Vacanta in Bangkok – Orasul Ingerilor | Travelship - calatorii memorabile

Bangkok – Orașul Îngerilor?

Top 3 cuvinte despre Bangkok: recorduri, rege, libertate

Bangkok se poate lăuda cu mai multe recorduri și totul începe chiar de la numele său, cel mai lung nume de oraș din lume conform Guiness Book: “The great city of angels, it’s where the immortal divinity dwells, the invincible city, the royal capital endowed with nine precious jewels and full of joy, it is abundant with enormous royal palaces, it’s where the reincarnated angels reside, at the order of Inrda, Vishvakarma majestically built the capital”. Pentru că ar trece probabil ziua până când thailandezii ar rosti numele complet al capitalei și pentru că e prea lung și pentru Twitter și pentru multe alte motive, Bangkok este prescurtat în thailandeză “Krung Thep”, Orașul Îngerilor. Ca să păstrăm tradiția numelor lungi, am putea denumi Bangkok-ul “Cel mai vizitat oraș din lume conform Global Destinations Cities Index, cel mai călduros oraș al planetei conform Organizației Mondiale de Meteorologie și orașul cu cea mai mare statuie a lui Buddha de aur din lume”.

Ceea ce  ne-a atras atenția de cum am ajuns in vacanta in Bangkok a fost imaginea regelui, peste tot în oraș, în aeroport, pe clădiri vechi sau noi, în temple sau chiar în casele oamenilor în loc de icoană...așa că să nu cumva să vă bată gândul să faceți vreun gest necuviincios la adresa regelui pentru că vă paște închisoarea. De altfel, în Thailanda și mai ales în Bangkok, regele este cu adevărat venerat de oameni, fiind al 9-lea monarh din dinastia Chakri, dinastie ce a mutat capitala în Bangkok, după distrugerea vechiului regat de la Ayutthaya. Regele Rama IX este iubit de popor pentru susținerea democrației, a luptei contra drogurilor și a progresului de care țara s-a bucurat sub conducerea lui.

Cu siguranță nu este vorba de libertatea modelul SUA, însă în Bangkok se vede faptul că Thailanda nu a fost niciodată o țară supusă, după modelul colonial, cum s-a întâmplat de altfel pentru majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est. Cel mai bine poți vedea asta pe Khao San Road, strada plină de tarabe cu street food și alte nebunii sau în Patpong, sex shopping street-ul Bangkok-ului, acolo unde oferta este diversificată, oamenii extrem de inventivi, iar tehnicile de negociere par că sunt înnăscute.


Călători în Bangkok

Se spune că fie iubești, fie urăști Bangkok-ul pentru că este un oraș la care nu poți rămâne indiferent. Bangkok e un imens furnicar, cu un trafic incendiar compus din tuk-tuk-uri pestrițe, biciclete pe post de cărucioare, scutere cu până la 5 persoane, toate circulând haotic de îți sare inima din piept. Din viteză, făcând slalom printre toate personajele acestui trafic, treci razant pe lângă tarabele omniprezente la orice colț de stradă sau mulțimele de oameni și copii ce cască gura.

Deși pare un imens haos, prin Bangkok legile, unele dintre ele foarte ciudate, joacă un rol important: peste tot vezi polițiști cu măști de protecție pe față, nu ai voie să aduci niciun afront regelui, nici măcar călcând din greșeala pe vreo bancnotă ce conține imaginea lui. Mai mult, dacă ești italian, e posibil să ai probleme mari pentru că nu ai voie să ieși din casă fără lenjerie intimă, conform legii :).

Dar tot  Bangkok-ul este un oraș hunted de către mutinaționalele cu pretenții și investitorii cu viziune, este cel mai vizitat oraș din lume (la bătaie cu Londra), iar metroul supra-teran ultramodern lasă în umbră tarabele cu street food și forfota străzilor cu Go-Go Bars.

Din cele două săptămâni în Thailanda și Cambodgia (insulele Phi Phi, Angkor Wat și Phnon Penh), patru zile am avut la dispoziție pentru Bangkok, destul cât să ne dăm seama dacă îl iubim sau urâm.

Ziua 1: În Veneția Estului totul se negociază

Primul contact cu Bangkok-ul? O plimbare cu tuk-tuk-ul și bineînțeles, prima negociere. Atunci când văd un “farang” (european), thailandezii își folosesc zâmbetul și încearcă să fie de folos, mai mult lor decât ție :)). Pentru că este încă o țară săracă, lovită din senin de globalizare și valuri de turiști, pentru cei de aici fiecare turist este o mină de bahți. Dacă te-ai prins, sunt pregătiți cu un zâmbet și o replică universală “ahahahah, mistake, mistake...ahaha”. Cu toate acestea, sunt oameni ospitalieri și buni la suflet și nu am simțit niciun pericol în toată excursia noastră.

Pentru că am trecut testul la negocierea cu șoferul de tuk-tuk, ne-am permis să ajungem în piața de weekend Chatuchak. Aici să vezi negociere...în cea mai mare piață de weekend din lume, cu peste 8000 de tarabe și 100.000 de oameni ce o vizitează pe zi.  Ce poți găsi aici? Mai bine întreabă ce nu poți găsi pentru că piața are 27 de secțiuni de produse, de la mâncare la animale sau antichități. De aici ne-am luat majoritatea suvenirurilor, așa că negociați cu calm și alegeți înțelept.

Piața Chatuchak, plină de farangi :))

Piața Chatuchak, plină de farangi :))

Aici nu am avut curaj să negociem :))

Aici nu am avut curaj să negociem :))

Bangkok-ul nu a fost dintotdeauna orașul aglomerat și plin de zgârie-nori pe care îl vedem astăzi. Acum 200 de ani, poluarea mașinilor din zilele noastre era înlocuită de forfota bărcilor de pe cele câteva sute de “khlongs” (canale cu apă) ce reprezentau principala rută comercială a Bangkok-ului. Printre negustorii europeni ce se aventurau aici, orașul își câștigase supranumele de Veneția Estului.

Orașul modern s-a dezvoltat într-un ritm amețitor în ultimele decenii, așa că infrastructura modernă a autostrăzilor suspendate a lăsat ușor-ușor în urmă numele de Veneția Estului, mare parte din canale fiind astupate. O imagine a vechiului Bangkok, orașul pe canale și casele sale plutitoare, am putut-o descoperi printr-o plimbare cu barca în zona tradițională Thonburi, în așa numitul “sat al artiștilor” – “Khlong Bang Luang”.

Barca ne-a lăsat pe pontonul care se continua prin terasele de lemn ale caselor plutitoare, de unde am putut trage curioși cu ochiul în interiorul caselor vechi, decorate în stil thailandez. Printre primele case a fost Baan Silapin, poate cea mai cunoscută casă de pe aici, în care de multe ori se organizează spectacole tradiționale cu păpuși marionete. Nu ne-am nimerit fix la ora 14:00 când se țin de obicei spectacolele, așa că ne-am plimbat în continuare printre terasele cu flori, cu o mică oprire pentru un desert delicios din alune, fulgi și miere, pregătit pe loc de locuitorii ospitalieri de aici.

