Un fragment din Malaezia – Kuala Lumpur

Poate că ceea ce face cunoscută cel mai mult în lume Malaezia sunt turnurile Petronas din Kuala Lumpur sau circuitul de formula 1 de la Sepang. Malaezia este însă mai mult de atât. O combinație ciudată între viitor și investițiile în tehnologie ce o fac una dintre cele mai bogate state din Asia de Sud Est și jungla sălbatică din Borneo. La fel de inedit este și mixul de culturi și religii ale populației malay, chineze, indiene sau europe ce reușesc să conviețuiască în pace și să formeze o țară unită. 

Ce ne-a plăcut în Kuala Lumpur?


Kuala Lumpur, capitala țării, este un oraș modern, extrem de dezvoltat din punct de vedere al infrastructurii și al tehnologiei. La fel ca în Singapore, toate acestea fac viața mai ușoară turiștilor, însă prețurile de aici sunt cu mult mai mici decât în statul vecin.
Shoppingul poate fi numit sport național în Kuala Lumpur. Pornind de la tradiționale tarabe din Chinatown sau Little India la imensele mall-uri din zona modernă a orașului, pare că și cel mai pretențios turist poate pleca fericit de aici.
 

Ce nu ne-a plăcut în Kuala Lumpur?


Mizeria din “spatele scenei” în Kuala Lumpur: dacă te îndepărtezi de centru, ai șanse foarte mari să nimerești prin niște zone unde dincolo de sărăcie, mizeria și legile străzii sunt la putere.

 

Motive pentru a vizita Kuala Lumpur


Pentru mozaicul de culturi și pentru ineditul constratelor dintre oameni și diferite niveluri de trai: în Kuala Lumpur, la distanță de un colț de stradă, schimbi decorul unui zgârie-nor cu cel al unei tarabe neîngrijite.

Statuia Batu Caves înaltă de 43 de metri și îmbrăcată în aur este unul dintre simbolurile Malaeziei. Nu ratați o excursie de o jumătate de zi aici din Kuala Lumpur.

Un fragment din Malaezia – Kuala LumpurTop 3 cuvinte : turnurile Petronas, contraste, night market

Când vine vorba de Kuala Lumpur, cu toţii avem în minte imaginea unui oraş al viitorului, plin de zgârie-nori şi poduri suspendate. Asta pentru că şi prietenul nostru Google ne afişează la o simplă căutare exact imagini cu descrierea de mai sus. Din acest decor urban al viitorului, un simbol iese cu siguranţă în evidenţă şi face cunoscută Kuala Lumpur în întreaga lume. Turnurile Petronas reprezintă definiţa succesului pentru poporul malaezian.  Datorită petrolului din zonă, compania de stat Petronas a devenit un fel de a patra putere în stat, luându-şi în serios rolul în momentul în care a decis construirea celei mai înalte clădiri din lume: 451 de metri tronează în mijlocul oraşului pe locul unei foste mlaştine. Chiar dacă în 2004 turnul din Taipei a reuşit să o detroneze şi apoi în 2010 Burj Khalifa, turnurile Petronas ajută Kuala Lumpur să atragă în jur de 8 milioane de turişti anual.
În spatele clădirilor de sute de metri şi al oamenilor la patru ace de pe bulevardele de lux, se ascund însă mahalele cu oamenii ai străzii şi tarabele pline de acareturi, acolo unde legea străzii  ia locul regulilor de prin corporaţiile moderne. Cum am păşit linia imaginară formată din laturile aşa-numitului Triunghi de Aur ce delimitează centrul oraşului, am fost parcă izbiţi de contrastele dintre bogăţie şi sărăcie, dintre siguranţă şi necunoscut.

În zona din afara triunghiului, atunci când marile corporaţii îşi închid birourile, micile tarabe mişună precum un furnicar, formând gălăgioasele night markets, un fel de marcă înregistrată pentru Kuala Lumpur.  Malaezia este o ţară formată din trei culturi asiatice, cu ceva accente britanice, iar acest lucru se reflectă şi în spiritul lor de comercianţi.

Călători în Kuala Lumpur


După 4 zile de disciplină, lux, plimbări prin junglele singaporeze prin Oraşul leilor , dar fără lei, am aterizat în capitala malaeziană, Kuala Lumpur. Cele două zile pe care le rezervasem pentru Kuala Lumpur le-am împărţit frăţeşte între zona modernă a oraşului - Triunghiul de Aur şi cea tradiţională.

Ziua 1: În Triunghiul de Aur


În prima zi, cu gândul să vizităm oraşul modern, ne-am trezit în mijlocul unei păduri de zgârie-nori. Este greu de imaginat cum, în urmă 150 de ani, un grup de mineri chinezi s-au stabilit aici pe un teren mlăştinos şi deloc primitor. Cu ajutorul coloniştilor englezi şi al resurselor naturale de petrol şi gaze din zonă, broasca cea urâtă s-a transformat în prinţ.

