Toate drumurile duc la Cuzco - Travelship.ro: Blog de calatorii si experiente

Toate drumurile duc la Cuzco

Cuzco vazut de pe terasa pub-ului din cartierul San Blas peru travelship

 Top 3 cuvinte despre Cuzco: centru, traditii, puma

Qosq’o insemna in limba quechua a vechilor incasi, “centrul lumii”. Cam asa poate fi numit unul dintre cele mai vechi orase din emisera vestica de pe pamant, un oras ce a dominat America de Sud pana la venirea spaniolilor. Incepand cu secolul al XII-lea, Cuzco a devenit centrul Imperiului Tawantinsuyu (“Regatul celor patru lumi”), asa cum mai era numit Imperiul Incas. In secolul al XV-lea, Imperiul ajunsese sa se intinda din Ecuador si pana in Chile in sud, din jungla Amazoniana si pana in Oceanul Pacific. Era pentru America de Sud ceea ce fusese Roma pentru Europa, cu o populatie de peste 12 milioane de oameni si o capitala grandioasa, Cuzco, ce i-a lasat pe spanioli cu gura cascata atunci cand au pus piciorul pentru prima data aici.

Desi spaniolii au cucerit totul si si-au impus prin foc si sabie propria religie si obiceiuri, unele lucruri nu se uita niciodata in fosta Valea Sacra a incasilor, o depresiune ce urmarea raulul Urubamba pentru 100 de kilometri ce porneau din apropiere de Cuzco si se sfarsea la Machu Picchu.  Multi localnici inca vorbesc pe aici quechua, cresc porumb si alpace, nu uita traditia de a produce textile colorate sau de a mesteca frunzele de coca ce ii ajuta sa depasasca problemele cu altitudinea. Traditiile nu se schimba, indiferent de trecerea vremii sau de cei ce stapanesc locurile. Doar ca astazi locul fostelor cetati de piatra incasa a fost luat de catre sate colorate, templele au fost inlocuite cu biserici crestine iar turistii au inlocuit negustorii din tot Imperiul ce veneau in Valea Sacra.

Cuzco a fost nu numai un maret oras militar si politic, ci si unul plin de simbolistica. Odata cu venirea la putere a celui mai important imparat incas din toate vremurile, Pachacuti, cel ce a reusit sa cucereasca teritorii inr-o viata de om cat altii in zece, capitala Imperiului Incas capata proportii gigantice. Cele doua rauri ce treceau prin oras sun incasetate iar orasul se dezvolta intr-un mod incredibil in forma unui pume, considerat animal sacru pentru incasi. Capul felinei era reprezentat de catre cetatea Sacsahuamán, Pumachupan reprezenta coada si se afla chiar la intersectia celor doua rauri iar  Q’orikancha sau Templul Soarelui si Huacapata, piata centrala a orasului, reprezentau corpul si inima. Desi vechiul oras este astazi in mare parte ingropat sub constructiile spaniolilor, arheologii au putut dovedi gandirea si simbolistica unica sub care si-au construit incasii “centrul lumii”.

 

Calatori in Cuzco

Milioane de turisti viziteaza anual Machu Picchu, cel mai celebru obiectiv turistic din toata America de Sud si o data cu el, inevitabil se opresc si in Cuzco, un oras maret ce merita insa mult mai multa atentie decat simplul titlu de a fi asociat cu o oprire inainte de Machu Picchu.

Asa cum toate drumurile duceau la Roma, prin America de Sud, toate drumurile duceau la Cuzco. Acum aproximativ 500 de ani, atunci cand spaniolii au pus piciorul pentru prima data aici, orasul era unul impresionant, chiar si pentru standardele ridicate ale unei super puteri ce domina lumea la acea vreme. Conquistadorul Francisco Pizzaro si ai sai generali au ramas muti de uimire atunci cand in fata lor se intindea un oras construit perfect din pietre gigantice aliniate magistral, temple inchinate zeilor ornate cu aur cat nu vazuse Spania, alei pline de negustori si legume “interzise” europenilor pana la acea vreme. “Majestate, orasul este peste tot ceea ce am vazut in viata mea si atat de grandios incat ar fi cu succes un oras de top in Europa”, au fost primele cuvinte ale lui Pizzaro atunci cand a intrat in Cuzco.

Spaniolii nu au pierdut prea mult timpul si au capturat orasul, l-au impartit intre cei 88 de generali ai lui Pizzaro si s-au pus pe treaba incepand demolarea cladirilor incase si constructia orasului in propriul stil european. Un lucru i-a impresionat insa peste masura pe mandrii cuceritori: pietrele din care erau construite cladirile erau taiat si imbinate perfect, astfel incat fundatia era atat de solida incat nu putea fi daramata. Au hotarat pastrarea vechilor fundatii incase si inaltarea peste ele a cladirilor propii. Asa a luat nastere noul oras, un loc unic in lume in care etapele istoriei sunt suprapuse parca, la propriu. Nici pana in ziua de astazi nu se stie care era tehnica prin care incasii reuseau sa transporte si sa construiasca totul din imensele blocuri de piatra, mai ales ca roata nu era o inventie cunoscuta pentru ei.

