Bangkok – Orașul Îngerilor?

Top 3 cuvinte despre Bangkok: recorduri, rege, libertate

Bangkok se poate lăuda cu mai multe recorduri și totul începe chiar de la numele său, cel mai lung nume de oraș din lume conform Guiness Book: “The great city of angels, it’s where the immortal divinity dwells, the invincible city, the royal capital endowed with nine precious jewels and full of joy, it is abundant with enormous royal palaces, it’s where the reincarnated angels reside, at the order of Inrda, Vishvakarma majestically built the capital”. Pentru că ar trece probabil ziua până când thailandezii ar rosti numele complet al capitalei și pentru că e prea lung și pentru Twitter și pentru multe alte motive, Bangkok este prescurtat în thailandeză “Krung Thep”, Orașul Îngerilor. Ca să păstrăm tradiția numelor lungi, am putea denumi Bangkok-ul “Cel mai vizitat oraș din lume conform Global Destinations Cities Index, cel mai călduros oraș al planetei conform Organizației Mondiale de Meteorologie și orașul cu cea mai mare statuie a lui Buddha de aur din lume”.

Ceea ce  ne-a atras atenția de cum am pus piciorul în Bangkok a fost imaginea regelui, peste tot în oraș, în aeroport, pe clădiri vechi sau noi, în temple sau chiar în casele oamenilor în loc de icoană...așa că să nu cumva să vă bată gândul să faceți vreun gest necuviincios la adresa regelui pentru că vă paște închisoarea. De altfel, în Thailanda și mai ales în Bangkok, regele este cu adevărat venerat de oameni, fiind al 9-lea monarh din dinastia Chakri, dinastie ce a mutat capitala în Bangkok, după distrugerea vechiului regat de la Ayutthaya. Regele Rama IX este iubit de popor pentru susținerea democrației, a luptei contra drogurilor și a progresului de care țara s-a bucurat sub conducerea lui.

Cu siguranță nu este vorba de libertatea modelul SUA, însă în Bangkok se vede faptul că Thailanda nu a fost niciodată o țară supusă, după modelul colonial, cum s-a întâmplat de altfel pentru majoritatea țărilor din Asia de Sud-Est. Cel mai bine poți vedea asta pe Khao San Road, strada plină de tarabe cu street food și alte nebunii sau în Patpong, sex shopping street-ul Bangkok-ului, acolo unde oferta este diversificată, oamenii extrem de inventivi, iar tehnicile de negociere par că sunt înnăscute.


Călători în Bangkok

Se spune că fie iubești, fie urăști Bangkok-ul pentru că este un oraș la care nu poți rămâne indiferent. Bangkok e un imens furnicar, cu un trafic incendiar compus din tuk-tuk-uri pestrițe, biciclete pe post de cărucioare, scutere cu până la 5 persoane, toate circulând haotic de îți sare inima din piept. Din viteză, făcând slalom printre toate personajele acestui trafic, treci razant pe lângă tarabele omniprezente la orice colț de stradă sau mulțimele de oameni și copii ce cască gura.

Deși pare un imens haos, prin Bangkok legile, unele dintre ele foarte ciudate, joacă un rol important: peste tot vezi polițiști cu măști de protecție pe față, nu ai voie să aduci niciun afront regelui, nici măcar călcând din greșeala pe vreo bancnotă ce conține imaginea lui. Mai mult, dacă ești italian, e posibil să ai probleme mari pentru că nu ai voie să ieși din casă fără lenjerie intimă, conform legii :).

Dar tot  Bangkok-ul este un oraș hunted de către mutinaționalele cu pretenții și investitorii cu viziune, este cel mai vizitat oraș din lume (la bătaie cu Londra), iar metroul supra-teran ultramodern lasă în umbră tarabele cu street food și forfota străzilor cu Go-Go Bars.

Din cele două săptămâni în Thailanda și Cambodgia (insulele Phi Phi, Angkor Wat și Phnon Penh), patru zile am avut la dispoziție pentru Bangkok, destul cât să ne dăm seama dacă îl iubim sau urâm.

Ziua 1: În Veneția Estului totul se negociază

Primul contact cu Bangkok-ul? O plimbare cu tuk-tuk-ul și bineînțeles, prima negociere. Atunci când văd un “farang” (european), thailandezii își folosesc zâmbetul și încearcă să fie de folos, mai mult lor decât ție :)). Pentru că este încă o țară săracă, lovită din senin de globalizare și valuri de turiști, pentru cei de aici fiecare turist este o mină de bahți. Dacă te-ai prins, sunt pregătiți cu un zâmbet și o replică universală “ahahahah, mistake, mistake...ahaha”. Cu toate acestea, sunt oameni ospitalieri și buni la suflet și nu am simțit niciun pericol în toată excursia noastră.