Plimbarea cu barca s-a încheiat înapoi în portul Tha Tien, un loc foarte turistic de altfel, aflat chiar în zona Palatului Regal. De altfel, thailandezii știu bine să atragă turiștii, iar una dintre metode este prin renumitele tarabe de street food unde frigăruiele cu calamar, caracatiță, sepie, asezonate cu chips-uri și sosuri specifice nu ne-au lăsat indiferenți. 5 minute mai târziu eram tolăniți pe iarbă la picnic lângă port și putem da deja un review de 5 stele street food-ului din Bangkok.

Seara ne-am petrecut-o în zona Khao San Road – Soi Rambuttri. Viața de noapte din Bangkok nu înseamnă doar “străzile roșii” din Patpong sau Soi Cowboy, ci și un oraș plin de viață, ce pare că nu doarme niciodată, cu străzile înțesate de terase și tarabe cu mâncare, luate cu asalt de back-packeri, călători și străini din toată lumea.

bangkok barca pe apa

Prin Veneția Estului

Gata pentru un selfie în barcă :d

Gata pentru un selfie în barcă :d

Căsuțele plutitoare din centrul vechiului Bangkok

Căsuțele plutitoare din centrul vechiului Bangkok

În culisele din cartierul artiștilor - Bangkok

În culisele din cartierul artiștilor - Bangkok

Cu toată viteza spre Palatul Regal

Cu toată viteza spre Palatul Regal

Street food picnic lângă Palatul Regal și portul Tha Tien.

Street food picnic lângă Palatul Regal și portul Tha Tien.

Khao San Road – poți rătăci o noapte printre magazine, terase și baruri

Khao San Road – poți rătăci o noapte printre magazine, terase și baruri

Ziua 2: Pe 2 roți prin vechea capitală Ayutthaya

A doua zi de dimineață, ne-am luat micul dejun realxați la hotel pentru că aveam planurile făcute și urma să ne petrecem toată ziua în vechea capitală Ayutthaya. Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Bangkok :)), așa că un drum de o oră cu microbuzul s-a transformat într-o aventură de 3 ore cu schimbat de tuk-tuk prin Bangkok și trenuri blocate la semafor în oraș. Nicio problemă, de aia există zâmbetul thailandez și replica “ahahahah, mistake, mistake...ahaha”.

Ajunși în Ayutthaya, am fost bucuroși să închiriem biciclete pentru o zi în oraș, nu de alta, dar bicicletele le conduceam noi. De ce am ales bicicletele? Simplu, pentru că Ayutthaya este astăzi un orășel mic de provincie cu 50.000 de locuitori, în care distanțele dintre principalele obiectivele istorice sunt de doar câțiva kilometri.

Dar mai întâi, hai să vă povestim un pic de Ayutthaya, un oraș prea puțin cunoscut lumii astăzi.

Cu mult timp înainte de Bangkok, exista în Regatul Siam-ului (vechea denumire a Thailandei), Ayutthaya, orașul de 1 milion de locuitori în anul 1700, înconjurat de 12 km de ziduri, 99 de porți și 3 râuri ce îl apărau natural. La acea vreme, ca importanță economică, Ayutthaya era comparabil cu marile orașe europene. În timp ce mare parte din lume trecea prin războaie sângeroase, libertatea și unitatea țării au permis dezvoltarea unui oraș la porțile căruia băteau negustori din toate colțurile lumii pentru a se îmbogăți.

În afară de negustorii din toată lumea, cine mai poftea la bogățiile orașului erau și vecinii birmanezi, ce organizau raiduri în mod constant pe teritoriile thailandezilor. Așa și-a găsit până la urmă sfârșitul și Ayutthaya în 1767, când în urma unui atac de peste un an de zile, porțile orașului au cedat, istoria unui oraș de câteva sute de ani oprindu-se parcă aici în timp, odată cu incendierea completă a orașului. Așa a început povestea noii capitale Bangkok - Orașul Îngerilor, locul ales ca centru de putere al poporului thailandez.

Tot ceea ce mai amintește astăzi de vechea Ayutthaya, fiind martore istoriei locului, sunt ruinele templelor arse și statuile fără cap. În raidurile noastre cu bicicleta pe la temple, ne-au rămas în minte: Wat Phra Si Sanphet, templul familiei regale cu cele trei stupe și fostul Palat Regal, dar și Wat Ratchaburana, unul dintre cele mai bine păstrate temple.

Pe lângă ruinele templelor vechi, am traversat apa în nordul orașului cu o bărcuță pentru a vedea Wat Monthop, un templu al zilelor noastre pentru oamenii ce își duceau aici liniștiși viața. Din nou, e impresionant în Asia contrastul între căsuțele lor sărăcăcioase și templele somptuoase și pline de bogății.

Înapoi în Bangkok, seara aveam rezervare la Cielo Sky Bar pentru o belvedere by night asupra imensului furnicar. Experiența a fost exact ceea ce aveam nevoie după așa o zi, așa că ne-am bucurat din plin de un cocktail rece, amintindu-ne de întâmplările zilei.

În gara din Bangkok, spre Ayutthaya.

În gara din Bangkok, spre Ayutthaya.

Cu bicicleta prin Ayutthaya

Cu bicicleta prin Ayutthaya

Oare merge GoPro-ul?

Oare merge GoPro-ul?

Ce a mai rămas din vechea Ayutthaya după invazia birmanezilor

Ce a mai rămas din vechea Ayutthaya după invazia birmanezilor

Wat Prah Si Sanphet – unul dintre simbolurile Ayutthayei

Wat Prah Si Sanphet – unul dintre simbolurile Ayutthayei

Bangkok-ul noaptea by Cielo Skybar

Bangkok-ul noaptea by Cielo Skybar

Până vine chelnerul, măcar să facem un selfie :d

Până vine chelnerul, măcar să facem un selfie :d

Ziua 3: Marele Palat, temple, temple și Patpong

Am început cea de-a treia zi din vacanta in Bangkok cu Marele Palat, cel mai important și vizitat obiectiv din Bangkok. După distrugerea Ayutthayei, regele Rama I, întemeietorul dinastiei din care face parte și actualul rege a mutat capitala pe cealaltă parte a râului Chao Praya, contribuind decisiv la transformarea micului sătuc în ceea ce este astăzi Bangkok-ul. Totul a început cu înălțarea unor ziduri groase de aproape 2 km lungime ce urmau să protejeze un întreg complex de palate, clădiri administrative și religioase.

Bangkok-ul nu a fost nicioadată cucerit și, în timp, fiecare rege din dinastia Chakri ce a condus țara până astăzi și-a lăsat amprenta printr-un templu sau o pagodă astfel încât Palatul a devenit o emblemă a arhitecturii tradiționale și a istoriei Thai, dar are și influențe aduse de peste mări și țări (cambodgiene, indiene, europene etc.). Toate acestea au transformat locul într-un imens labirint în care cu siguranță ne-am fi descurcat foarte greu fără ghidul nostru, o thialandeză veselă la doar 1.5m ce știa foarte bine să se strecoare printre mulțimile de chinezi, dar și să ne atragă cu poveștile locului. Ce ne-a mai povestit ghida noastră am scris în secțiunea Oameni ai locului.

