Singapore

Top 3 cuvinte: oraş-stat, disciplină, Merlion

1965, anul în care micuţa palmă de pâmânt, cam de 3 ori mai mare decât Bucureştiul, devine oraş-stat. După o periodă de mai bine de 100 şi ceva de ani de dominaţie britanică, Singapore îşi câştigă dreptul de a se auto-administra şi în următorii 50 de ani ajunge la: aproape 6 milioane de locuitori, o junglă de zgârie-nori, unul dintre centrele financiare ale lumii, locul unde peste 16% din familii au o avere de peste 1 milion de dolari şi, per ansamblu, un cadru al viitorului.

1965, acelaşi an istoric, dezordinea plutea în aer, resursele naturale ale ţării nu existau, dar toate acestea nu puteau să umbrească bucuria independenţei. Sub conducerea unei mâini de fier, deja legendarul Lee Kuan Yew, a urmat pentru singaporezi un program continuu de “ordine şi disciplină”: tâlharilor şi prostituatelor li s-a oferit ultimatum de câteva zile pentru a părăsi ţara, şcoala a devenit instituţia supremă, iar amenzile usturătoare au devenit parte din cultura ţării.

Simbolul naţional al oraşului-stat Singapore, statuia leului cu coadă de peşte – Merlion ‚ mer (mare) + lion (leu) este o parte nelipsită din cadrele cu Singapore, dar şi din felul de a fi al localnicilor. Statuia reuşeşte să exprime caracteristicile poporului: curaj, putere, excelenţă, într-un cuvânt filosofia locală denumită “kiasu”.

Călători în Singapore

Multă vreme mica palmă de pământ așezată la răscruce de drumuri comerciale a fost privită doar ca un bun popas al negustorilor ce traversau marea din estul Asiei spre Europa. Anii au trecut iar broasca cea urâtă a devenit prinț. Astăzi Singapore, o țară de două ori mai mică decât Londra ca întindere, este tărâmul de vis pentru multă lume: liniștea și ordinea sunt la loc de cinste, infrastructura te proiectează în viitor 100 de ani, iar nivelul de trai este printre cele mai ridicate din lume.

Ziua 1: Singapore – de la origini şi până în prezent

Deşi ne aşteptam ca Singapore să fie un oraş cosmopolit, a fost o surpriză parcă să ne trezim deodată înconjuraţi de o mare de zgârie-nori ordonați perfect, unde doar asiaticii cu ochii mici şi oblici ne aminteau că suntem în vacanţă prin Asia şi nu prin Monte Carlo.

Aici totul părea nou, luxos şi dominat de tehnologie, de la oamenii din metrou ce nu ridicau capul din tabletă şi până la maşinile electrice întâlnite pe stradă.

Printre clădirile aşezate perfect în linie, cu oameni extrem de disciplinaţi, pe noi ne-a atras zona vechiului port Boat Quai care apare ca o oază de tradiţie şi de agitaţie, fiind populată cu terase, muzică, lumini şi oameni gălăgioşi, mulţi dintre ei turişti ca noi. Boat Quai, în trecut locul de unde afaceriştii chinezi supravegheau de la balconul caselor derularea afacerilor din port, a căzut în paragină odată cu mutarea portului în zona nouă a oraşului. Totuşi, guvernul din Singapore şi-a dat seama de potenţialul turistic al acestei zone, clădirile istorice renovate devenind locul preferat de mulţi pentru relaxare. Pe lângă relaxare, ceea ce oferă din plin portul este o gamă largă de restaurante cu specific local, iar specificul local in Singapore este prin definiţie foarte variat: reţete chinezeşti, indiene, cu influenţe Malay sau europene.

O altă parte de istorie păstrată de singaporezi, este statuia lordului englez Raffles din port. Se spune că statuia este amplasată pe locul în care lordul a pus pentru prima dată piciorul aici, în 1819. Singapore îi datorează mare parte din ceea ce este astăzi, la acea vreme aşezarea fiind doar un mic sat pescăresc de 1000 de locuitori.  Acesta şi-a folosit talentele de strateg, anticipând potenţialul comercial al acestui petec de pământ, aflat pe ruta comercială dintre China şi Europa.

În doar câţiva ani, implicându-se abil în luptele pentru putere dintre prea-măriţii sultani ai locului, Raffles a câştigat pentru Marea Britanie acest sat, transformat uşor-uşor într-un mare nod comercial al lumii.

