Descoperind istoria milenara a Georgiei - Uplistsikhe, Gori si Mtskheta - Travelship: Blog de calatorii si experiente

Descoperind istoria milenara a Georgiei – Uplistsikhe, Gori si Mtskheta

Catedrala din Uplistsikhe_traseu excursie istorie o zi calator Georgia_Travelship

Catedrala din Uplistsikhe

Asa cum va spuneam si in celalalt articol in care v-am povestit despre excursia de o zi din Tbilisi in Muntii Caucaz, Georgia este o tara mica, dar cu nenumarate mosteniri culturale si istorice, la care se adauga natura ce ofera mai toate formele de relief si o capitala Tbilisi ce poate rivaliza cu multe orase europene la capitolul istorie si obiective turistice. Desi la fel ca si Romania, nu au ei foarte multi kilometri de autostrazi, din fericire mare parte din atractii sunt grupate si pot fi vizitate in excursii de o zi din marile orase, Tbilisi sau Kutasi.

De data aceasta va propunem o idee de traseu de o zi pe care noi am mers in Georgia, un traseu ce va poarta prin toate cele 3 capitale si epoci ale istoriei poporului georgian: Uplistsikhe, Mtsketa si bineinteles, Tbilisi. Tot parte din istoria Georgiei, este si Gori, casa temutului Iosif Vissarionovici Djugaşvil, sau Stalin, asa cum este el cunoscut. Asa ca, sa pornim la drum! 🙂 In total veti avea de parcurs cam 280 de kilometri dus intors din Tbilisi. Puteti alege fie varianta mai comoda a unui tur privat unde veti plati cam 30-40 de euro de persoana, fie varianta cu masina inchiriata si sa conduceti pe cont propriu.

istorie epoci o zi traseu Tbilisi Gori georgia travelship

Cel mai bun traseu  este sa va incepeti ziua cu un drum de aproximativ doua ore pana in Uplistsikhe si sa descoperiti fostul oras subteran  (sau ce a mai ramas din el), aflat in vecinatatea lui Gori. Pana aici, drumul nu dureaza mai mult e o ora si jumatate, iar mare parte din acesta il veti parcurge pe autostrada dintre Tbilisi si Gori. Odata ce iesiti din Gori si va apropriati de Uplistsikhe, veti vedea cum peisajul se schimba brusc, devenind din ce in ce mai arid si cu atat mai spectaculos.

Uplistsikhe reprezinta cel mai bine gloria si decaderea poporului Georgian, fiind unul dintre cele mai importante orase din regiune inca din antichitate si pana la invazia mongolilor lui Ginghis Han, care “au avut grija” sa-l distruga definitiv. Pentru cei care nu au ajuns in Capadoccia, Uplitske poate fi ca un ,,spoiler”, iar cei care au fost deja vor gasi cu siguranta o multime de asemanari, chiar daca nu exista vreo legatura directa intre popoarele care au construit aceste asezari acum mai bine de 2.000 de ani.

Dupa vreo doua ore petrecute printre stancile aride de la Uplistsikhe am mers mai departe catre Gori, un oras de provincie georgian suficient de ramas in urma ca evolutie pentru a fi trecut cu vederea daca nu ar fi locul in care s-a nascut si a copilarit unul dintre cei mai temuti lideri din istorie (cu exceptia unei cetati medievale bine restaurate).  Tovarasului Iosif Djugasvili, autointitulat Stalin (otel, in limba rusa), s-a nascut in Gori, pe 18 decembrie 1878. Si-a petrecut doar primii ani din viata in Gori pentru ca ambitiile lui erau se pare prea mari pentru o asezare atat de mica.