În labirintul de clădiri, palatul Chakri Maha Prasat ne-a lăsat pur și simplu cu gura căscată: o reședință somptuoasă pentru conducătorii țării așa cum mai vezi și prin Europa, însă ceea ce o deosebește de celelalte este modul în care elementele europene se îmbină perfect cu arhitectura și decorațiile tradițional thailandeze în mijlocul unui peisaj cu bonsai și flori asiatice.

Un alt loc în care turiștii se înghesuiau la coadă este Templul Regal, ce adăpostește statuie a lui Buddha de Smarald – Emerald Buddha. Istoria statuii venerate de un întreg popor este învăluită în mister, originea ei fiind necunoscută. Nimeni în afară de rege nu are voie să se apropie de statuie, iar de trei ori pe an, regele însuși îi schimbă veșmintele în cadrul unei ceremonii speciale în funcție de anotimp (vară, iarnă, sezon ploios) pentru a aduce noroc poporului.

Aproape de Marele Palat, se înalță triumfător Wat Pho despre care se spune că este cel mai vechi templu din Bangkok. Sunt câteva elemente-cheie pentru care Wat Pho este cel mai important templu din Thailanda: a fost cunoscut încă de la început ca un loc al vindecării (ulterior deschizându-se și o farmacie aici), este locul ce a găzduit prima universitate din Thailanda, se spune că aici a luat naștere cultura masajului thailandez, dar mai înainte de toate găzduiește cea mai mare colecție de statui cu Buddha, printre care și imensa statuie de 46 de metri suflată cu aur - Buddha Înclinat. După ce vizitați templul vă puteți relaxa și la un masaj tradițional chiar la vechea școală de masaj de la Wat Pho.

Masajul l-am lăsat mai pentru seara, așa că fuga spre portul Tha Thien pentru a lua barca ce ne-a dus pe partea cealaltă a râului Chao Phraya, la templul Wat Arun, de unde aveam în gând să vedem apusul. Fiecare templu are povestea lui, iar Wat Arun este un templu cu un puternic simbolism mitic, fiind considerat o reprezentare a Muntelui Meru, centrul lumii în credința buddhistă. Din păcate templul era în reconstrucție, așa că nu am putut urca în vârf și a trebuit să ne mulțumim cu un apus din barcă :).

Ușor-ușor s-a lăsat seara, iar o vizită în Bangkok nu ni se părea completă până nu am făcut și noi pe curioșii în zona Patpong, un fel de Red District din Amsterdam, dar la nivel macro.  Imaginați-vă că avioane întregi aduc aici turiști cu un singur scop, 400.000 de femei din zona Bangkok sunt în această industrie, iar veniturile directe sau indirecte din prostituție reprezintă cam 1.5% din PIB-ul țării.

Poate că vă întrebați ca și noi de ce Thailanda. Se pare că fenomenul a luat amploare pe la mijlocul anilor ’60, atunci când soldații americani ce luptau pe frontul din Vietnam căutau în Thailanda “some relaxation, man”. Guvernul thailandez căuta ceva bani în plus la buget într-o țară foarte săracă la acea vreme. Aceste “ceva-uri” complementare au dus la legalizarea tacită a prostituției, iar pe fondul dezvoltării țării din punct de vedere turistic și a globalizării, s-au creat mărci înregistrate în lume cum ar fi Patpong, Soi Cowboy, Go-Go bars sau ping-pong shows.

Am dat și noi o tură curioși prin zona Patpong, ce găzduiește și o piață de noapte, magazine de suveniruri, dar mai ales adevărate parade de costume tematice și culori: farmaciste, polițiste sau Barbie-travestiți. Totuși, pentru noi senzațiile tari din seara asta au fost lăcustele fripte degustate în stradă la taraba de street food, după care o bere Singha la o terasă cu vedere la show-ul de pe stradă.

La Palatul Regal

La Palatul Regal

palatul regal bangkok

Chakri Maha Prasat – cel mai somptuos din complexul regal

Câte temple, atâtea capete ;))

Câte temple, atâtea capete ;))

Reclining Buddha - 46 de metri lungime

Reclining Buddha - 46 de metri lungime

Ziua 4: Scene din James Bond prin vacanta in Bangkok

În ultima zi în Bangkok, am vrut să ne cumpărăm ultimele suveniruri direct din barcă (de la Damnoen Floating Market), am fost atrași de povestea lui Jim Thompson și am făcut o tură pe la reședința regală Dusit Palace.

Din nou am avut nevoie de skill-urile de negociatori pentru a aranja excursia de jumătate de zi până la piața plutitoare Damnoen Saduak, piața făcută cunoscută în toată lumea de filmul lui James Bond The Man With The Golden Gun și de Bangkok Dangerous cu Nicolas Cage. În trecut piețele plutitoare erau modul uzual de a comercializa produse în Bangkok-ul aflat pe canale, astăzi au mai rămas doar câteva, cu scop turistic, ce-i drept. Cu toate că plimbarea cu barca printre tarabele plutitoare semăna mai mult cu traficul la o oră de vârf în Bangkok, experiența inedită a făcut ca efortul să merite din plin.

Înapoi în Bangkok, tot la capitolul mister și James Bond am rămas pentru cp am mers să vizităm casa lui Jim Thompson, enigmaticul personaj american, fost spion CIA, ce a ales să renunțe la viața de lux din SUA pentru o viață plină de aventură în Bangkok-ul anilor ’60. Thompson a fost un om respectat în Thailanda, reușind să ducă industria textilă de aici la un renume internațional. Viața și povestea lui aici sunt învăluite de mister, acestea dispărând brusc în timpul unei plimbări prin junglă în Malaezia.

Dincolo de realizările din industria textilă, ce a lăsat în urmă Jim Thompson este casa sa, pe care noi am și vizitat-o. Fost arhitect de meserie, cu gusturi rafinate, atracție pentru cultura thailandeză și resurse financiare pe măsură, acesta și-a construit o casă ce a devenit muzeu. Respectând superstițiile și principiile culturii thai combinate cu ideile sale de arhitect și decorând casa cu obiecte de artă din Thailanda, putem spune că Jim Thompson și-a câștigat un loc în istorie.

Ultima parte a zilei am continuat-o tot în stil James Bond, fără să ne-o dorim de data această. Ajunși la Dusit Palace și Vimanmek Mansion, palatele regale construite de către Rama V după ce a prins gustul stilului european, am aflat că nu puteam vizita reședința decât în îmbrăcăminte adecvată, așa că ce puteam face...decât să improvizăm ceva?

