Se spune ca poti face o calatorie in Israel, pamantul sfant sau tara minunilor, doar atunci cand esti pregatit.
Dar Israel nu e doar o tara religiosa sau spirituala, ci una unde se intrepatrund modernitatea cu simplitatea. Aici oamenii traiesc respectand reguli stricte ale diferitelor religii care convietuiesc aici de mii de ani.
Majoritatea celor care viziteaza tara pentru un pelerinaj chiar traiesc conceptul de “tara sfanta” datorita linistii si istoriei locurilor de aici.
Odata ajuns in vacanta in Israel, ai nenumarate posibilitati. Poti experimenta distractie si relaxare in cosmopolitul Tel Aviv, mici escapade in locuri de vis sau vizitarea locurilor sfinte.
Pentru a vizita Israelul ideal e sa ai la dispozitie o saptamana: 2-3 zile in Tel Aviv, 2 zile la Ierusalim, 1 la Marea Moarta si 1 zi in Pustiul Wadi Qelt pe Valea Hozevei. Daca vrei sa vizitezi si Muntele Tabor si Nazaret te sfatuim sa inchiriezi o masina si sa mai adaugi 2-3 zile ca sa nu fii pe fuga si sa stai prea mult pe drum. Mai jos o harta pentru un circuit in Israel cu punctele principale de interes:
Am inceput vacanta in Tel Aviv, un oras in care convietuiesc 440.000 de oameni de toate religiile. Ne-am indragostit de acest oras cosmopolit, plin de viata, dar totusi rigid, cu tensiuni politice, dar foarte primitor. Tel Aviv e orasul unde este practic imposibil sa te plictisesti, ziua sau noaptea, indiferent de preferinte.
Primul lucru pe care l-am incercat a fost un tur al orasului pe bicicleta. Tot orasul este conectat prin piste de biciclete si vei vedea aceste piste impanzite de localnici si turisti. Se pot vizita multe locuri cu bicicleta, cum ar fi cartierele spectaculoase ale orasului cu arhitectura mereu in schimbare.
Alt oras care merita vizitat este Haifa, metropola urbana din nordul Israelului. Orasul se intinde pe tarmul marii Mediterane, pe campie dar mai ales pe dealuri. Gradinile din Haifa sunt magice ca frumusete si intinse cat vezi cu ochii. Haifa este un oras modern, vibrant, in contrast cu restul tarii.
In pelerinaj simti cu toata fiinta ta ca Israel e pamantul sfant sau tara minunilor. Se pune accent pe vizitarea locurilor sfinte, in care simti incarcatura puternica si conexiunea cu divinitatea. Sunt cateva locuri care merita vizitate, daca ai decis sa petreci cateva zile in Ierusalim. Daca nu mergi in grup organizat, ideal ar fi sa inchiriezi o masina pentru a ajunge in locurile dorite, pentru ca distantele sunt destul de mari intre ele.
In Ierusalim primul loc care trebuie vizitat este Orașul Vechi, care gazduieste multe dintre cele mai cautate atracții din Ierusalim. Cele mai importante sunt Zidul Plangerii, Biserica Sfantului Mormant si Via Dolorosa, Muntele Maslinilor, Gradina Ghetsimani si multe alte lacasuri de cult construite aici de diferite popoare ale lumii.
Construit initial de regele David în anul 1004 i.C., Orasul Vechi zidit cuprinde patru zone distincte: Cartierul Evreiesc (sau Cardo), Cartierul musulman, Cartierul crestin și Cartierul armean. Fiecare emana atmosfera sa unica, locurile religioase, magazinele și mancarea gasita pe aceste stradute reflectand mostenirea respectiva.
Cu toate acestea, aleile serpuite ale Vechiului Oras si zidurile antice de piatra permit trecerea dintr-un cartier in celalalt. Astfel, amestecarea fluida a acestor culturi da o perspectiva eclectica orasului milenar.
Este usor sa va pierdeti (atat metaforic, cat si geografic) in Orasul Vechi, dar asigurati-va ca dedicati o anumita atentie limitelor sale. Puteti accesa Orasul Vechi pe sapte porti de intrare: Poarta Noua, Poarta Damascului, Poarta lui Irod, Poarta Leilor, Poarta Dungului, Poarta Sionului și Poarta Jaffa. Fiecare poarta de intrare in Orasul Vechi marcheaza o epoca semnificativa a istoriei Ierusalimului. De exemplu, Poarta Jaffa este locul unde se poate gasi Turnul lui David (punctul principal de aparare al orasului).
ntre strazile Agripas și Yafo din Ierusalimul de Vest, Mahane Yehuda ofera o imagine (si un gust) al vietii autentice din Israelul modern. Aceasta piata vibranta gazduieste vanzatori de condimente, mancare, haine traditionale sau suveniruri. Atmosfera plina de viata este condimentata cu mireasma de falafel proaspat si sunetul a peste 250 de comercianti care te indeamna sa cumperi de la ei.
Un alt punct de mare interes din Ierusalim este Muzeul Israel, fondat în 1965. E cea mai mare institute culturala a tarii si unul dintre cele mai importante muzee de arta si arheologie din lume. Muzeul Israel gazduieste aproximativ 500.000 de artefacte, de la sculptura contemporana la artefacte antice. Cei mai multi vizitatori vin pentru legendarele manuscrise de la Marea Moarta, o colectie de 972 de texte, despre care se crede ca au fost scrise între 150 si 70 i.Hr. Schitele sunt afisate – impreuna cu alte texte istorice – în Altarul Cartii.