Pentru că am trecut testul la negocierea cu șoferul de tuk-tuk, ne-am permis să ajungem în piața de weekend Chatuchak. Aici să vezi negociere...în cea mai mare piață de weekend din lume, cu peste 8000 de tarabe și 100.000 de oameni ce o vizitează pe zi.  Ce poți găsi aici? Mai bine întreabă ce nu poți găsi pentru că piața are 27 de secțiuni de produse, de la mâncare la animale sau antichități. De aici ne-am luat majoritatea suvenirurilor, așa că negociați cu calm și alegeți înțelept.

Piața Chatuchak, plină de farangi :))

Piața Chatuchak, plină de farangi :))

Aici nu am avut curaj să negociem :))

Aici nu am avut curaj să negociem :))

Bangkok-ul nu a fost dintotdeauna orașul aglomerat și plin de zgârie-nori pe care îl vedem astăzi. Acum 200 de ani, poluarea mașinilor din zilele noastre era înlocuită de forfota bărcilor de pe cele câteva sute de “khlongs” (canale cu apă) ce reprezentau principala rută comercială a Bangkok-ului. Printre negustorii europeni ce se aventurau aici, orașul își câștigase supranumele de Veneția Estului.

Orașul modern s-a dezvoltat într-un ritm amețitor în ultimele decenii, așa că infrastructura modernă a autostrăzilor suspendate a lăsat ușor-ușor în urmă numele de Veneția Estului, mare parte din canale fiind astupate. O imagine a vechiului Bangkok, orașul pe canale și casele sale plutitoare, am putut-o descoperi printr-o plimbare cu barca în zona tradițională Thonburi, în așa numitul “sat al artiștilor” – “Khlong Bang Luang”.

Barca ne-a lăsat pe pontonul care se continua prin terasele de lemn ale caselor plutitoare, de unde am putut trage curioși cu ochiul în interiorul caselor vechi, decorate în stil thailandez. Printre primele case a fost Baan Silapin, poate cea mai cunoscută casă de pe aici, în care de multe ori se organizează spectacole tradiționale cu păpuși marionete. Nu ne-am nimerit fix la ora 14:00 când se țin de obicei spectacolele, așa că ne-am plimbat în continuare printre terasele cu flori, cu o mică oprire pentru un desert delicios din alune, fulgi și miere, pregătit pe loc de locuitorii ospitalieri de aici.

Plimbarea cu barca s-a încheiat înapoi în portul Tha Tien, un loc foarte turistic de altfel, aflat chiar în zona Palatului Regal. De altfel, thailandezii știu bine să atragă turiștii, iar una dintre metode este prin renumitele tarabe de street food unde frigăruiele cu calamar, caracatiță, sepie, asezonate cu chips-uri și sosuri specifice nu ne-au lăsat indiferenți. 5 minute mai târziu eram tolăniți pe iarbă la picnic lângă port și putem da deja un review de 5 stele street food-ului din Bangkok.

Seara ne-am petrecut-o în zona Khao San Road – Soi Rambuttri. Viața de noapte din Bangkok nu înseamnă doar “străzile roșii” din Patpong sau Soi Cowboy, ci și un oraș plin de viață, ce pare că nu doarme niciodată, cu străzile înțesate de terase și tarabe cu mâncare, luate cu asalt de back-packeri, călători și străini din toată lumea.

bangkok barca pe apa

Prin Veneția Estului

Gata pentru un selfie în barcă :d

Gata pentru un selfie în barcă :d

Căsuțele plutitoare din centrul vechiului Bangkok

Căsuțele plutitoare din centrul vechiului Bangkok

În culisele din cartierul artiștilor - Bangkok

În culisele din cartierul artiștilor - Bangkok

Cu toată viteza spre Palatul Regal

Cu toată viteza spre Palatul Regal

Street food picnic lângă Palatul Regal și portul Tha Tien.

Street food picnic lângă Palatul Regal și portul Tha Tien.