Vimanmek Mansion, un fel de Peleș cu accente thailandeze, dar cu peste 80 de camere e un reper foarte bun pentru a descoperi stilul arhitectural de interior thailandez, combinat cu influențe europene. Inedite sunt obiectele colecționate de către rege în călătoriile sale în lume, precum și clădirea cu camere pe rotund și ferestre mari de lemn de jur împrejur.

Cam atât despre vacanta in Bangkok, despre Cambodgia, următoarea noastră destinație în celelalte articole. Dacă aveți de gând să va faceți bagajele către Bangkok sau insulele Phi Phi, poate vă ajută ghidurile noastre practice de la secțiunea De la traseu la utile.

Damnoen Saduak Floating Market : făcută celebră de filmul 007 al lui James Bond

Damnoen Saduak Floating Market : făcută celebră de filmul 007 al lui James Bond

Cumpărături la Floating Market

Cumpărături la Floating Market

damoek floating market bangkok

Taraba plutitoare cu fructe

Casa misteriosului personaj Jim Thompson

Casa misteriosului personaj Jim Thompson

Poftiți în livingul lui Jim Thompson

Poftiți în livingul lui Jim Thompson

Dusit Palace – varianta thailandeză a Capitoliului

Dusit Palace – varianta thailandeză a Capitoliului

James Bond demascat la Dusit Palace

James Bond demascat la Dusit Palace


Oameni ai locului

Thailandezii s-au născut în “Țara celor 1000 de zâmbete” și sunt crescuți de mici în spiritul filozofiei Jai Yen care înseamnă "inimă rece" și ce îi va ajuta întotdeauna să evite conflictul și confruntarea socială. Această filozofie face din ei niște oameni extrem de pașnici, ospitalieri și plini de căldură sufletească. Și asta se simte. Primul zâmbet.

Totuși, zâmbetul ajunge uneori să fie un "saving face" care poate fi folosit pentru a evita o confruntare, în momentul în care nu înțeleg ceva sau când apare o neînțelegere, așa că nu vă lăsați păcăliți. Mai ales în zonele turistice, thailandezii au învățat să profite cu zâmbetul pe buze de călători, de aceea e bine de știut că, de cele mai multe ori, ajutorul dezinterest ascunde un interes în spate. Atâta timp cât ești conștient de asta, nu ai de ce să îți faci griji pentru că, după cum am zis, oamenii sunt pașnici, iar locurile nu sunt periculoase. Al doilea zâmbet.

Dintre thailandezi, am stat cel mai mult de vorbă cu ghida noastră de la Marele Palat, Chanchom Meepark, o femeie de 1.5m, la vreo 40 de ani, cu o pălărie de paie în cap și extrem de haioasă, veselă și descurcăreață. Chanchom lucra ca funcționar la Marele Palat, iar în timpul liber făcea tururi pentru turiști.  Cu zâmbetul pe buze, ne-a povestit de turiștii chinezi care vin în număr din ce în ce mai mare aici, dar care “Nu înțeleg mare lucru, sunt foarte gălăgioși și nu sunt pe placul meu”. Ne-a povestit și despre cultura oamenilor de aici de a-l venera pe rege: “Regele este foarte iubit aici, toți oamenii au poze cu el prin case și îl respectă ca pe un Zeu” și ne-a spus cu mândrie că “thailandezii sunt foarte longevivi și că bunica ei are 97 de ani de ani”. Al treilea zâmbet.

Thai energy

Thai energy5 motive pentru o vacanta in Bangkok

De multe poate că duce lipsă Bangkok-ul însă dacă vorbim de viața de noapte, orașul este în top la orice capitol: cluburi de noapte cu petreceri până în zori, barurile din zona roșie – Patpong sau Soi Cowboy pentru cei doritori, shopping-ul nocturn în zona Khao San Road, sau rooftop bar-uri. Bangkok-ul poate rivaliza oricând cu New York-ul pentru supranumele de “orașul care nu doarme”.

Cu aromele de street food ce te ademenesc la tot pasul pe străzile din Bangkok, restaurantele de clasă mondială - Bo Lan, Gaggan, Nahm, dacă enumerăm doar câteva, sau imensul Royal Dragon Restaurant (cel mai mare restaurant din lume mulți ani la rând cu peste 1000 de angajați), experiența culinară în Bangkok nu poate fi decât una de neuitat.

Poți retrăi experiența vremurilor de mult apuse atunci când Bangkok era numit “Veneția Estului”, printr-o plimbare cu barca pe vechile canale (khlong) până în zona tradițională a orașului, satul artiștilor din Thonburi.

Dacă ar fi să ne ghidăm după faptul că că aproape la orice colț de stradă prin oraș regăsești câte un templu, Bangkok poate fi numit foarte ușor și “Orașul Templelor”. În afară de numărul mare al templelor, moștenirea culturală și istorică a Wat Pho, Wat Arun sau Temple of the Emerald Buddha reprezintă o atracție pentru orice turist din lume.

Shopping-ul poate face parte din top motive de a călători în orice mare oraș. Bangkok-ul este însă diferit. Nu vorbim de zecile de mall-uri moderne prezente și aici peste tot, ci de experiența de a face shopping precum thailandezii acum câteva sute de ani direct din barcă, în mijlocul acțiunii din piețele plutitoare sau de a rătăci o zi întreagă printre cele 8000 de tarabe ale Chatuchak Market, una dintre cele mai mari piețe din lume.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1 de vacanta in Bangkok:

În prima noastră zi în Bangkok am încercat să luăm pulsul orașului . Am rătăcit câteva ore bune prin Chatuchak Weekend Market (stația de metrou Mo Chit), ne-am plimbat apoi cu barca din portul Tha Thien spre vechile canale ale orașului în Thonburi, iar spre seara am mers în zona Khao San Road – Soi Rambuttri (situată central, cam la 20 de minute de mers de zona portului Tha Thien), pentru a descoperi puțin din ceea ce înseamnă viața de noapte în Bangkok.

