De la Phi Phi la Phuket – între insula din filmul The Beach și capitala distracției în Asia


Top 3 cuvinte: The Beach, distracție, snorkeling 


Phi Phi Leh -  o bucată de paradis în mijlocul mării turcoaz, păzită și ascunsă parcă de stâncile abrupte, a fost alegerea perfectă pentru regia filmului The Beach, cu Leonardo di Caprio cap de afiș. Dacă prin anii ’90 pe aici se aventurau doar câteva sute de backpackeri, filmul a însemnat o reclamă incredibilă pentru insule, reclamă ce a schimbat defintiv locurile. 16 ani mai târziu, noi am descoperit insulele Phi Phi luate cu asalt de zeci de mii turiști și bărci cu motor, iar imaginea idilică a locurilor am regăsit-o doar în noaptea petrecută pe insula nelocuită Phi Phi Leh.

Fie că vorbim de spectacolele live organizate pe plajă până în zori, de spectacolele cu foc sau meciurile de box thailandez sau de Bangla Road din Phuket, un fel de sex shopping street, agitația creată de turiștii din toate colțurilor lumii sunt ingredientele ce creează o rețetă unică de distracție în zona Phuket și a insulelor Phi Phi. Let the party begin!   🙂Chiar dacă majoritatea locurilor au devenit foarte populare și pline de turiști, găsești încă pe insule tot ceea ce îți poți dori de la o locație de plajă: nisip fin, relaxare la umbra palmierilor, plimbări cu caiacul în larg și bineînțeles, apele de un turcoaz perfect, pline de corali și pești colorați ce fac experiența de snorkeling de aici printre cele mai dorite din lume.

Călători în Phi Phi și Phuket

Am început excursia noastră în Thailanda și Cambodgia cu câteva zile pe insulele Phi Phi și în Phuket. Ne așteptam la un mix bun între relaxare-plajă-snorkeling și distracția de noapte, atât de renumită în zonă.

Dincolo de așteptările noastre, Thailanda este o locație cel puțin interesantă: pe fondul culturii asiatice s-a impregnat valul globalizării și al turismului de masă în care contrastele sunt de-a dreptul hilare – nu ai voie să vizitezi templele în maieu, dar pe de altă parte turismul sexual este una din patrimoniul turistic al țării, oamenii sunt primitori și zâmbitori, dar au căpătat o viclenie aparte prin care profită la maxim de valul de turiști care i-a lovit în ultimii ani. Așa că aici trebuie să fii cu ochii în patru pentru că totul este “same, same, but different”.

Cât de reușit a fost acest mix și micile surprize ale locurilor de aici v-am povestit în cele trei zile descrise mai jos.

Ziua 1: Phi Phi Don – fratele cel mare al lui Phi Phi Leh

Am aterizat noaptea în Phuket cu gândul ca a doua zi să luăm primul ferry boat către Phi Phi Don, singura insulă populată din grupul de insule Phi Phi. În urmă cu vreo 50 de ani, Phi Phi Don era doar un sătuc în care o mână de pescari musulmani își trăiau liniștiți viața. Ușor-ușor, valul turiștilor a ajuns din urmă și acest colț uitat de lume din largul Mării Andaman. Totul a început timid prin anii ’90 cu câțiva backpackeri curajoși ce făceau pe exploratorii prin zonă. Asta până când povestea acestor backpackeri a devenit subiect de Hollywood, iar în paradisul micilor insule au aterizat echipajele de vedete cu Leonardo di Caprio în prim plan pentru a filma The Beach.

După anii 2000, turismul a luat amploare aici, insulele dezvoltându-se exponențial, dezvoltarea fiind întreruptă brusc doar de forța naturii prin tsunami-ul ce a lovit și distrus 70% din insula în anul 2004.

Locul a fost reînviat rapid de propria sa frumusețe. Astăzi, bărcuțele colorate își așteaptă turiștii, magazinele de suveniruri, restaurantele și masajul thailandez de toate felurile sunt la tot pasul, pentru cei mai curajoși există spectacole de box thailandez, iar pentru cei pofticioși, tarabe de fructe exotice sau frigărui de fructe de mare gătite în stradă.

Ni s-a părut că tocmai frumusețea insulei ce atrage ca un magnet milioane de turiști este cea care face din fratele mai mare Phi Phi Don, o destinație agreată mai mult pentru partea de “distracție”. Ziua, mare parte din turiști sunt atrași de excursiile către insulele neexplorate din împrejurimi...asta probabil până când valul de turiști va ajunge din urmă fiecare stâncă neexplorată din Marea Andamană.

Partea bună este că traficul auto este interzis pe insulă, așa că, cu toată aglomerația de aici, plimbarea de la căsuțele noastre de lemn de pe deal unde aveam cazarea până pe plaja Loh Dalum a fost una plăcută, cu pauze doar pentru fructele de la vânzătorii ambulanți.

