Sao Paolo și zona sa metropolitană, Santos

Top 3 cuvinte: megalopolis, cafea, Pele

Împreună cu cele 38 de oraşe din jurul său, inclusiv Santos, Sao Paolo formează cea mai mare aglomeraţie urbană din America de Sud şi a treia din lume - în total 19 milioane de oameni, un adevărat megalopolis. Aici totul este mega sau la superlativ : peste 12.000 de restaurante, 16.000 de autobuze, 100 de mall-uri, cele mai multe pizzerii din lume, iar Santos este cel mai mare port din America de Sud şi lista ar putea continua.

Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, Sao Paolo are o tradiţie foarte bogată în cafea şi în cafenele, iar portul Santos  a fost dezvoltat special pentru a transporta cafeaua din zonă către Europa.

Pele este cea mai cunoscută persoană braziliană în lume, fiind declarat cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor. Santos este sinonim cu Pele şi este locul în care fotbalistul şi-a dedicat întreaga carieră.


Călători în Sao Paulo și Santos

Ziua 1:  Sao Paolo – New York-ul Americii de Sud

După o călătorie cu autobuzul de-a lungul Coastei Verde, am ajuns la destinaţia finală, Sao Paolo. Sao Paolo nu se compară cu Rio când vine vorba de peisaje sau obiective turistice, însă nici Rio nu se compară cu Sao Paolo atunci când vine vorba de restaurante de lux, shopping, cafenele sau modă. Dacă este să luăm în considerare cele de mai sus, Sao Paolo îşi merită supranumele de New York al Americii de Sud.

Primul nostru contact cu Sao Paolo a constat o călătorie cu metroul în mijlocul unei ore de trafic maxim...sau cel puţin aşa ni s-a părut nouă. Totuşi, aglomeraţia medie în trafic poate ajune până la 180 de km  de trafic bară la bară. Nu-i aşa că e puţin mai rău ca în Bucureşti?

Iar cea ne-a suprins a fost faptul că oamenii erau foarte săritori cu străinii și curioși. În metrou, Guilherme, un tânăr de 19 ani s-a oferit să ne ajute imediat ce ne-a văzut că ne uitam după hărți și cae ne-a spus ce știe el despre români.

Pragmatici, bogaţii Braziliei au găsit o soluţie la cozile infernale, folosind elicopeterele în locul maşinilor personale. La fel de pragmatici am fost şi noi când am închiriat un apartament prin AirBNB, chiar în mijlocul oraşului şi al luxului, în apropiere de strada Oscar Freire.

Că tot vorbeam de lux, Sao Paolo este pe locul şase în lume după numărul rezidenţilor miliardari în dolari. De ei cu siguranţă am scăpat la cozile de la metrou.

Luând oraşul la pas, ne-a sărit în evidenţă faptul că Sao Paolo este un oraş al contrastelor dintre oameni, atât în ceea ce priveşte poziţia socială, cât şi ca naţionalitate. Am ajuns şi în centrul oraşului, unde într-o piaţă mare încadrată de palmieri şi flancată de boschetari, se afla catedrala metroplitană din Sao Paolo. Catedrala este una dintre puţinele clădiri rămase în picioare după ce oraşul a început să ia proporţii pe verticală în anii ’20, atunci când vechile clădiri au fost rase de pe faţa pământului pentru a lăsa loc zgârie-norilor. Mai multe despre traseu găsești aici.

Spre seara am ciocnit un pahar de Martini, în restaurantul situat pe Edificio Italia, la 170m, de unde oraşul ni s-a părut noaptea un imens furnicar.

Nu-i așa că e un pic mai aglomerat ca în București?

Nu-i așa că e un pic mai aglomerat ca în București?

