Iordania | Travelship: calatorii memorabile pentru tineri

Iordania


Petra este unică și nu ne-a dezamăgit nicio secundă. Știți vorba aia, “Fă rai din ce ai!”. Oamenii deșertului de acum 2000 de ani au creat din piatră seacă un oraș de peste 30,000 de locuitori ce domina comerțul lumii la acea vreme.

Iordania înseamnă însă mai mult decât Petra. Aflată într-unul dintre cele mai “fierbinți” locuri de pe pământ, mica țară are una dintre cele mai fascinante povești de istorie. Evrei, arabi, romani, bizantini, otomani, englezi. Cu toții au spus “casă” la un moment dat acestor pământuri și și-au pus amprenta asupra culturii de aici. Așa găsești cetăți ale cruciaților transformate în moschee, locurile prin care au călcat Iisus, Moise, Alexandru cel Mare ori împărații romani.

 

Motive pentru a vizita Iordania


 • Petra este unică și nu mai este nevoie de vreo descriere. Însă de Jerash, al doilea obiectiv turistic al Iordaniei, puțină lume a auzit. Alături de Pompei și Herculaneum, este cel mai bine păstrat oraș roman din lume iar o plimbare printre străzile pavate mărginite de temple te întoarce în timp 2000 de ani.
 • În aceeași mică țară, poți ajunge în câteva ore de la -400 de metri, cea mai joasă altitudine de pe pământ, aflată la Marea Moartă, la peste 1500 de metri pe dealurile de la Ajloun. Te poți pierde prin imensitatea deșertului la Wadi Rum călărind o cămilă alături de o familie de beduini, ori te poți relaxa înotând alături de corali în Aqaba, la Marea Roșie.
 • Religios sau nu, poate fi o experiență interesantă să vezi locul de lângă râul Iordan în care a fost botezat Iisus (acesta este în Iordania și nu în Israel așa cum se credea inițial) sau Muntele Nebo, locul din care Moise a văzut Țara Sfântă.
 • Iordania este printre puținele țări arabe ce se poate vizita fără emoții în acest moment. Aflată la granița cu Siria, Iraq, Palestina sau Israel, țara a reușit să stea departe de conflicte și să își păstreze liniștea. În plus, oamenii sunt extrem de prietenoși și gata oricând să te ajute sau chiar să te invite la un pahar de ceai.

 •  

  Ce nu ne-a plăcut în Iordania


 • Iordania este o țară scumpă. Moneda locală, dinarul iordanian, este chiar mai puternic decât lira sterlină. Începi frumos de cum intri în țară pe aeroport. Ești întâmpinat cu un călduros “Welcome to Jordan” și invitat să plătești pentru viza cam 75 de euro de persoană. Mesele la restaurant sunt echivalente ca preț cu cele de prin Italia iar intrările la obiectivele turistice au fost cele mai scumpe întâlnite vreodată de noi de când călătorim.
 • Condițiile din hoteluri au fost sub așteptări, deși am stat la hoteluri de 3 stele văzute foarte bine pe Booking.
 • Evitați să mergeți în Iordania vara, atunci când temperaturile foarte mari lovesc țara și mai ales, evitați Iordania în luna de Ramadan.

 •  

  Sfaturi utile despre Iordania


 • Viza: poate fi obținută direct de pe aeroport și costă 50 de dinari de persoană. Pentru că singurul exchange de pe aeroport are un curs foarte prost, veți plăti aproximativ 75 de euro. (50 dinari = 62 euro în mod normal).
 • Hotelurile: sunt foarte accesibile ca preț în Iordania, dacă alegeți variante de 3 stele sau mai jos. (până în 30 de euro camera dublă). Atenție însă la condiții. Deși pe Booking.com arătau foarte bine și aveau note la fel de bune, la fața locului nu arătau prea promițător.
 • Transportul: Noi am ales varianta unei mașini închiriate, pe toată perioada în Iordania. Am plătit cat 25 de euro pe zi și a fost de departe o decizia foarte bună pe care v-o recomandăm. Drumurile sunt foarte bune în Iordania și cirulația la fel de ok, în afară de centrul capitalei Amman, acolo unde este un adevărat sport extrem să te strecori printre mașinile și pietonii grăbiți. Dacă varianta cu mașina nu vă surâde, principalele orașe și obiective turistice sunt legate prin microbuze turistice de către compania Jett Bus.
 • Siguranța: Nu am avut niciun fel de probleme în Iordania. Oamenii sunt corecți și extrem de primitori iar filtrele de poliție sau armată sunt extrem de dese pe drumurile naționale pentru a controla situația.
 • Tururi organizate: având mașina la dispoziție nu a fost nevoie să rezervăm vreun tur. Aprope la fiecare colț de stradă prin orașele mari ori la recepția hotelurilor, găsiți variante de transport sau tururi organizate, însă destul de scumpe. Pentru Petra vă recomandăm să vă luați un ghid oficial, ce poate fi rezervat împreună cu biletul de intrare.
 • Bancomatele sunt prezente la tot pasul iar plățile cu cardul sunt acceptate de majoritate hotelurilor și a restaurantelor.


 • Când să vizitezi Iordania


  Cele mai bune perioade pentru a vizita Iordania sunt primăvara sau toamna, atunci când temperaturile sunt între 20-27 de grade și sansele de ploaie foarte mici. Evitați vara (iunie –august), atunci când temperaturile pot sări de 40 de grade, iarna (în zonele înalte se pot înregistra chiar temperaturi negative) și perioada Ramadan-ului, atunci când o mare parte din terase și restaurante sunt închise pe timpul zilei.

  Mâncare și băutură tradițională în Iordania


 • Stilul culinar arăbesc este la putere în Iordania, așa cum era de așteptat. Totuși, iordanienii se pot lăuda cu un fel de mâncare tradițional - mansaf. Așa că, dacă ajungeți pe aici nu uitați să comandați la restaurant celebrul fel de mâncare compus din carne de miel gătit cu orez și iaurt uscat fermentat.
 • În ceea ce privește băuturile alcoolice, Iordania este una dintre cele mai îngăduitoare țări arabe, așa că nu veți rămâne fără bere după o zi însorită de vizitat.


 • Fii inspirat de Iordania 😍!

  Lewrance al Arabiei este un film ce surprinde viața beduinilor din Iordania la început de secol trecut, fiind filmat chiar în deșertul Wadi Rum. Iar aici vă puteți face o idee despre muzica beduinilor din deșertul iordanian. Cămila în spate, o chitară și bătăi din palme. Să inceapă spectacolul!

  Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

  Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

  Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

  Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

  Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

  DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


  Aventuri memorabile pentru tineri

  Prietenii de neuitat

  Experiente acasa la localnici

  Oricand in vacanta! (plata in rate)

  Fara stres, gata de plecare!

  Aventuri, nu vacante banale!