Nu am avut nevoie decât de o primă zi ca să ne dăm seamă că Singapore poate fi un exemplu pentru orice ţară de pe mapamond prin faptul că în 50 de ani, cu oamenii potriviţi la conducere, un oraş de dimensiuni minuscule a depăşit mari puteri ale lumii.
Port Quai

Terasele din fostul port Boat Quai


A, da, și Marina Bay

A, da, și Marina Bay


Lordul Raffles și Ionuț ;)))

Lordul Raffles și Ionuț ;)))


love it :)

love it :)


Când se lasă noaptea în Singapore

Când se lasă noaptea în Singapore...


...când se lasă noaptea, trebuie să ai grijă :)))

...când se lasă noaptea, trebuie să ai grijă :)))


Ziua 2: Junglele singaporeze

Dacă vă gândiţi că prin aglomeraţia sa de clădiri şi fiind a doua cea mai populată ţară din lume ca densitate, Singapore aduce a Beijing, adevărul este că disciplina nu lipseşte nici când vorbim de spaţiile verzi: 50% din suprafaţă sa fiind acoperită de peste 50 de parcuri şi 4 rezervaţii naturale.

Dintre acestea, Southern Ridges reprezintă un conglomerat de patru parcuri, o adevărată junglă urbană în mijlocul civilizaţiei, cu poduri şi alei avangardiste ca design care te poartă din verdele junglei peste autostrăzile aglomerate ale secolului XXI. Deşi natura pare la ea acasă pe aici, aleile sunt pietruite şi bine amenajate, aşa că pentru noi o plimbare de câteva ore a însemnat mai mult relaxare decât efort.

Pe aici am putut testa şi ce înseamnă disciplina şi corectitudinea oamenilor din Singapore: după o jumătate de oră de plimbat fără nicio grijă prin parc, ne-am dat seamă că, undeva pe traseu, uitasem geanta cu toate actele. După ce am sprintat printre oameni mai ceva ca Usain Bolt, am recuperat geanta intactă din acelaşi loc...şi era chiar unul dintre locurile preferate pentru selfie-uri ale oamenilor. Trăiască ordinea şi disciplina!

Ne-am continuat ziua verde la Singapore Zoo, unul dintre locurile unde poţi surprinde animalele în mediul lor natural fiindcă doar obstacolele naturale joacă rol de gratii şi cuşti. Leii africani, şopârla de Komodo din Indonezia, urşii polari sau cangurii australieni te plimbă practic în doar câteva ore prin jurul lumii. Ca activităţi, poţi încerca river safari, night safari sau elefant safari.

Noi nu am fi refuzat river safari dacă ploaia specifică zonei ecuatoriale nu ne-ar fi trimis mai repede la primul KFC aflat la ieşirea din zoo.
Plimbarea prin jungla din mijlocul orașului

Plimbarea prin jungla din mijlocul orașului


Ordine și disciplină

Ordine și disciplină


Primul Merlion

Primul Merlion


La Zoo

La Zoo


Șopârla de Komodo din Indonezia

Șopârla de Komodo din Indonezia


DSC03287

Maimuța Pinocchio sau Proboscis Monkey


Dansul ploii

Dansul ploii


Ziua 3: Singapore - oraşul leilor, dar fără lei

Simbolul oraşului Singapore este dat de un leu (Singa Pura în Malay înseamnă Lion City), dar nu oricare leu, ci unul “de mare”, cu coadă de peşte, reprezentat de Merlion - statuia emblemă a oraşului. Culmea este că, singurii lei prezenţi vreodată pe aici pe insula sunt cei de la grădina zoologică aduşi din Africa. Toată confuzia numelui Singa Pura a pornit de la un rege indonezian ce a confundat o creatură zărită aici cu un leu.

Nu puteam rata o poză de pus în ramă cu simbolul oraşului, Merlion cap-coadă-leu-peşte. Nu-i un lucru simplu să prinzi un cadru doar cu Merlion-ul şi Marina Bay în spate, dar pentru că am mers în prima parte a zilei pe o vreme ploioasă, am avut cale liberă. Merlion-ul este atât de popular aici încât îl tot întâlneşti prin oraş: provocarea este să-i identifici pe cei cinci Merlioni recunoscuţi oficial de către stat, după regulile jocului.