Sao Paolo este un furnicar atunci când vine vorba de afaceri

Sao Paolo este un furnicar atunci când vine vorba de afaceri

Catedrala din Sao Paolo

Catedrala din Sao Paolo

piata centrala sao paolo ploaie

Frumos si pe ploaie...

banespa sao paolo

Sediul Băncii Banespa - copie fidelă a Empire State Building din NY

sao paolo cladiri financiare business

Sao Paolo, nu Wall Street :))

vedere noapte sky bar sao paolo

Așa arată de sus un megalopolis de 20 de milioane de locuitori :)

Ziua 2: Santos – plajă, fotbal şi cafea

Că tot face parte din zona metropolitană din Sao Paolo, nici Santos nu este străin de superlative: este cel mai mare port din America de Sud şi cea mai lungă grădină din lume aflată de-a lungul unei plaje – 5,3km conform Guinness Book Of Records.

Dacă portul am apucat să îl vedem doar de la distanţă, din autobuz şi sincer nici nu ne-ar fi tentat să coborâm la o plimbare pe acolo (fiind foarte industrial), pe plajă am petrecut câteva ore. După ce am văzut Copacabana, Ipanema şi Coasta Verde, nu e de mirare că plaja din Santos nu ne-a impresionat, cu atât mai mult cu cât, datorită portului industrilizat, apa părea puţin poluată. Totuşi, ceea ce ne-a surprins plăcut este că oamenii de aici ştiu să aibă grijă de turişti, şezlongul şi caipirinha fiind nelipsite.

Astăzi Santos este un oraş predominant industrial, însă se mai păstrează câteva clădiri vechi, din secolul al XIX-lea, atunci când Santos a devenit dintr-o mică aşezare portul strategic al oraşului Sao Paolo, necesar exportului de cafea.

Din epoca cafelei, cea mai importantă clădire păstrată este Bursa Cafelei, transformată astăzi în Muzeul Cafelei. Prima încăpere în care am intrat este locul în care se stabilea preţul exact al cafelei şi semăna foarte mult cu un salon regal bogat decorat. În a doua parte a muzeului, este prezentată istoria, de la formă brută a boabelor de pe plantaţii, la primele espressoare de cafea şi până la o cafenea tradiţională, de unde credem că s-a inspirat şi Starbucks .

După o cafea aromată în cafeneaua muzeului, a urmat o pauză şi apoi tradiţionul prânz la kilogram. Cum eram în patria cafelei, nu am putut refuza o nouă cafea, de data aceasta primită gratis la Muzeul Pele, de la niște angajați foarte drăguți ce au fost încântați să audă că suntem din țara lui Dracula. Pele şi-a dedicat întreaga carieră pentru Santos, iar Santos i-a dedicat în schimb un muzeu pe trei  etaje, situat într-o clădire istorică.

În prima parte, am avut ocazia să ne comparăm in dribling-uri cu Pele: cu toată energia dată de atâta cafea, recordul la dribling în viteză a fost de 10 secunde versus 3 secunde cât reuşea Pele în vremurile bune. Următoarele părţi ale muzeului prezintă evoluţia lui de la un simplu copil până la zeul fotbalului într-un mod vizual şi foarte atractiv.

Deşi născut cu un talent enorm, Pele muncea ca nimeni altul, reuşind chiar, se spune, să lovească mingea la fel de bine cu piciorul stâng, drept sau cu capul. Astăzi, Pele nu mai are nevoie de nicio reclamă: “Numele meu este Ronald Reagan, sunt preşedintele SUA. Dar nu trebuie să te prezinţi, toată lumea ştie cine este Pele.” (fifa.com, Ronald Reagan)

Un atu al oraşului dezvoltat mai mult în ultimii ani este centrul istoric, pus în valoare de un tur cu un trenuleţ, vechi de o sută de ani, al cărui echipaj te întâmpină în costumaţii în tematica vremii, tot de acum 100 de ani.

plaja santos

Plaja din Santos - cea mai lungă plajă din lume

bursa cafea santos

Fosta bursă a cafelei din Santos

Mirosul de cafea era irezistibil, dar...

Mirosul de cafea era irezistibil, dar...