 • Chatuchak Weekend Market: prin anii 40’ în Thailanda s-a dat o lege ca fiecare mare provincie a țării s-a aibă câte o piață imensă ce o va reprezenta. Chatuchak Market a fost aleasă pentru a fi “Regina Piețelor” în Bangkok abia începând cu anii 80’, după ce în prealabil alte piețe din oraș au deținut acest privilegiu. Cu peste 200,000 de oameni ce ajung pe aici în fiecare weekend, este considerată cea mai mare piață de weekend din lume.
 • Ce veți găsi pe aici? De toate! Suveniruri de toate feluri, haine, mâncare, obiecte decorative, cam tot ceea ce vă trece prin minte. Prețurile afișate se pot aproape întotdeauna negocia.
 • Piața este deschisă vineri seara 18:00- 24:00, sâmbăta și duminica: 09:00 – 18:00. Puteți ajunge aici ușor cu metroul până la stația Mo Chit. Cu taxiul sau tuk tuk-ul din zona centrală – Palatul Regal, veți face cam 40 de minute iar o cursă costă în jur de 150 de baht.
 • Plimbarea pe râul Chao Praya spre satul artiștilor - “Khlong Bang Luang”: În Bangkok-ul vremurilor trecute, autostrazile suspendate de astăzi erau înlocuite cu canale navigabile și case de lemn plutitoare, iar zilele oamenilor se învârteau în jurul pescuitului și al comerțului. Astăzi mare parte din canale au fost astupate pentru a face loc proiectelor moderne de infrastructură. Puteți face o mică călătorie în Bangkok-ul tradițional pe canalele din orașul vechi Thonburi, spre satul artiștilor Khlong Bang Luang.
 • Puteți închiria o barcă din portul Tha Thien. Pentru o experiență cât mai autentică, inchiriați barca de maxim 8 persoane. Negociați întotdeauna prețul cerut inițial (fiind zonă turistică este foarte indicat să faceți asta) și nu uitați să stabiliți și o mică oprire pentru a explora satul artiștilor. Noi am plătit 300 de baht de persoană pentru o plimbare cu barca ce a durat în total 1 oră jumătate plus o oprire în sat cam de 30 de minute.
 • La finalul plimbării, dacă vi se face foame puteți încerca street food-ul local din fața portului cu fructe de mare de mare la grătar. Puteți improviza chiar și un mic picnic pe iarba verde din parcul vecin. Noi nu am rezistat tentației J.
 • Khao San Road – Soi Rambuttri: Khao San Road este locul preferat de către backpakerii din toată lumea. Localuri ieftine și magazine ieftine, street food cât cuprinde, însă și agitație pe măsură. Spre seara locul devine și mai animat, muzica și distracția de la terasele și cluburile din jur fiind la cote înalte.  Soi Rambuttri, strada paralelă cu Khao San Road, este mai degrabă tradițională, cu clădiri vechi, păstrate bine conservate. Nici de aici nu lipsesc terasele ori magazinele de suveniruri.
 • În zona Khao San Road – Soi Rambuttri ajungeți ușor pe jos cam în 15-20 de minute, dacă veniți din Rattanakosin (orașul vechi cu Royal Palace sau Wat Pho). Metrou nu există în această parte a orașului, așa că celelalte variante ar fi taxiul sau tuk-tuk-ul

Cu barca printre vechile canale, spre Satul Artiștilor

Cu barca printre vechile canale, spre Satul Artiștilor

Nebunia de pa Khao San Road

Nebunia de pa Khao San Road

Ziua 2:

Înainte de Bangkok, a existat Ayutthaya - un oraș înfloritor cu un milion de locuitori la anul 1700, capitala regatului cu același nume, ce a dominat Asia de Sud Est pentru câteva sute de ani. După ce a fost distrus în 1767 de invazia birmaneză, orașul a fost abandonat, iar capitala mutată în Bangkok. Astăzi Ayutthaya este un mic orășel de provincie cu 50,000 de locuitori ce păstrează prin ruinele sale urmele trecutului glorios. Pentru a 2-a zi, am ales să vizităm Ayutthaya printr-o excursie de o zi din Bangkok. Seara, ajunși din noi în Bangkok, am mers la Cielo Sky Rooftop Bar pentru a admira orașul de la etajul 46.

 • Ayutthaya este situat la 70 de kilometri de Bangkok (cam o oră și jumătate ca timp), iar cea mai simplă și ieftină variantă de a ajunge aici este cu microbuzele ce pleacă din 20 în 20 de minute de la Victory Monument (ajungeți aici cu metroul, stația cu același nume). Cumpărați biletul direct de la șofer sau de la standul de lângă (60 de baht doar pentru dus). La întoarcere puteți lua microbuzele spre Bangkok din Ayutthaya din zona gării, strada Naresuan.
 • În Ayutthaya punctul central de interes este situl arheologic al vechiului oraș (Monument Unesco), întins pe o rază de câțiva kilometri. Pentru a vă deplasa, aveți varianta cu tuk-tuk-ul închiriat pentru toată ziua (între 300 și 500 de baht/3 ore), sau varianta de a închiria o bicicletă pentru cei ce sunt fani eco. Noi am ales varianta cu bicicleta și am fost foarte mulțumiți de alegere. Multe centre de închiriere se găsesc pe strada Soi 2, iar o bicicletă costă cam 50 baht/zi.
 • Orașul vechi este înconjurat de râurile Chao Phylara, Lop Buri și Pasak și are forma unei insule. Monumentele nu au rezistat foarte bine invaziei birmaneze, orașul fiind ars din temelii, însă printre cele mai reprezentative sunt:
 • Wat Phra Si Sanphet: Centrul vechiului oraș, astăzi poate fi vizitat templul Regal, cu cele trei pagode ce adăpostesc cenușa a trei regi din perioada Regatului de la Ayutthaya.
 • Wat Mahathat: poate cel mai faimos loc din Ayutthaya, acolo unde natura a creat o operă de artă prin rădăcinile copacilor ce acoperă conturul capului lui Buddha.
 • Wat Ratchaburana: unul dintre cele mai bine păstrate temple, construit în secolul XV de către regele Borommarachathirat II în memoria celor doi frați ai săi, ce s-au duelat până la moarte într-o luptă pentru obținerea tronului.
 • Wat Monthop: templul buddhist aflat în partea de nord a vechiului oraș. Se ajunge aici traversând râul într-o mică barcă de lemn. Mult mai puțin turistică și foarte liniștită, merită de explorați această mică parte de oraș.
 • Cielo Sky Bar: se spune că nu puteți vizita Bangkok-ul fără a merge la un Rooftop Bar. Cielo Sky Bar poate fi o alegere foarte potrivită: loc nu foarte aglomerat și atmosferă relaxantă, priveliștea orașului de la etajul 46, mâncare bună și prețuri medii (200 baht un cocktail).
 • Puteți ajunge ușor la Cielo Sky Bar cu metroul, până la stația Pra Kannong. De aici mai aveți de mers maxim 5 minute, până la Lux Condominium, clădirea ce găzduiește restaurantul. Deschis zilnic între 06:00 dimineața și 1:30 noapte. Pe site-ul lor găsiți mai multe informații.

Wat Phra Si Sanphet

Wat Phra Si Sanphet

Vechea capitală Ayutthaya

Vechea capitală Ayutthaya

Ziua 3:

O zi dedicată celor mai importante obiective din Bangkok, toate aflate în Rattanakosin, orașul vechi: Marele Palat și imensul complex unde se află și statuia lui Buddha de Smarald, apoi templul Wat Pho și după ce am trecut râul Chao Praya cu barca, templul Wat Arun. În afară de Marele Palat și de temple, Bangkok-ul mai este cunoscut și pentru viața de noapte și go-go bars-urile așa că seara ne-am plimbat puțin și prin zona roșie - Patpong.