Dupa ce spaniolii au carat bogatiile din aur si au mutat capitala la Lima, orasul a mai trecut printr-un alt dezastru, de data aceasta natural. Un cutremur devastator a distrus mare parte din oras in 1650 lasand locul insa unei miscari artistice ce avea sa revolutioneze prin arta un oras ce coborase de la titlul de “centrul lumii” la cel de “oras adormit de provincie”.  Asa a luat nastere miscare Cusqueña prin care o serie intreaga de artisti locali au creat opere in stilul vechilor incasi si au reusit sa ridice din nou Cuzco in atentia lumii.

Un alt punct de cotitura in istoria moderna a orasului a reprezentat-o descoperirea cetatii de la Machu Picchu de la inceputul secolului trecut, o descoperire ce a asezat Cuzco pe harta moderna a turismului mondial si ii aduce annual peste 2 milioane de turisti.

O data in viata mai cu totii ne dorim sa ajungem in America de Sud pentru a descoperi povestea incasilor. Cuzco este fara indoiala prima oprire, fie ca vorbim din punct de vedere al logisticii (aeroport, servicii de cazare, tururi, etc.), cat si al importantei istorice.

Noi am ajuns in Cusco cu autocarul, venind din zona lacului Titicaca si am ales sa ne cazam la Hotel Monasterio San Pedro, un hotel inedit aflat pe locul unor foste chilii de calugari, lipit de manastirera istorica cu acelasi nume.

Desi orasul actual nu este deloc mic ca intindere sau populatie (are undeva peste 400.000 de locuitori), centrul istoric este compact si se poate explora usor la pas, in cateva ore. Am observat faptul ca traficul este o reala problema pe aici si desi taxiurile sunt ieftine (cativa soles o cursa), pentru a nu pierde inutil vremea va recomandam sa va cazati cat mai aproape de zona centrala Plaza San Pedro – San Francisco sau Plaza de Armas.

In functie de timpul pe care il aveti la dispozitie (din pacate noi am avut doar o zi in Cuzco), puteti alege sa explorati singuri orasul, sau sa alegeti un tur cu ghid local. Noi am mers pe cea de-a doua varianta si v-o recomandam si voua, fiindca asa cum spunem de fiecare data, indiferent de cat de mult citesti si incerci sa intelegi singur, povestea si istoria locului nu poate fi stiuta de nimeni mai bine decat de un localnic.

Foarte important este sa alegeti si companie potrivita, asa ca nu strica putin de research inainte. Dintre toate variantele am mers pe mana celor de la FreeWalkingPeru si alaturi de Diego, ghidul nostru, am avut partea de o plimbare de 3 ore prin istoria si cultura incasilor si a orasului Cuzco. Am inceput din Plaza de Armas, centrul orasului inca de pe vremea incasilor si locul in care se afla mai multe catedrale impunatoare sau restaurante clasice in care puteti incerca cuy, celebrul fel de mancare de pe aici – porcusor de guineea bine rumenit la gratar. Urmeaza apoi o oprire la Qoricancha, fostul Templu al Soarelui si locul in care isi avea resedinta Pachacuti, cel mai mare lider incasi din toate tmpurile. Nu au scapat de furia spaniolilor decat ceva pietre insa povestile spuse de catre Diego fac sa merite fiecare clipa petrecuta aici.

Dupa aceea ne-am indreptat catre San Blas, cochetul cartier al artistilor, plin de casute colorate si mici magazine mestesugaresti. Apropo de magazine, cel mai ieftine suveniruri din Peru le-am intalnit intr-un magazin de aici, unde am facut o oprire alaturi de cei ce ne-au organizat turul 😀.

Am incheiat ziua de altfel tot in San Blas, la Limbus Resto – Bar, un pub ce ofera o terasa cu o vedere panoramica de neuitat asupra vechiului oras Cuzco, la un pahar de Pisco, bautura traditionala a peruanilor.

In final va lasam un scurt video cu plimbarea noastra de o zi prin Cuzco ce speram sa va faca pofta de calatorit si exploram lumea de astazi a vechilor incasi 😍.

Forma vechiului oras al incasilor puma cuzco peru travelship

Forma vechiului oras al incasilor

Plaza de Armas centrul orasului cuzco peru travelship

Plaza de Armas centrul orasului

Pachacuti si biserica spaniola in fundal 2 epoci cuzco peru travelship

Pachacuti si biserica spaniola in fundal. Doua epoci, acelasi oras!

Diego ghid zid arhitectura spaniola si cea originala incasa cuzco peru travelship

Diego, ghidul nostru, explicand diferenta dintre arhitectura spaniola si cea originala a incasilor

palat al lui Pachacuti cuzco peru travelship

Ce a mai ramas din fostul palat al lui Pachacuti

festivaluri sarbatoare aglomeratie lume strada Cuzco peru travelship

Mai mult de 18 mari festivaluri au loc anual in Cuzco iar noi am avut norocul sa nimerim exact intr-o zi de sarbatoare

motocicleta plimbare pe stradutele din Cuzco peru travelship

Merge cineva la o plimbare pe stradutele din Cuzco?

stradutele turist calator Cuzco peru travelship

Ratacind pe stradutele din Cuzco

Cuy, porcusorul de guineea, specilitatea casei in Cuzco tunap peru travelship

Cuy, porcusorul de guineea, specialitatea casei in Cuzco

Restaurantul Tunupa spectacole de dans traditional cuy porcusorul de guineea cuzco peru travelship

Restaurantul Tunupa ofera si spectacole de dans traditional, pe langa porcusorul de guineea rumenit

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!