La inceputul secolului trecut, Yangon sau Rangon, asa cum era el numit la acea vreme, era sub controlul britanicilor, unul dintre cele mai bogate orase din Asia de Sud Est. Au urmat insa vremuri grele pentru orasul ce avea sa cada pe rand fie in mana japonezilor in cel de-al doilea razboi mondial, fie in mana unui regim dictatorial ce a izolat Myanmarul de restul lumii pentru cateva decenii bune. Tot acelasi regim a ales sa mute capitala tarii din Yangon, inima comerciala si culturala a tarii, in Nay Pyi Taw, un oras creat practic de la zero in 2005. Zeci de cladiri emblematice au fost abandonate si se parea ca soarele a apus definitiv in Yangon.
Totusi, “Gradina Estului”, asa cum era el numit in urma cu 100 de ani, a renascut miraculos dupa anul 2011, anul in care Myanmarul a facut in sfarsit pasi decisivi catre democratie si si-a deschis din nou portile catre investitorii straini. Zgarie-nori de sticla, bulevarde largi, un aeroport modernizat si hoteluri de lux au inceput sa apara printre vechile case coloniale degradade de timp, iar orasul incepea din nou sa isi recapete stralucirea de alta data.
Se pare ca Yangon va ramane cu siguranta cel mai important oras al tarii si secolul acesta, neputand fi detronat nici de Nay Pyi Taw, noua capitala, si nici de Mandalay, orasul regal si al doilea oras al tarii ca importanta economica.
Totusi, pare ca nu multe s-au schimbat pe aici in cultura si obiceiurile localnicilor, de sute de ani. Cei 5 milioane de locuitori, un amalgam interesant intre cultura birmaneza, chineza, indiana si britanica, traiesc printre strazile pline de haos din Yangon precum intr-un furnicar. Masinile stau ore in sir blocate in trafic printre tarabele de fructe sau gheretele mobile de street-food, cladirile vechi isi asteapta parca norocul pentru a fi renovate si salvate de la pieire, barbatii poarte inca celebrele fuste longyi, iar femeile folosesc in loc de crema tanaka, o varianta eco produsa dintr-o planta locala, buna si pentru hidratare, dar si ca protectie solara.
Insa pare ca tocmai acest haos este cel ce ii da Yangonului un aer aparte si il face atat de frumos si interesant de strabatut pe indelete. Yangonul trebuie inteles, nu judecat, asa ca lasati acasa prejudecatile si veniti aici cu inima deschisa! 🙂
Si daca tot ajungeti prin Yangon, cu siguranta o sa auziti de Schwedagon Paya. Intr-o tara in care peste 90% din populatie practica budismul cu o inversunare tipica, ca poate nicaieri altundeva in lume, orasul pare ca se invarte in jurul universului Shwedagon Paya, un monument budist vechi de mii de ani ce se inalte pe un deal considerat sacru. Pagoda aurita si decorata cu diamante este mandria tarii alaturi de templele de la Bagan, asa ca veti fi cu siguranta fascinati daca veti petrece cateva ore in interiorul complexului.
Noi am ajuns aici zburand din India, pe Aeroportul International Yangon, aflat la 30 de kilometri distanta de oras. Zborurile din Europa spre Yangon sunt foarte scumpe, asa ca o varianta mai buna ar fi din punctul nostru de vedere sa grupati Myanmarul in aceeasi calatorie cu tarile vecine, fie India, fie Thailanda, locuri de unde puteti ajunge spre Yangon prin cateva zboruri low cost.
Cel mai facil mod de a va deplasa prin oras este sa folositi taxiurile, ieftine de altftel si destul de numeroase. Totusi, trebuie sa tineti cont de faptul ca Yangon are probleme uriase cu traficul, asa ca va trebui sa asteptati zeci de minute in sir pentru a parcurge doar cativa kilometri. Bine ca venim insa din Bucuresti si suntem suficient de antrenati pentru a nu ne mai afecta traficul! 😄
Este bine insa ca distantele in zonele turistice din zona centrala nu sunt mari, asa ca puteti lua orasul la pas daca alegeti sa va cazati in zona downtown, asa cum am facut si noi de altfel. Am ratacit prin centrul vechi, care inca pastreaza cladirile coloniale si sarmul de alta data. Am avut norocul sa prindem orasul chiar in perioada Craciunului impodobit si gata de sarbatoare (da, chiar daca este o sarbatoare imprumutata, pe aici se celebreaza si Craciunul). De asemenea, am colindat ore in sir zonele de street food si tarabele de suvenituri marca inregistrata prin Asia de Sud-Est. Chiar ne era dor de acesta zona a lumii dupa 2 ani de pauza, asa ca a fost o placere sa descoperim Yangonul! Ne-au placut oamenii, mancarea, iesirile lor nocturne si felul in care incearca sa isi revina dupa o perioada grea a istoriei pentru ei.
In plus, asa cum o confirma si statisticile, Yangon este unul dintre cele mai sigure orase din lume si nu ne-am simtit nicio clipa in pericol aici, chiar daca ne-am plimbat printre strazi intunecate la ore tarzii ale noptii.
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!