 • Grand Palace: Marele Palat a fost construit la ordinul regelui Rama I, fondatorul actualei dinastiei Chakri, în 1782 atunci când a decis să mute capitala țării de la Thonburi, în noul Bangkok, aflat de partea cealaltă a râului Chao Praya. A fost folosit ca și reședință regală vreme de peste 150 de ani și fiecare rege ce a condus țara a mai adăugat câte o clădire sau templu imensului complex ce astăzi este folosit doar pentru ceremonii oficiale.
 • Pentru a înțelege cel mai bine locul, vă puteți închiria un ghid de la intrarea în complex (costă cam 700-800 baht/2 ore, în funcție de cum negociați). Dacă alegeți totuși să vizitați pe cont propriu locul, nu ratați Palatul Chakri, construit de către regele Rama V într-un stil arhitectural ce îmbină elementele europene cu cele asiatice, dar mai ales Templul lui Buddha de Smarald (Wat Phra Kaew).
 • Palatul este deschis zilnic între 08:30 – 15:30. Prețul unui bilet de acces este de 500 de baht și include vizitarea curții interioare a palatului, Templul lui Buddha de Smarald, Pavilion Regal al decorațiilor și al monezilor și Muzeul Vimanmek (aflat într-o altă locație).
 • Trebuie să respectați niște reguli stricte în ceea ce privește vestimentația: pantaloni lungi și tricou pentru bărbați, fustă cel puțin până la genunchi sau pantaloni, și bluză ce acoperă umerii pentru femei. Puteți împrumuta gratuit obiecte vestimentare adecvate chiar de la intrarea în Palat.
 • Templul Wat Pho: aflat foarte aproape de Grand Palace, Wat Pho există pe acest loc încă de pe vremea când Bangkok-ul era doar un mic sătuc. Adăpostește cea mai mare colecție de statui cu Buddha din Thailanda printre care și celebra statuie de 46 de metri Reclining Buddha. Pe lângă rolul religios, aici a fost înființată prima universitate din Bangkok, dar și prima școală de masaj (contra cost puteți încerca aici și un masaj tradițional). Programul de vizitare al templului este zilnic, între 08:30 – 18:00, iar un bilet de acces costă 100 de baht.
 • Templul Wat Arun: templul are o însemnătate istorică deosebită, fiind locul central al fostei capitale din Thonburi, înainte ca acesta să fie mutată pe actualul loc. Pentru o priveliște superbă a orașului din vârful templului, cel mai bine îl vizitați la apus. Ajungeți aici foarte ușor cu barca din Tha Thien (portul aflat foarte aproape de Marele Palat și Wat Pho. Templul este deschis zilnic între 08:30 și 17:30, iar un bilet costă 50 de baht.
 • Patpong: red district, go-go bars, ping-pong show – sunt deja cuvinte marcă înregistrată în lume când vine vorba de Thailanda. Din zona Patpong se pare că a început totul, prin anii 60’, atunci când soldații americani ce luptau în Vietnam, aveau nevoie de “a lot of fun, man”). Puteți da o tură pe strada plină de baruri și spectacole de costume, pentru a vă face o idee.
 • Nu este deloc periculos, atât timp cât nu intri în vreun local dubios. Tot în zona Patpong găsiți și o mulțime de street food sau chiar o piață de noapte. Ajungeți aici ușor cu metroul până la stația Sala Daeng sau Silom. În plus, orice taximetrist va fi bucuros să vă aducă aici, de obicei aceștia primind comisioane importante de la patronii barurilor.

Chakri Maha Prasat, poate cea mai elegantă clădire de la Grand Palace

Chakri Maha Prasat, poate cea mai elegantă clădire de la Grand Palace

Templul Wat Arun, aflat în restaurare

Templul Wat Arun, aflat în restaurare

Ziua 4:

Jumătate din zi am alocat-o pentru a vizita piața plutitore Damnoen Saduak, aflată la 100 de km de Bangkok. Din nou înapoi în Bangkok după prânz am vizitat casa construită în stil tradițional thailandez a misteriosului Jim Thompson (stația de metrou National Stadium) și Vinmek Mansion, fosta reședință regală.

 • Piața plutitoare Damnoen Saduak: în vremurile trecute comerțul prin Thailanda se realiza nu doar prin piețele clasice ori pe stradă, ci și direct din barcă, prin piețele plutitoare. Astăzi, mare parte din piețele plutitoare au dispărut, Damnoen Saduak fiind una dintre excepțiile rămase, cei drept mai mult cu scop turistic decât practic dacă judecăm după numărul imens de turiști și după prețurile preacticate de comercianții “plutitori”. Merită să vizitați piața pentru experiența inedită.
 • Piața are loc zilnic începând de la primele ore ale dimineții și până spre prânz. Distanța de 100 de km dintre Bangkok și Damnoen Saduak se parcurge cu taxiul cam în 2 ore și costă în jur de 600 de baht dus întors. Varianta de a inchiria un taxi este mult mai ieftină decât să plătiți pentru un tur organizat direct din Bangkok.
 • O dată ajunși în Damnoen Saduak, majoritatea taximetriștilor încearcă să îi lase pe turiști cam la 1 kilometru distanță de piață, acolo unde vi se va spune că pentru a vizita piața singura varianta este să închiați o barcă ce costă minim 1000 de baht. Este schema clasică prin care încearcă să profite de turiști, însă este foarte simplu sa o evitați: mergeți pur și simplu 1 kilometru pe drumul de lângă parcare și veți vedea piața de unde puteți inchiria barca cu 100 de baht.
 • Casa lui Jim Thompson: “Vocea orașului”, așa cum a mai fost numită casa americanului ce a făcut avere în Thailanda, este o foarte bună reprezentare a stilului thai combinat cu gustul și rafinamentul de arhitect și mare colecționar al lui Jim Thompson. După dispariția misterioasă a omului de afaceri în anii ’60, casa a fost transformată în muzeu și este astăzi unul dintre cele mai vizitate obiective din Bangkok.
 • Este situată în zona National Stadium, pe strada Soi Kasem San. Puteți ajunge aici ușor cu metroul până la stația National Stadium și apoi încă 10 minute de mers pe jos.
 • Programul este de la ora 09:00 la 18:00 iar prețul biletului de acces este de 150 baht. Casa se vizitează doar alături de un ghid (din 20 în 20 de minute). Mai multe detalii aici.
 • Vimanmek Mansion: Reședința Regală a fost construită după ce regele Rama al V-lea a vizitat Europa la începutul secolului și a fost inspirat de stilurile arhitecturale de aici. Interiorul este bogat decorat cu obiecte tradiționale, dar și obiecte adunate de rege de prin călătoriile sale în lume. Puteți vizita Palatul în baza biletului de intrare de la Grand Palace. De asemenea și aici se aplică aceleași reguli vestimentare stricte.
Poftiți la cumpăraturi - Damnoen Saduak Floating Market

Poftiți la cumpăraturi - Damnoen Saduak Floating Market

Ce ar mai fi de vizitat în Bangkok?