Fiind un oraş relativ nou, arhitectura clădirilor nu prea seamănă cu cea întâlnită prin zona Asiei de Sud-Est, pe aici nu vrea vezi temple ca în Bangkok ori clădiri coloniale ca în Manila. Ceea ce sigur poţi vedea sunt clădirile-sedii ale multinaţionalelor cu zeci de etaje şi cu sute de gemuleţe cu birouri, aliniate perfect ca pe o tablă de şah.

Am luat la pas centrul nou al oraşului, iar busola după care ne-am ghidat au fost turnurile gemene Petronas. Turnurile au fost concepute în scop economic, nu turistic, singura variantă de a le păşi pragul pentru cei curioşi fiind să urce pe pasarela dintre ele care se află însă doar la modesta înălţime de 170 de metri din cei 451 ai turnurilor. Noi ne-am mulţumit să admirăm turnurile din părculeţul dim faţa lor şi, cu ceva răbdare, am reuşit chiar să încadrăm o poză cu ambele turnuri.

Nu ne-am înghesuit să stăm la coadă pentru a urca în turnuri tocmai pentru că aveam varianta de a le privi de sus: chiar dacă poate părea ciudat, Kuala Lumpur îţi oferă această posibilitate. Turnul Menara este situat pe un deal şi, chiar dacă este mai puţin înalt cu 30 de metri faţă de turnurile Petronas, îţi oferă cea mai bună privelişte asupra turnurile gemene şi asupra oraşului. Vorba aia: "Dacă ești în turnul Eiffel, pierzi exact turnul." După ce te saturi de privit, poţi lua masa la restaurantul cocoţat în turn sau pentru fanii pozelor la minut există varianta unor poze “la înălţime”, cu ajutorul fotografului de serviciu din turn.

La lăsatul serii, în Triunghiul de Aur, singurii oameni pe care îi mai puteai vedea erau cei din spatele gemuleţelor de birouri, străzile fiind extrem de pustii, dar sigure.  Ce ne-a rămas de făcut pentru prima zi era să ne alegem un local în care să putem mânca bine şi accesibil, local pe care l-am găsit de îndată pentru că Kuala Lumpur este un oraş mai ieftin ca România.
Turnurile gemene Petronas Kuala Lumpur

Turnurile gemene Petronas


Night market 2 - dacă fructele de mare nu v-au tentat :)

Night market :)


Ziua 2: Popoarele malaeziene

Am deschis ochii, dar încă nu ne dădeam seama ce oră ar putea fi: era cea de-a doua zi în Malaezia şi ne trezisem într-un hotel “tradiţional”din această zonă a Asiei, fără ferestre în camere, dar în rest cu oameni primitori, care cunosc importanţa turismului.

Auzisem că Malaezia este un popor format din mai multe culturi şi în decursul zilei am putut vedea câte o părticică din ceea ce înseamnă cultura indiană, cea islamică şi chiar cultura de shopping modernă.

Iniţial Malaezia a fost un avanpost al comerţului datorită poziţiei privilegiate şi i-a atras pe rând fie pe vecinii chinezi sau indieni de prin zonă, fie pe coloniştii portughezi, aventurierii olandezi sau pe baronii englezi ce în cele din urmă şi-au impus regulile, transformând Malaezia în colonie englezească.

Sub “grija” englezilor, care au ştiut să profite de resursele naturale bogate, malaezienii au făcut uşor uşor trecerea de la un simplu loc de tranzit al mărfurilor din zonă la producţie de bunuri. Odată cu expansiunea ţării a fost nevoie de şi mai mulţi imigranţi, fiecare venind cu moştenirea sa culturală.

Pentru hinduşi există Batu Caves, cu al lor prea venerat lord Murugan, Zeu al Războiului. Înaltă de 43 de metri, construită din 300 de litri de vopsea de aur adusă de la vecinii thailandezi, statuia veghează cele 272 de trepte pe care a trebuit să le urcăm printre maimuţele curioase pentru a ajunge în templele din peşteră.

Pentru islamici există Masjid Jamek. Schimbând ritmul, ne-am întors 15 km înapoi în oraş cu gândul să vizităm principala moschee din Kuala Lumpur. La intrare ne-au întâmpinat cu un voal de mătase, specific lumii islamice, printre puţinele elemente restrictive din zonă. Chiar dacă Malaezia are o populaţie predominant islamică, ţinutul este departe de rigorile lumii arabe: aici femeile nu poartă voal pe stradă, oraşul ştie ce înseamnă viaţă de noapte pentru a atrage turiştii şi celelalte religii sunt acceptate fără probleme.