Pentru Stalin nu a contat in niciun fel faptul ca era georgian si nu a ajutat cu absolut nimic Georgia cat timp s-a aflat la carma URSS-ului, asa ca localnicii nu sunt deloc mandri de un astfel de personaj. Tovarasul are totusi un muzeu destul de impunator ridicat in cinstea lui in Gori si desi nu ofera prea multe exponate cu adevarat interesante, cu exceptia catorva obiecte personale care i-au apartinut si a unor fotografii personale, muzeul este unul inedit prin faptul ca este construit chiar deasupra casei in care s-a nascut acesta (casa fiind inca pastrata perfect) si a vagonului de tren personal.

Desi nu se mandresc cu siguranta cu Stalin, fiind un tiran ce si-a trecut in ,,palmares” cateva zeci de milioane de morti, cea mai mare partea a acestora fiind cetateni ai Uniunii Sovietice, inclusiv cateva zeci de mii de georgieni, figura lui Stalin este una extrem de intalnita cam peste tot prin Georgia. Se pare ca pentru ei este un fel de Dracula, cel mai bun produs de marketing pentru ,,export”.

Dupa lectia de istorie stalinista din Gori, va puteti intoarce in a doua parte spre Tbilisi, iar pe autostrada veti observa cu siguranta impunatoarea manastire Jvari (cruce, in georgiana) asezata intr-un loc pe cat de strategic, pe atat de incarcat de valoare spirituala. Se spune ca aici a fost inaltata prima cruce crestina din lemn de pe pamant georgian, de catre Sfantul Nino, cel care avea sa  crestineze acest popor undeva la inceputul secoului al 4-lea, transformand poporul georgian in cel de-al doilea popor crestin, dupa vecinii lor armeni. Pe langa valoarea spirituala, Manastirea Jvari mai are meritul de a fi una dintre cele mai vechi lacasuri de cult dintr-o tara care exceleaza prin biserici medievale. Adaugati la asta si super panorama asupra intregii vai si asupra fostei capitale Mtsketa si aveti toate motivele sa ii faceti o vizita.

Mtsketa, capitala religioasa a Georgiei, se afla la 20 de kilometri de capitala Tbilisi si, desi mica ca suprafata, este unul dintre cele mai importante orase ale tarii din punct de vedere spiritual. Cea mai importanta oprire aici ar fi la catedrala Svetitskhoveli, ridicata acum 1.000 de ani pe locul primei biserici din Georgia, un exemplu unic de arhitectura medievala. Strazile pavate, casele de piatra din jurul bisericii si restaurantele cu mancare traditionale ne-au facut sa ne simtit foarte bine in Mtsketa, un loc in care am reveni oricand cu drag.

Sus tot mai sus peisaj Cucerind orasul subteran Uplistsikhe calator traseu istorie georgia travelship

Sus tot mai sus, cucerind orasul subteran Uplistsikhe

Orasul din piatra Uplistsikhe calator traseu o zi istorie Georgia travelship

Orasul din piatra Uplistsikhe

Catedrala din Uplistsikhe_traseu excursie istorie o zi calator Georgia_Travelship

Catedrala din Uplistsikhe

Arhitectura stalinista e la ea acasa in Gori excursie istorie georgia_Travelship

Arhitectura stalinista e la ea acasa in Gori

Blocurile gri din Gori_excursie istorie stalin Georgia travelship

Blocurile gri din Gori

Muzeul si casa lui Stalin din Gori_Georgia_Travelship

Muzeul si casa lui Stalin din Gori

Interiorul muzeului lui Stalin_Gori_Georgia travelship

Interiorul muzeului lui Stalin

biroul lui Stalin muzeu istorie gori Georgia_Travelship

Biroul lui Stalin

Peisajul de la manastirea Jvari_verde rau Georgia travelship

Peisajul de la manastirea Jvari

Manastirea Jvari traseu istorie Georgia travelship

Manastirea Jvari

Mtsketa fosta capitala a Georgiei excursie istorie travelship

Mtsketa fosta capitala a Georgiei

Catedrala din Mtsketa excursie istorie georgia travelship

Catedrala din Mtsketa

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!