Un alt muzeu care poate fi vizitat, desi este extrem de emotionant, este Yad Vashem. Aici se afla cea mai mare colectie de informatii din lume despre Holocaust. Aceasta zona intinsa este alcătuita atat din muzee, cat si din memoriale. Muzeul de Istorie al Holocaustului și Muzeul Artei Holocaustului prezinta artefacte si opere de arta care detaliaza evenimentele tragice. Intre timp, memoriile unice ale lui Yad Vashem, precum Sala numelor și Memorialul copiilor comemoreaza victimele Holocaustului. Designul complexului este exceptional.
Bethleem apartine statului palestinian si din 2002 este despartit de Ierusalim de un zid de sute de km si inalt de 10 m, de-a lungul granitei dintre Israel, pamantul sfant sau tara minunilor, si Palestina. Zidul a primit multe nume, si de-o parte si de alta a lui, dar fara sa intram in politica, pe noi ne-au impresionat dimensiunile si graffiti-urile care il imbraca. Imediat ce treci de zid dinspre Ierusalim spre Bethleem, parca intri intr-o alta lume. Si aici, ca in Ierusalim, convietuiesc numeroase religii.
In Bethleem unii ghizi te sfatuiesc sa nu iesi noaptea pe strada iar altii spun ca esti in perfecta siguranta. Noi am iesit, chiar cateva seri la rand si ne-am plimbat destul de mult. In afara de priviri curioase nu ni s-a parut nimic amenintator. In Bethleem sunt cateva obiective care trebuie punctate. Acestea sunt de natura religioasa mai mult, dar ne-au incantat si plimbarile pe strazile inguste imbibate intr-o atmosfera autentica.
In afara de cele 3 orase importante din Israel mai sunt locuri spectaculoase care merita vizitate, cum ar fi Marea Moarta. Aici trebuie sa iti planifici cel putin o jumatate de zi. Din Ierusalim sunt autobuze si in nicio ora esti la plaja la Marea Moarta (la Ein Gedi sau Masada). Daca nu plutesti cateva ore in Marea Moarta ai venit degeaba in Israel. Atentie totusi sa nu lasi apa sa iti atinga fata, pentru ca are o concentratie de sare foarte mare.
La doar 30 de km de Ierusalim, se afla Pustiul Wadi Qelt – Valea Hozevei, aflat in apropiere de Ierihon, la 69 m sub nivelul marii. Este un loc care ne-a placut mult datorita peisajelor minunate si a linistii de aici.
Valea Hozevei adaposteste Manastirea Sf. Gheorghe Hozevitul, un loc sfant care se afla într-o oaza cu maslini, paltini si mici arbusti. De-a lungul canionului, in partea inferioara a manastirii, se afla un canal sapat in terenul stancos. Acesta a servit ca apeduct in timpul regelui Irod. Drumul serpuit de aproximativ 2 km, care duce din desert, prin canion, spre Manastire, este spectaculos si se poate parcurge doar pe jos.
Iar daca vreti sa faceti un roadtrip si sa mai descoperiti alte locuri din tara, va puteti indrepta catre nord unde este Muntele Tabor, unde a avut loc Schimbarea la fata a lui Iisus. Aici un loc de pelerinaj inca din epoca bizantina. Semnificatia religioasa a Muntelui Tabor este completata de frumusetea lui, ceea ce a facut din acest loc un refugiu pentru iubitorii de natura. De aici puteti sa vizitati si orasul istoric Nazaret, descris in biblie ca fiind locul copilariei lui Iisus si un important oras azi din Israel.
Humus, humus, humus. E foarte bun, cu combinatii diferite de condimente, dar dupa 10 zile ne-am cam saturat.
Variantele de mancare traditionala se rezuma la humus, falafel, pui rotisat si baclava. Acesta e meniul pe care il poti gasi pe fiecare straduta, dar mai ales in pietele mari.
Desigur, exista nenumarate variante de restaurante unde se manca bine, cum ar fi in Jaffa, Tel Aviv, sau in Ierusalimul modern, insa pentru un rasfat culinar trebuie sa incerci niste restaurante mai scumpute.
In schimb, la hotelurile de 5*, micul dejun si cina bufet suedez sunt diversificate si ai de unde alege.
Exista zboruri directe catre Israel de pe cele mai mari aeroporturi din tara, in orice zi a saptamanii, la preturi mai mult decat acceptabile.
Pentru calatoria in Israel nu ai nevoie de viza. Totusi, trebuie sa prezinti dovada rezervarii unui hotel, perioada in care ramai in tara si scopul vizitei. Apoi primesti un permis de trecere pe care trebuie obligatoriu sa il pastrezi pana la iesirea din tara.
Israelul e o tara care te suprinde prin acest contrast intre cosmopolitul Tel Aviv si taramul sfant din Ierusalim. Mai adauga faptul ca peisajele sunt impresionante, oamenii sunt primitori, mancarea delicioasa si soarele pe plaja.
Cu toate aceste ingrediente, putem zice ca Israel e o locatie buna pentru un road trip de neuitat (chiar un road trip spiritual daca vrei).
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!