Khao San Road – poți rătăci o noapte printre magazine, terase și baruri

Khao San Road – poți rătăci o noapte printre magazine, terase și baruri

Ziua 2: Pe 2 roți prin vechea capitală Ayutthaya

A doua zi de dimineață, ne-am luat micul dejun realxați la hotel pentru că aveam planurile făcute și urma să ne petrecem toată ziua în vechea capitală Ayutthaya. Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din Bangkok :)), așa că un drum de o oră cu microbuzul s-a transformat într-o aventură de 3 ore cu schimbat de tuk-tuk prin Bangkok și trenuri blocate la semafor în oraș. Nicio problemă, de aia există zâmbetul thailandez și replica “ahahahah, mistake, mistake...ahaha”.

Ajunși în Ayutthaya, am fost bucuroși să închiriem biciclete pentru o zi în oraș, nu de alta, dar bicicletele le conduceam noi. De ce am ales bicicletele? Simplu, pentru că Ayutthaya este astăzi un orășel mic de provincie cu 50.000 de locuitori, în care distanțele dintre principalele obiectivele istorice sunt de doar câțiva kilometri.

Dar mai întâi, hai să vă povestim un pic de Ayutthaya, un oraș prea puțin cunoscut lumii astăzi.

Cu mult timp înainte de Bangkok, exista în Regatul Siam-ului (vechea denumire a Thailandei), Ayutthaya, orașul de 1 milion de locuitori în anul 1700, înconjurat de 12 km de ziduri, 99 de porți și 3 râuri ce îl apărau natural. La acea vreme, ca importanță economică, Ayutthaya era comparabil cu marile orașe europene. În timp ce mare parte din lume trecea prin războaie sângeroase, libertatea și unitatea țării au permis dezvoltarea unui oraș la porțile căruia băteau negustori din toate colțurile lumii pentru a se îmbogăți.

În afară de negustorii din toată lumea, cine mai poftea la bogățiile orașului erau și vecinii birmanezi, ce organizau raiduri în mod constant pe teritoriile thailandezilor. Așa și-a găsit până la urmă sfârșitul și Ayutthaya în 1767, când în urma unui atac de peste un an de zile, porțile orașului au cedat, istoria unui oraș de câteva sute de ani oprindu-se parcă aici în timp, odată cu incendierea completă a orașului. Așa a început povestea noii capitale Bangkok - Orașul Îngerilor, locul ales ca centru de putere al poporului thailandez.

Tot ceea ce mai amintește astăzi de vechea Ayutthaya, fiind martore istoriei locului, sunt ruinele templelor arse și statuile fără cap. În raidurile noastre cu bicicleta pe la temple, ne-au rămas în minte: Wat Phra Si Sanphet, templul familiei regale cu cele trei stupe și fostul Palat Regal, dar și Wat Ratchaburana, unul dintre cele mai bine păstrate temple.

Pe lângă ruinele templelor vechi, am traversat apa în nordul orașului cu o bărcuță pentru a vedea Wat Monthop, un templu al zilelor noastre pentru oamenii ce își duceau aici liniștiși viața. Din nou, e impresionant în Asia contrastul între căsuțele lor sărăcăcioase și templele somptuoase și pline de bogății.

Înapoi în Bangkok, seara aveam rezervare la Cielo Sky Bar pentru o belvedere by night asupra imensului furnicar. Experiența a fost exact ceea ce aveam nevoie după așa o zi, așa că ne-am bucurat din plin de un cocktail rece, amintindu-ne de întâmplările zilei.

În gara din Bangkok, spre Ayutthaya.

În gara din Bangkok, spre Ayutthaya.

Cu bicicleta prin Ayutthaya

Cu bicicleta prin Ayutthaya

Oare merge GoPro-ul?

Oare merge GoPro-ul?

Ce a mai rămas din vechea Ayutthaya după invazia birmanezilor

Ce a mai rămas din vechea Ayutthaya după invazia birmanezilor

Wat Prah Si Sanphet – unul dintre simbolurile Ayutthayei

Wat Prah Si Sanphet – unul dintre simbolurile Ayutthayei

Bangkok-ul noaptea by Cielo Skybar

Bangkok-ul noaptea by Cielo Skybar

Până vine chelnerul, măcar să facem un selfie :d

Până vine chelnerul, măcar să facem un selfie :d

Ziua 3: Marele Palat, temple, temple și Patpong

Am început cea de-a treia zi cu Marele Palat, cel mai important și vizitat obiectiv din Bangkok. După distrugerea Ayutthayei, regele Rama I, întemeietorul dinastiei din care face parte și actualul rege a mutat capitala pe cealaltă parte a râului Chao Praya, contribuind decisiv la transformarea micului sătuc în ceea ce este astăzi Bangkok-ul. Totul a început cu înălțarea unor ziduri groase de aproape 2 km lungime ce urmau să protejeze un întreg complex de palate, clădiri admi