După atâtea reguli şi organizare, autorităţile s-au gândit că nu ar fi rea nici puţină relaxare pentru harnicii locuitori. Aşa că s-au pus pe treabă şi au ridicat de la zero o întreagă insulă dedicată timpului liber, pe care au numit-o Sentosa, “pace şi linişte” în limba malay. Cârcotaşii de aici i-au găsit o altă traducere: Sentosa = So Expensive and Nothing TO See Actually.

După câteva ore petrecute pe Sentosa, aderăm şi noi la partea cu “So Expensive” pentru că de atracţii chiar nu duce lipsă. Îţi doreşti să înoţi cu delfinii? Vrei să fii personajul dintr-un film hollywoodian? Ţi-ai imaginat vreodată că poţi pluti în aer, fără aripi sau alte elemente ajutătoare? Le cam poţi face pe toate pe aici, însă există şi variante mai lumeşti precum plimbare prin părculeţul cu sculpturi, oglinzile tridimensionale sau plajă.

Deşi Dubai-ul este recunoscut pentru crearea artificială a suprafeţelor de teren extrase din mare, aceeaşi tehnologie a fost folosită în Singapore pentru a crea cel mai scump resort construit vreodată în lume, Marina Bay Sands. Totuşi, a fost o afacere bună pentru dezvoltatori, doar casino-ul generând un profit anual de un milliard de dolari. Că tot suntem la capitolul superlative, cele trei hoteluri gemene găzduiesc pe acoperişul lor Terasa Sky Park, cu o suprafaţă de un hectar şi cea mai lungă piscină din lume ce ar putea lejer să fie parcarea a patru avioane de dimensiuni mari.

Piscina de la Marina Bay este în sine un obiectiv care merită vizitat, chiar dacă accesul este pe lista de “So Expensive”, fiind posibilă doar la pachet cu o noapte de cazare la hotelul de cinci stele. Însă dacă vrei să înoţi în acelaşi loc cu Katy Perry, David Beckham sau Tiger Woods şi cu Merlionul în faţă, ai nevoie de MasterCard 😂.

Pe lângă priveliştea de la piscină, ce mai oferă Marina Bay este priveliştea cu imensele Gardens by the Bay cu poduri suspendate, care te proiectează în decorul SF din Avatar. Peste 70 de aplicanţi s-au întrecut pentru a câştiga propunerea oraşului-grădină. Proiectul final a luat forma unei orhidee care este floarea naţională din Singapore, formată din super-copaci din metal, înalţi de până la 50 de metri, îmbrăcaţi în flori agăţătoare şi inter-conectaţi prin poduri la fel de verzi.
The real Merlion

The real Merlion


Sentosa, insula distracției

Sentosa, insula distracției


plajă Sentosa

Se face plajă și pe Sentosa


Candy tree <3

Candy tree <3[/caption]
[caption id="attachment_1825" align="aligncenter" width="796"]Al treilea Merlion ;) Al treilea Merlion ;)


A la Gaudi

A la Gaudi


Selfie :)

Selfie :)


Ziua 4: La pas printre “cartierele” singaporeze

Luxul din Singapore nu putea fi la cote maxime fără un 5th Avenue sau Champs-Élysées al locului. Acest rol este jucat de Orchard Road, un bulevard de  2 km şi ceva, din care ai de ales dintre peste 5000 de branduri sau 22 de mall-uri. Pe lângă magazinele de lux, ceea ce mai rimează cu “de lux” sunt maşinile de un negru perfect, elegant şi cu mulţi cai putere etalate prin centrul oraşului. Nu oricine îşi permite aici să ţină ştacheta atât de sus, asta pentru că a deţine o maşină în Singapore înseamnă taxe de câteva zeci de mii dolari pe lângă preţul maşinii. Nu-i problemă, singaporezii s-au adaptat condiţiilor şi se pot lăuda cu o medie de 18m parcurşi în 10.55 secunde, fiind cei mai rapizi oameni de pe planetă conform unui studiu British Council.

Printre magazinele de lux de pe Orchad Road, am adoptat şi noi rapid ritmul singaporez şi ne-am îndreptat cuminţi şi în viteză către Muzeul Asiatic. Muzeul nu este doar o lecţie de istorie despre civilizaţiile asiatice aşa cum îi spune şi numele, dar şi un loc în care noi am experimentat pe rând cum se bea ceaiul într-un Tea House chinezesc, cum se ia cina într-o casă de nomazi şi chiar ritualul unui dans