc intrările în temple, făcând parte din imaginea zeităţii hinduse Hanuman.

Maimuţele din Monkey Forest ni s-au părut ceva mai prietenoase decât rudele lor de la Batu Caves din Malaezia, cu mai multe training-uri de dezvoltare personală la activ.

Ne-am plimbat apoi liniştiţi prin centrul Ubud-ului care ni s-a părut că seamănă mai mult a bazar turcesc decât a paradis balinez. Aici totul se negociază, traficul este neobişnuit de mare pentru un orăşel de 30.000 de locuitori şi pe unde întorci capul, fel de fel de suveniruri de-ale locului.
Monkey Forest

Monkey Forest


Paznicul maimuhghj

Îmblânzitorul de maimuțe


I s-a cam urcat maimuţa la cap

I s-a cam urcat maimuţa la cap


bali orezarii piscina

Am ajuns la micul nostru paradis verde din Bali


Ziua 2: O zi printre balinezi

Că tot am vorbit de locaţia de vis din paradisul verde, pentru noi aceasta s-a numit Bumi Ubud Resort, un mini-sat format din căsuţe de lemn cu grădini proprii şi piscină cu terasă, înconjurate din toate părţile de orezării în trepte de un verde specific.

Unul dintre cele mai speciale momente petrecute aici a fost această dimineaţă, începută, cum se putea mai bine, cu un răsărit ce se revărsa asupra dealurilor verzi şi a piscinei şi cu zgomotul naturii trezite la viaţă pe fundal.

Pentru a te bucura de acest decor rupt din rai, nu trebuie neapărat să fii vreo celebritate sau să câștigi la loto. Prețul unei nopți petrecute aici nu depășește prețul unei nopți all inclusive la vecinii noștri bulgari. Am continuat ziua la fel de bine, fiind tratați de către cei de aici ca niște mici regi, cu un masaj balinez ce poate fi întrecut doar de cel thailandez.

Că tot suntem la capitolul ospitalitate în paradis, spre prânz aveam în plan să facem printre exploratorii printre orezăriile din apropiere, iar cei de la hotel au continuat să ne surprindă plăcut și ne-au adus un ghid local care nu prea cunoștea el engleza, dar era talentat la dat din mâini. Alături de turism și pescuit, agricultura este principala sursă de venit a balinezilor, așa că nu prea avea cum să ne mire faptul că orezăriile erau foarte îngrijite și populate cu oameni ce își cărau cuminți coșul pe cap, excat cum vedem prin filme.

Am fost nevoiți să scurtăm plimbarea prin orezării din cauza soarelui puternic, așa că după-amiază ne-am relaxat în piscina hotelului și probabil am fi rămas acolo până la următorul răsărit dacă nu ne-ar fi fost propusă o excursie în satul tradițional Petulu însoțită de marele premiu, admiratul berzelor.

Satul Petulu este renumit pentru populația sa neobișnuit de mare de kokokani...nu, nu este denumirea locuitorilor de aici, ci a berzelor, păsări ce au devenit ocrotitorii satului în urma unei legende. Mai de foame, mai de voie, oamenii de aici au încercat să le vâneze, dar legenda spune că toți vânătorii au fost vizitați de creaturi înspăimântătoare, așa că celor de aici le-a trecut brusc pofta de friptură de barză, ba chiar au început să le venereze.

Kokokanii au devenit astfel și o altfel de binecuvântare pentru sat, atrăgând mulți turiști curioși, printre care și noi, și un cuplu de canadieni veniți parcă pe scuter de pe un alt continent. Locul de admirat păsările este clar stabilit: o terasă dotată cu binoclu și cu beri la cerere cumpărate de la chioșcul de vis-a-vis.

Noi nu ne-am mulțumit doar cu admiratul păsărilor și am mers la o plimbare prin sat, încercând la început curioși și timizi să tragem puțin cu ochiul prin curțile oamenilor până când ne-am dat seama că cei de aici îi așteaptă pe turiști mai ceva ca pe Moș Crăciun.

Am putea descrie ușor viața oamenilor de aici în două cuvinte: simplă și liniștită. Oamenii de aici duc o viață rudimentară/ simplă, investind o bună parte din timp și puținii bani în credință/ liniște, cea mai bună dovadă fiind nelipsitele temple din curtea fiecărei gospodării, temple ce de multe ori arătau mai bine ca propria lor casă.
Așa începe o zi în Bali :)

Așa începe o zi în Bali :)


casa verde Bali

Căsuța cu grădină proprie
Sursa: Bumi Ubud Resort


Cum am fost primiți! PS: nu puteau lipsi lebăduțele :) Sursa: Bumi Ubud Resort

Cum am fost primiți! PS: nu puteau lipsi lebăduțele :)


Plimbarea către orezării

Plimbarea către orezării


Bali.

Bali. Cam asta înseamnă verde :).


Nicio problemă, șoferul așteaptă kokokanii alături de noi.

Nicio problemă, șoferul așteaptă kokokanii alături de noi.


Zâmbet la minut de cum intri în sătucul Petulul

Zâmbet la minut de cum intri în sătucul Petulul


Nu e vreun templu renumit, ci lăcașul de cult al unei simple familii din Petulu

Nu e vreun templu renumit, ci lăcașul de cult al unei simple familii din Petulu


Ziua 3: Câte temple pe metru pătrat credeți că au balinezii?

Pentru această zi, vorbisem cu un șofer- ghid-localnic-care-știe-tot care să stea cu noi toată ziua și să ne ducă pe la celebrele temple din Bali, vorba aia, aveam de unde alege. Dacă trăiați cu impresia că în România sunt multe biserici pe metru pătrat, ei bine, noi am făcut calculul și, în România sunt 8 biserici pe suta de metri pătrați în comparație cu Bali unde sunt 360 de temple pe aceeași suprafață.

Dacă numărul covârșitor de temple vine de la vechiul obicei hindus “nicio gospodărie fără propriul templu”,  câteva dintre ele apar în mai toate imaginile cu insula Bali, iar noi am ajuns la trei dintre acestea: Taman Ayun, templul de pe lacul Bedugul și Tanah Lot.

Dar până să ajungem la Mengwi, fosta capitală regală a insulei, am avut parte de puțină istorie a locului alături de ghidul-șofer Made, al doilea născut. Pentru balinezi, alegerea numelui unui nou-născut nu este tocmai o treabă grea: fată sau băiat, te numești Wayan, Made, Nyoman sau Ketut, adică în traducere liberă primul, al doilea, al treilea sau al patrulea născut.

Drumul a fost unul colorat la propriu, fiecare sat fiind împodobit cu steaguri ale țărilor participante la cupa mondială din 2014, în funcție de simpatia fiecărei gospodării.

Ce a rămas din fosta capitală regală în Mengwi este templul Pura Taman Ayun cu aproape 500 de ani vechime, care înseamnă “Frumoasa Grădină”. Așezat pe o insulă înconjurată de o apă și multe flori, templul a fost construit de către dinastia Mengwi ca parte a unei rețea de temple menite să protejeze insula Bali de spiritele rele.

Și mai pitoresc decât “Frumoasa Grădină” ni s-a părut templul Ulum Danu Bratan din Bedugul, aflat pe lacul acoperit de nuferi și mărginit de copaci de cuișoare. Regiunea Bedugul este cunoscută pentru terenurile fertile, iar templul de pe lac este dedicat zeiței Apei