După un drum lung din România, urma o zi rezervată relaxării, așa că ne-am bucurat de prima noastră baie în Marea Andaman de pe plaja Loh Dalum. Câteva caiacuri parcate strategic pe plajă ne-au atras atenția și au fost varianta perfectă de a prinde un apus pe mare vâslind spre “tărâmul maimuțelor” – Monkey Beach. Nu glumim când spunem „tărâmul maimuțelor” și nici maimuțele nu glumesc atunci când vine vorba de pază 😄. Sunt foarte curioase să vadă cu ce vin turiștii la ele, iar dacă sunt tratate cum se cuvine, te răsplătesc cu un “selfie de neuitat cu maimuța”.

Dacă pe Phi Phi Don, ziua este pentru relaxare, noaptea insula devine tărâmul distracției. Locul ne-a amintit puțin de Kuta – stațiunea distracției din Bali, însă Phi Phi Don punctează prin spectacole de foc pe plajă, meciuri de box thailandez cu turiști voluntari organizate în baruri și localuri cu muzică live și karaoke pentru toate gusturile.  Dintre toate, noi am ales Carlitos, un bar de pe plajă cu tradiție în organizarea concertelor live și a spectacolelor de foc.

Și-am ajuns în Phi Phi Don

Și-am ajuns în Phi Phi Don

Bărcuțele colorate din port <3

Bărcuțele colorate din port

La picior pe Phi Phi Don

La picior pe Phi Phi Don

Plaja Loh Dalum – vreme bună de bălăceală și snorkeling

Plaja Loh Dalum – vreme bună de bălăceală și snorkeling

Cu caiacul spre Monkey Beach

Cu caiacul spre Monkey Beach

Carlitos bar: stop here!

Carlitos bar: stop here!


Ziua 2: O noapte pe insula pustie a lui Di Caprio  

Era o zi însorită, perfectă pentru a admira peisajul pe Phi Phi Don, de unde altfel puteam face asta mai bine decât din vârful dealului de 180m ce domină insula. După un traseu de jumătate de oră, am ajuns la primul nivel al View Point-ului de unde se vede imaginea-emblemă a insulei în formă de 8. Și mai sus, la ultimul nivel un amestec de verde și albastru cât vezi cu ochii: o fâșie de nisip separă marea în două nuanțe diferite de turcoaz și o fâșie de verdeață separă cerul de mare. Privind de pe stâncile dealului, este greu să nu te întrebi dacă nu cumva imaginile cu paradisul sunt inspirate de aici.

După tradiționalul prânz cu Pad Thai, ne-am îmbarcat pe vasul ce ne-a dus către Phi Phi Leh unde urma să petrecem o noapte alături de un grup de 20 de turiști. Drumul pe mare curpindea și oprirea la Viking’s Cave – peștera cunoscută pentru picturile pre-istorice în piatră ce adăpostește cuiburi de păsări. Dar zeitățile și marea agitată nu au ținut cu noi, așa că prima oprire a fost direct în golful Maya Bay, pe insula Phi Phi Leh, unde s-a filmat The Beach. Era aproape de apusul soarelui, iar turiștii din tura de zi se pregăteau să plece, lăsând doar pentru noi insulă pustie.

Cam ce poți face aici? Pentru mulți dintre noi, un apus pe o insulă pustie, înotatul noaptea în ocean cu peștii sau dormitul sub cerul liber pe un vas, pot fi incluse fără probleme în top 100 lucruri de realizat într-o viață sau cum ar zice americanu’ “It’s on my bucket list!!!”. WOW!

Phi Phi Leh este declarată rezervație naturală, o singură companie având dreptul de a organiza tururi aici peste noapte pentru maxim 25 de persoane -  Maya Bay Tours.

Ajuns pe insulă, ești liber să faci ce vrei: devii un mic explorator al insulei, faci snorkeling printre peștii colorați sau pur și simplu stai tolănit pe nisip și aștepți liniștit apusul...sau poți aștepta petrecerea noaptea pe insulă alături de 25 de străini din toată lumea care la un pahar de băutură și un grătar pe plajă îți devin, de ce nu, camarazi.

După petrecere, dușul de revigorare este dat de înotatul noaptea în mare, când te bucuri ca un copil să descoperi planctonul fosforescent. Mai urmează câteva sărituri în apă de la înălțime de pe cabina vasului și apoi bătaia pentru cele mai bune locuri de dormit pe vasul ancorat la 50 de metri de plajă. Pentru că nu știm să sărim de la înălțime, am câștigat bătălia pentru dormitul pe puntea vasului, sub cerul liber. Pentru noi, a fost prima dată când am dormit pe mare sub cerul liber, iar imaginea cu plasa de stele și stâncile masive din jur pe care o vedeam când deschideam ochii, ne vor face să ținem minte mult timp de acum încolo experiența.