Mai jos câteva idei pentru a va petrece timpul prin Bangkok, lucuri în care noi ne-am fi dorit să ajungem, dacă aveam ceva mai mult timp la dispoziție:

 • Wat Traimit: templul aflat în Chinatown este renumit pentru faptul că aici se află cea mai mare statuie din aur masiv a lui Buddha: aproape 5 metri înălțime și peste 5 tone greutate. Statuia a fost multe sute de ani învelită în ipsos, fiind descoperită din întâmplare în 1955.  Templul se află aproape de stația de metrou Hua Lamphong. Prețul unui bilet este de 40 de baht, iar programul între 08:00 – 17:00.
 • Lumphini Park: dacă doriți puțin aer curat (ceva rar în Bangkok) puteți da o fugă în Lumphini, principalul parc al orașului. Se ajunge ușor cu metroul suprateran sau cu metroul clasic, de la stațiile Lumphini sau Sala Daeng.
 • Un meci de Muay Thai: boxul thailandez, sau Muay Thai, este sportul național al thailandezilor. Puteți merge la un meci adevărat între campioni ce se antrenează ani de zile, pe stadionul  Rajadamnern, cel mai renumit stadion din Thailanda pentru astfel de evenimente. Biletele pot fi cumpărate și online. Mai multe detalii aici, pe site-ul oficial al stadionului.


1. Când să călătorești în Bangkok?

Bangkok este cel mai călduros oraș de pe glob cu o temeperatură medie anuală în jurul a 28 de grade. Climatul de aici cuprinde 3 anotimpuri: sezonul cald: din martie până în iunie – cu temperaturi medii de 34-35 de grade, sezonul ploios: iulie – octombrie și sezonul rece: noiembrie – februarie, cu temperaturi medii de 27-28 de grade.

Cea mai bună perioadă de vizitat Bangkok-ul este, ați ghicit probabil, perioada noiembrie – februarie. Problema ar fi că toți ceilați turiști gândesc asta iar orașul este foarte aglomerat în plin sezon.

2. Transport:

 • Principalul aeroport al orașului unde aterizează cursele internaționale este Aeroportul Internațional Suvarnabhumi.
  • Aeroportul oferă birouri de unde vă puteți obține viza pentru Thailanda - visa on arrival, în cazul în care aveți nevoie.
  • Suvarnabhumi International Airport este situat cam la 40 de kilometri de centrul orașului, iar o cursă cu taxiul durează cam o oră și nu ar trebui să coste mai mult de 400-450 de baht. (insistați ca soferul să folosească taxi-metrul și luați de asemenea în calcul faptul că traficul prin Bangkok este de multe ori imposibil).
  • O altă variantă de transfer către oraș, ceva mai ieftină, este autobuzul expres (tarif fix 150 baht/cursă). Acesta are patru opriri în oraș: Silom Road, Sukhumvit Road, Khao San Road și Gara principală Hualampong.
  • În cazul în care aveți un zbor de legătură de pe celălalt aeroport al orașului, Don Muang luați în calcul pentru transfer minim o oră (distanța între ele este de 50 de kilometri).
 • Don Muang este aeroportul de pe care pleacă cursele interne sau cele low-cost.
  • Aeroportul este situat la 25 de kilometri de centrul orașului și cel mai facil mod de transfer către oraș este tot cu taxiul. (cam 45 de minute și aproximativ 300 de baht).
  • O altă variantă de transfer spre oraș este autobuzul 29, ce are opriri în zona Siam. Costă doar 20 de baht, dar timpul pierdut este mai mare decât varianta cu taxiul.
 • Bangkok-ul este un oraș imens ca întindere, împărțit în 50 de cartiere și 154 de subcartiere. Este greu să numești care ar fi centrul într-un astfel de oraș. Variantele folosite cel mai des ca puncte de reper sunt Siam Square și zona Silom. Victory Monument este o piață imensă și principalul hub al orașului de unde pleacă autobuzele sau microbuzele.
 • Principalele zone de interes în oraș sunt:
1. Rattanakosin: orașul vechi, locul unde se găsesc principalele obiective – Royal Palace sau Wat Pho. Dezavantajul este că în această zonă nu există metrou.

2. Siam Square: centrul modern al orașului, zona plină de hoteluri de lux și mall-uri

3. Sukhumvit: zona de lux a orașului preferată de către cei cu pretenții. Hoteluri de lux, dar și viața de noapte: zonele roșii Soi Cowboy sau Nana se găsesc aici.

4. Silom: ziua centrul financiar al orașului, seara viață de noapte și go-go bars în zona Patpong.

5. Thonburi: Partea tradițională a orașului, locul unde puteți explora casele plutitoare construite pe vechile canale.

6. Khao San Road: magazine, terase și baruri – nightlife, într-un cuvânt. Locul preferat al backpackerilor din toată lumea.

harta bangkok
 • Traficul în Bangkok este o mare problemă, așa că deși cursele cu taxiul sunt ieftine, va trebui să vă înarmați cu multă răbdare pentru a face față cozilor interminabile și a negocia cu șoferii ce nu vor să folosească taxi-metrul.
 • Metroul nu este foarte dezvoltat în oraș, iar ca turist poți face o plimbare cu Sky Train-ul mai mult pentru experiență decât pentru partea utilă, principalele obiective turistice ale orașului nefiid situate de-alungul liniilor. Aici regăsești harta metroului și a Sky Train-ului din Bangkok.
Tuk-tuk-ul, prietenul turiștilor prin Bangkok

Tuk-tuk-ul, prietenul turiștilor prin Bangkok

3. Cazare:

Într-un oraș precum Bangkok se găsesc cu siguranță variante de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. Mai jos câteva sugestii, în funcție de locație și preț:

 • Buget mare, locație aproape de metrou: în zona Siam se găsesc foarte multe hoteluri de lux. Zona este deservită de metrou și este mai degrabă alegerea perfectă pentru cei ce se află în Bangkok pentru business trip.
 • Buget mediu, locație foarte bună: Rattanakosin, orașul vechi. Puteți găsi aici cazare la un preț mediu, iar cele mai importante obiective ale orașului pot fi vizitate de aici pe jos. Un dezavantaj este faptul că pe aici nu circulă metroul.
 • Buget mic, locație bună și viață de noapte: Khao San Road, aflat cam la 15 minute de mers pe jos de Royal Palace, zona oferă foarte multe atracții pentru cei ce iubesc viața de noapte și agitația dar în același timp caută și să se încadreze într-un buget mai redus.

Noi am fost cazați în zona Rattanakosin, la 10 minute de Royal Palace, la hotelul Feung Nakorn Balcony Rooms and Cafe. A fost o alegere foarte bună în ceea ce privește costul, localizarea și condițiile oferite.

4. Costuri:

În general Bangkok-ul este un oraș ieftin pentru cei obișnuiți cu prețurile din Europa: o cursă cu taxiul (cu taxi-metrul activat) costă cam pe jumătate cât una în București, o masă la un restaurant mediu costă cam 120 baht (3 dolari), o noapte de cazare la un hotel mediu costă cam 25-30 dolari/cameră dublă.

Dacă sunteți fan street food puteți mânca fructe de mare cu 40 de baht porția (1 dolar), ori puteți cumpăra suveniruri sau haine de la una dintre numeroasele tarabe din stradă, la prețuri foarte mici, cu puțin efort de negociere J.