Cafe te da agitacao

Atencao!

exterior muzeu pele fotbalist santos

Muzeul dedicat regelui Pele

pele copil fotbalist santos muzeu

Cel ce urma să devină cel mai mare fotbalist din istorie

trenulet turistic vechi santos

Să mergem într-un tur de oraș cu trenulețul de epocă!

pe strazi Santos

Descoperind Santos


Oameni ai locului

În general, oamenii din Sao Paolo sunt săritori şi prietenoşi, chiar şi în aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. Aşa l-am cunoscut şi pe Guilherme, un tânăr de 19 ani, un adevărat reprezentant al diversităţii din Sao Paolo: „Sunt urmaş de evreu, bunicul meu a fugit în Brazilia în tipul Germaniei naziste. Îmi place viaţa de aici, oamenii sunt foarte prietenoşi...cu educaţia însă stăm cam prost şi mai avem de recuperat...Despre români ştiu că sunt comunişti, vorbesc rusa şi România e ţara lui Dracula.”

localnic sao paolo

Guilherme, puștiul din Sao PauloSao Paulo și Santos: 5 motive

Shoppingul este unul dintre lucrurile cu care se poate mândri Sao Paulo ca fiind în orice top mondial. Strada Oscar Freire poate ține piept celebrei Fifth Avenue, dacă ar fi să vorbim de case de modă ori designeri de lux. "Ceilalți pământeni" nu se pot plictisi însă în Sao Paulo dacă vine vorba de cumpăraturi pentru că au de unde alege din peste 100 de malluri.

Cu atât de multe restaurante de clasă și bucătari cu stele Michelin stabiliți aici, Sao Paulo este un oraș ce cu siguranță te va surprinde plăcut în ceea ce privește bucătaria, fie că vorbim despre populara churrascaria ori de cele mai sofisticate feluri italiene, franțuzești sau japoneze.

Fie că ești un fan al fotbalului sau nu, cu siguranță știi faptul că brazilienii au dus acest sport la rang de artă. În Santos poți vizita muzeul dedicat celui mai bun fotbalist al lumii – Pele sau Muzeul celor de la FC Santos, una dintre cele mai de succes echipe din Brazilia.

Dacă totuși nu esti convins cu fotbalul, ai varianta să descoperi aroma cafelei, într-un muzeu întreg dedicat pasionaților, deschis în fosta bursă a cafelei din Santos. La finalul turului poți degusta o cafea specială.

Aici poți întâlni diversitate la orice pas, de la bogații ce circulă zilnic cu elicopterele, până la oamenii străzii, de la comunității de japonezi, până la Little Italy, un lucru este sigur în Sao Paulo: este greu să te plictisești pe aici.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

După un drum de aproximativ 6 ore cu autocarul din Paraty până în Sao Paulo, am ales să împărțim egal cele 2 zile petrecute aici: una Sao Paulo, iar ce-a de-a doua în Santos, portul aflat la aproximativ 70 de kilometri de Sao Paulo:

Ziua 1: Mega Sao Paulo

Într-un mega oraș de câteva zeci de ori mai mare decât Bucureștiul, cel mai indicat ar fi să te deplasezi cu metroul, evitând cât se poate să circuli cu autobuzele ori taxiul, fiindcă traficul este clar unul cu probleme.

Catedrala SE, sau Catedrala Metropolitană, aflată la stația de metrou cu același nume, este unul dintre principalele monumente de referință rămase în Sao Paulo, după dezvoltarea accelerată a orașului de la începutul secolului trecut. Catedrala a fost construită  în stil neo-gotic acum aproximativ 70 de ani pe locul unei foste bierici din secolul XVI.

De la Catedrala, ne-am plimbat prin zona zero a orașului, strada XV Noiembrie, o zonă plină de zgarie nori și de oameni în costume negre, aflată în imediata vecinatate a Pieței Se, până la Cladirea Banespa – copie fidelă a Empire State Building din New York.

Spre seară am avut în plan o cină la restaurantul situat pe una dintre cele mai înalte clădiri din America de Sud – Edificio Italia. Pentru o masăla restaurant este nevoie de rezervare, însă există și varianta unei mese la bar, pentru cei spontani, ce nu necesită rezervare. Orice varian