Phi Phi Don View Point: 1st floor

Phi Phi Don View Point: 1st floor

Phi Phi Don View Point: 2nd floor

Phi Phi Don View Point: 2nd floor

Cu Maya Bay în decor

Cu Maya Bay în decor

Viking’s Cave

Viking’s Cave

Am ancorat în paradis

Am ancorat în paradis

Stâncile după care se ascunde insula

Stâncile după care se ascunde insula

Time on the island

Time on the island

Nu, nu au ajuns sinistrații în insule :))) Ne pregătim să dormim pe puntea vasului, în golful Maya Bay

Nu, nu au ajuns sinistrații în insule :)) Ne pregătim să dormim pe puntea vasului, în golful Maya Bay


Ziua 3: răsărit la Maya Bay, mult soare pe Long Beach și ping-pong show în Phuket

Frumos, romantic, de neuitat,...dar ne-am trezit cam înțepeniți după noaptea pe vas. O cafea rapidă și răsăritul văzut de pe cealaltă parte a insulei ne-au trezit la viață. Jambo, ghidul nostru, a avut grijă să nu ratăm nici poza de grup cu săritura făcută celebră de film. Am încheiat aventura pe insulă, cum altfel decât cu o plimbare cu caiacul și cu o sesiune de snorkeling.

Era ultima zi în insule, așa că plecat în descoperirea unei noi plaje, ceva mai liniștite decât Loh Dalum, plaja din prima zi. Long Beach este situată ceva mai departe de agitația insulei, dar plimbarea merită, iar peisajul și apa perfectă de baie ne-au răsplătit pentru efortul depus.

Gata cu leneveala, ne-am îndreptat spre port pentru a prinde ferry boat-ul către Phuket. Și aici poți face plajă și ai cu siguranță variante din care poți alege, însă mai ales în ultimii ani, dezvoltarea adusă zonei de către turism atrage mai mult oamenii aici pentru multitudinea de baruri și viața de noapte. Și mai mult decât viața de noapte și baruri, Phuket este marcă înregistrată în toată lumea pentru ale sale Go Go Bars.

În căutare de inedit, distracție, senzații tari, armate întregi de ruși, chinezi sau vest-europeni se răzbună pe carduri și portofele în zona Bangla Road, un fel de sex shopping street în care  pe lista de top atracții sunt ping pong show-urile. Noi eram în rândul celor curioși, așa că am privit încordați de frică că nu vom mai putea părăsi locul un spectacol de pussy-ping-pong-show. Uitându-ne la fețele bodyguarzilor, poze n-am avut curaj să facem, așa că, dacă sunteți curioși, vă ajută Google-ul 😋.

Cam atât cu petrecerea, a doua zi de dimineață aveam avion spre Cambodgia despre care v-am povestit aici.

După o noapte de dormit pe mare

După o noapte de dormit pe mare

Căsuțele celor câțiva voluntari ce au grijă de insulă

Căsuțele celor câțiva voluntari ce au grijă de insulă

The Beach reloaded

The Beach reloaded

Să ne revedem curând, Phi Phi Leh!

Să ne revedem curând, Phi Phi Leh!

Spre Long Beach, pe Phi Phi Don

Spre Long Beach, pe Phi Phi Don

Urme pe nisipul fin

Urme pe nisipul fin

12527929_1187743297916832_1988253399_n

Long Beach - Phi Phi Don

Ce se vede în zare oare?

Ce se vede în zare oare?

Ceva masaj în Phuket?

Ceva masaj în Phuket?

Walking on the Sex Shopping Street - Bangla Road, Phuket

Walking on the Sex Shopping Street - Bangla Road, Phuket

STOP for a picture

STOP for a picture

Walking on the Sex Shopping Street - Bangla Road, Phuket

Walking on the Sex Shopping Street - Bangla Road, Phuket

Oameni ai locului

Jambo, un tip de vârsta noastră, născut în orășelul Ao Nang, era unul dintre ghizii de la Maya Bay Tour care a petrecut cu noi pe insulă: “ Îmi place foarte mult viața din Thailanda – always hangover. Pentru moment nu am nevoie de prietenă, tot ceea ce mă interesează este să strâng cât mai mulți bani pentru familia mea numeroasă [...]. Mama mea m-a botezat Jambo pentru că la naștere aveam 4,5 kg".

 localnic insulele phi phi

5 motive să vizitezi insulele Phi Phi și Phuket

1. Dacă ți-a plăcut filmul “The Beach”, ai șansa să te simți precum Di Caprio, singur pe o insulă pustie noaptea sau în zorii zilei la răsărit, pe insula Phi Phi