Cu toate acestea, veți găsi în Bangkok și hoteluri sau restaurante ultraluxoase, prețurile fiind până la urmă adaptate pentru toate gusturile.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Se spune că în Bangkok sunt peste 50,000 de locuri unde poți mânca. Cu o așa ofertă bogată, există variante pentru toți: de la insectele proaspăt prăjite în stradă – pentru amatorii de senzații tari și până la restaurantele de lux cu specific internațional din zona Sukhumvit.

Printre cele mai frumoase experiențe din Bangkok a fost pentru noi street picnic-ul din zona Tha Thien Pier cu frigărui din fructe de mare, servite la apus pe iarba de pe malul râului Chao Praya.

Puteți lua cina și servi un cocktail la Cielo Sky Bar, de unde puteți admira orașul la 360 de grade, de la etajul 46. Dintre toate rooftop barurile din Bangkok am ales Cielo în special pentru faptul că auzisem de atmosfera relaxantă de aici și de faptul că locul nu este sufocat de mulțimile de turiști.

Priveliștea de la Cielo Sky Bar

Priveliștea de la Cielo Sky Bar

Street Food Picnic lângă Tha Tien Pier 

Street Food Picnic lângă Tha Tien Pier

6. Ai grijă să:

 • Viza pentru Thailanda se poate obține chiar pe aeroportul de intrare în țară – Visa on arrival. Taxa de viză este de 1000 baht, taxa ce trebuie platită neapărat în moneda lor. Pentru a evita cât de cât să stați la cozile și așa mari de obținere a vizei, este indicat să aveți la voi o fotografie de 4×6 cm. Va trebui să completați un formular pe care îl obțineți de la birourile de lângă oficiul de obținere a vizei. Dacă alegeți să vizitați mai multe țări din zonă și apoi să reintrați în Thailanda, va trebui de fiecare dată să obțineți viza și să plățiți. Este posibil ca ofițerii să vă solicite și dovada deținerii sumei de 10.000 baht de persoana, sau echivalent în USD ori Euro. Detalii la zi pentru viza de Thailanda regăsiți și pe site-ul MAE.
 • Bangkok-ul este un oraș sigur, dacă este să luăm în considerare dimensiunile sale. Oamenii sunt pașnici și în afară de câteva mici trucuri pentru a câștiga ceva bani în plus nu reprezintă un pericol pentru turiști. Atenție mare la pericolul din trafic, dar și când mergeți pe trotuare sau traversați strada. Thailanda este a 2-a țară din lume în ceea ce privește numărul de morți în accidente rutiere.
 • Dacă veți întâmpina probleme în Bangkok, cel mai bine este sunați poliția dedicată ajutorului pentru turiști la numărul de telefon 1155. Polițiștii normali nu vorbesc engleza și nu vă pot ajuta foarte mult probabil în caz de nevoie.
 • Evitați să mâncați de pe stradă produsele ce conțin ingrediente ce ar putea fi afectate de căldura mare din oraș.
 • Nu solicitați șoferilor de taxi niciun fel de recomandare. Aproape toți au colaborări cu diverse localuri suspecte. De fiecare dată asigurați-vă că șoferul este dispus să folosească taxi-metrul. Varianta de transport cu tuk-tuk-ul este întotdeauna mai scumpă. Nu vă urcați niciodată în tuk tuk fără să stabiliți și negociați prețul în prealabil.
 • Pentru vizitarea Royal Palace și a majorității templelor trebuie să respectați niște reguli stricte în ceea ce privește vestimentația: pantaloni lungi și tricou pentru bărbați, fustă cel puțin până la genunchi sau pantaloni, și bluză ce acoperă umerii pentru femei.


7. Fii inspirat de Bangkok :

Petrecerea burlacilor organizată de câțiva tineri unde altundeva decât în Bangkok în The Hangover Part II surprinde scene amuzante, unele exagerate, altele mai puțin, din viața de zi cu zi orașului.

O melodie veselă cu chef de vacanță ce te poate ajuta să îți faci mai repede bagajele spre vacanta in Bangkok este Baby K: Roma – Bangkok…”ia o pauza mică de la job, hai să ne mutăm în Bangkok, orașul ce întâlnește tropicele... ”.

13 noiembrie 2020
vacanta islanda aurora boreala

Vacanta in Islanda

O vacanta in Islanda nu este pe lista destinatiilor de vis a multor oameni, pentru ca majoritatea nu stie ce comori inedite ascunde aceasta destinatie uluitoare din nord. Islanda este tara misterioasa, unde inca au loc fenomene vulcanice rare, si unde intalnesti la tot pasul cascade, gheizere, plaje cu nisip vulcanic negru, fiorduri si alte minunatii care te lasa mut de uimire. Intinsa pe o suprafata de aproape 50% din […]
31 octombrie 2020
Dalmatia Insula Vis Croatia Panorama Travelship

Top experiente pe care sa le incerci pe Coasta Dalmata

Pentru ca intotdeuna ne face place sa povestim despre locurile dragi, am pregatit acest articol despre ce sa vizitezi pe Coasta Dalmata. Daca mi-ai cere sa iti fac un top trei al celor mai frumoase zone litorale in care am ajuns, as include fara sa sovai Coasta Dalmata, poate chiar pe primul loc! E drept, poate fi si putin subiectivism aici, caci pentru mine Croatia este una dintre tarile favorite […]
7 septembrie 2020
concediu in grecia mori de vant

Grecia

Nu exista niciun loc in lume mai frumos si oricine ar trebui sa isi petreaca macar un concediu in Grecia. Grecia este pozitionata strategic la rascruce Intre trei continente ( Europa, Asia si Africa), chiar In inima Mediteranei. Este formata dintr-un continent peninsular Inconjurat pe trei laturi de Marea Ionica In vest si Marea Egee la est. Are aproximativ 6000 de insule si insulite, grupate In Ciclade (inclusiv Santorini si […]
13 iunie 2020
sat traditional nordul tarii descopera romania

Top 10 locuri de vizitat in nordul Romaniei

Nordul Romaniei este deseori omis atunci cand te gandesti sa planifici o vacanta, sau macar un weekend in Romania, dar sunt atat de multe locuri de vizitat in nordul tarii. Putini stiu ce comori ascunde aceasta regiune si se reorienteaza spre partea centrala si de sud-est a Romaniei, la munte sau la mare. In partea de nord a tarii sunt doua regiuni spectaculoase, Maramures si Bucovina, niste zone care isi […]
25 aprilie 2020
excursii de weekend in romania

Top 7 excursii de weekend mai putin cunoscute, din Bucuresti

Esti in cautarea unor mini excursii de weekend din Bucuresti? Iti propunem o escapada de weekend reusita aproape de casa! Daca locuiesti in Bucuresti si te intrebi cum sa petreci un weekend in apropiere de Bucuresti, ei bine, vestea buna este ca din Bucuresti se pot face multe excursii de weekend mai putin cunoscute, cu masina, la cateva ore distanta. Dincolo de mult prea aglomerata Valea Prahovei, exista multe locuri […]