Ghid de calatorie in Mexic | Travelship.ro

MexicO calatorie in Mexic iti garanteaza ca nu te vei plictisi nicio clipa in toata vacanta ta. Mexic este mai mult decat iti poti imagina, ca si dimensiune, posibilitati si experiente memorabile.

Mexicul este o țară imensă la propriu și la figurat: 120 de milioane de oameni pe o suprafață cât vreo 20 de state europene la un loc, își trăiesc la vida loca într-un mix de cultură rar întâlnit într-un alt loc pe acest pământ.

Ai nevoie de un concediu sabatic pentru a întelege această “țară a tuturor posibilităților”, dacă împrumutăm puțin supranumele vecinului din nord 😄. Te poți pierde prin junglă – fie ea urbană sau cea reală, poți descoperi plajele pustii (Mexicul are peste 10,000 de km de coastă), poți petrece în stradă pe ritmuri de mariachi sau să iei la pas un pueblo autentic în care își duc viața liniștiți mayașii ori aztecii zilelor noastre. Un lucru este sigur însă, nu ai cum să te plictisești de Mexic!

Motive pentru a face o calatorie in Mexic

Mexicanii știu să petreacă și nu uită să zâmbească, chiar dacă greutățile de zi cu zi cad pe umerile majorității populației, ce trebuie să își câștige existența într-o tară cu clasă de mijloc foarte mică. Seara terasele răsună cu muzică live, berile Corona sau Sol se consumă cu zâmbetul pe buze iar oamenii sunt gata imediat să-ți sară în ajutor, dacă le-o ceri.

Nu suntem noi mari fani mâncare, dar Mexicul ne-a cucerit: fajitas cu guacamole, buritto (ruda mai îndepărtată a shaormei) sau taco au fost preferatele noastre. Mexic, sau tara in care nu te plictisesti niciodata, oferă o mare varietate atunci când vine vorba de mâncare, de la felurile de mâncare servite în stradă și până la restaurantele decorate cu stele Michelin.

Dacă ne îndepărtăm puțin de zonele turistice (Riviera Maya, Chichen Itza, etc), Mexicul este o țară ieftină. Dintre cele 4 țări vizitate de noi de curând în America Latină (Cuba, Mexic, Belize, Guatemala), în Mexic am cheltuit în 2 persoane în medie 40 de euro/zi (cazare, transport, obiective, mâncare), fiind cea mai ieftină țară în comparație cu celelalte.

Pe teritoriul Mexicului se află numeroase monumente istorice cunoscute în toată lumea: de la ruinele aztece de lângă Mexico City și până în Peninsula Yucatan unde puteți merge pe urmele mayașilor la Chichen Itza, Tulum sau Coba.

   

Ce nu ne-a plăcut în Mexic

În timp ce țara se bucură de o ascensiune economică importantă, oamenii de rând muncesc în condiții grele pe salarii de nimic. Riviera Maya (Cancun – Playa del Carmen – Tulum) atrage milioane de turiști anual însă ni s-a părut mult prea comercială și departe de ceea ce ne imaginam noi că ar fi o oază de liniște.

Haosul din Mexico City. Deși orașul beneficiază de o infrastructură foarte bine pusă la punct, imensitatea lui (peste 20 de milioane de locuitori), nu are cum să nu își spună cuvântul atunci când vine vorba de traficul infernal.

Sfaturi utile pentru o calatorie in Mexic

Viza: nu este nevoie de viza pentru Mexic pentru o perioadă de ședere de maxim 180 de zile.

Hotelurile: sunt foarte accesibile ca preț în Mexic iar oferta este extrem de variată. Noi am încercat și varianta cu apartament în regim hotelier prin AirBnb, de asemenea foarte bine reprezentată pe aici. Pentru un hotel curat de 2-3 stele localizat central vă puteți aștepta să plătiți cam 25-30 de dolari camera dublă. În Cancun vă recomandăm să vă cazați în zona Downtown și nu în zona Resorturile scumpe din Zona Hotelera.

Transportul: autobuzele sunt o foarte bună variantă de transport prin Mexic. În Peninsula Yucatan puteți merge cu cei de la ADO. Noi am închiriat și mașină pentru câteva zile. Prețul este ok – 40 de dolari/zi, iar drumurile sunt excelente.

Siguranța: Nu am avut niciun fel de probleme timp de aproape 2 săptămâni prin Mexic. Zvonurile de pe internet privind problemele în Mexic sunt valabile în special pentru zona de nord a țării, acolo unde cartelurile de droguri fac legea. Cu ceva atenție și respectarea regulilor de bun simț (făra bijuterii și obiecte de valoare la vedere, fără bani cash prea mulți, fără plimbări prin locurile neturistice noaptea) nu veți avea probleme în Mexic.

Tururi: am observat de multe ori, dar mai ales în calatoria in Mexic, faptul că tururile plătite nu își merită banii. Spre exemplu decât să plătiți 80 de dolari pentru a merge la Chichen Itza din Cancun, mai bine vă luați singuri un bilet de autobuz și un ghid la intrare și plăți mai puțin de o treime din bani. La fel și cu tururile pentru a vizita cenote, orășele sau alte atracții.

Bancomatele sunt prezente la tot pasul iar plățile cu cardul sunt extrem de frecvente. Vă sfătuim totuți să folosiți bancomatele băncilor mari și să nu țineți toți banii pe un singur card (în Cancun am pierdut un card înghițit de către un bancomat local 😂).

 

Când să faci o calatorie in Mexic

O calatorie in Mexic, tara imensa ca întindere, te surprinde si din punct de vedere al climei, care diferă în funcție de zona în care vă doriți să ajungeți. Pe Riviera Maya – Cancun, Tulum, Playa del Carmen, cel mai bine ajungeți în timpul sezonului uscat decembrie – aprilie. Între iunie și octombrie este sezonul ploios și mai bine evitați acastă zonă.

Pentru a vizita Mexico City, capitala aflată la peste 2,000 de metri, cel mai bine evitați lunile iunie-septembrie, atunci când precipitațiile sunt mai dese.

Dacă vă doriți să luați parte la un festival cunoscut în toată lumea – “Ziua morților”, planificați-vă vacanța în Mexic între 31 octombrie și 2 noiembrie.

 

Mâncare și băutură tradițională în Mexic

Porumbul era cea mai importantă sursă de hrană în trecut pentru mezoamericani. Tot lor le datorăm astăzi cartoful dulce, roșiile, avocado, fasolea sau ciocolata.

Având numeroase influențe din partea popoarrelor locale sau a europenilor, bucătaria mexicană este extrem de variată. Încercați sosul de guacoamole preparat cu avocato, quesadilla, tostadas sau tacos.

Tequila sau Mezcal sunt băuturi tradiționale în Mexic, preparate din agave (plante înrudite cu aloe vera). Dacă doriți ceva mai light, vă puteți răcori cu bere Corona sau Sol.😎

 

Fii inspirat de Mexic !

Inainte de a te hotari sa faci o calatorie in Mexic, pentru a simți puțin ce înseamnă viața mexicanilor de rând, vă recomandăm filmul Amores Perros, iar un stil de muzică popular în rândul mexicanilor este Cumbia, așa că vă lăsăm pe ritmurile Sonora Dinamita cu melodia Oye.

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!