“Cultura” care se aplică tuturor, indiferent de religie, este cea a shoppingului, aflată aici la cel mai înalt nivel, recunoscut peste mări şi ţări. Pentru popoarele malaeziene şi pentru turişti există zona Midvalley Megamall, un conglomerat de peste 430 de magazine, în care nu prea ai cum să nu îţi goleşti buzunarele. De aici încolo există Mastercard, iar pentru noi a urmat Bali, paradisul verde, unde ne aştepta propria căsuţă.
Aur nu glumă :)))

Aur nu glumă :)))


Peisaj hindus

Peisaj hindus


Maimuța DARE FOR MORE! :)

Maimuța DARE FOR MORE! :)


Aşa îşi încep unii săptămâna ;))

Aşa îşi încep unii săptămâna ;))


Înapoi în Kuala: Moscheea

Înapoi în Kuala: Moscheea Masjid Jamek5 motive pentru a vizita Kuala Lumpur

Kuala Lumpur este un loc de întâlnire al culturilor și asta înseamnă experiențe inedite pentru orice turist: temple așezate lângă moschei, piețe cu tarabe în stil indian aflate chiar lângă malluri de renume sau zgârie nori ce oglindesc vechile case tradiționale, toate se găsesc parcă la o distanță de un colț de stradă una de alta.

Turnurile gemene Petronas sunt celebre pe glob, atât prin faptul ca au deținut pentru o vreme titlul de cea mai înaltă clădire a lumii, cât și prin arhitectura aparte, ce imită stilul islamic.

Alte două obiective de prim rang pentru capitala Malayesiei sunt Turnul Menara, de unde poți observa orașul de la 276 metri înalțime sau labirintul de peșteri Batu Caves cu a sa statuie impunătoare a lordului hindus Murugan.

La fel ca Singapore țara vecină și aici shoppingul și mâncarea sunt la mare putere. Însă, cu o mică diferență: aici prețurile sunt cu mult mai mici decât în mult mai exclusivistul stat Singapore. Dacă vrei cu adevărat să faci shopping ai de unde alege, Pavilion KL sau Mid Valley Megamall fiind printre cele mai renumite malluri din Asia. În ceea ce privește mâncarea, aceeasi poveste: de la terasele în aer liber de pe stradă  la restaurante,  totul este accesibil turiștilor.

Kuala Lumpur oferă o multitudine de posibilități pentru a explora lumea asiatică: vrei o parte din atmosera chinezească? Există Chinatown. Ceva tipic indian? Little India este răspunsul. Sau poate vrei să întelegi mai mult din stilul tradițional Malay? Kampung Baru este încă un cartier ce a scăpat de clădirile moderne din sticlă.

Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1:

Prima zi în capitala Malayesiei am petrecut-o la pas încercând să descoperim cât mai bine zona centrală a orașului. Ca obiective, am admirat Turnurile Petronas și am văzut orașul dintr-o altă perspectivă, de la cei 276 de metri ai platformei de observație din Turnul Menara.
  • Turnurile Petronas: au deținut titlul de cea mai înaltă clădire a lumii între 1998 – 2004. Turnurile gemene nu sunt destinate publicului larg, fiind constuite pentru a găzdui birouri. Poți urca până pe podul ce leagă cele două turnuri aflat la 170 de metri (turnurile au o înălțime de aproximativ 450 de metri). Pentru a evita cozile foarte mari, poți comanda online biletul pe site-uloficial. Prețul unui bilet este undeva în jurul 20 $. La parterul turnurilor se află și Suria KLCC, unul dintre cele mai mari mall-uri din Malayesia, cu magazine în mare parte de lux. Poți ajunge cu metroul până la turnurile Petronas -  stația KLCC.
  • Turnul Menara: a fost construit prin anii 90’ cu scopul de a servi telecomunicațiilor și ajunge la “onorabila” înălțime de 421 metri. Nouă ni s-a părut o variantă mai bună decât podul suspendat din Turnurile Petronas. De la înălțimea celor 276 de metri cât are platforma de observație, poți admira orașul mai de sus și ca bonus, ai în fața ta o altă perspectivă a turnurilor gemene.
Poți ajunge la Turnul Menara foarte ușor pe jos din zona centrală și cea a Turnurilor Petronas, fiind greu să te rătăcești cu un așa reper la orizont. Cea mai apropiată stație de metrou este Dang Wangi. De aici mai mergi cam 10 minute până la începutul dealului unde este situat turnul, iar la baza lui te așteaptă un shuttle bus ce îți face viața mai ușoară, fiindcă organizează transferul turiștilor din 10 în 10 minute până direct către lifturile ce duc în vârful turnului. Nu este nevoie să rezervați în prealabil bilet.
Turnul Menara - trecând în revistă cele mai înalte clădiri din lume :)

Turnul Menara - trecând în revistă cele mai înalte clădiri din lume :)


 Ziua 2:

Kuala Lumpur înseamnă mult mai mult decât sedii de corporații moderne. Dacă ai doar două zile la dispoziție pentru a vizita Kuala Lumpur, așa cum am avut noi, cu siguranță într-una din ele merită să faci și o mini excursie de jumătate de zi la peșterile Batu Caves. Cealaltă jumătate de zi am împărțit-o vizitând moscheea Masjid Jamek cu Piața Mardeka și apoi cu un tur de shopping în MidValley Megamall.
  • Batu Caves: reprezintă un complex de peșteri și temple hinduse, bine “păzite” de către statuia aurită și înaltă de 42 de metri a zeului Murugan. Un loc interesant unde puteți întelege ceva mai bine cultura oamenilor de aici, la 20 de kilometri de cosmopolitul și aglomeratul Kuala Lum